20.06.2018 - SATL:n Kesäpäivät pidettiin Seinäjoella 16.-17.6.2018

66. SATL:n Kesäpäivät järjestettiin Seinäjoella 16.-17.6.2018. Majoittautuminen oli juuri remontoidussa Sokos Hotelli Vaakunassa. Järjestelyistä vastasi Seinäjoen Seudun Autoteknillinen Yhdistys ry. Paikalla oli lähemmäs 30 henkeä järjestäjät mukaan luettuna.

Kesäpäivien ohjelman pääpäivä oli lauantai, joka alkoi pilvipoutaisena, mutta sää kirjastui illaksi. Ilmoittautumisten jälkeen aamupäivälle oli kaikille yhteisenä ohjelmana tutustuminen hotellin vieressä sijainneeseen Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museoon. Oppaan johdolla päästiin tutustumaan museon perusnäyttelyn puitteissa Suojeluskuntien, Lotta Svärd -järjestön ja jääkärien toimintaan sekä Mannerheimin päämajaan Seinäjoella vuonna 1918. Lisäksi vaihtuvana näyttelynä oli "Rauhaton mieli" -näyttely, jossa kuvien kautta pääsi tutustumaan talvi- ja jatkosota-ajan tunteisiin sotatantereen ulkopuolella. Museokokonaisuuden tekee myös mielenkiintoiseksi se, että sen on suunnitellut Alvar Aalto vuonna 1924.

Iltapäivästä vuorossa oli kaksi erilaista vaihtoehtoista ohjelmaa: oopperaa tai lisää mielenkiintoisia museoita. Oopperaa Ilmajoelle lähti katsomaan pääosa osallistujista. Kyseessä oli Ilmajoen musiikkijuhlien Mannerheim-ooppera, jossa esiintyivät muun muassa Waltteri Torikka ja Johanna Rusanen-Kartano. Oopperasta saatu palaute oli positiivista ja osallistujat pitivät näkemästään ja kuulemastaan.

Museokierrokselle lähti pienempi ryhmä. Ensimmäisenä kohteena oli Törnävän sairaalamuseo, joka sijaitsee Törnävän sairaalan alueella vuonna 1928 rakennetussa TD-talossa. Sitä ylläpitää Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon perinneyhdistys. Erittäin mielenkiintoisella opastetulla kierroksella päästiin tutustumaan sairaan- ja mielenterveyshoidon historiaan ja niiden huimaan kehitykseen. Museossa pääosassa on psykiatrisen terveydenhoidon kehitys, kun rakennus, jossa museo on, on ollut siinä käytössä. Ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvat somaattisen terveydenhuollon näyttelytilat, toimisto ja kirjasto. Toiseen kerrokseen sijoittuvat psykiatrisen terveydenhuollon näyttelytilat sekä sairaalakeittiöesineistön näyttely. Kolmannessa kerroksessa on keuhkosairauksien hoidosta kertova Härmän Parantolamuseo.

Museokierroksen toisena kohteena oli Nurmon puolella sijaitseva Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo. Museon tiloina toimii vanha nuorisoseuratalo, joka on kunnostettu vuonna 1978. Lisäksi vuonna 2001-2003 on rakennettu uutta kylmää hallitilaa yli 1000 neliömetriä. Näissä tiloissa on nähtävillä yli 150 traktoria, joista suurin osa on kunnostettuja. Traktorit omistaa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta museon isäntä Matti Jaskari (kuvassa alla esittelemässä kotimaista Takra-traktoria), joka myös esitteli museon toimintaa ja traktoreita. Traktorit on valittu sen perusteella, että ne ovat olleet käytössä Suomessa ja että ne on valmistettu ennen vuotta 1969, jolloin turvahytti tuli pakolliseksi traktoreissa. Vanhin traktoreista oli vuonna 1925 valmistunut rautapyöräinen Fordson "F" ja nuorin vuosimallin 1966 Massey Ferguson 165 MP. Tämäkin museokierros oli erittäin antoisa.

Traktorimuseossa oli näytillä myös Porsche-traktori, jonka läpi oli pidemmän seisonnan aikana kasvanut koivu.

Lauantai-illan ohjelmassa oli koko ryhmän yhteinen illallinen, joka nautittiin Mallaskosken panimoravintolassa. Ravintola sijaitsee kaupungin halkovan joen rannassa. Grilliruuan lisäksi halutessaan pääsi myös nauttimaan panimon itse valmistamista juomista. Illallisen yhteydessä SEATY:n puheenjohtaja Jarno Arkko kiitti kaikkia Kesäpäiville osallistuneita paikalle saapumisesta. Monista tapahtuman järjestelyistä vastannut Jorma Sokero esitti myös omat kiitokset. Toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi puolestaan kiitti yhdistyksen vastaavia tapahtuman järjestelyistä.

Sunnuntaina oli vuorossa hieman yhdessä ulkoilua ja kisailua. Sitä suoritettiin Seinäjoen keskustan liepeillä Jouppilanvuoren maastoissa sijaitsevan ulkoilualueen Aarnikotkan kodan maisemissa kauniissa auringon paisteessa ja helteessä. Ihan kaikki lauantain osallistuja eivät enää ehtineet tähän osallistua. Ohjelmassa oli pienen kävellen suoritetun siirtymän jälkeen makkaran paistoa sekä fyysisiä että henkisiä suoritteita pienen kilpailun merkeissä. Fyysisiä suoritteita olivat tennispallon tarkkuusheitto ja sulkapallon pituusheitto (yllä Tomi Virkin tyylinäyte). Henkisissä suoritteissa piti tunnistaa viisi autonosaa ja vastata viiteen suulliseen tietovisakysymykseen. Kaikki suoritteet laskettiin yhteen ja sen perusteella laskettiin lopputulokset. Osallistumiset olivat joko perhekuntina tai yksin. Tulokset ovat tekstin lopuksi.

Palkintojen jako suoritettiin Kesäpäivien ohjelman päätteeksi, jonka jälkeen oli vuorossa kotimatka.

Tapahtuman kuvakooste löytyy SATL:n Facebook profiilista osoitteesta www.facebook.com/satlry

Suuret kiitokset Seinäjoen Seudun Autoteknillisen Yhdistyksen aktiiveille tapahtuman järjestelyistä.

Ensi vuonna Kesäpäivätapahtuma on hieman toisenlainen, kun Kuopion ATY on luvannut järjestää sen matkatapahtumana. Siitä tiedotetaan myöhemmin lisää. Olkaa kuulolla!

Tulokset:      

Tapahtuman yhteydessä osallistujille jaettiin myös suklaisia rollareita.

Suomen Autoteknillinen Liitto - Köydenpunojankatu 8 00180 Helsinki - Updated by Webmaster
  » Uutisarkisto 2018  
  » Uutisarkisto 2017  
  » Uutisarkisto 2016  
  » Uutisarkisto 2015  
  » Uutisarkisto 2014  
  » Uutisarkisto 2013  
  » Uutisarkisto 2012  
  » Uutisarkisto 2011  
  » Uutisarkisto 2010  
  » Uutisarkisto 2009  
  » Uutisarkisto 2008  
  » Uutisarkisto 2007  
  » Uutisarkisto 2006  
  » Uutisarkisto 2005  
  » Uutisarkisto 2004  
  » SATL:n Liittohallitus