29.01.2018 - Suomen Autolehti 2/2018 ilmestyy torstaina 1.2.2018

Vuoden 2018 toinen Suomen Autolehti 2/2018 ilmestyy helmikuun alussa. Lehdellä on mittaa tällä kertaa 88 sivua.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Volvo XC40. Volvon pieni katumaasturi tarjoaa premiumluokkaan räväkän vaihtoehdon. Mukana on paljon isoveljiltä lainattua tekniikkaa.
 • Henkilöautojen päästöjen ja polttoaineen kulutuksen mittaamiseen saadaan uusia ulottuvuuksia RDE-testin myötä. Laboratoriosta siirrytään todelliseen liikenteeseen.
 • American Service Helsingin Konalassa on erikoistunut: se huolii huostaansa ainoastaan amerikkalaisia autoja - eikä vanhempaa kalustoa vierasteta.
 • Jälkiasenteinen hybridijärjestelmä tuo kuljetusyritykselle kustannussäästöjä. USA:ssa suosiota kasvattava ratkaisu on saatavana nyt myös ladattavana versiona.
 • Kenttäkokeet ovat osana kuorma-autojen tuotekehitystä, monesti vielä asiakkaiden normaalien kuljetustehtävien yhteydessä. Kuljettaja ei yleensä edes tiedä, mitä testataan.
 • Henkilöautokaupan vuosi 2017. Kaiken piti olla mallillaan, tilauskanta oli kasvussa ja autovero pienessä laskussa. Päättäjien toimenpiteet kuitenkin sotkivat henkilöautomyynnin viime vuonna pariinkin otteeseen. Pakettiautoissa jatkettiin kasvun vuotta.
 • Kuorma-automyynti on noussut parissa vuodessa hyvälle tasolle. Kuljetusyritysten tilanne näyttää aikaisempaa valoisammalta.
 • Moottoritekniikkaa: Infiniti VC-T. Polttomoottorin muuttuva puristussuhde on kiehtonut insinöörejä sadan vuoden ajan. Nissan sai oman moottorinsa sarjatuotantovalmiiksi parissa vuosikymmenessä.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä paineilmatoimiset mutterivääntimet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.2.2018. Lehden arkisto on luettavissa numerosta 1/2014 alkaen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla omilla tunnuksilla SATL:n extranettiin osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi. Asiakastunnus on: satl

19.01.2018 - SATL ry:n verkko-osaamiskeskuksen kehitystyöhön tukea EU:sta

Autoala ja siihen liittyvä huolto- ja korjaamotoiminta on aidossa murrostilanteessa omaten samalla suuret kasvumahdollisuudet. Tekniikan jatkuva kehittyminen, ajoneuvojen lisääntyvä verkottuminen ja älykkyys, kasvavat yhteiskunnalliset vaatimukset sekä uudistuvat liiketoimintamallit ovat muutosten merkittäviä tekijöitä.

Voimakkaan muutoksen johdosta osaavan, ajantasaisen tiedon omaavan työvoiman tarve on merkitsevässä asemassa menestyvien autoalan yritysten liiketoiminnassa. Jatkuva kouluttautuminen on monissa organisaatiossa ollut tärkeässä osassa jo pitkään ja sen tarve vain kasvaa. On haasteellista tasapainotella tuottavan työn ja siihen tarvittavan uuden tiedon hankkimisen, omaksumisen ja käytäntöön soveltamisen välillä. Monesti koulutukset järjestetään pitkien matkojen päässä, jolloin merkittävä osa kouluttautumiseen kuluvasta ajasta menee siirtymisiin. Tämä on haasteena etenkin harvemmin asutuissa osissa Suomea, kuten Lapissa. Tähän ratkaisuna SATL ry haluaa tuoda tiedonhankintaa, asiointia ja kouluttautumista helpottavan työkalun eli verkko-osaamiskeskuksen, joka on työnimeltään SATL-portaali.

Kehityshankkeen esiselvityksen tekemiseksi Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on päättänyt myöntää Suomen Autoteknillinen Liitto ry:lle EU:n Euroopan sosiaalirahaston tukea. Se on myönnetty Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Hanke on alkanut 1.1.2018 ja se jatkuu 30.9.2018 asti. Rakennerahasto-ohjelma tukee työllisyyden ja osaamisen edistämistä sekä sosiaalista osallisuutta.

Esiselvityshankeen tuloksena syntyy seuraavaa (valmiit raportit saa auki klikkaamalla otsikkoa, 1-3 lisätty 7.8.2018, 4-7 lisätty 11.12.2018):

 1. Selvitys työntekijöiden työmarkkinakelpoisuuden ja yritysten pätevyyksien ylläpitämisen haasteista erityisesti Lapissa
 2. Selvitys työn ohessa tapahtuvan täydennys-, jatko- ja erikoistumiskoulutuksen haasteista erityisesti Lapissa
 3. Toimenpide-ehdotus sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi autoalalla
 4. Kuvaus uudesta toimintamallista
 5. Toimintamallin ja osaamiskeskuksen riskianalyysi
 6. Määrittelyt verkko-osaamiskeskukselle sekä
 7. Toteutetaan pilottikoulutuskokeilu (toteutettiin yhteistyössä Prodiags Oy:n kanssa)

Lisätietoja antaa:

Pasi Perhoniemi, SATL ry, toiminnanjohtaja, 044-523 9477, pasi.perhoniemi@satl.fi

Tomi Virkki, SATL ry, hankkeen kehityspäällikkö, 0400-430 883, tomi.virkki@satl.fi

 

Liite alla: Kuvaaja autoalan muutoksiin vaikuttavista tekijöistä, kuvaa klikkaamalla se aukeaa pdf-muodossa.

Tämä tiedote on ladattavissa pdf-muodossa TÄSTÄ

 

Hankkeen tarkempi kuvaus on luettavissa TÄÄLTÄ.

Tilannetiedote 16.4.2018 löytyy TÄÄLTÄ.

Tilannetiedote 7.8.2018 löytyy TÄÄLTÄ.

Lopputiedote 11.12.2018 löytyy TÄÄLTÄ

10.01.2018 - SUOMEN AUTOTEKNILLINEN LIITTO JA DIAGNO LAAJAAN YHTEISTYÖHÖN AUTOALAN KOULUTUKSISTA

MEDIATIEDOTE                                       10.1.2018                            JULKAISUVAPAA HETI

  

SUOMEN AUTOTEKNILLINEN LIITTO JA DIAGNO LAAJAAN YHTEISTYÖHÖN AUTOALAN KOULUTUKSISTA

Suomen Autoteknillinen Liitto ry SATL ja sen kokonaan omistama Autoalan Koulutuskeskus Oy ovat sopineet Diagno Finland Oy:n kanssa laajasta ja pitkäkestoisesta koulutusyhteistyöstä. Voimavarat yhdistämällä saadaan paremmin kehitettyä tarjontaa markkinoille sekä SATL:n jäseniä että Diagnon asiakkaita hyödyttävällä tavalla.

SATL/Autoalan Koulutuskeskus on järjestänyt jo vuosikymmenien ajan alan ammattilaisille suunnattuja avoimia autoalan koulutuksia. Pääasiassa teknisiin aiheisiin ja säädösasioihin keskittyvät koulutukset ovat olleet yleensä päivän mittaisia. Näistä koulutuksista on muodostunut koulutusbrändejä, joilla on vakiintunut asiakaskuntansa SATL:n jäsenistössä ja muiden autoalan toimijoiden keskuudessa. Jatkossa nämä koulutukset ovat osa Diagnon toimintaa, yhteistyössä SATL:n kanssa.

Vuosittain toistettavia ja yhteistyösopimukseen sisältyviä koulutusbrändejä ovat mm: Ajoneuvolainsäädäntö, Raskaan kaluston säädökset ja tekniikka, Kuluttajalainsäädäntö, Autoelektroniikan päivä, Koritekniikan päivä, Uusinta moottoritekniikkaa ja Vaihtoehtoiset voimanlähteet. Yksittäisinä kursseina toteutetaan myös linja-autotekniikan ja työkoneiden tekniikan päiviä, poltto- ja voiteluaineiden ajankohtaispäiviä sekä muita ajankohtaisia teematilaisuuksia autoalan ammattilaisille suunnattuina.

"SATL:n toiminnan ytimessä on jäsenistönsä osaamisen kehittäminen. Yhteistyö Diagnon kanssa takaa paremmat resurssit koulutusten suunnitteluun ja toteutuksiin. Näin voidaan tarjota parempaa ja laajempaa palvelua jäsenistölle. Koulutusyhteistyö tukee myös SATL:n muita kehityshankkeita, kuten suunnitteilla olevaa verkkoportaalia sekä juuri käynnistynyttä ESR-hanketta autoalan osaamistarpeista", toteaa Pasi Perhoniemi, SATL:n toiminnanjohtaja.

"Diagno panostaa koulutustarjontansa kehittämiseen ja koulutusyhteistyö sopii erittäin hyvin kasvavaan toimintaamme. Diagnolla on itsellään hyvät toteutusresurssit niin tilojen kuin kouluttajien puolesta. Kun tähän yhdistetään SATL:n kokemus ja kouluttajaverkosto, niin eri kohderyhmille voidaan tarjota entistäkin parempia koulutussisältöjä ajankohtaisiin tarpeisiin", toteaa Juha Seppälä, Diagno Finland Oy:n toimitusjohtaja.

Yhteistyösopimukseen kuuluvia koulutuksia tarjotaan jatkossa sekä SATL:n/Autoalan Koulutuskeskuksen että Diagnon kautta. Liiton jäsenille ja Diagnon asiakkaille kursseista tiedotetaan tuttuun tapaan kurssien sisältöjen valmistuttua ja kursseille voi ilmoittautua yhtä helposti kuin aikaisemminkin.

 

Lisätietoja antavat:

Toimitusjohtaja Juha Seppälä, Diagno Finland Oy, juha.seppala@diagno.fi, puh. 050 502 2915
Toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi, Suomen Autoteknillinen Liitto ry, pasi.perhoniemi@satl.fi 
puh. 044 523 9477
Toimitusjohtaja Hannu Palmu, Autoalan Koulutuskeskus Oy, hannu.palmu@aakk.fi, puh. 0400 470 404

 

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) on autoalan ammattilaisten ja asiantuntijoiden yhteistyö- ja koulutusjärjestö. SATL toimii jäsenyhdistystensä kattojärjestönä, jonka tavoitteena on ylläpitää ja kehittää koko autoalan osaamista ja ammattitaitoa. Suomen Autoteknilliseen Liittoon kuuluu noin 6 000 jäsentä.

Diagno Finland Oy on korjaamoiden, katsastusyritysten ja autoalan oppilaitosten palvelemiseen erikoistunut asiantuntijayritys. Diagnon palveluihin kuuluvat korjaamolaitteiden myynti ja huolto, korjaamoiden ja katsastusasemien suunnittelupalvelut, autotekniikan ja diagnostiikan koulutuspalvelut sekä tekninen neuvonta.

Kuvassa vasemmalta oikealle Hannu Palmu, Pasi Perhoniemi ja Juha Seppälä. Kuvaaja: Frans Malmari.

Kuvaa klikkaamalla se aukeaa painokelposessa koossa.

Tiedote PDF-muodossa on ladattavissa TÄSTÄ

 

08.01.2018 - FISITA:n teknisiä webinaareja on tarjolla SATL:n jäsenille, seuraava esitetään 24.1.2018. Myös aiemmat webinaarit ovat nähtävillä.

 

Autoinsinöörien maailmanjärjestö FISITA on lähettänyt viime keväästä lähtien kuukausittain teknisiä webinaareja oman kanavansa kautta. Ne kuuluvat jäsenetuna myös SATL:n jäsenille.

Seuraava webinaari järjestetään keskiviikkona 24.1.2018 kello 13:00-14:00 Suomen aikaa (11:00-12:00 GMT). Sen pitää Dr Wolfgang Warnecke, Chief Scientist Mobility of Shell. Englanninkielisen esityksen aiheena on "The Mobility Challenge - Fuels Options For The Future". Webinaarin seuraaminen vaatii oman nimen ja sähköpostiosoitteen antamisen seuraavalla kirjautumissivulla: https://fisita.clickmeeting.com/fisita-technical-webinar-shell/register

Aiemmin lähetettyjen webinaarien tallenteet ja esitysten pdf-tiedostot ovat myös nähtävillä FISITA:n Friend for Life -palvelun kautta. Se vaatii oman, toistaiseksi ilmaisen rekisteröitymisen. Rekisteröityminen onnistuu osoitteessa: https://www.fisita.com/ffl/fisitawebinar

Aiempia webinaareja ovat olleet seuraavat:

 • 30.11.2017, Automated Driving: What needs to be done from a vehicle safety perspective?  By Prof. Klauss Kompass, VP Vehicle Safety, BMW Group
 • 25.10.2017, Automated Driving - Evolution or Revolution?
  By Abel Carbonell, Head of Electronics, Applus+ IDIADA
 • 28.9.2017, Automotive megatrends in 2030 and Adient's innovative seating systems
  By Thomas Gunkel, Principle Designer, Adient
 • 31.8.2017, Mentor: Centralized Raw Data Sensor Fusion
  By Amin Kashi, Director of ADAS & Autonomous Vehicle Business, Mentor
 • 27.7.2017, McLaren Automotive: What drives us
  By Andy Palmer, Vehicle Line Director, McLaren Automotive Ltd
 • 29.6.2017, Toyota's approach for highway automation technologies
  By Derek Caveney, Senior Engineering Manager, Toyota
 • 27.4.2017, An Introduction to FISITA
  By Chris Mason, CEO, FISITA
 • 23.3.2017, Why General Motors sees opportunity for light-duty diesel in the North American market
  By Michael Siegrist, Assistant Chief Engineer, General Motors

 

28.12.2017 - Suomen Autolehti 1/2018 ilmestyy tiistaina 2.1.2018

Vuoden 2018 ensimmäinen Suomen Autolehti 1/2018 ilmestyy tammikuun alussa. Lehdellä on mittaa tällä kertaa 72 sivua.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Kia Stinger. Stinger tuo Kian uuteen luokkaan. GT-hengessä kehitetty suuri ja suorituskykyinen henkilöauto poikkeaa rohkeasti tämän hetken valtalinjasta.
 • Henkilöautojen pakokaasupäästöjen ja polttoaineenkulutuksen mittaamiseen sekä tyyppihyväksyntään tuli merkittävä muutos. Mitä WLTP tuo tulleessaan?
 • Kahden vaihteen sähköakselissa on kaikki valmiina. Se helpottaa tuotekehitystä esimerkiksi polttomoottoriauton hybridikäyttöistä sisarmallia suunniteltaessa.
 • Uudenlainen teräs autokäytössä. Erittäin hyvin muokkautuva ultraluja suurlujuusteräs auttaa kasvattamaan Infiniti QX50:n korin kiertojäykkyyttä 23 prosenttia aikaisempaan malliin verrattuna.
 • Mekonomen Airport tarttuu rohkeasti isompiinkin haasteisiin. Lentokentän läheisyys tuo perusleivän, mutta kalliita erikoisautoja tai suuria remontteja ei kartella. Vaihtoehtoisia korjauskeinoja käytetään ja esimerkiksi ohjainlaitteita korjautetaan alihankintana.
 • Moottoritekniikkaa: Mercedes-Benz M 256. Kuusisylinterinen bensiinikäyttöinen rivimoottori tekee paluun Mercedes-Benzin valikoimaan lähes 20 vuoden tauon jälkeen.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä kevyen kaluston jarrudynamometrit.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.1.2018. Lehden arkisto on luettavissa numerosta 1/2014 alkaen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla omilla tunnuksilla SATL:n extranettiin osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi. Asiakastunnus on: satl

<< Edelliset   4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12   Seuraavat >>

Suomen Autoteknillinen Liitto - Köydenpunojankatu 8 00180 Helsinki - Updated by Webmaster
  » Uutisarkisto 2018  
  » Uutisarkisto 2017  
  » Uutisarkisto 2016  
  » Uutisarkisto 2015  
  » Uutisarkisto 2014  
  » Uutisarkisto 2013  
  » Uutisarkisto 2012  
  » Uutisarkisto 2011  
  » Uutisarkisto 2010  
  » Uutisarkisto 2009  
  » Uutisarkisto 2008  
  » Uutisarkisto 2007  
  » Uutisarkisto 2006  
  » Uutisarkisto 2005  
  » Uutisarkisto 2004  
  » SATL:n Liittohallitus