20.12.2017 - FISITA Travelling Fellowship -ohjelmaan haku on alkanut

FISITA Travelling Fellowship -ohjelmaan haku on alkanut ja se jatkuu 18.4.2018 asti, opiskelijakongressin esityksen hakupaperit oltava sisällä jo 31.1.2018 (jatkettu 2 viikkoa alkuperäisestä)

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) kuuluu maailmanlaajuiseen autotekniikan asiantuntijoiden järjestöön, FISITA:an. Joka toinen vuosi järjestetään jossain päin maailmaa FISITA:n maailmankongressi, jossa esitellään autoalan kehitystyön viimeisimpiä saavutuksia. Seuraava, järjestyksessään 37. kongressi järjestetään Intian Chennaissa 2.-5.10.2018. Kongressin järjestää yhdessä FISITA:n kanssa sen Intian jäsenjärjestö SAE India (The Society of Automotive Engineers India). Tarkemmin tapahtumasta osoitteessa https://www.fisita-congress.com/  

Kongressin yhteydessä pidetään autoalaa korkeakoulutasolla opiskeleville, alle 35-vuotiaille henkilöille tarkoitettu Travelling Fellowship -ohjelma. Jokainen 38 jäsenmaan jäsenjärjestö voi lähettää yhden valitsemansa henkilön osallistumaan TF-ohjelmaan. Ohjelma alkaa vajaata viikkoa ennen kongressia keskiviikkona 26.9.2018. Kyseisen viikon sunnuntaihin 30.9.2018 asti tiedossa on erilaisia alan ekskursioita ja paikalliskulttuurin tutustumista muiden ohjelmaan osallistuvien kanssa sosiaalisen ohjelman puitteissa. Sen jälkeen (2.-5.10.2018) vuorossa on osallistuminen varsinaisen pääkongressin ohessa järjestettävään opiskelijakongressiin. Kaikki tarvittava tieto löytyy osoitteesta https://www.fisita-congress.com/students

Kunkin maan paikallinen FISITA -yhteisö, meidän tapauksessamme SATL, vastaa yhden henkilön valinnasta ja hänen matkustuskuluista Chennaihin ja takaisin sekä majoittautumiskuluista ja mahdollisesta osallistumismaksusta. SAE India vastaa puolestaan muista tapahtuman kuluista Intiassa. Näin ollen osallistujan vastuulle jää vain henkilökohtaiset kulut.

Ohjelmaan hakemiseksi pyydämme hakemuksia toimitettuna SATL:n toimistolle (postitse tai s-postitse alla näkyvään osoitteeseen) 18.4.2018 mennessä. Englanninkielinen hakemuskaavakepohja (2018_TF_Application_Form.docx) löytyy edellä mainitulta kongressin nettisivulta. Lisäksi pyydämme suomeksi max. 500-sanaista vapaamuotoista perustelua kyseisen henkilön valinnalle. Päätöksen tekemiseksi haastattelemme hakijat 19.-27.4.2018 välisenä aikana. Lopullisesta päätöksestämme informoimme valittua henkilöä sekä toimitamme tiedon valinnasta tapahtuman järjestäjälle 1.5.2018 mennessä.

Hakijan kriteerit ovat seuraavat:

 • hakijan tulee olla alle 35-vuotias (1.1.2018) autoinsinööriksi tai vastaavaksi opiskeleva
 • valintaa tehtäessä korostetaan henkilön kielitaitoa, opintomenestystä ja opintojen vaihetta
 • hakijan tulee pitää englanninkielinen esitelmä opiskelijakongressissa. Tätä varten hänen tulee toimittaa kongressin järjestäjälle siihen liittyvä hakemus ja esityksen tiivistelmä opiskelijakongressissa esitettäväksi osoitteesta https://www.fisita-congress.com/authors/student löytyvien ohjeiden, aihealueiden ja lomakkeen mukaisesti jo 31.1.2018 eli tammikuun loppuun mennessä (jatkettu kaksi viikkoa alkuperäisestä.

Travelling Fellowship -ohjelmaan osallistuvan henkilön tulee tehdä matkastaan vapaamuotoinen raportti, jonka sisältö julkaistaan SATL:n Satelliitti-jäsenlehdessä 2/2018 joulukuun alussa (sisällön deadline 30.10.2018) ja lisäksi hänen tulee pitää esitelmä matkastaan SATL:n Autoteknillisen Pikkujouluristeilyn seminaarissa Turusta Tukholmaan ja takaisin 7.-8.12.2018. SATL vastaa ko. matkan matkakuluista.

Edellisiin kongresseihin osallistuneiden suomalaisten TF-matkaajien kokemuksia löytyy osoitteesta http://www.satl.fi/jasenille/nayta/368. Lisätietoja asiasta saa SATL:n toiminnanjohtajalta.

Tämä viesti tulostettavana pdf-versiona on ladattavissa TÄSTÄ.

05.12.2017 - SATL:n Autoteknillinen pikkujouluristeily pidettiin 1.-2.12.2017

SATL:n perinteinen, jo toista kertaa järjestetty Autoteknillinen pikkujouluristeily pidettiin 1.-2.12.2017 Viking Grace laivalla Turusta Tukholmaan ja takaisin. Matkan järjestelyistä vastasi Turun Autoteknillinen Yhdistys.

Perjantai-iltaa vietettiin aluksi heti laivan lähdettyä jouluisten lihapatojen ääressä ylensyöden ja loppuyö tanssin pyörteissä tai kuka mitenkin. Lauantaina oli virallisempaa autoteknillistä ohjelmaa, joihin jaksoi osallistua jopa yli puolet kaikkiaan 85 matkaan lähteneestä. Loppuosa siis ei jaksanut, tai sitten jatkoi onnistuneesti pikkujouluohjelmaa vähemmän virallisissa merkeissä.

Liiton puheenjohtajan Turo Tiililän ja toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemen avaussanojen jälkeen asiantuntijaesityksiä saatiin kaikkiaan neljä. Niistä ensimmäisen piti Yrkesinstitutet Prakticumin opettaja Markus Karhulahti NVH:n (melu ja värinä) mittaamisesta jälkimarkkinoinnin asiakaspalautetilanteissa. Toisena esitelmöitsijänä oli Hella Gutmann Solutioinin tekninen asiantuntija Valtteri Härkönen. Hän kävi esityksessään erittäin syvällisesti läpi ajoneuvojen diagnoosia internetprotokollan yli (DoIP).

Kolmantena esiintyjänä oli Valmet Automotiven korihitsaamon esimies Janne Lankila. Hän kävi mielenkiintoisessa esityksessään läpi Mercedes-Benzin korinvalmistuksen laadunhallintaa, jota sovelletaan Valmet Automotiven toiminnassa. Neljäntenä ja viimeisenä esiintyjänä oli VV-Auto Groupin tuotepäällikkö Toni Nieminen. Hän kävi esityksessään läpi tällä kertaa omaan harrastukseensa liittyviä asioita. Hän toimii Euran Urheiluautoilijoiden piirissä muun muassa rata-autokilpailujen johtajana. Esityksessä hän paneutui tarkemmin viime kesänä Alastaron moottoriradalla järjestetyn Ruotsin vakioautosarjan STCC:n osakilpailun järjestämiseen liittyviin asioihin.  

Seuraava SATL:n Autoteknillinen pikkujouluristeily lyötiin myös jo lukkoon. Se järjestetään samalla laivalla 7.-8.12.2018. Paikkoja on varattuna 150, joten rohkeasti vain mukaan. Seuratkaa tapahtumasta ilmoittelua.

Markus Karhulahti

Valtteri Härkönen

Janne Lankila

Toni Nieminen

30.11.2017 - Pekka Louhoksen muisteloita kuudelta vuosikymmeneltä

Satelliitti 2/2017 -lehdessä julkaistiin Savonlinnan Autoteknillisen Yhdistyksen pitkäaikaisen jäsenen Pekka Louhoksen aukeaman mittainen haastatelu. Pekan kuuden vuosikymmenen mittainen ura autoalalla on paljon laajempi kuin lyhyeen tilaan lehdessä mahtuu, joten julkaisemme Pekan luvalla täällä hänen itse kirjoittamat muistelonsa. Se on PDF-muodossa ladattavissa TÄSTÄ.

Mukavia lukuhetkiä.

Kuva: Vera Louhos

30.11.2017 - SATL:n 83. Liittokokous pidetään Tallinnassa 17.-18.3.2018

 

SATL:n toimiston järjestämä vuoden 2018 liittokokous pidetään nyt ensimmäistä kertaa Viron Tallinnassa yhden yön matkana 17.-18.3.2018. Matka Tallinnaan suoritetaan Viking Linen m/s Viking XPRS -laivalla lauantaina 17.3.2018 kello 11:30-14:00. Paluu tapahtuu samalla laivalla sunnuntaina 18.3.2018 kello 16:30-19:00.

Majoittautuminen ja kokoukset ovat Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotellissa (osoite: Toompuiestee 27, 10149 Tallinn, Viro Puhelin: +372 628 8100 www.parkinn.com/hotel-meriton-tallinn ). Kuljetuksen laivarannasta hotellille ja takaisin tapahtuvat tarkoitusta varten varatuilla linja-autoilla. Varattuna on 50 kpl 2 hh Superior huonetta ja 50 kpl 1 hh Superior huonetta, yhteensä siis 150 henkilölle.

Seuralaisille on ohjelmaksi lauantaille varattu aikaa omaehtoiselle tutustumiselle Tallinnan vanhaan kaupunkiin ja sunnuntaille opastettu retki linja-autolla Sauen kartanoon.

Lauantai-iltana on illallinen Tallinnan Vanhassa kaupungissa.

Tarkempi 27.2.2018 PÄIVITETTY ohjelma aikatauluineen on ladattavissa TÄSTÄ.

Kokouspaketti kustantaa laivamatkan, majoituksen ja ruokailujen kera seuraavasti:

 • La-Su 2hh Superior 150,00 €/hlö
 • La-Su 1hh Superior 190,00 €/hlö

Sitovat ilmoittautumiset ja matkan maksut tulee tehdä jo 10.1.2018 mennessä. Maksut tulee suorittaa Suomen Autoteknillisen Liiton tilille: FI63 5723 0220 4468 97.

Maksuviestiin pyydetään merkitsemään yhdistyksen nimi. Perimme 10.1.2018 jälkeen perutuista varauksista täyden hinnan.

Ilmoittautuminen tehdään valmiille excel -pohjaiselle lomakkeelle, joka on ladattavissa TÄSTÄ. Se laskee automaattisesti loppusumman oikein täytettynä. Lisäksi ladattavissa on TÄSTÄ myös tyhjä lomake pdf-muodossa käsin täyttöä varten, johon joutuu summat laskemaan itse.Täyttömalli on ladattavissa TÄSTÄ.

Lomakkeella tulee ilmoittaa osallistujan:

 • nimi
 • syntymäaika
 • sukupuoli
 • kansalaisuus, mikäli ei Suomi
 • mahdolliset erikoisruokavaliot
 • puhelinnumero
 • sähköpostiosoite
 • muut pyydetyt tiedot

Lomake lähetetään täytettynä sähköisesti osoitteeseen pasi.perhoniemi@satl.fi tai tulostettuna postitse osoitteeseen:

Suomen Autoteknillinen Liitto ry    

Köydenpunojankatu 8

00180 Helsinki

Lisätietoja saa puhelimitse toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemeltä numerosta 044-523 9477

30.11.2017 - Suomen Autolehti 10/2017 ilmestyy perjantaina 1.12.2017

 

Vuoden 2017 viimeinen eli kymmenes Suomen Autolehti 10/2017 ilmestyy joulukuun alussa. Lehdellä on mittaa tällä kertaa 96 sivua.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Volkswagen Polo. Polo on saavuttanut kuudennen sukupolven ja jatkaa kasvuaan. Mittojen lisäksi myös varusteita on tullut lisää.
 • Daimler on luonnut mekaanikoille koulutusohjelman, jota seuraamalla Mercedes-Benz-korjaamoille saadaan monipuolista osaamista oikeassa suhteessa. Koko putken läpäisseet ovat DT-mekaanikkoja, jotka ovat perehtyneet syvällisesti auton järjestelmiin ja kykenevät vaativiin vikadiagnooseihin.
 • Volvo tulee kaasukuorma-autojen markkinoille maakaasun ja dieselin yhteispelillä. Nesteytetyn maakaasun avulla Volvo pienentää kuorma-auton hiilidioksidipäästöjä 20 prosenttia tinkimättä kuitenkaan dieselmoottorin ominaisuuksista.
 • Mercedes-Benzin vetyvoimanlähteen ja litiumioniakut yhdistävä GLC F-CELL pääsee esituotantoon.
 • Tavallista pienempi polttokenno, kondensaattorien avustama kiihdytys ja suoraan tehtaalta tapahtuva leasingmyyntimalli ovat erikoinen yhdistelmä. Walesissa tätä kokeillaan.
 • Oulun ammattikorkeakoulu on uusinut autoalan opinto-ohjelmansa. Yrityksissä tapahtuva projektioppiminen on otettu osaksi opetusta. Yksi projekteista on oppilaitoksen oma Ultra-hanke, jonka tuloksena on itse suunniteltu ja omavalmisteinen, uutta tekniikkaa soveltava ralliauto.
 • Tokion autonäyttely: muutoksen edellä. Japanin auto- ja alihankintateollisuus on kohdannut vastoinkäymisen toisensa jälkeen. Lisäksi autojen sähköistämisessä ja autonomisen autoilun kehittämisessä on jääty eturintamasta. Asioiden on kehityttävä nopeasti.
 • PSA kohautti automaailmaa hankkimalla Opelin General Motorsilta viime maaliskuussa. Uuden tulokkaan sisäänajo konsernin toimintaan on alkanut.
 • Audi päivitti A8-edustusmallinsa. Alumiinisen korirakenteen sijaan autosta löytyy nyt multimateriaalinen kori, jossa käytetään alumiinia, terästä, magnesiumia ja hiilikuitua.
 • Moottoritekniikkaa: FCA Global Medium Engine (Alfa-Romeo 2,0 T MultiAir2). Italialais-amerikkalaisen FCA-konsernin hiljattain markkinoille ilmaantunut keskiluokan ottomoottori on aloittanut maailmanvalloituksen uusiin Alfa-Romeoihin asennettuna.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä huoltomekaanikon työkaluvaunut.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.12.2017. Lehden arkisto on luettavissa numerosta 1/2014 alkaen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla omilla tunnuksilla SATL:n extranettiin osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi. Asiakastunnus on: satl

<< Edelliset   5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13   Seuraavat >>

Suomen Autoteknillinen Liitto - Köydenpunojankatu 8 00180 Helsinki - Updated by Webmaster
  » Uutisarkisto 2018  
  » Uutisarkisto 2017  
  » Uutisarkisto 2016  
  » Uutisarkisto 2015  
  » Uutisarkisto 2014  
  » Uutisarkisto 2013  
  » Uutisarkisto 2012  
  » Uutisarkisto 2011  
  » Uutisarkisto 2010  
  » Uutisarkisto 2009  
  » Uutisarkisto 2008  
  » Uutisarkisto 2007  
  » Uutisarkisto 2006  
  » Uutisarkisto 2005  
  » Uutisarkisto 2004  
  » SATL:n Liittohallitus