01.11.2018 - Suomen Autolehti 9/2018 ilmestyy perjantaina 2.11.2018

 

Vuoden 2018 yhdeksäs Suomen Autolehti 9/2018 ilmestyy marraskuun alussa. Sen jättiteemana ovat Automechanika-messut. Lisäksi lehti toimii Autokorjaamo-messujen messuoppaana. Tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 9.-10.11.2018. Näin ollen lehdellä mittaa peräti 112 sivua.

Lehdessä on muun muassa seuraavaa:

 • Automechanika-messuista
  • Korjaamojen yleiset suuntaukset, sähkötekniikan muutos ja sähköautojen tuleminen.
  • Pyöränsuuntaus, renkaanvaihto, tasapainotus ja pyöränpesu.
  • Testaus, tarkkaa tietoa ja päteviä laitteita.
  • Autonostimet, eniten nostinkehitelmiä vuosiin.
  • Varaosat, valmistajat hakeutuvat laajemmille markkinoille.
  • Sähköistymisen teknologia, polttomoottoreiden komponentteja sovitetaan sähköautoihin.
  • Valoja, varusteita ja akkuja.
 • Autokorjaamo-messujen messuopas. Tietovarikon ohjelma, uuden demoalueen nähtävyydet, osallistujaluettelo sekä messukartta.
 • Pariisin autonäyttely. Pariisissa nähtiin runsaasti uutuuksia, vaikka läheskään kaikki autonvalmistajat eivät olleet mukana omilla osastoillaan. Suurin osa merkittävistä paljastuksista on tulossa Auto 2018 -tapahtumaan Helsinkiin, jossa esitellään todella mainio kattaus syksyn annista automaailmassa.
 • Yhteenveto AKL Summit & Expo 2018 -tapahtumasta.
 • Mekaanikon maailma: Pyörän tasapainottaminen. Tasapainottamaton pyörä ei pelkästään tunnu epämukavalta, vaan myös rasittaa auton alustakomponentteja. Yleisimmät virheet välttämällä tasapainottaminen onnistuu helposti.
 • Moottoritekniikkaa: Renault HR13DDT/Mercedes-Benz M 282. Renault'n ja Daimlerin yhteistyönä kehittämä 1,3-litrainen bensiinikäyttöinen turboahdettu moottori sisältää varsin ennakkoluulottomia ja mielenkiintoisia rakenneratkaisuja.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä öljyn imuvaihtajat.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.11.2018. Lehden arkisto on luettavissa numerosta 1/2014 alkaen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla omilla tunnuksilla SATL:n extranettiin osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi. Asiakastunnus on: satl

19.10.2018 - AUTOKORJAAMO-MESSUILLA MARILYN, NUUSKIJA JA FORMULA STUDENT-AUTOT

 

Autokorjaamo-messujen demoalueella kurkistetaan tulevaisuuteen ja tutustutaan robottiauto Marilyniin, liikenteenkin päästöjä mittaavaan Nuuskijaan ja alan oppilaitosten kehittämiin upeisiin Formula Student -autoihin. Tietovarikon tietoiskut päivittävät korjaamo-alan ammattilaisten tiedot ja tubettaja Lakko ottaa nuorison haltuunsa. Autokorjaamo-messut järjestetään perjantaista lauantaihin 9. - 10.11. Messukeskuksessa Helsingissä. Käytössä on Messukeskuksen kolme hallia.

Autokorjaamo-messut on tänä vuonna viimekertaista huomattavasti suurempi tapahtuma. Se on pinta-alaltaan ja näytteilleasettajamäärältään kolmanneksen suurempi kuin kaksi vuotta sitten. Tänä vuonna messuihin osallistuu 70 alan yritystä. Osastoilla on tuttuun tapaan paljon työnäytöksiä. Verkostoitumisten lisäksi korjaamoalan ammattilaiset voivat tutustua demo-alueella tulevaisuuden tekniikkaan ja kuunnella Tietovarikolla tietoiskuja.

Asiaa ja bloggaaja Lakko Tietovarikolla

Tietovarikolla kuullaan käytännönläheisiä esityksiä pyöränlaakerin vaihdosta ja hydraulisten työkalujen käytöstä sekä korjaamotoimintaankin vaikuttavaista asioista kuten älypiirtureiden muutoksista ja uusista avustavista kamera- ja tutkajärjestelmistä.  Varsinkin nuoria korjaamoalan ammattilaisia tulee viihdyttämään messuille bloggaaja Lakko, joka kiertää demoalueella perjantaina 9.11. klo 13 ja haastaa pelaamaan Tietovarikolla. Tietovarikolla Lakko on klo 13.30, minkä jälkeen fanikohtaaminen on Café 3:ssa klo 14.00.  

Suomen ensimmäinen robottiauto liikenteessä: Marilyn

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämä robottiauto Marilyn kuulee, näkee ja aistii. Auton äly on kotimaista työtä. Robottiautossa on laserskannerit ja tutka, jotka muodostavat auton kaukonäön. Autossa on myös lämpökamera ihmisten ja eläinten havainnointiin sekä stereokamera ja tutka lähialueen tarkkailuun. Auto kykenee seuraamaan ohjelmoitua reittiä ja välttämään yllättäviin esteisiin törmäämistä ilman kuljettajan apua, jos kaistaviivat tai tien reunat näkyvät. Marilynissä on myös kokeiltu ihmissilmää paremmin sumuisissa ja jopa lumisissa olosuhteissa näkevää LiDAR tekniikkaa. Viimeisimpänä auto on opetellut automaattista parkkeerausta, josta on päässyt nauttimaan myös rajattu testijoukko.

Nuuskija-auto mittaa liikenteen päästöjä

Nuuskija on Metropolian autolaboratoriossa rakennettu liikkuva mittauslaboratorio. Nuuskijalla pystytään mittaamaan mm. liikenteen päästöjä sekä niiden leviämistä lähiympäristöön. Nuuskija on tehnyt jo vuosia eri olosuhteissa mittauksia ja erityisesti kaupunki-ilman laadusta ja siihen vaikuttavista pienhiukkas- ja pölypäästöistä on saatu hyvin mielenkiintoista tietoa. Auto ja mittalaitteet kehittyvät koko ajan ja nyt esillä on täysin uusi versio erityisestä ajoneuvosta. Isoimmat uudistukset ovat suurempi akkukapasiteetti mittalaitteille sekä hybridi-voimansiirto. Autolla on mahdollisuus ajaa myös sähköllä ilman lähipäästöjä.

Upeat Formula Student -kilpa-autot

Suomalaista insinööriosaamista esitellään demoalueella, jossa on kolme opiskelijoiden Formula Student -kilpailuun suunnittelemaa kilpa-autoa. Tampereen UAS Motorsportin suunnittelemassa autossa on 3d-tulostettu imusarja, takasiiven aktiiviero, itsetehty CAN-väylä, sähköinen vaihteenvaihdin ja kaasuläppä, magnesiumvanteet, itsekoneistetut navat ja olkavarret, ilmajousitus sekä hiilikuituinen monitoimiohjauspyörä. Auto on suunniteltu ja rakennettu yhdeksän kuukautta. Formula Student Oulun autossa on tehty isoja harppauksia muun muassa sähköpneumaattisen vaihteenvaihtojärjestelmän, ohjelmoidun dashboardin sekä kokonaisvaltaisen aerodynamiikkapaketin osalta. Auton suunnittelu on aloitettu vuonna 2016 ja nyt keväällä on tehty viimeistelyt. Kolmas auto on Metropolia-Motorsportin suunnittelema ja rakentama täysin sähkökäyttöinen formula.

Joukkueet esittelevät kilpurinsa ja ovat kertomassa Formula Student -auton suunnittelu-, valmistus- ja ajokilpailusta. Demo-alueella on lisäksi Turun AMK:n eRallycross-projekti, jossa suunnitellaan ja rakennetaan sähkömoottorilla toimivan rallycross-auto. Lisäksi näytillä on siihen liittyvä simulaattori.

Virtuaaliseen oppimisympäristö Demo-alueella

VirtualAutoedU on VR-tekniikkaa hyödyntävä virtuaalinen oppimisympäristö, jossa autonasentajaopiskelijat oppivat alan perusteorian, osien ja osa-alueiden rakenteen, tarkoituksen ja toiminnan sekä pääsevät tekemään ensimmäiset työsuoritteet turvallisessa virtuaalisessa ympäristössä. Kun työsuorite onnistuu virtuaalisesti, pääsee opiskelija suorittamaan sitä konkreettisesti oikeaan autoon, jossa vielä hierotaan työturvallisuus ja ergonomia kohdilleen VirtualAutoedU:n neuvojen mukaan.

Autokorjaamo-messut järjestää Messukeskus Suomen Autoteknillisen Liiton toimeksiannosta. Tapahtuman mediakumppani on Suomen Autolehti. Tapahtuma on perjantaina ja lauantaina 9.-10.11.2018 Messukeskuksessa Helsingissä. Alan ammattilaiset pääsevät Autokorjaamo-messuille veloituksetta.

Auto 2018 -tapahtuma järjestetään perjantaista sunnuntaihin 9.-11.11.2018 Messukeskuksessa. Yleisötapahtuman järjestää Messukeskus yhteistyössä Autotuojat- ja teollisuus ry:n kanssa. Auto-tapahtumaan Autokorjaamo-messujen kävijät pääsevät erikoishintaan 12 e/hlö (normaali lipun hinta ovelta 19 e, ennakkoon verkkokaupasta 16 e).

Lisätietoja: liiketoimintajohtaja Hannu Palmu, SATL, hannu.palmu@aakk.fi, puh. 0400 470404
tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus, teija.armanto@messukeskus.com puh. 050 376 0804
www.autokorjaamomessut.fi #autokorjaamo2018

Kuvia Autokorjaamo 2016: http://mediabank.messukeskus.com

26.09.2018 - Suomen Autolehti 8/2018 ilmestyy maanantaina 1.10.2018

Vuoden 2018 kahdeksas Suomen Autolehti 8/2018 ilmestyy lokakuun alussa. Lehdellä on mittaa 88 sivua.

Lehdessä on muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Škoda Karoq. Karoq tuo VW-konsernin muissa merkeissä esitellyt teknologiat tarjolle astetta edullisemmassa muodossa. Toimiva ja käytännöllinen paketti on varmasti monen mieleen.
 • Kaasuautoilu myötätuulessa. Ekologista autoilua haluavalle tarjotaan sähköistettyä voimalinjaa suuren julkisuuden tukemana. Kaasun käyttö yleistyy heikommasta otsikkonäkyvyydestä huolimatta. Valintakynnys voi olla pienempi.
 • Akkutuotannon ja kierrättämisen haasteet. Litiumia riittää, koboltti on kysymysmerkki. Nopea kysynnän nousu haastaa harvinaisia materiaaleja käyttävän sähköautojen akkutuotannon. Litiumia on paljon, mutta harvassa paikassa. Muut materiaalit ovat jääneet liian vähälle huomiolle.
 • Jakohihnan diagnostiikka, ei varaa virheisiin. Jakohihnan rikkoutumisen seuraukset voivat olla vakavat, joten oikeaoppinen asennus on erittäin tärkeää. Hihnan rikkoutuessa vianaiheuttaja on selvitettävä.
 • Alkumaistiaisia tämän vuoden Frankfurtin Automechanika -messuilta. Messujen varsinainen läpikäynti on marraskuun numerossa.
 • Pohjoisen Suomen autoliikkeillä ja korjaamoilla on omat haasteensa. Miten toiminta harvaan asutulla alueella eroaa eteläisen tiheään asutumman Suomen toiminnasta?
 • Moottoritekniikkaa: Volvo B3154T. Volvo on käyttänyt henkilöautoissaan 4-, 5- ja 6-sylinterisiä moottoreita sekä Yamahan kanssa kehitettyä V8-moottoria. Suunta on ollut alaspäin, ja nyt aika oli sopiva 3-sylinteriselle ottomoottorille.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä akkuvaraajat ja -testerit.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.10.2018. Lehden arkisto on luettavissa numerosta 1/2014 alkaen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla omilla tunnuksilla SATL:n extranettiin osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi. Asiakastunnus on: satl

14.09.2018 - Uuden ajoneuvotekniikan päivä / Katsastajien täydennyskoulutuspäivä pe 7.12.2018

Perjantaina 7.12.2018 ennen SATL:n virallista autoteknillistä pikkujoulumatkaa SATL ry ja Diagno Finland Oy järjestävät yhdessä Turun ATY:n kanssa jälleen perinteisen "Uuden ajoneuvotekniikan päivän / Katsastajien täydennyskoulutuspäivän" klo 8:15 - 16:15 Turun AMK:n tiloissa. Pitkämatkalaisia autetaan tarvittaessa majoituksen saamisessa, siis jos haluaa saapua Turkuun torstai-iltana koulutukseen osallistumiseksi.

Koulutuspäivän hinta on risteilylle osallistujille 100€  (koulutuksen normaali hinta on 248,00 €, risteilyn maksut oman hinnaston mukaan) ja se maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä TuATY:n tilille (katso tilinumero TÄÄLTÄ) . Päivä kelpaa Trafin edellyttämäksi katsastajien täydennyskoulutuspäiväksi.

Paikka: Turun AMK, Sepänkatu 1, 20700 Turku, Auditorio B20

Ohjelma:

8.15 - 8.30      Aamukahvi                                                                                     

8.30 - 9.15      Ajankohtaiset säädös- ja ohjeasiat                                                     

                       Esko Karhu, K1 Katsastajat Oy

9.15 - 10.15    Ajoneuvolainsäädännön uudistukset       

                       Esko Karhu, K1 Katsastajat Oy                

10.30 - 11.30  Ajankohtaista liikenneturvallisuudesta                                               

                       Tapio Heiskanen, Liikenneturva    

11.45 - 12.30  Lounas, Ravintola Teknika                

12.30 - 16.00 Autoalan asiantuntijoiden osaamisen kehittäminen hands-on-rastikoulutuksella

- jokaisen rastin kesto yhden tunnin verran.

- vaihtoon varattu 15 minuuttia ja vaihtojen aikana tarjolla iltapäiväkahvi

 

Rasti 1: Uutta ajovalotekniikkaa ja niiden oikea tarkastaminen                                

             Valtteri Härkönen, Hella Gutmann Solutions

Rasti 2: Hybridi- ja sähköautotekniikka tutuksi katsastajille                                     

             Frans Malmari, Diagno Finland Oy

Rasti 3: Raskaan kaluston uutta tekniikkaa                                                               

             Markus Karhulahti, Veho Oy Ab

16.00 - 16.15   Yhteenveto ja palaute                                                                         

             Juha-Pekka Lindqvist, Turun amk oy

Lisätietoja: juha-pekka.lindqvist@turkuamk.fi

14.09.2018 - SATL:n virallinen Autoteknillinen pikkujouluristeily 7.-8.12.2018

Kuvaa klikkaammalla aukeaa ilmoituksen PDF-versio tulostusta varten

<< Edelliset   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9   Seuraavat >>

Suomen Autoteknillinen Liitto - Köydenpunojankatu 8 00180 Helsinki - Updated by Webmaster
  » Uutisarkisto 2018  
  » Uutisarkisto 2017  
  » Uutisarkisto 2016  
  » Uutisarkisto 2015  
  » Uutisarkisto 2014  
  » Uutisarkisto 2013  
  » Uutisarkisto 2012  
  » Uutisarkisto 2011  
  » Uutisarkisto 2010  
  » Uutisarkisto 2009  
  » Uutisarkisto 2008  
  » Uutisarkisto 2007  
  » Uutisarkisto 2006  
  » Uutisarkisto 2005  
  » Uutisarkisto 2004  
  » SATL:n Liittohallitus