17.01.2017 - SATL:n vuoden 2017 Liittokokous pidetään 17.-19.3.2017 Porissa

SATL:n historian 82. Liittokokous järjestetään tänä vuonna Porissa 17.-19.3.2017 Porin Autoteknillisen Yhdistyksen järjestämänä. Varsinainen kokous- ja majoittautumispaikka on Sokos Hotel Vaakuna (Gallen-Kallelankatu 7, 28100 Pori, puh. 0209 0042001).

Liittokokousviikonlopun virallinen avaus tapahtuu lauantaina 18.3. kello 9:30. Kutsumme kaikkia yhdistyksiä jäsenineen vuoden tärkeimpään viralliseen liittotapahtumaan.

Liittokokoukseen ensikertaa osallistuvien henkilöiden tilaisuus pidetään perjantai-iltana 17.3. kello 21:00 alkaen hotellin tiloissa (ohjaus oikeaan paikkaan hotellin vastaanotosta). Ne, jotka tuntevat tarvetta briiffaukselle Liittokokouksen kulusta ja tavoista etukäteen, olkoon tervetulleita tilaisuuteen.

Virallisten kokousohjelmien lisäksi lauantaina 18.3. kello 15:00 alkavan saunonnan yhteydessä saunatiloissa on vapaamuotoinen keskustelutilaisuus SATL tulevaisuuden toiminnan kehittämisestä. SATL tarjoaa tilaisuudessa hieman suunkostuketta leukapielien vetreyttämiseksi.

Lauantai-iltana 18.3. vietetään Porin Autoteknillisen Yhdistyksen 80-vuotisjuhlaa. Onnittelujen vastaanotto alkaa kello 17:30.

Varsinainen yhdistyksen juhlaillallinen alkaa onnittelujen vastaanoton jälkeen kello 18:30. Ilta päättyy tanssahtelujen merkeissä.

Ohjelma aikatauluineen, hintoineen ja ilmoittautumis- sekä maksuohjeineen on ladattavissa TÄSTÄ. Tarkemmat paikkatiedot toimikuntien kokoustiloista saadaan paikanpäällä.

Tärkeää tietää: Liittokokoukseen ilmoittautuminen ja hotellivaraukset tapahtuvat Excel-lomakkeella, joka on ladattavissa TÄSTÄ. 

Ilmoittautuminen tehdään sähköpostitse tai postitse kunkin yhdistyksen osalta keskitetysti varauksista vastaavalle PATY:n rahastonhoitajalle Olli Helanderille viimeistään 17.2. 2017 mennessä osoitteeseen: 

olli.hela@gmail.com

 

tai postitse osoitteella:

 

Porin Autoteknillinen Yhdistys ry

Eteläkauppatori 2 C 45

28100 Pori      

 

Oikein täytetyn ilmoittautumislomakkeen mallikappale on ladattavissa TÄSTÄ, kuten myös käsin täytettävä tyhjä lomake TÄSTÄ, jos sellaiselle on tarvetta.

Osallistumismaksut on maksettava myös 17.2.2017 mennessä järjestävän yhdistyksen tilille: IBAN FI48 5700 8160 9360 97, saaja: Porin Autoteknillinen Yhdistys ry. Maksuviestiin pyydetään merkitsemään maksavan yhdistyksen nimi. 1.3.2017 jälkeen perutuista varauksista peritään täysi hinta.

Sikäli, jos yhdistykset pitävät vuosikokouksensa 17.2.2017 jälkeen (jossa päättävät, ketkä Liittokokoukseen lähtevät), pitäisi kuitenkin lähtijöiden kokonaislukumäärä ilmoittaa Poriin 17.2.2017 mennessä ja välittömästi yhdistyksen vuosikokouksen jälkeen kertoa Liittokokoukseen osallistuvien nimet Poriin.

Lisätietoja saa puhelimitse yhdistyksen puheenjohtajalta Jarmo Lautamäeltä 040-546 8228 tai yhdistyksen rahastonhoitajalta Olli Helanderilta 040-530 8836).

TERVETULOA PORIIN!

30.01.2017 - Suomen Autolehti 2/2017 ilmestyy keskiviikkona 1.2.2017

Vuoden 2017 toinen Autolehti ilmestyy helmikuun alussa. Lehdellä on tällä kertaa paksuutta 80 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: BMW 5 -sarja, modernisoitu versio. BMW:n 5-sarjan seitsemäs painos näyttää ensisilmäyksellä säilyneen lähes ennallaan. Pintaa syvemmällä piilee kuitenkin edeltäjäänsä kevyempi, taloudellisempi sekä teknologisesti kehittyneempi mallisukupolvi.
 • Sähköturvallisuuslaki muuttui vuoden alussa, ei enää pätevyystodistuksia. Uuden sähköturvallisuuslain myötä sähköautojen korjaustöissä ei enää vaadita sähkötöiden johtajaa eikä asentajien työkokemusvuosia lasketa. Työn suorittajan on kuitenkin perehdyttävä sähkön vaaroihin ja kyseisen ajoneuvomallin sähköjärjestelmään.
 • Nissanilta sarjahybridi. Nissanin Leaf-sähköauton jalanjäljissä seuraa sarjahybriditekniikka, jossa energia tankataan sähkön sijaan nestemäisessä muodossa. e-Power yhdistää perinteisen polttoaineiden huolettomuuden, sähköauton ajo-ominaisuudet ja merkittävän polttoainetalouden.
 • Moottoriöljyt monien vaatimusten ristipaineessa, viskositeetit ovat matalalla. Päästöjen alentaminen ohjaa moottoritekniikan kehitystä. Tämä heijastuu myös moottoriöljyn valintaan. Autonvalmistajat asettavat yhä kiihtyvällä tahdilla omia erityisvaatimuksia öljyille. Korjaamolla on syytä olla tarkkana oikean öljyn valinnassa.
 • Jälkimarkkinoiden tulevaisuudennäkymiä, kehity tai kuihdu pois. Digitalisaatio sekä liikkumisen ja asiakkaiden käyttäytymisen muuttuminen mullistaa autoalan jälkimarkkinoita. Alalle tulee uusia pelureita, mutta myös vanhat avaavat uusia näkökulmia ansaintalogiikoihin.
 • Henkilöautokaupan vuosi 2016: Tyyntä myrskyn edellä. Viime vuonna autoalalla sujui varsin hyvin. Henkilöautoja rekisteröitiin melkein kymmenen prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Pakettiautoissa vauhti oli vielä rajumpi. Vuosi päättyi kuitenkin epävarmuuteen.
 • Kuorma-automarkkinoilla koettiin viime vuonna iloinen yllätys, kun myyntiennusteita saatiin nostaa ylöspäin. Pienet merkit olivat hyvässä vauhdissa ja kasvua oli läpi toimialojen.
 • Moottoritekniikkaa: Ferrari F 154 TwinTurbo V8. Ferrarin 3,9-litainen, kahdella turboahtimella terästetty V8-moottori tarjoaa hurjan suorituskyvyn. Vääntömomenttia on niin paljon, että sitä pitää alemmilla vaihteilla rajata.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä kevyen kaluston renkaanvaihtokoneet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.2.2017. Lehden arkisto on tosin vielä vajavainen, täydellisenä viimeiset pari vuotta. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

08.02.2017 - Mestarimekaanikko 2017 -kilpailun finalistit ovat selvillä

MEDIATIEDOTE                                                                                   Julkaisuvapaa heti

11. kertaa järjestettävän Mestarimekaanikko 2017 -kilpailun semifinaali järjestettiin lauantaina 4.2.2017 ja siitä selvisi kolme kilpailijaa ratkaisemaan lopullisen järjestyksensä lauantaina 25.3.2017 Stadin ammattiopiston tiloissa Haagassa järjestettävässä finaalissa.

Suomen Autoteknillinen Liitto on järjestänyt kaikille autoalan ammattilaisille avoimia Mestarimekaanikko-kilpailuja vuodesta 1997 lähtien. Erilaisista rytmityksistä johtuen vuorossa on 11. kilpailu.

Stadin ammattiopiston auto-osaston tiloissa Haagassa 4.2.2017 pidetystä semifinaalista selvisi samassa paikassa 25.3.2017 pidettävään finaaliin seuraava kolmikko (aakkosjärjestyksessä):

 • Tomi Gren, Kouvola (Motonet korjaamo/TMA Finland Oy, Kouvola)
 • Jari Kopra, Lepsämä (Motomer Oy, Espoo)
 • Tomi Vainikainen, Ylämylly (Veljekset Laakkonen Oy, Joensuu)

Koska kilpailun tässä vaiheessa semifinaalissa saadut pisteet nollautuvat, ratkaisevat he lopullisen järjestyksensä finaalissa pidettävillä kolmella käytännön työrastilla samalta viivalta. Mielenkiintoisen finaalista tekee se, että hallitseva Mestarimekaanikko-kilpailun voittaja Vainikainen kohtaa häntä edeltäneen kilpailun voittajan Kopran.

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan kilpailun finaalia. Kilpailu alkaa 25.3.2017 kello 9:00 ja päättyy kello 12:00. Mestarimekaanikko 2017 -kilpailun palkintojenjako järjestetään samassa paikassa kello 13:00.

Semifinaalin kulku

Semifinaaliin kilpailijat valikoituivat 10.12.2016 sähköisesti ProDiags Oy:n ProDiags -oppimisympäristössä järjestetyssä karsintakilpailussa. Siinä oli monipuolisia teoriatehtäviä, jotka liittyivät auton huoltoon, korjaukseen ja diagnostiikkaan.

Semifinaaliin oli alun perin selviytynyt esikarsinnasta 10 kisaajaa, mutta sairaustapauksen vuoksi heistä yksi ei päässyt osallistumaan. Niinpä kisaajia oli kaikkiaan yhdeksän, joita olivat edellä mainitun finaaliin selvinneiden lisäksi:

 • Tuomas Carlsson, Vihti (Delta Auto, Konala)
 • Toni Hujanen, Jokela (VV-Autotalot Oy)
 • Eero Hämäläinen, Tikkakoski (Seppälän Autokulma Oy, Jyväskylä)
 • Simo Kivelä, Kokkola (Huollon Paikka Oy, Himanka)
 • Sami Lantee, Oitti (Auto-Ilves Oy, Hyvinkää)
 • Miika Lindberg, Kotka (Auto-Suni Oy, Kotka)

Semifinaalissa oli puolestaan kaikkiaan viisi käytännön työtehtävärastia ja erillinen kirjallinen teoriaosuus. Työtehtävärastien kesto oli 45 minuuttia ja teoriakokeessa oli 60 minuuttia aikaa vastata monivalinta- ja tekstikysymykseen, jotka liittyivät autotekniikan eri osa-alueisiin.

Semifinaalin kilpailurastien suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista vastasivat autoalan asiantuntijoiden kanssa Metropolia ammattikorkeakoulun kuuden autoinsinööriopiskelijan ryhmä, johon kuuluivat Samu Autiosalo, Samu Heinonen, Samu Kuronen, Joona Murtolehto, Tomi Perkiömäki ja Vesa Vilkman. Kilpailutehtävien toteutuksella he suorittivat samalla omiin opintoihinsa liittyvää projektityökurssia.

Edellä mainittuina autoalan asiantuntijoina toimivat Prodiags Oy:n kouluttajat Jarmo Aalto ja Jorma Höyteinen, Wihuri Oy:n Teknisen Kaupan osastopäällikkö Jouni Kiviranta, FCA Finland Oy:n teknisistä koulutuksista vastaavan AEL:n koulutusasiantuntija Kai Hikman, Hyundai Motor Finland Oy:n teknisistä koulutuksista vastaavan Kainuun ammattiopiston opettaja Markku Suonpää ja Stadin ammattiopiston lehtori Mika Saroma. Teoriakokeen valvojana toimi Stadin ammattiopiston tuntiopettaja Petri Hanski ja kilpailupaikkana toimineen oppilaitoksen yhteyshenkilönä koulutuspäällikkö Aku Lämsä.

Ensimmäisellä työrastilla tehtävänä oli tutkia hybridiautosta (Hyundai IONIQ HEV, vm. 2016), miksi sitä ei saada valmiustilaan ja käymään. Merkittävässä osassa rastin arviointia oli sähkötyöturvallisuusasioiden huomioiminen.

Toisena työrastina oli tutkia jarruihin ja renkaisiin liittyvää ongelmaa vuosimallin 2012 Kia Ceedistä muun muassa renkaiden ja jarrulevyjen heittoja mittaamalla. Asiakkaan kuvaus ongelmasta oli, että auto on alkanut täristää jarruttaessa. Samalla rastilla arvioitiin kilpailijan asiakaspalvelukykyä.

Kolmannella työrastilla tehtävänä oli suorittaa moottorin vianmääritys. Asiakkaan kuvaus viasta oli, että auto on tehoton. Kohdeautona oli vuosimallin 2016 Ford Fiesta 1,0-litraisella bensiini turbomoottorilla. Tässäkin yhtenä arviointikohteena oli kilpailijan asiakaspalvelukyky.

Neljäs työrasti oli vuosimallin 2016 Tesla Model S:n nelipyöräsuuntaus 3D-pyöränsuuntauslaitteen avulla. Haasteena rastilla oli auton valmistelu mittausta varten, sillä siinä oli muun muassa ilmajousitus ja automaattinen seisontajarru.

Viides ja viimeinen työrasti piti sisällään vuosimallin 2016 Alfa-Romeo Giulian hätäjarrutusjärjestelmän tutkan kalibroinnin kaikkine tehtävän esivalmisteluineen. Lisäksi kilpailijoiden tehtävänä oli vastata aiheesta esitettyihin kirjallisiin kysymyksiin esimerkiksi siitä, missä tilanteissa kalibrointi on tarpeen suorittaa.

Kustakin tehtäväosiosta oli jaossa ennalta sovituin arviointiperustein 10 pistettä eli kaikkiaan jaossa oli yhteensä 60 pistettä.

Lisätietoja: pasi.perhoniemi@satl.fi, 044-523 9477

Tulostettava pdf-versio tiedotteesta on ladattavissa TÄSTÄ

Finalistit kuvissa: Tomi Gren (ylin kuva), Jari Kopra (keskimmäinen kuva) ja Tomi Vainikainen (alin kuva, kuvassa myös Joona Murtolehto tarkkailee rastin etenemistä). Kuvaa klikkaamalla aukeaa suurempi kuva, kuvaaja Pasi Perhoniemi, kuvaa saa käyttää kuvaaja mainitsemalla.

 

 

27.02.2017 - Suomen Autolehti 3/2017 ilmestyy keskiviikkona 1.3.2017

Vuoden 2017 kolmas Autolehti ilmestyy maaliskuun alussa. Teemana on autojen verkkokauppa. Lehdellä on tällä kertaa paksuutta 84 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Mercedes-Benz E-sarja on ajajaa avustavan tekniikan ilotulitus. Auton perustekniikkaa ei silti voi jättää huomiotta. Esimerkiksi alumiinia on niin korissa kuin diesel-moottorin lohkossakin.
 • Kamera- ja tutkatekniikka yleistyy ja ne ovat tulleet jäädäkseen. Nyt on jälkimarkkinoiden aika opetella elämään niiden kanssa.
 • Teemaan liittyen:
  • Ostopolku murroksessa, Autoverkkoauppa.fi on kehittämässä toimintamalliaan
  • Rahoitusyhtiö ja autoliikkeet uudessa kanavassa
  • Tarkkana ehtojen kanssa, kuluttajansuojalaki säätelee etämyyntiä
  • VV-Auto perusti digitaalisen vaihtoautoliikkeen
  • Autokauppaa ammattilaisten kesken
 • Suuret HCT-yhdistelmät tutkimuksen kohteena, vakautta simuloinnin avulla.
 • Hyötysuhteen hiomista: Toyotalta 8- ja 10-vaihteiset automaattivaihteistot markkinoille.
 • Autoalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto on mahdollista suorittaa Metropoliassa.
 • Ketjukorjaamo maustettuna merkkiedustuksella.
 • Merkkikorjaamo laajensi ketjukorjaamoksi.
 • Moottoritekniikkaa: Volkswagen EA211 1,5 TSI. Volkswagenin uudesta 1,5-litraisesta TSI-moottorista on tarjolla kaksi eri tehoversiota. Ne eroavat monelta osin tosistaan. Ahtimet ovat erilaisia, ja toisessa käytetään jopa Miller-työkiertoa.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä edulliset diagnoositesterit.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.3.2017. Lehden arkisto on luettavissa numerosta 1/2014 alkaen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi. Asiakastunnus on: satl

01.03.2017 - SATL:n virallinen Autoteknillinen pikkujouluristeily 2017, ennakkoilmoittautuville erikoisalennus 19.3.2017 asti

Turun Autoteknillinen Yhdistys järjestää jo perinteikkään SATL:n virallisen Autoteknillisen pikkujouluristeilyn Viking Gracella Turusta Tukholmaan ja takaisin 1.-2.12.2017. Ohjelma, hinnat ja ilmoittautumisohjeet löytyvät tuosta alta.

Ne, jotka ilmoittautuvat matkalle viimeistään jo sunnuntai-iltaan 19.3.2017 mennessä, saavat mainituista hinnoista 10 euron alennuksen ("Early Bird" -alennus).

Lisäksi ennen matkaa TuATY ry ja Turun amk Oy tarjoavat jälleen perinteisen "Uuden autotekniikan ja ajoneuvolainsäädännön ajantasapäivän" pe 1.12.2017 klo 8:00 - 16:00. Pitkämatkalaisia autetaan tarvittaessa majoituksen saamisessa ammattikorkeakoulun sen hetkisen sopimusyhteistyökumppanin kanssa (siis jos haluaa saapua Turkuun torstai-ilta koulutukseen osallistumiseksi). Koulutuspäivän hinta on 100€ risteilylle osallistujille ja se maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä TuATY:n tilille. Päivä kelpaa Trafin edellyttämäksi katsastajien täydennyskoulutuspäiväksi.

Kuvaa klikkaamalla aukeaa ilmoituksen tulostettava pdf-versio.

19.03.2017 - SATL:n Liittokokous pidettin Porissa 17.-19.3.2017, Ammatillisen koulutuksen reformin aiheutti huolta

MEDIATIEDOTE

Autotekniikan parhaat asiantuntijat olivat koolla Porissa

 

Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus autoalan koulutukseen aiheutti huolta

Autoalan esimies-, kouluttaja- ja vastaavissa tehtävissä toimivien henkilöiden yhteistyöjärjestön Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n (SATL) 82. Liittokokous pidettiin 17.-19.3. Porissa. SATL:oon kuuluu noin 6000 henkilöjäsentä 37 paikallisyhdistyksestä ympäri Suomea. Vuosittain järjestettävä Liittokokous on järjestön päättävä elin. Tämän vuoden kokouksessa oli edustettuna 25 yhdistystä 63 äänivaltaisen edustajan voimin.

Kokouksen keskusteluissa nousi esiin ammatillisen koulutuksen reformin negatiiviset vaikutuksen autoalan koulutuksen tasoon ja laatuun. Siinä etenkin huolta aiheutti enemmän työnantajien vastuulle siirtyvä käytännön työharjoittelujen sekä yleisaineiden perustietojen kouluttamisen järjestäminen. Millä resursseilla se oikein tapahtuisi ja onko työnantajilla mielenkiintoa siihen panostamiseen omia rekrytointitarpeitaan enempää? Lisäksi se aiheuttaa opiskelijoiden osaamisen eriarvoistumista, joka pahimmillaan johtaa jatkokoulutusmahdollisuuksien menettämiseen osaamisvajeen takia.

SATL:n jäsenistöön kuuluu monia toisen asteen autoalan ammatillisen koulutuksen opettajia.

Kokouksen valinnat

Kokouksessa valittiin Liiton hallituksen puheenjohtajaksi kolmatta kertaa insinööri Turo Tiililä (ikä 50, kotipaikka Helsinki). Vuosittaisten erovuoroisten tilalle valittiin seuraavat hallitusjäsenet; Jukka Autio (Jyväskylä), Mika Heinola (Kokkola), Eero Kukko (Oulu), Mauri Linnanketo (Pori) ja Vesa Villanen (Salo). Vanhoina hallituksen jäseninä jatkavat Pentti Ala-Maakala (Tampere, varapuheenjohtaja), Jaakko Falck (Mikkeli), Kari Kaihonen (Vantaa), Antti Kovanen (Kuopio) ja Tero Salovaara (Kerava).

SATL on nimennyt Vuoden Autoteknikon vuodesta 1982 lähtien. Nimitys on järjestön korkein tunnustus, jonka se antaa autoalalla tai autoalan hyväksi toimineelle henkilölle. Sääntöjen mukaisesti nimitys julkistetaan SATL:n Liittokokouksen yhteydessä.

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin Diagno Finland Oy:n hallituksen jäsenenä ja yrityksen Senior Advisorina toimivalle insinööri Arto Lehtiselle (64, kotipaikka Helsinki). Valtaosan työurastaan hän on työskennellyt Boschia maahantuoneella Alftan Oy Ab:lla, ja sittemmin Boschin itse tultua Suomen markkinoille Robert Bosch Oy:llä. Hän on toiminut kouluttajana, huoltopäällikkönä ja toimialajohtajana huolto- ja testaustekniikkaosastolla. Hän on työskennellyt joitain vuosia myös automaahantuonnin tehtävissä Vehon palveluksessa.

Viimeiset 12 vuotta hän toimi Diagno Finland Oy:ssä toimitusjohtajana ja sittemmin hallituksen puheenjohtajana. Tämä aika toi tutuksi yrityksen pyörittämisen haasteet ja antoi mahdollisuuden tarjota laajemmin asiakkaille näiden tarvitsemia tuotteita ja palveluita.

Liki neljänkymmenen autoalaa palvelleen vuoden jälkeen hän jäi päivittäisestä työelämästä ansaitulle eläkkeelle syyskuussa 2016, mutta antaa edelleen vahvan panoksensa kehittämällä Diagno Finland Oy:n toimintaan.

Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen arvonimen sai Joensuun Seudun Autoteknillinen Yhdistys ry. Siihen kuuluu 186 jäsentä. Arvonimen saantiin vaikuttavat esimerkiksi jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso, toiminnan aktiivisuus sekä jäsenmaksujen hyvä hoito.

Muita merkittäviä tunnustuksia arvokkaasta toiminnasta autoalan, Liiton ja Autoteknillisten yhdistysten eteen annettiin myös kokouksen yhteydessä. Liiton kultainen kunnialevyke myönnettiin yhdelle ansioituneelle SATL:n jäsenelle eli Matti Arposelle (64, kotipaikka Imatra). Perusteluina olivat muun muassa hänen panoksensa niin SATL:n kuin sen jäsenyhdistysten toiminnassa.

Liittokokouksen järjestelyistä vastasi SATL:n jäsenyhdistyksenä 80-vuotisjuhliaan viettänyt Porin Autoteknillinen Yhdistys.

LISÄTIETOJA:                      

Toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi, puh. 044-523 9477, s-posti: pasi.perhoniemi@satl.fi

Puheenjohtaja Turo Tiililä, puh. 0400-435 008, s-posti: turo.tiilila@testworld.fi

Tiedote on ladattavissa pdf-muodossa TÄSTÄ

25.03.2017 - Mestarimekaanikko 2017 kilpailu on ratkennut

MEDIATIEDOTE 25.3.2017                                                            Julkaisuvapaa heti

Mestarimekaanikko 2017 kilpailu on ratkennut

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) järjesti kaikille autoalan ammattilaisille avoimen Mestarimekaanikko 2017 -kilpailun jo 11. kerran. Kilpailun finaali ja palkintojenjako tapahtui Stadin ammattiopiston tiloissa lauantaina 25.3.2017.

Stadin ammattiopistossa Haagassa 25.3.2017 pidettyyn Mestarimekaanikko 2017 -finaaliin osallistui semifinaalista jatkoon päässeet kolme kilpailijaa. Kilpailijoiden tehtävänä oli suorittaa kolme eri työrastia. Rastien pituus oli 45 minuuttia ja niistä kustakin oli jaossa 10 pistettä, joten finaalin maksimipistemäärä oli 30 pistettä. Rastit olivat erittäin haastavia, eikä pisteitäkään jaettu helläkätisesti.

Voittajaksi kilpailusta selvisi Tomi Gren, Kouvola (Motonet korjaamo/TMA Finland Oy, Kouvola) 18,50 pisteellä. Voitosta hän sai noin 1000 euron arvoisen tuotepalkinnon.

Toiseksi sijoittui Jari Kopra, Lepsämä (Motomer Oy, Espoo) 17,00 pisteellä ja kolmanneksi Miika Lindberg, Kotka (Auto-Suni Oy, Kotka) 14,50 pisteellä. Toisesta sijasta jaettiin noin 750 euron arvoiset ja kolmannesta noin 500 euron arvoiset tuotepalkinnot. Loput semifinaaliin jääneet kilpailijat saivat kukin palkinnoksi valitsemansa Autoalan Koulutuskeskus Oy:n julkaiseman kirjan. Lisäksi kukin finalisti sai vuoden mittaisen käyttöoikeuden ProDiags -oppimisjärjestelmään sekä Suomen Autolehden vuosikerran.

Alun perin finaaliin selviytynyt Ylämyllyltä kotoisin oleva Tomi Vainikainen joutui vetäytymään kilpailusta henkilökohtaisista syistä. Hänen tilallaan finaaliin osallistui neljänneksi semifinaalissa sijoittunut Miika Lindberg.

Finaalikilpailun sisältö

Rasteista ensimmäinen oli hybridiauton vianetsintä, kun auto ei suostunut käynnistymään. Kohdeautona oli vuosimallin 2016 Hyundai IONIQ HEV. Arvostelukohteina olivat asiakaspalvelu, looginen vianetsintä, testerin ja oskilloskoopin käyttö sekä tulosten analysointi ja vian löytäminen. Vian aiheutti oikosulussa ollut väyläjohto.

Toisella rastilla tehtävänä oli suorittaa uuden auton luovutustarkastus. Kohdeautona oli vuosimallin 2017 Jeep Grand Cherokee. Arvostelukohteina olivat ajoneuvon valmistajan luovutustarkastuksen ohjeistuksen mukaiset tarkastuskohteet ja sen mukaan eri työvaiheiden läpikäyminen ja asetettujen poikkeamien huomioiminen.

Kolmannella rastilla tehtävänä oli suorittaa diesel-auton vianhaku. Tehtävänannossa oli kerrottu, että autoon oli vaihdettu toisella korjaamolla uusi käytetty moottori, mutta sitä ei oltu saatu toimimaan. Auto kyllä käynnistyi, mutta se sammui melkein heti. Kilpailukohteena oli vuoden 2010 Opel Insignia 2,0 Sports Tourer. Arvostelukohteina olivat muun muassa omien ja auton suojavälineiden käyttö, vikakoodien luku, looginen vianetsintäprosessi, ongelmien oikea päättely eri mittauksilla sekä korjausehdotus. Ongelman aiheutti polttoaineen täytössäätöventtiilin virheellinen toiminta, joka aiheutti virhetilan (liian suuri polttoaineen paine) ja siten auton sammumisen.

Finaalin sekä helmikuun alussa pidetyn semifinaalin kilpailurastien suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista vastasivat autoalan asiantuntijoiden kanssa Metropolia ammattikorkeakoulun kuuden autoinsinööriopiskelijan ryhmä, johon kuuluivat Samu Autiosalo, Samu Heinonen, Samu Kuronen, Joona Murtolehto, Tomi Perkiömäki ja Vesa Vilkman. Kilpailutehtävien toteutuksella he suorittivat samalla omiin opintoihinsa liittyvää projektityökurssia.

Edellä mainittuina autoalan asiantuntijoina toimivat finaalissa Diagno Finland Oy:n tekninen asiantuntija ja kouluttaja Björn Boström, Hyundai Motor Finland Oy:n teknisistä koulutuksista vastaavan Kainuun ammattiopiston opettaja Markku Suonpää (oli mukana myös semifinaalissa), FCA Finland Oy:n jälkimarkkinoinnin kenttäpäällikkö Ukko Rummukainen, Stadin ammattiopiston opettaja Petri Hanski ja kilpailupaikkana toimineen oppilaitoksen yhteyshenkilönä koulutuspäällikkö Aku Lämsä.

Semifinaalissa asiantuntijoina toimivat Prodiags Oy:n kouluttajat Jarmo Aalto ja Jorma Höyteinen, Wihuri Oy:n Teknisen Kaupan osastopäällikkö Jouni Kiviranta, FCA Finland Oy:n teknisistä koulutuksista vastaavan AEL:n koulutusasiantuntija Kai Hikman ja Stadin ammattiopiston lehtori Mika Saroma.

Suurkiitokset kaikille kilpailun yhteistyökumppaneille.

Lisätietoja: pasi.perhoniemi@satl.fi, 044-523 9477

Pasi Perhoniemi

Toiminnanjohtaja

Suomen Autoteknillinen Liitto ry

 

Mediatiedote on ladattavissa pdf-muodossa TÄSTÄ

 

Alla ovat kuvat kärkikolmikosta finaalin työrasteilla. Kuvaa klikkaamalla aukeaa kuva alkuperäisessä koossa. Kuvia saa käyttää vapaasti kilpailusta uutisoitaessa. Kuvaajan nimi mainittava. Kuvaajana Pasi Perhoniemi kaikissa muissa kuvissa paitsi palkintojenjakokuvassa, jossa kuvaaja oli Vesa Vilkman.

Voittaja Tomi Gren vasemmassa yläkuvassa 1. rastilla vieressään Markku Suonpää. Oikeassa yläkuvaassa ollaan rastilla 2 ja alakuvassa rastilla 3.

Toiseksi sijoittunut Jari Kopra vasemmalla yläkuvassa rastilla 3, oikeassa yläkuvassa rastilla 1 ja alhaalla rastilla 2.

Kolmanneksi sijoittunut Miika Lindberg vasemmassa yläkuvassa rastilla 2, oikealla rastilla 3 ja alhaalla rastilla 1 käymässä rastin sisältöä läpi Markku Suonpään kanssa.

 

Palkintojenjako, kuvassa vasemmalta oikealle Jari Kopra, Miika Lindberg, Tomi Gren ja SATL:n toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi.

 

13.04.2017 - SATL:n vuoden 2017 Kesäpäivät pidetään Valkeakoskella 19.-20.8.2017

 

Kuvia klikkaamalla aukeavat tulostettavat pdf-versiot ilmoituksesta ja ohjelmasta.

Ilmoittautumislomake on ladattavissa Excel-muodossa TÄSTÄ

28.04.2017 - Suomen Autolehti 5/2017 ilmestyy tiistaina 2.5.2017

Vuoden 2017 viides Autolehti ilmestyy toukokuun alussa. Teemana on raskas kalusto ja siitä löytyy asiaa 26 sivun verran. Lehdellä on tällä kertaa paksuutta 94 sivua.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Subaru Impreza. Täysin uusi Impreza on Subarun ensimmäinen yhtiön uuteen Subaru Global Platform -perusrakenteeseen perustuva malli. Subaru lupaa uuden perusrakenteen parantavan muun muassa ajomukavuutta, ajo-ominaisuuksia sekä kolariturvallisuutta.
 • Teemaan liittyen:
  • Volvon kuorma-autokauppa on kasvussa.
  • Originator Oy:n esimerkki kannattavasta liiketoiminnasta korjaamotoiminnan ja varaosamyynnin avulla.
  • Veho Hyötyajoneuvojen uusi palvelukeskus avattiin Kouvolaan, useat palvelut saa saman katon alta.
  • Koivunen Oy tuo raskaan kaluston Top Truck -korjaamoketjun Suomeen.
  • Raumalainen Raskas-Kauppi Oy huoltaa ja korjaa raskaita hyötyajoneuvoja kuorma-autoista kurottajiin.
  • Mercedes-Benz aloittaa täysin sähköisen 25-tonnisen Urban eTruckin piensarjatuotannon.
  • J.V. Bussi-Group Oy -bussipurkaamo erottelee osat ja hyödyntää materiaalit.
  • Pihtiputaan Ajokonekorjaamo on metallintyöstöön erikoistunut huoltokorjaamo.
 • Laser yleistyy autovalmistuksessa. Käyttö ei rajoitu pelkästään korinosiin, vaan myös erilaisiin koneenosiin voidaan hyödyntää laserin keskitettyä voimaa.
 • SATL:n 11. Mestarimekaanikko-kilpailun yhteenveto.
 • 87. Geneven autonäyttelyn unelmat ja konseptit sekä New Yorkin autonäyttelyn yhteenveto.
 • AKL:n suhdannebarometrin mukaan autoalalla on aiempaa valoisammat tulevaisuuden näkymät.
 • Moottoritekniikkaa: Caterpillar C93 Acert. Caterpillarin 9,3-litraista rivikuutosmoottoria käytetään muun muassa valmistajan omissa kauhakuormaajissa.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä raskaan kaluston liikuteltavat nostinpylväät.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.5.2017. Lehden arkisto on luettavissa numerosta 1/2014 alkaen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla omilla tunnuksilla SATL:n extranettiin osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi. Asiakastunnus on: satl

05.05.2017 - Heikki Parrille myönnettiin Moottoriliikenteen ansiomerkki

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry on vuonna 1993 perustanut Moottoriliikenteen ansiomitalin. Tasavallan presidentin on antanut mitalista 1.4.2007 voimaan tulleen asetuksen ja Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien Suurmestari on hyväksynyt mitalin virallisten mitalien listaan. Moottoriliikenteen ansiomitalin myöntää asetuksen mukaan Liikenneministeri Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry:n hallituksen asettaman mitalitoimikunnan esityksestä.

Mitali myönnetään ansiokkaasta valtakunnallisesta toiminnasta suomalaisen moottori liikenteen hyväksi, tai henkilölle, joka pitkäaikaisella ja tuloksekkaalla työllään on edistänyt tieliikenteen kehittämistä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (alakuvassa vasemmalla) jakoi myöntämänsä Moottoriliikenteen ansiomitalit 5. toukokuuta 2017 kuudelle tieliikenteen toimintaa valtakunnallisesti edistäneelle henkilölle. Niistä yhden mitalin sai SATL:n toiminnassa vahvasti mukana oleva jäsenemme toimitusjohtaja Heikki Parri.

Muut ansiomitalin saajat olivat:

Toimitusjohtaja Johanna Lehtonen (kuvassa neljäs vasemmalta)
Pohjolan Matka -konserni, Iisalmi
 
Toimittaja Olli Blomberg  (kuvassa neljäs oikealta)
Textrans Oy, Kuopio

Toimitusjohtaja Pekka Lahti (kuvassa kolmas oikealta)
VV-Auto Group Oy, Vantaa

Toiminnanjohtaja Olli Veijola (kuvassa kolmas vasemmalta)
Suomen Taksiliiton Oulun lääninyhdistys ry, Haukipudas

Liittovaltuuston puheenjohtaja Jari Matikainen (kuvassa toinen vasemmalta)
Autoliitto ry, Oulu

Lisäksi kuvassa oikealla on mitalien jakoon osallistunut LVM kansliapäällikkö Harri Pursiainen.

Mitaleja on myönnetty vuodesta 1993 lähtien kaiken kaikkiaan 190 kappaletta. Mitalissa on kuvattuna auton ohjauspyörä ja ajajan kädet sekä teksti "Moottoriliikenteen hyväksi".

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry on kahdeksan tieliikennejärjestön yhteistyöelin. Jäseninä ovat Autoalan Keskusliitto ry, Autoliitto ry, Autotuojat ry, Linja-autoliitto ry, Suomen Autokoululiitto ry, Suomen Autoteknillinen Liitto ry, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ja Suomen Taksiliitto ry.

30.05.2017 - Suomen Autolehti 6/2017 ilmestyy torstaina 1.6.2017

Vuoden 2017 kuudes Suomen Autolehti ilmestyy kesäkuun alussa. Lehdellä on tällä kertaa paksuutta 96 sivua.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Honda Civic 5 D. Täysin uusittu Honda Civic on tullut kymmenenteen sukupolveen. Valmistajan mukaan kyseessä on isoin yksittäinen mallikohtainen kehitysohjelma yrityksen historiassa. Aikaisempaa urheilullisempi malli on kasvanut lähes kaikilta mitoiltaan. Mukana ovat myös uudet VTEC Turbo -bensamoottorit.
 • Autojen modernit kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat erityisen hyödyllisiä ikäihmisille. He tarvitsevat kuitenkin rauhallisen ja perusteellisen perehdytyksen varusteisiin tai muuten ne jäävät kokonaan hyödyntämättä. Salon Seudun Autoteknillisen yhdistyksen Seppo Vesterinen on pitänyt kymmeniä koulutustilaisuuksia ikäihmisten autoilusta, ja tupa on ollut aina täynnä.
 • Taitaja2017-tapahtuma keräsi jälleen ammattiin opiskelevat nuoret kisaamaan ammattitaidon suomenmestaruuksista. Autoala oli vahvasti mukana tapahtumassa.
 • Suomi aloitti ensimmäisten Euroopan maiden joukossa autojen päästöjen mittaamisen katsastuksessa. Tasan 25 vuotta sitten valmistelut olivat pitkällä ja suureen muutokseen oli puoli vuotta aikaa.
 • Maailma muuttuu ja tulevaisuuden yllätykset ovat jo täällä. Saksan posti ei löytänyt markkinoilta mieleistä kevyttä sähkökäyttöistä jakeluautoa. Niinpä se päätti tehdä sen itse, ja on nyt ryhtymässä autovalmistajaksi eli myy niitä jo muillekin.
 • Delphin uudet raskaisiin ja keskiraskaisiin yhteispaineruiskutusjärjestelmiin suunnitellut suuttimet kykenevät jakamaan ruiskutustapahtuman yhdeksään osaruiskutukseen. Päästöt pienenevät ja polttoainetalous paranee.
 • Shanghain autonäyttelyn satoa ja Kiinan markkinoita: Viime vuonna melkein joka kolmas maailmassa rekisteröidystä lähes 95 miljoonasta uudesta autosta valmistettiin Kiinassa. Kotimarkkinoiden lisäksi kiinalaisautot ovat jo saatavilla useissa maissa ympäri maailmaa aina Yhdistysvaltoja myöten. Viimeistään vuonna 2019 kiinalaismerkit ovat myynnissä myös Euroopassa.
 • Moottoritekniikkaa: Toyota A25A-FKS. Toyotan 2,5-litraisessa, ahtamattomassa bensiinimoottorissa yhdistyvät dynaaminen suorituskyky ja hyvä hyötysuhde.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä infrapunakuivaimet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.6.2017. Lehden arkisto on luettavissa numerosta 1/2014 alkaen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla omilla tunnuksilla SATL:n extranettiin osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi. Asiakastunnus on: satl

Seuraava Suomen Autolehti 7/2017 ilmestyy kesätauon jälkeen 1.9.2017.

01.06.2017 - SATL:n jäsenlehti Satelliitti 1/2017 ilmestyi 1.6.2017

SATL:n jäsenlehti Satelliitti 1/2017 on ilmestynyt. Se on luettavissa painettuna versiona kotiin kannettuna tai sähköisessä pdf-muodossa Liiton kotisivulta osoitteessa http://www.satl.fi/jasenille/nayta/115.

Painettu lehti on toimitettu Suomen Autolehden 6/2017 liitteenä niille henkilöjäsenille, joille Suomen Autolehti tulee. Niille vapaajäsenille, joille Suomen Autolehti ei  tule, on Satelliitti postitettu suoraan.

01.06.2017 - SATL:n vuoden 2017 Liittokokouksen päätökset

SATL:n 17.-19.3.2017 Porissa pidetyn Liittokokouksen virallinen pöytäkirja liitteineen on luettavissa seuraavista liitteestä:

SATL_Liittokokous_2017_poytakirja_allekirjoitettu.pdf

SATL_Vaalitoimikunta_pk_2017_allekirjoitettu.pdf

SATL_Teknillinen_toimikunta_pk_2017_allekirjoitettu.pdf

SATL_Tulevaisuustoimikunta_pk_2017_allekirjoitettu.pdf

SATL_Senioritoimikunta_pk_2017_allekirjoitettu.pdf

 

Laajempi yhteenveto Liittokokouksesta on julkaistu Satelliitti 1/2017 -lehdessä. Kyseinen juttu on tuosta alla olevaa kuvaa klikkaamalla luettavissa pdf-muodossa.

02.06.2017 - SATL:n jäsen- tai lehtimaksu on nyt mahdollista saada myös e-laskuna

e-laskun käyttöönotto vaatii jokaiselta jäseneltä omaa aktiivisuutta.
 
Olemme ottaneet käyttöön e-laskun. Sillä tarkoitetaan sähköisessä muodossa olevaa laskua, jonka saat omaan verkkopankkiisi, kun olet tehnyt siitä erillisen e-laskusopimuksen. Se siis halutessasi korvaa paperi- tai sähköpostilaskun. Kun teet e-laskusopimuksesi 20.12.2017 mennessä, saat vuoden 2018 jäsenlaskun jo suoraan verkkopankkiisi!
 
e-laskun etuja ovat:

 • Viivakoodi, tilinumerot ja muut laskun tiedot ovat laskussa valmiina. Niitä ei tarvitse erikseen näppäillä.
 • Lasku toimitetaan suoraan omaan verkkopankkiisi.
 • Sähköiset laskut säilyvät arkistoituna myöhempääkin tarkastelua varten.
 • e-laskun voit vastaanottaa missä ja milloin haluat.

 
Näin otat e-laskun käyttöösi:
1. Tee e-laskusopimus omassa verkkopankissasi.
2. Valitse laskuttajaluettelosta SUOMEN AUTOTEKNILLINEN LIITTO RY.
3. Syötä tunnistetietona jäsennumerosi, joka löytyy jäsenkortistasi (ja edellisestä laskustasi).
4. Kun olemme vastaanottaneet pankiltasi tekemäsi valtuutuksen, lähetämme laskut jatkossa suoraan verkkopankkiisi. Sinun tarvitsee vain tarkastaa lasku ja hyväksyä maksu veloitettavaksi tililtäsi tai asettaa lasku automaattimaksamiseen, jolloin lasku veloitetaan automaattisesti tililtäsi eräpäivänä.
 
Ilman edellä mainittua kunkin jäsenen omatoimista aktiivisuutta jäsenlasku saapuu muuten joko sähköpostin välityksellä niille, joiden s-postiosoite on tiedossamme (pidäthän meidät ajan tasalla oikeasta osoitteesta) tai paperisena versiona. Laskun lähetystapa päivitettiin kaikkien sähköpostiosoitteen omaavien jäsenien osalta sähköpostiin vuoden 2016 lopulla. Laskun maksamisen unohtuessa toimitettava maksumuistutus lähetetään aina paperisena versiona.
 
Jos edellä mainituista eduista huolimatta haluat saada laskun paperisena, (jos lasku on tullut viimeksi sähköpostitse), voi tiedon päivittää itse omiin jäsentietoihin extranetissä. Sinne pääsee kirjautumaan osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi/sebaconlogin/ (asiakastunnus on satl). Kirjautumisessa tarvittava jäsennumero löytyy jäsenkortista sekä aiemmasta laskusta. Salasana on toimitettu aiemmin.
 
Tiedon päivittäminen (tai extranetin salasanan tiedustelu) voi tapahtua myös sähköpostitse lähettämällä viesti SATL:n jäsenrekisterin ylläpidosta vastaavalle Tommi Suhoselle osoitteeseen info@satl.fi tai puhelimitse soittamalla numeroon 050-436 8873.

05.06.2017 - Vuoden 2016 jäsenhankintakilpailun tulokset, uusi kilpailu on käynnissä vuodelle 2017

Viime vuoden jäsenhankintakilpailun tulokset on laskettu. Vuoden 2016 aikana uusia varsinaisia jäseniä hankki kaikkiaan 23 henkilöä, jotka ilmoittivat 35 uutta jäsentä. Kiitoksen kaikille uusia jäseniä hankkineille!
 
Kolme osallistuneista saavutti palkinnoksi nahkavyön saatuaan vähintään kolme henkilöä jäseneksi muiden saadessa Liiton väreissä olevan mikrokuituliinan. Ahkerin oli Kauko Tahvanainen Joensuusta neljällä hankitulla jäsenellä.
 
Kaikkien uusia jäseniä ilmoittaneiden kesken suoritettiin yhden Samsung Galaxy Tab E -tablettitietokoneen arvonta. Sen voitti Hannu Timonen Oulusta.

Viime vuonna uusia varsinaisia jäseniä liittyi ja jäsenmaksun maksoi kaiken kaikkiaan 84 henkilöä. Heidän kesken arvottiin yksi Samsung Galaxy Tab E -tablettitietokone. Sen voitti Tuomo Pesonen Tuomikylästä.
 
Viime vuodenvaihteessa 206 opiskelijajäsentä vaihtui varsinaiseksi jäseneksi ja sai ensimmäisen jäsenmaksulaskunsa. Heistä 25 maksoi sen eräpäivään mennessä. Heidän kesken arvottiin myös yksi Samsung Galaxy Tab E -tablettitietokone. Sen voitti Tomi Rossi Tampereelta.

Onnittelut kaikille voittajille!
 
Tämän vuoden jäsenhankintakilpailu on käynnissä. Jokainen jäsenmaksunsa maksanut uusi varsinainen jäsen lasketaan mukaan jäsenhankkijan saldoon.
 
Ahkeruudesta palkitaan seuraavanlaisesti:

 • 1 uusi jäsen = SATL:n mikrokuituliina
 • 3 uutta jäsentä = SATL:n nahkavyö ja elokuvalippu
 • 5 uutta jäsentä = SATL:n seinäkello ja kaksi elokuvalippua
 • 10 uutta jäsentä = Vapaavalintainen AAKK:n tai Suomen Liikekirjojen julkaisema tai välittämä kirja
 • 15 uutta jäsentä = vapaavalintainen osallistuminen Autoalan Koulutuskeskus Oy:n koulutustilaisuuteen.

Lisäksi kaikkien uusia jäseniä ilmoittavien kesken arvotaan yksi tablettitietokone, kuten uusien jäsenien ja ensimmäisen jäsenmaksunsa maksavan entisten opiskelijajäsenien kesken. Tulokset lasketaan vuoden 2018 alkupuolella.

 

07.06.2017 - SATL:n virallinen Autoteknillinen pikkujouluristeily 2017

Turun Autoteknillinen Yhdistys järjestää jo perinteikkään SATL:n virallisen Autoteknillisen pikkujouluristeilyn Viking Gracella Turusta Tukholmaan ja takaisin 1.-2.12.2017. Ohjelma, hinnat ja ilmoittautumisohjeet löytyvät tuosta alta. Sitovat ilmoittautumiset 15.9.20107 mennessä.
 
Lisäksi ennen matkaa TuATY ry ja Turun amk Oy tarjoavat jälleen perinteisen "Uuden autotekniikan ja ajoneuvolainsäädännön ajantasapäivän" pe 1.12.2017 klo 8:00 - 16:00. Pitkämatkalaisia autetaan tarvittaessa majoituksen saamisessa ammattikorkeakoulun sen hetkisen sopimusyhteistyökumppanin kanssa (siis jos haluaa saapua Turkuun torstai-ilta koulutukseen osallistumiseksi). Koulutuspäivän hinta on 100€ risteilylle osallistujille ja se maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä TuATY:n tilille. Päivä kelpaa Trafin edellyttämäksi katsastajien täydennyskoulutuspäiväksi.

Kuvaa klikkaamalla aukeaa ilmoituksen tulostettava pdf-versio.

15.06.2017 - AUTOKORJAAMO-MESSUT UUDISTUU JA TÄYTTÄÄ MESSUKESKUKSEN KAKSI HALLIA 9.-10.11.2018

Tiedote 15.6.2017

Autokorjaamo-messut järjestetään joka toinen vuosi Messukeskuksessa Helsingissä. Ensi vuonna valtakunnallinen ammattitapahtuma järjestetään 9. - 10.11.2018 samaan aikaan Auto 2018 -tapahtuman kanssa. Autokorjaamo kokoaa kattavasti jälkimarkkinoinnin organisaatiot ja kävijät yhteen ja tarjoaa alan ammattilaisille entistä rautaisemman annoksen alan tietoa

"Suomen Autoteknillinen Liitto on järjestänyt autokorjaamomessuja jo vuodesta 1980 saakka. Tapahtuma on aina ollut odotettu ja kerännyt alan ammattilaiset yhteen. Tarvetta yhdelle koko alan kokoavalle neutraalille tapahtumalle on selvästi edelleenkin", kertoo toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi Suomen Autoteknillisestä Liitosta. "Autokorjaamo-messut uudistuu ensi vuonna isolla otteella ja olemme jo nyt aloittaneet uuden tapahtuman suunnittelun. Tapahtumalle on varattu kaksi hallia Messukeskuksesta."

Tuleva tapahtuma tarjoaa tietoja ja taitoja kartuttavaa ohjelmaa entistä enemmän.  Autokorjaamo-messuilla järjestetään mm. jälkimarkkinointiseminaari.  Tietovarikon sisältö uudistetaan ja messualueelle tulee teemoittain erilaisia toiminnallisia alueita. Työnäytöksiä on paljon osastoilla. Myös alan opettajille järjestetään omaa ohjelmaa. "Digitaalisuus lisääntyy korjaamoalalla ja uusia sovelluksia tulee koko ajan. Korjausohjeet tulevat nyt jo paljon virtuaalisina ja niitä esitellään lisätyn todellisuuden avulla. Lasit laitetaan päähän ja niiden kautta koetaan todellinen tilanne", kertoo Perhoniemi. "Uuden tekniikan lisäksi tapahtumassa käydään läpi uusia lainsäädäntöjä ja niiden vaikutuksia alaan."

Autokorjaamo-messut järjestää Messukeskus Suomen Autoteknillisen Liiton toimeksiannosta. Tapahtuman mediakumppani on Suomen Autolehti. Tapahtuma on avoinna 9. - 10.11.2018 perjantaina ja lauantaina klo 10-17. Alan ammattilaiset pääsevät Autokorjaamo-messuille veloituksetta. 

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi, SATL, pasi.perhoniemi@satl.fi puh. 044 523 9477
myyntiryhmäpäällikkö Jori Vainio, Messukeskus, jori.vainio@messukeskus.com puh. 050 362 5515
tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus, teija.armanto@messukeskus.com puh. 050 376 0804

04.08.2017 - Kutsu maksuttomaan tilaisuuteen: "Ratkaisut tekniikan alan osaavan työvoiman varmistamiseksi"

Kutsu:

"Ratkaisut tekniikan alan osaavan työvoiman varmistamiseksi"

Tekniikan alan yritysten haasteena on löytää osaavaa työvoimaa ja ylläpitää nykyisten työntekijöiden osaamista. Erityisesti tämä koskee tekniikan asiantuntijoiden sekä korkeakoulutettujen insinöörien ja diplomi-insinöörien lisä- ja muuntokoulutusta aloille joilla on nyt kysyntää. Insinöörikoulutuksen kehittämisyhdistys INSKE, Insinööriliitto IL, Metropolia ja Ammattienedistämislaitossäätiö AEL järjestävät yhdessä tilaisuuden, jossa esitetään ratkaisuja ja keskustellaan mahdollisuuksista.

Paikalle on tulossa vaikutusvaltainen ryhmä mm. opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, kansanedustaja Sanna Lauslahti, osastopäällikkö Tuija Oivo Työ- ja elinkeinoministeriö ja henkilöstöjohtaja Anneli Karhula Metsä Group.

Tilaisuus on aamupäivästä 18.8. ja ilmoittautuminen tulee suorittaa 11.8. mennessä. Tule paikalle vaikuttamaan. Tilaisuuden ohjelma löytyy TÄSTÄ OSOITTEESTA.  Samassa paikassa tapahtuu myös tilaisuuteen ilmoittautuminen. Tilaisuus on maksuton.

Terveisin
Kari Kaihonen
Yrityspalvelujen johtaja, AEL

16.08.2017 - Autoalan Koulutuskeskus Oy:n Vaihtoehtoiset voimanlähteet -kurssi pidetään 26.9.2017

Paikka: Kuutio auditorio, Nuijamiestentie 7, Helsinki

Diesel- ja bensiinimoottoreiden kuolemaa julistetaan eri medioissa lähes viikoittain. Samoin kuuluu väittämä, että älykäs liikenne robottiautoineen korvaa nykyisen liikennejärjestelmän. Mikä on totta ja mikä tarua? Tämä koulutuspäivä antaa hyvän kokonaiskäsityksen siihen, missä asioiden suhteen oikeasti mennään.

Taustalla vaikuttaa kolme tekijää; viranomaisten toiminta, itse ajoneuvo- ja moottoritekniikka sekä jakeluverkostot. Näihin kaikkiin otetaan päivän aikana kantaa eri näkökulmista. Tule mukaan päivittämään tietosi tärkeän ja ajankohtaisen teeman parissa!
 
Ohjelma

9.00 Tilaisuus alkaa: 

Digitalisaatio- ja automaatiotavoitteen toteuttaminen autoalalla ja verkottuneiden ajoneuvojen säännösten kehitystilanne

Kari Saari, Liikenneneuvos, johtava asiantuntija; Liikenne- ja viestintäministeriö

Sähkö- ja hybridiajoneuvojen tekniikan kehittymisestä
Frans Malmari, Tekninen asiantuntija;  Diagno Finland Oy

Miten nykyisistä moottoritekniikoista saadaan puristettua enemmän irti?
Juha Kiiskinen, Moottoritekniikan asiantuntija; JK-Textservice

12.00-12.45 Lounas

'Marilyn' ja 'Martti' - Suomen ensimmäiset robottiautot tieliikenteeseen; mistä on kyse?
Matti Kutila, Projektipäällikkö; VTT

Miten perinteiset polttoaineet vastaavat päästö- ja biohuutoon?
Jukka Nuottimäki, Asiantuntija, Liikenteen energiaratkaisut; Neste 
                                           
Sähköajoneuvojen latauksen ja latausverkoston tilanne tänään ja huomenna
Vesa Linja-aho, Lehtori, Metropolia

Kaasun käyttö ja jakelu, missä mennään ja mihin ollaan menossa?
Jussi Vainikka, Business Development Manager, Biogas; Gasum

16.00 Tilaisuus päättyy

Hinta SATL:n jäsenille on 320 euroa, muuten 360 euroa.
Hinta sisältää ohjelman ja siihen kuuluvat tarjoilut. Hintoihin lisätään alv 24 %.

Ilmoittaudu sähköpostitse: info@aakk.fi
tai puhelimitse: 09-6944 635.

25.08.2017 - SATL:n Kesäpäivät pidettiin Valkeakoskella 18.-20.8.2017

Kautta aikain 65. SATL:n Kesäpäivät järjestettiin Valkeakoskella hotelli Waltikassa 18.-20.8.2017. Järjestelyistä vastasi Hämeen piirin yhdistykset eli Forssan, Tampereen ja Valkeakosken ATY:t. Paikalla oli noin 50 henkeä järjestäjät mukaan luettuna.

Perjantain osalta ohjattua ohjelmaa ei ollut, vaan se oli varattu paikalle saapumiselle ja vapaalle seurustelulle ja ruokailulle.

Lauantai oli Kesäpäivien ohjelman pääpäivä. Ohjelma aloitettiin tervetuliaispuheenvuoroilla. Siellä osallistujat toivotti tervetulleeksi Liiton puheenjohtaja Turo Tiililä ja järjestävää organisaatiota edustaneet Valkeakosken ATY:n puheenjohtaja Hannu Lahtinen ja Tampereen ATY:n puheenjohtaja Pentti Ala-Maakala. Myös toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi toivotti kaikki tervetulleiksi ja esitteli samalla läsnä olleille SATL:n uuden työntekijä, kun Tomi Virkki oli aloittanut 15.8.2017 kehityspäällikön tehtävässä SATL-portaalin kehitystyö parissa.

Lyhyiden alkupuheenvuorojen jälkeen alkoi päivän varsinainen ohjelma. Se alkoi sisävesiristeilyllä Suvi-Ellen -laivalla hotellin vieressä sijainneelta laiturilta. Vajaan 1,5 tunnin mittainen laivamatka suhteellisen pilvisessä kelissä eteni Valkeakosken kaupungintalon editse sulun kautta Isovuolteelle ja Rauttunselälle, josta rantauduttiin Visavuoren museon laituriin. Päivän pääohjelmana oli tutustuminen oppaan kanssa Visavuoren museoon.

Visavuori on vuosina 1864-1942 eläneen taiteilija Erik Wikströmin erämaa-ateljee, jossa sijaisivat eri rakennuksina kahteen kertaan rakennettu asuinrakennus (ensimmäinen valmistui 1894 ja paloi kaksi vuotta myöhemmin, toinen valmistui 1902) sekä vuonna 1903 valmistunut ateljee. Kumpainenkin edustaa kansallisromanttista rakennustyyliä, josta tuli esikuva hänen taiteilijakollegoilleen ja suomalaisen asumisen ihanne. Turusta syntyisin ollut Wikström oli aikansa tunnetuimpia kuvanveistäjiä, jonka veistotyyli oli realistinen ja hän suosi kansallisia aiheita. Hänen teoksiaan ovat muun muassa Helsingin rautatieaseman Lyhdynkantajat eli kivimiehet sekä Suomen Pankin edustalla sijaitseva J. V. Snellmannin muistomerkki. Wikströmin tyttären Estellen poika oli puolestaan suhteellisen tunnettu pilapiirtäjä Kari Suomalainen. Hänen paviljonki oli myös tutustuttavissa samassa paikassa.

Tunnin mittaisen opastetun kierroksen jälkeen palattiin laivalle ja paluumatka alkoi. Siitä tuli tunnelmaltaan hieman tiiviimpi, kun päälle saapunut rankkasade ajoi kaikki laivan ahtaaksi käyneisiin sisätiloihin yläkannella. Matka sujui siitä huolimatta mukavasti, kun sen ajan miehet täyttivät Kesäpäiväkilpailun yhtä kirjallista osuutta. Tehtävänä oli keksiä niin monta kuin mahdollista automerkkiä ja mallia, joissa nimessä oli eläin tai ihminen.

Paluun jälkeen nautittiin lounas, josta suunnattiin hotellilta parinsadan metrin päässä sijainneelle Kirjalammen lavalle. Siellä suoritettiin Kesäpäiväkilpailun loput tehtävät, paitsi piirien osalta, kun se oli vuorossa vasta sunnuntaina. Tehtävät oli jaoteltu miehille, naisille ja lapsille. Miesten rasteilla oli tehtävinä 15 auton tunnistaminen kuvista, 10 auton osan tunnistaminen juuttisäkin läpi tunnustellen, laserammunta sekä kuorma-auton männän painon arviointi gramman tarkkuudella. Naisilla oli 10 hedelmän tunnistaminen ja lapsilla köydellä kävely sekä lintujen tunnistaminen 10 kuvasta.

Kisailun jälkeen päästiin huuhtomaan päivän pölyt saunan lauteilla, josta hien kuivuttua siirryttiin illallisen pariin. Mikään yhdistyksistä ei viettänyt tällä kertaa vuosijuhliaan, joten tilaisuudessa keskityttiin nauttimaan hyvistä pöydän antimista ilman sen kummempia puheita. Illallisen jälkeen siirryttiin päivän kilpailujen palkintojen jakoon. Tulokset ovat jutun lopuksi. Lauantai-ilta päättyi lavatanssien merkeissä viereisellä Kirjaslammen lavalla. Tanssittajana toimi Eki Jantunen ja Mutkattomat.

Sunnuntaina oli vuorossa vielä piirien välinen kilpailu. Läsnä olleista saatiin aikaiseksi viisi joukkuetta, jotta mittelivät tittelistä Mölkyn peluussa. Voittajaksi selviytyi ja kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa sai Itä-Suomen piiri, jossa kilpailivat Kuopiosta Antti Kovanen ja Tuula Nyman sekä Joensuusta Kauko Tahvanainen. Piirin sisällä joudutaan käymään keskustelu siitä, jotta minkä verran palkinto on esillä kussakin yhdistyksessä.

Tulokset (pistelaskussa käytetty käänteistä pisteidenlaskua, paitsi ammunnassa ja lasten kilpailussa):    

Miesten ammunnan kiertopalkinnon voittaja

Jussi Mattila                           TATY              29 pistettä

Perhekilpailu

Laakio Pertti ja Sari               VATY (perhekilpailun kiertopalkinnon voittajat)

Salovaara Tero ja Enni           KeuATY

Miehet

Jukka Autio                           JyATY             31 pistettä (Ammunta 24)

Antti Kovanen                        KATY              31 pistettä (Ammunta 21)

Pasi Perhoniemi                     SATL              34 pistettä (Ammunta 17)

Tomi Virkki                           SATL              34 pistettä (Ammunta 5)

Pertti Laaki                           VATY              40 pistettä

Turo Tiililä                            SATL              41 pistettä

Yrjö Kaasalainen                   ESATY            43 pistettä

Tero Salovaara                      KeuATY          44 pistettä

Naiset

Marika Pykälö                        VATY              44 pistettä (naisten kiertopalkinnon voittaja)

Enni Salovaara                       KeuATY          68 pistettä

Sari Laaki                             VATY              70 pistettä

Marja-Leena Erkkilä               RauATY          78 pistettä

Arja Parri                              ESATY            85 pistettä

Pirjo Arousva                         PATY              86 pistettä

Onerva Meriniemi                  ESATY            88 pistettä

Elina Helander                       PATY              89 pistettä

Lapset

Karla Autio                            JyATY             22/24 pistettä

Tapahtuman kuvakooste löytyy SATL:n Facebook profiilista osoitteesta www.facebook.com/satlry

Suuret kiitokset Hämeen piirin yhdistyksille tapahtuman järjestelyistä.

29.08.2017 - SATL:n uusi kehityspäällikkö Tomi Virkki esittäytyy

SATL  -  mukana digiajassa.

Tervehdys kaikille. Nimeni on Tomi Virkki ja aloitin SATL:n kehityspäällikkönä nettiportaaliprojektissa Helsingin Köydenpunojankadulla 15.8.2017. Olen syntyperäinen helsinkiläinen (Kätilöopisto 1961) ja asustan perheineni Helsingin Puistolassa. Harrastukset kietoutuvat paljolti vanhan auto- ja moottoripyöräkaluston, kaikenlaisen rakentamisen ja koirien ympärille.

Koulutukseltani olen autoinsinööri, mistä johtuen SATL ja HATY ovat minulle jo ennestään tuttuja, vaikka mikään aktiivijäsen en ole ollutkaan. Valmistumisvuoteni on niinkin tuore kuin 1988, eli tämä tutkinto olisi ensi vuonna jo museorekisteröitävissä, jos se olisi auto. Urani autoalalla alkoi vuonna 1982, kun menin VV-Auton keskusvarastolle Herttoniemeen. Parin vuoden päästä pääsin kiinni autoinsinööriopintoihin ja heti valmistuttuani sain korkeasuhdanteen loppukirissä teknisen asiantuntijan paikan Autorexin (Renault-maahantuonti) huolto-osastolla Haagassa. Helmikuussa 1991 vaihdoin VV-Auton huolto-osastolle markkinointisuunnittelijaksi ja 1997 siirryin saman yrityksen Audi-osastolle tuotepäällikön tehtäviin. Koska insinööritieteen lisäksi osaamista oli kertynyt viestinnän ja markkinoinnin parista, tuli tehtäväkseni 2000-luvun alussa Audin tuoteasioiden ohella nettisivuston ylläpitäminen sekä kahden eri asiakaslehden toimittaminen. Tittelikin vaihtui 2010 vaiheilla viestintäpäälliköksi, jossa tehtävässä olin tähän saakka.

Tuoreena insinöörinä 80-luvun lopulla uusia asioita olivat mm. bensiinin suihkutusjärjestelmät "tavallisissa" autoissa, turvakorirakenteet ja niiden korjaaminen. Ja seuraavalla vuosikymmenellä tulivat katalysaattorit, turvatyynyt, ajonestot, lisää elektroniikkaa jne. Tyypillistä oli, että näitä pidettiin hankalina asioina, tyyliin "miten me näiden kanssa pärjätään..?". Nyt kun kaikki nämä ovat olleet arkipäivää jo vuosikymmeniä, voidaan todeta, että hyvinhän ne systeemit toimivat, kun on tarpeeksi tietoa. Siksi työkenttäni SATL:ssä on minulle loogisesti hahmotettavissa - ideanahan on tarjota jäsenistölle uusia joustavia tapoja tilanteen tasalla pysymiseen autotekniikan kehityksen huimassa vauhdissa.

Nykyautot ovat todellisia tuotantotekniikan taideteoksia. Autossa yhdistyy samaan tuotteeseen uskomattoman monta eri tekniikan lajia. Aerodynamiikka, elektroniikka, moottorimekaniikka, vaihteistomekatroniikka, päästönhallinta, ilmastointi, tutkatekniikka, kameratekniikka, Wi-Fi, paikannus, koritekniikka, melunhallinta, turvalaitteet, jne. Vahvan teknologialatauksen lisäksi autot on valmistettu ja niitä käytetään tiukkojen normien ja säädösten rajoittamassa ympäristössä. Vaihtoehtoisia energiamuotoja on tarjolla useita ja niidenkin varsinainen läpimurto on aivan lähellä.

Uusia haasteita on siis tarjolla autotekniikan asiantuntijoille jatkuvalla syötöllä. Siksi ajan tasalla pysymiseen tarvitaan myös uudenlaisia lähestymistapoja, kuten verkkokoulutukset ja webinaarit, jotka mahdollistavat täysipainoisen osallistumisen koulutukseen ilman aikaa vievää matkustamista.

SATL-portaaliprojekti on tärkeä askel ja valmistuttuaan myös sen on pysyttävä kehityksen mukana. Siksi  valmistelutyö kannattaa tehdä huolella, jotta portaali palvelisi SATL:n jäsenistöä parhaalla mahdollisella tavalla. Pyrimmekin kartoittamaan aivan lähiaikoina jäsenistön toiveita ja odotuksia portaalille. Kaikenlaiset ideat ja ajatukset ovat tervetulleita. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa.

Ollaan kuulolla.

 

Kehityspäällikkö Tomi Virkki

GSM: 0400-430 883

e-mail: tomi.virkki(miukumauku)satl.fi

30.08.2017 - Suomen Autolehti 7/2017 ilmestyy perjantaina 1.9.2017

Kesälomat on vietetty, ja vuoden 2017 syyskauden ensimmäinen Suomen Autolehti 7/2017 ilmestyy syyskuun alussa. 100-sivuisen lehden teemana ovat tällä kertaa renkaat, joista asiaa on yli 25 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Teemaan liittyen:
  • Merkkiliike panostaa rengasmarkkinaan
  • Pirelli hakee jalansijaa Pohjoismaissa
  • Continental vahvistaa ketjutoimintaa, muut ketjut myös esiteltyinä
  • Pieni rengasliike pärjää hyvällä palvelulla
  • Pinnoitus pitää pintansa
  • Parkkihallin renkaiden skannauslaite kiinnostaa kansainvälisesti
  • Verkkokauppaa renkailla, ulkomaiset yritykset vievät osansa
  • Rengasalan muita uutisia
 • Kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat yleistyneet ja menneet eteenpäin melkoisella vauhdilla. Vauhtisokeus saa monet luulemaan, että autonomiset autot ovat ihan kulman takana. Autot eivät kuitenkaan aja täysin itsenäisesti vielä pitkään aikaan. Jo pelkästään tietojenkäsittelykapasiteetti on sen esteenä.
 • Sähkö- ja polttomoottorin yhteispeli on nähty helpommaksi tavaksi tuoda sähköinen voimansiirto henkilöautoihin päästöjä pienentämään. Boschilta löytyy ratkaisu niin kevyeen kuin hieman rankempaankin sähköistämiseen.
 • Nuoret osaajat mittavat taitojaan lokakuussa ammattitaidon maailmanmestaruuskisoissa Abu Dhabissa. Roope Rokkonen on lähdössä Suomesta automaalarien kilpailuluokkaan näyttämään omaa osaamistaan.
 • Autokaupan ensimmäinen vuosipuolisko. Kääntyvätkö rekisteröinnit kasvuun?
 • Moottoritekniikkaa: Chrysler Hemi SRT Demon V8 6,2 L. Moottoreita on monenlaisia. Välillä on mukava irrottautua tästä maailmasta ja katsoa, mitä saadaan aikaiseksi, kun arkisille moottorinkehitysparametreille ei ole mitään käyttöä. SRT Demon -moottori on kehitetty katulaillista kiihdytysautoa varten.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä raskaan kaluston renkaanvaihtokoneet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.9.2017. Lehden arkisto on luettavissa numerosta 1/2014 alkaen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla omilla tunnuksilla SATL:n extranettiin osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi. Asiakastunnus on: satl

04.09.2017 - Vuoden 2017 jäsenhankintakilpailu on käynnissä, uusien jäsenien loppuvuoden jäsenyys on ilmainen

Tämän vuoden jäsenhankintakilpailu on edennyt sen jälkimmäiselle puoliskolle. Jokainen jäsenmaksunsa maksanut uusi varsinainen jäsen lasketaan mukaan jäsenhankkijan saldoon ja jokainen jäsen voi olla jäsenhankkija. Loppuvuoden jäsenyys on uusille varsinaisille jäsenille ilmainen 1.9.2017 alkaen, joten lasku heille lähtee vasta vuoden 2018 alussa eräpäivän ollessa 19.1.2018.

Uuden jäsenen voi ilmoittaa sähköisellä jäsentietolomakkeella, joka löytyy osoitteesta: www.satl.fi/jasentietolomake. Lisätietoihin täytyy muistaa kirjata jäsenhankkijan nimi.
 
Ahkeruudesta palkitaan seuraavanlaisesti:

 • 1 uusi jäsen = SATL:n mikrokuituliina
 • 3 uutta jäsentä = SATL:n nahkavyö ja elokuvalippu
 • 5 uutta jäsentä = SATL:n seinäkello ja kaksi elokuvalippua
 • 10 uutta jäsentä = Vapaavalintainen AAKK:n tai Suomen Liikekirjojen julkaisema tai välittämä kirja
 • 15 uutta jäsentä = vapaavalintainen osallistuminen Autoalan Koulutuskeskus Oy:n koulutustilaisuuteen.

Lisäksi kaikkien uusia varsinaisia jäseniä ILMOITTAVIEN kesken arvotaan yksi tablettitietokone, kuten myös uusien varsinaisien jäsenien ja ensimmäisen jäsenmaksunsa eräpäivään mennessä maksavan entisten opiskelijajäsenien kesken. Tulokset lasketaan vuoden 2018 alkupuolella, kun uudet jäsenet ovat maksaneet ensimmäiset jäsenmaksunsa.

Tsemppiä jäsenhankintaan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.09.2017 - SATL:n virallinen Autoteknillinen pikkujouluristeily 2017, ilmoittautumisaikaa jatkettu 24.9. asti, opiskelijajäsenille erikoistarjous!

Turun Autoteknillinen Yhdistys järjestää jo perinteikkään SATL:n virallisen Autoteknillisen pikkujouluristeilyn Viking Gracella Turusta Tukholmaan ja takaisin 1.-2.12.2017. Ohjelma, hinnat ja ilmoittautumisohjeet löytyvät tuosta alta (kuvaa klikkaamalla aukeaa tulostettava pdf-tiedosto). Ilmoittautumisaikaa on jatkettu yli viikolla, sitovat ilmoittautumiset 24.9.20107 mennessä.

Opiskelijajäsenille on vielä oma erikoistarjous:

Seaside 4, ikkunahytti

 • kolme henkilöä hytissä 100€/hlö
 • neljä henkilö hytissä 90€/hlö

Inside 4, sisähytti 

 • kolme henkilöä hytissä 85€/hlö
 • neljä henkilö hytissä 75€/hlö

Eikä siinä vielä kaikki: Helsingin, Turun, Tampereen ja Seinäjoen Seudun Autoteknilliset yhdistykset ovat luvaneet lisäksi 50 euron tuen kullekin ilmoittautuvalle opiskelijajäsenelle, joten risteilylle ei jää hintaa kuin 25-50 euroa/hlö hytistä jä hytissä olijoiden määrästä riippuen. Seinäjoen Seudun ATY:n osalta tuki koskee myös yhdistyksen muitakin henkilöjäseniä.
 
Ennen matkaa TuATY ry ja Turun amk Oy tarjoavat jälleen perinteisen "Uuden autotekniikan ja ajoneuvolainsäädännön ajantasapäivän" pe 1.12.2017 klo 8:00 - 16:00. Pitkämatkalaisia autetaan tarvittaessa majoituksen saamisessa ammattikorkeakoulun sen hetkisen sopimusyhteistyökumppanin kanssa (siis jos haluaa saapua Turkuun torstai-ilta koulutukseen osallistumiseksi). Koulutuspäivän hinta on 100€ risteilylle osallistujille ja se maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä TuATY:n tilille. Päivä kelpaa Trafin edellyttämäksi katsastajien täydennyskoulutuspäiväksi.

 

15.09.2017 - SATL MOLIKE:n mukana eduskunnassa

Moottoriliikenteen Keskujärjesto MOLIKE:n perinteinen Eduskuntavierailu tapahtui tänään 15.9.2017. Liikenne- ja viestintävaliokunnan sekä Valtiovarainvaliokunnan verojaoksen ja liikennejaoksen jäseniä oli saapunut keskustelutilaisuuteen lähemmäs 15. MOLIKE:n jäsenjärjestöistä paikalla puolestaan oli 10 henkilöä.

Keskusteltavina aiheina oli tärkeimpänä liikenteen päästövähennystoiminepiteet ja miten niihin olisi järkevintä päästä.

Tapaamisen yhteydessä jaossa oli oheinen materiaali, joka on luettavissa seuraavasta linkistä:

MOLIKE_Eduskunta_150917.pdf

27.09.2017 - SATL:n virallinen Autoteknillinen pikkujouluristeily 2017, ilmoittautumisaikaa on vielä jatkettu 8.10. asti, 30 paikkaa enää jäljellä!

Turun Autoteknillinen Yhdistys järjestää jo perinteikkään SATL:n virallisen Autoteknillisen pikkujouluristeilyn Viking Gracella Turusta Tukholmaan ja takaisin 1.-2.12.2017. Ohjelma, hinnat ja ilmoittautumisohjeet löytyvät tuosta alta (kuvaa klikkaamalla aukeaa tulostettava pdf-tiedosto). Ilmoittautumisaikaa on vielä jatkettu, sitovat ilmoittautumiset 8.10.2017 mennessä. Paikkoja on rajatusti vielä 30 kpl jäljellä.

Opiskelijajäsenille on vielä oma erikoistarjous:

Seaside 4, ikkunahytti

 • kolme henkilöä hytissä 100€/hlö
 • neljä henkilö hytissä 90€/hlö

Inside 4, sisähytti 

 • kolme henkilöä hytissä 85€/hlö
 • neljä henkilö hytissä 75€/hlö

Eikä siinä vielä kaikki: Helsingin, Turun, Tampereen ja Seinäjoen Seudun Autoteknilliset yhdistykset ovat luvaneet lisäksi 50 euron tuen kullekin ilmoittautuvalle opiskelijajäsenelle, joten risteilylle ei jää hintaa kuin 25-50 euroa/hlö hytistä jä hytissä olijoiden määrästä riippuen. Seinäjoen Seudun ATY:n osalta tuki koskee myös yhdistyksen muitakin henkilöjäseniä.
 
Ennen matkaa TuATY ry ja Turun amk Oy tarjoavat jälleen perinteisen "Uuden autotekniikan ja ajoneuvolainsäädännön ajantasapäivän" pe 1.12.2017 klo 8:00 - 16:00. Pitkämatkalaisia autetaan tarvittaessa majoituksen saamisessa ammattikorkeakoulun sen hetkisen sopimusyhteistyökumppanin kanssa (siis jos haluaa saapua Turkuun torstai-ilta koulutukseen osallistumiseksi). Koulutuspäivän hinta on 100€ risteilylle osallistujille ja se maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä TuATY:n tilille. Päivä kelpaa Trafin edellyttämäksi katsastajien täydennyskoulutuspäiväksi.

 

28.09.2017 - Suomen Autolehti 8/2017 ilmestyy maanantaina 2.10.2017

Vuoden 2017 kahdeksas Suomen Autolehti 8/2017 ilmestyy lokakuun alussa. Lehdellä on mittaa tällä kertaa 96 sivua.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Audi Q2. Audi täydentää Q-mallistoaan pienellä katumaasturilla. Auto on tavallaan ylöspäin kasvatettu A3: aerodynaaminen, nuorekas ja pakattu kattavalla valikoimalla uusinta teknologiaa.
 • Autonvalmistajat sähköistävät mallistojaan kuin kilpaa juosten. IAA-messuilla Frankfurtissa pääosaa näyttelivät erilaiset uudet sähköautot ja hybridit. Katumaasturit myyvät hyvin, minkä vuoksi niitä tarjotaan yhä useammassa koossa.
 • Polttomoottorit ovat käytössä vielä hyvän aikaa ja teknologia niiden ympärillä kehittyy jatkuvasti. 2000-luvun alussa BMW esitteli 6-vaihteisen automaattivaihteiston. Nyt vaihteiden määrä on kasvanut jo kymmeneen Fordin ja GM yhteisen automaattivaihteiston myötä.
 • Suomessa myydään autojen määrään suhteutettuna merkittävä määrä polttoainekäyttöisiä lisälämmittimiä. Vaikka itse lämmitin on pysynyt jo pitkään lähes samanlaisena, teknologia sen ympärillä muuttuu kovaa vauhtia.
 • Auto pysyy kunnossa ja isoilta riskeiltä vältytään säännöllisillä huolloilla. Miksi tämä sama ajattelutapa ei päde korjaamolaitteisiin?
 • Vuodenvaihteessa uudistunut liikennevakuutuslaki sai vakuutusyhtiöt kehittämään tuotteitaan. Muun muassa ajoneuvokohtaisista bonuksista siirryttiin henkilökohtaisiin bonuksiin. Nyt uudet tuotteet ovat kattavasti markkinoilla.
 • Moottoritekniikkaa: Jaguar Land Rover AJ200 Ingenium. Pari vuotta sitten Jaguar Land Rover toi markkinoille nelisylinterisen Ingenium-dieselmoottorin. Nyt on vastaavanlaisen ottomoottorin vuoro.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä paineilmakompressorit.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.10.2017. Lehden arkisto on luettavissa numerosta 1/2014 alkaen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla omilla tunnuksilla SATL:n extranettiin osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi. Asiakastunnus on: satl

29.11.2017 - SATL panostaa vahvasti vuoden 2018 Autokorjaamo -messujen ohjelmaan

 

Suomen Autoteknillinen Liitto on järjestänyt autokorjaamomessuja jo vuodesta 1980 saakka. Tapahtuma on aina ollut odotettu ja kerännyt alan ammattilaiset yhteen. Autokorjaamo-messut 9.-10.11.2018 uudistuu ensi vuonna isolla otteella ja uuden tapahtuman sisällön suunnittelu on hyvässä vauhdissa.

SATL panostaa omalta osaltaan erityisesti siihen, että kävijät saavat mahdollisimman kattavasti uusinta tietoa oman ammatillisen kehittymisen kannalta ja virikkeitä keskusteluihin näytteilleasettajien kanssa. Tulemmekin tiedottamaan messujen sisällön muotoutumisesta sopivin väliajoin.

Uutta on mm. se, että perinteisen Tietovarikko -tietoiskujen ja näytteilleasettajien omien osastojen/työnäytösten lisäksi käytössä on laaja demoalue erityyppisiin esittelyihin. Teemana demoalueella on autoalan jälkimarkkinoinnin tulevaisuudenkuva; mitä kaikkea on tulossa alalle, havainnollisesti esitettynä. Uusinta teknologiaa, kuten virtuaalitodellisuus, erilaisia simulaatioita ja havaintomalleja sekä älykkäitä tulevaisuuden teknisiä ratkaisuja, kuten 'robottiauto'. Asioita, jotka eivät välttämättä vielä ole kaupallisia, mutta joiden tulemisesta on jo nyt hyvä tietää.

SATL järjestää myös jälkimarkkinoinnin tulevaisuudenkuvaan pureutuvan maksullisen seminaarin messujen ohessa perjantaina 9.11. Seminaarin sisältö keskittyy neljään teemaan:

 • tekniikan jatkuva kehittyminen,
 • uudistuvat liiketoimintamallit,
 • älykäs verkottuminen sekä
 • yhteiskunnallisten vaatimusten lisääntyminen.

Kävijälle tapahtuma tulee varmasti olemaan hyödyllinen kokemus ja sitä kautta myös näytteilleasettajille. Autokorjaamo -messut tulee vakiinnuttamaan jälleen paikkansa alan ykköstapahtumana ja se järjestetään jatkossa joka toinen vuosi. Kävijän on nyt helppo liikkua alueella, kun tapahtumalle on varattu kaksi hallia samasta tasosta Auto 2018 näyttelyn kanssa. Suuri yhdyskäytävä erottaa kuitenkin tapahtumat tosistaan, mikä selkeyttää huomattavasti logistiikkaa kaikilta osin.

Autokorjaamo-messujen järjestäjä on Messukeskus Helsingissä, Suomen Autoteknillisen Liiton toimeksiannosta. Tapahtuman mediakumppani on Suomen Autolehti. Tapahtuma on avoinna 9. - 10.11.2018 perjantaina ja lauantaina klo 10-17. Alan ammattilaiset pääsevät Autokorjaamo-messuille veloituksetta. Samaan aikaan järjestettävä Auto 2018 näyttely on kävijöille maksullinen tapahtuma.

Elämme nyt mielenkiintoisia muutosten aikoja, samalla kun Suomen talous elpyy hyvää vauhtia. Tervetuloa autojen jälkimarkkinoinnin suurimpaan tapahtumaan Autokorjaamo-messuille päivittämään omaa tietämystä ja tapaamaan kollegoja.

 

30.11.2017 - Suomen Autolehti 10/2017 ilmestyy perjantaina 1.12.2017

 

Vuoden 2017 viimeinen eli kymmenes Suomen Autolehti 10/2017 ilmestyy joulukuun alussa. Lehdellä on mittaa tällä kertaa 96 sivua.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Volkswagen Polo. Polo on saavuttanut kuudennen sukupolven ja jatkaa kasvuaan. Mittojen lisäksi myös varusteita on tullut lisää.
 • Daimler on luonnut mekaanikoille koulutusohjelman, jota seuraamalla Mercedes-Benz-korjaamoille saadaan monipuolista osaamista oikeassa suhteessa. Koko putken läpäisseet ovat DT-mekaanikkoja, jotka ovat perehtyneet syvällisesti auton järjestelmiin ja kykenevät vaativiin vikadiagnooseihin.
 • Volvo tulee kaasukuorma-autojen markkinoille maakaasun ja dieselin yhteispelillä. Nesteytetyn maakaasun avulla Volvo pienentää kuorma-auton hiilidioksidipäästöjä 20 prosenttia tinkimättä kuitenkaan dieselmoottorin ominaisuuksista.
 • Mercedes-Benzin vetyvoimanlähteen ja litiumioniakut yhdistävä GLC F-CELL pääsee esituotantoon.
 • Tavallista pienempi polttokenno, kondensaattorien avustama kiihdytys ja suoraan tehtaalta tapahtuva leasingmyyntimalli ovat erikoinen yhdistelmä. Walesissa tätä kokeillaan.
 • Oulun ammattikorkeakoulu on uusinut autoalan opinto-ohjelmansa. Yrityksissä tapahtuva projektioppiminen on otettu osaksi opetusta. Yksi projekteista on oppilaitoksen oma Ultra-hanke, jonka tuloksena on itse suunniteltu ja omavalmisteinen, uutta tekniikkaa soveltava ralliauto.
 • Tokion autonäyttely: muutoksen edellä. Japanin auto- ja alihankintateollisuus on kohdannut vastoinkäymisen toisensa jälkeen. Lisäksi autojen sähköistämisessä ja autonomisen autoilun kehittämisessä on jääty eturintamasta. Asioiden on kehityttävä nopeasti.
 • PSA kohautti automaailmaa hankkimalla Opelin General Motorsilta viime maaliskuussa. Uuden tulokkaan sisäänajo konsernin toimintaan on alkanut.
 • Audi päivitti A8-edustusmallinsa. Alumiinisen korirakenteen sijaan autosta löytyy nyt multimateriaalinen kori, jossa käytetään alumiinia, terästä, magnesiumia ja hiilikuitua.
 • Moottoritekniikkaa: FCA Global Medium Engine (Alfa-Romeo 2,0 T MultiAir2). Italialais-amerikkalaisen FCA-konsernin hiljattain markkinoille ilmaantunut keskiluokan ottomoottori on aloittanut maailmanvalloituksen uusiin Alfa-Romeoihin asennettuna.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä huoltomekaanikon työkaluvaunut.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.12.2017. Lehden arkisto on luettavissa numerosta 1/2014 alkaen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla omilla tunnuksilla SATL:n extranettiin osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi. Asiakastunnus on: satl

30.11.2017 - SATL:n 83. Liittokokous pidetään Tallinnassa 17.-18.3.2018

 

SATL:n toimiston järjestämä vuoden 2018 liittokokous pidetään nyt ensimmäistä kertaa Viron Tallinnassa yhden yön matkana 17.-18.3.2018. Matka Tallinnaan suoritetaan Viking Linen m/s Viking XPRS -laivalla lauantaina 17.3.2018 kello 11:30-14:00. Paluu tapahtuu samalla laivalla sunnuntaina 18.3.2018 kello 16:30-19:00.

Majoittautuminen ja kokoukset ovat Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotellissa (osoite: Toompuiestee 27, 10149 Tallinn, Viro Puhelin: +372 628 8100 www.parkinn.com/hotel-meriton-tallinn ). Kuljetuksen laivarannasta hotellille ja takaisin tapahtuvat tarkoitusta varten varatuilla linja-autoilla. Varattuna on 50 kpl 2 hh Superior huonetta ja 50 kpl 1 hh Superior huonetta, yhteensä siis 150 henkilölle.

Seuralaisille on ohjelmaksi lauantaille varattu aikaa omaehtoiselle tutustumiselle Tallinnan vanhaan kaupunkiin ja sunnuntaille opastettu retki linja-autolla Sauen kartanoon.

Lauantai-iltana on illallinen Tallinnan Vanhassa kaupungissa.

Tarkempi 27.2.2018 PÄIVITETTY ohjelma aikatauluineen on ladattavissa TÄSTÄ.

Kokouspaketti kustantaa laivamatkan, majoituksen ja ruokailujen kera seuraavasti:

 • La-Su 2hh Superior 150,00 €/hlö
 • La-Su 1hh Superior 190,00 €/hlö

Sitovat ilmoittautumiset ja matkan maksut tulee tehdä jo 10.1.2018 mennessä. Maksut tulee suorittaa Suomen Autoteknillisen Liiton tilille: FI63 5723 0220 4468 97.

Maksuviestiin pyydetään merkitsemään yhdistyksen nimi. Perimme 10.1.2018 jälkeen perutuista varauksista täyden hinnan.

Ilmoittautuminen tehdään valmiille excel -pohjaiselle lomakkeelle, joka on ladattavissa TÄSTÄ. Se laskee automaattisesti loppusumman oikein täytettynä. Lisäksi ladattavissa on TÄSTÄ myös tyhjä lomake pdf-muodossa käsin täyttöä varten, johon joutuu summat laskemaan itse.Täyttömalli on ladattavissa TÄSTÄ.

Lomakkeella tulee ilmoittaa osallistujan:

 • nimi
 • syntymäaika
 • sukupuoli
 • kansalaisuus, mikäli ei Suomi
 • mahdolliset erikoisruokavaliot
 • puhelinnumero
 • sähköpostiosoite
 • muut pyydetyt tiedot

Lomake lähetetään täytettynä sähköisesti osoitteeseen pasi.perhoniemi@satl.fi tai tulostettuna postitse osoitteeseen:

Suomen Autoteknillinen Liitto ry    

Köydenpunojankatu 8

00180 Helsinki

Lisätietoja saa puhelimitse toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemeltä numerosta 044-523 9477

30.11.2017 - Pekka Louhoksen muisteloita kuudelta vuosikymmeneltä

Satelliitti 2/2017 -lehdessä julkaistiin Savonlinnan Autoteknillisen Yhdistyksen pitkäaikaisen jäsenen Pekka Louhoksen aukeaman mittainen haastatelu. Pekan kuuden vuosikymmenen mittainen ura autoalalla on paljon laajempi kuin lyhyeen tilaan lehdessä mahtuu, joten julkaisemme Pekan luvalla täällä hänen itse kirjoittamat muistelonsa. Se on PDF-muodossa ladattavissa TÄSTÄ.

Mukavia lukuhetkiä.

Kuva: Vera Louhos

05.12.2017 - SATL:n Autoteknillinen pikkujouluristeily pidettiin 1.-2.12.2017

SATL:n perinteinen, jo toista kertaa järjestetty Autoteknillinen pikkujouluristeily pidettiin 1.-2.12.2017 Viking Grace laivalla Turusta Tukholmaan ja takaisin. Matkan järjestelyistä vastasi Turun Autoteknillinen Yhdistys.

Perjantai-iltaa vietettiin aluksi heti laivan lähdettyä jouluisten lihapatojen ääressä ylensyöden ja loppuyö tanssin pyörteissä tai kuka mitenkin. Lauantaina oli virallisempaa autoteknillistä ohjelmaa, joihin jaksoi osallistua jopa yli puolet kaikkiaan 85 matkaan lähteneestä. Loppuosa siis ei jaksanut, tai sitten jatkoi onnistuneesti pikkujouluohjelmaa vähemmän virallisissa merkeissä.

Liiton puheenjohtajan Turo Tiililän ja toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemen avaussanojen jälkeen asiantuntijaesityksiä saatiin kaikkiaan neljä. Niistä ensimmäisen piti Yrkesinstitutet Prakticumin opettaja Markus Karhulahti NVH:n (melu ja värinä) mittaamisesta jälkimarkkinoinnin asiakaspalautetilanteissa. Toisena esitelmöitsijänä oli Hella Gutmann Solutioinin tekninen asiantuntija Valtteri Härkönen. Hän kävi esityksessään erittäin syvällisesti läpi ajoneuvojen diagnoosia internetprotokollan yli (DoIP).

Kolmantena esiintyjänä oli Valmet Automotiven korihitsaamon esimies Janne Lankila. Hän kävi mielenkiintoisessa esityksessään läpi Mercedes-Benzin korinvalmistuksen laadunhallintaa, jota sovelletaan Valmet Automotiven toiminnassa. Neljäntenä ja viimeisenä esiintyjänä oli VV-Auto Groupin tuotepäällikkö Toni Nieminen. Hän kävi esityksessään läpi tällä kertaa omaan harrastukseensa liittyviä asioita. Hän toimii Euran Urheiluautoilijoiden piirissä muun muassa rata-autokilpailujen johtajana. Esityksessä hän paneutui tarkemmin viime kesänä Alastaron moottoriradalla järjestetyn Ruotsin vakioautosarjan STCC:n osakilpailun järjestämiseen liittyviin asioihin.  

Seuraava SATL:n Autoteknillinen pikkujouluristeily lyötiin myös jo lukkoon. Se järjestetään samalla laivalla 7.-8.12.2018. Paikkoja on varattuna 150, joten rohkeasti vain mukaan. Seuratkaa tapahtumasta ilmoittelua.

Markus Karhulahti

Valtteri Härkönen

Janne Lankila

Toni Nieminen

20.12.2017 - FISITA Travelling Fellowship -ohjelmaan haku on alkanut

FISITA Travelling Fellowship -ohjelmaan haku on alkanut ja se jatkuu 18.4.2018 asti, opiskelijakongressin esityksen hakupaperit oltava sisällä jo 31.1.2018 (jatkettu 2 viikkoa alkuperäisestä)

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) kuuluu maailmanlaajuiseen autotekniikan asiantuntijoiden järjestöön, FISITA:an. Joka toinen vuosi järjestetään jossain päin maailmaa FISITA:n maailmankongressi, jossa esitellään autoalan kehitystyön viimeisimpiä saavutuksia. Seuraava, järjestyksessään 37. kongressi järjestetään Intian Chennaissa 2.-5.10.2018. Kongressin järjestää yhdessä FISITA:n kanssa sen Intian jäsenjärjestö SAE India (The Society of Automotive Engineers India). Tarkemmin tapahtumasta osoitteessa https://www.fisita-congress.com/  

Kongressin yhteydessä pidetään autoalaa korkeakoulutasolla opiskeleville, alle 35-vuotiaille henkilöille tarkoitettu Travelling Fellowship -ohjelma. Jokainen 38 jäsenmaan jäsenjärjestö voi lähettää yhden valitsemansa henkilön osallistumaan TF-ohjelmaan. Ohjelma alkaa vajaata viikkoa ennen kongressia keskiviikkona 26.9.2018. Kyseisen viikon sunnuntaihin 30.9.2018 asti tiedossa on erilaisia alan ekskursioita ja paikalliskulttuurin tutustumista muiden ohjelmaan osallistuvien kanssa sosiaalisen ohjelman puitteissa. Sen jälkeen (2.-5.10.2018) vuorossa on osallistuminen varsinaisen pääkongressin ohessa järjestettävään opiskelijakongressiin. Kaikki tarvittava tieto löytyy osoitteesta https://www.fisita-congress.com/students

Kunkin maan paikallinen FISITA -yhteisö, meidän tapauksessamme SATL, vastaa yhden henkilön valinnasta ja hänen matkustuskuluista Chennaihin ja takaisin sekä majoittautumiskuluista ja mahdollisesta osallistumismaksusta. SAE India vastaa puolestaan muista tapahtuman kuluista Intiassa. Näin ollen osallistujan vastuulle jää vain henkilökohtaiset kulut.

Ohjelmaan hakemiseksi pyydämme hakemuksia toimitettuna SATL:n toimistolle (postitse tai s-postitse alla näkyvään osoitteeseen) 18.4.2018 mennessä. Englanninkielinen hakemuskaavakepohja (2018_TF_Application_Form.docx) löytyy edellä mainitulta kongressin nettisivulta. Lisäksi pyydämme suomeksi max. 500-sanaista vapaamuotoista perustelua kyseisen henkilön valinnalle. Päätöksen tekemiseksi haastattelemme hakijat 19.-27.4.2018 välisenä aikana. Lopullisesta päätöksestämme informoimme valittua henkilöä sekä toimitamme tiedon valinnasta tapahtuman järjestäjälle 1.5.2018 mennessä.

Hakijan kriteerit ovat seuraavat:

 • hakijan tulee olla alle 35-vuotias (1.1.2018) autoinsinööriksi tai vastaavaksi opiskeleva
 • valintaa tehtäessä korostetaan henkilön kielitaitoa, opintomenestystä ja opintojen vaihetta
 • hakijan tulee pitää englanninkielinen esitelmä opiskelijakongressissa. Tätä varten hänen tulee toimittaa kongressin järjestäjälle siihen liittyvä hakemus ja esityksen tiivistelmä opiskelijakongressissa esitettäväksi osoitteesta https://www.fisita-congress.com/authors/student löytyvien ohjeiden, aihealueiden ja lomakkeen mukaisesti jo 31.1.2018 eli tammikuun loppuun mennessä (jatkettu kaksi viikkoa alkuperäisestä.

Travelling Fellowship -ohjelmaan osallistuvan henkilön tulee tehdä matkastaan vapaamuotoinen raportti, jonka sisältö julkaistaan SATL:n Satelliitti-jäsenlehdessä 2/2018 joulukuun alussa (sisällön deadline 30.10.2018) ja lisäksi hänen tulee pitää esitelmä matkastaan SATL:n Autoteknillisen Pikkujouluristeilyn seminaarissa Turusta Tukholmaan ja takaisin 7.-8.12.2018. SATL vastaa ko. matkan matkakuluista.

Edellisiin kongresseihin osallistuneiden suomalaisten TF-matkaajien kokemuksia löytyy osoitteesta http://www.satl.fi/jasenille/nayta/368. Lisätietoja asiasta saa SATL:n toiminnanjohtajalta.

Tämä viesti tulostettavana pdf-versiona on ladattavissa TÄSTÄ.

28.12.2017 - Suomen Autolehti 1/2018 ilmestyy tiistaina 2.1.2018

Vuoden 2018 ensimmäinen Suomen Autolehti 1/2018 ilmestyy tammikuun alussa. Lehdellä on mittaa tällä kertaa 72 sivua.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Kia Stinger. Stinger tuo Kian uuteen luokkaan. GT-hengessä kehitetty suuri ja suorituskykyinen henkilöauto poikkeaa rohkeasti tämän hetken valtalinjasta.
 • Henkilöautojen pakokaasupäästöjen ja polttoaineenkulutuksen mittaamiseen sekä tyyppihyväksyntään tuli merkittävä muutos. Mitä WLTP tuo tulleessaan?
 • Kahden vaihteen sähköakselissa on kaikki valmiina. Se helpottaa tuotekehitystä esimerkiksi polttomoottoriauton hybridikäyttöistä sisarmallia suunniteltaessa.
 • Uudenlainen teräs autokäytössä. Erittäin hyvin muokkautuva ultraluja suurlujuusteräs auttaa kasvattamaan Infiniti QX50:n korin kiertojäykkyyttä 23 prosenttia aikaisempaan malliin verrattuna.
 • Mekonomen Airport tarttuu rohkeasti isompiinkin haasteisiin. Lentokentän läheisyys tuo perusleivän, mutta kalliita erikoisautoja tai suuria remontteja ei kartella. Vaihtoehtoisia korjauskeinoja käytetään ja esimerkiksi ohjainlaitteita korjautetaan alihankintana.
 • Moottoritekniikkaa: Mercedes-Benz M 256. Kuusisylinterinen bensiinikäyttöinen rivimoottori tekee paluun Mercedes-Benzin valikoimaan lähes 20 vuoden tauon jälkeen.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä kevyen kaluston jarrudynamometrit.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.1.2018. Lehden arkisto on luettavissa numerosta 1/2014 alkaen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla omilla tunnuksilla SATL:n extranettiin osoitteessa https://rekisteri.sebacon.fi. Asiakastunnus on: satl

Suomen Autoteknillinen Liitto - Köydenpunojankatu 8 00180 Helsinki - Updated by Webmaster
  » Uutisarkisto 2018  
  » Uutisarkisto 2017  
  » Uutisarkisto 2016  
  » Uutisarkisto 2015  
  » Uutisarkisto 2014  
  » Uutisarkisto 2013  
  » Uutisarkisto 2012  
  » Uutisarkisto 2011  
  » Uutisarkisto 2010  
  » Uutisarkisto 2009  
  » Uutisarkisto 2008  
  » Uutisarkisto 2007  
  » Uutisarkisto 2006  
  » Uutisarkisto 2005  
  » Uutisarkisto 2004  
  » SATL:n Liittohallitus