12.01.2016 - Mestarimekaanikko 2016 -kilpailun finalistit ovat selvillä

MEDIATIEDOTE                                                                               Julkaisuvapaa heti

10. kertaa järjestettävän Mestarimekaanikko 2016 -kilpailun semifinaali järjestettiin lauantaina 9.1.2016 ja siitä selvisi kolme kilpailijaa ratkaisemaan lopullisen järjestyksensä torstaina 21.1.2016 Stadin ammattiopiston tiloissa Haagassa järjestettävässä finaalissa.

Suomen Autoteknillinen Liitto on järjestänyt kaikille autoalan ammattilaisille avoimia Mestarimekaanikko-kilpailuja vuodesta 1997 lähtien. Rytmitys on aikanaan ollut sama Auto & Korjaamo -messujen kanssa (2-3 vuoden välein), mutta viimeiset kolme kertaa kisa on pidetty vuoden välein. Niinpä vuorossa on kymmenes kilpailu.

Stadin ammattiopiston auto-osaston tiloissa Haagassa 9.1.2016 pidetystä semifinaalista selvisi samassa paikassa 21.1.2016 pidettävään finaaliin seuraava kolmikko (aakkosjärjestyksessä):

 • Miika Lindberg, Kotka (Auto-Suni Oy, Kotka)
 • Tomi Vainikainen, Ylämylly (Veljekset Laakkonen Oy, Joensuu)
 • Kari Vihelä, Kalajoki (Autotalo Antti-Roiko Oy, Ylivieska)

Koska kilpailun tässä vaiheessa semifinaalissa saadut pisteet nollautuvat, ratkaisevat he lopullisen järjestyksensä finaalissa pidettävillä kolmella käytännön työrastilla samalta viivalta.

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan kilpailun finaalia. Kilpailu alkaa kello 9:00 ja päättyy kello 12:00. Haagassa järjestetään samanaikaisesti alle 20-vuotiaille ammattiin opiskeleville tarkoitetun Taitaja-kilpailun semifinaali automekaanikoille sekä oppilaitoksen avoimien ovien päivä. Paikalla on siis paljon nähtävää. Mestarimekaanikko 2016 -kilpailun palkintojenjako järjestetään kello 13:00.

Semifinaalin kulku

Semifinaaliin kilpailijat valikoituivat 21.11.2015 sähköisesti HMV-Systemsin ProDiags -oppimisympäristössä järjestetyssä karsintakilpailussa. Siinä oli monipuolisia teoriatehtäviä, jotka liittyivät auton huoltoon, korjaukseen ja diagnostiikkaan.

Semifinaaliin oli alun perin selviytynyt esikarsinnasta 10 kisaajaa, mutta erinäisistä syistä johtuen heistä kaksi ei päässyt osallistumaan. Niinpä kisaajia oli kaikkiaan kahdeksan, joita olivat edellä mainitun finaaliin selvinneiden lisäksi:

 • Tuomas Carlsson, Vihti (Delta Auto, Konala)
 • Erkka Javanainen, Tampere (Tampereen Seudun Ammattiopisto, Tampere)
 • Saku Ojala, Teuva (Suurpohjan varaosa ja huolto Oy/SVH Autohuolto, Kauhajoki)
 • Olli Sallinen, Savonlinna (Autokorjaamo Procar Oy, Savonlinna)
 • Tuomas Tiainen, Savonlinna (Autokorjaamo Procar Oy, Savonlinna)

Semifinaalissa oli puolestaan kaikkiaan viisi käytännön työtehtävärastia ja erillinen kirjallinen teoriaosuus. Työtehtävärastien kesto oli 45 minuuttia ja teoriakokeessa oli 60 minuuttia aikaa vastata yli 50 monivalinta- ja tekstikysymykseen, jotka liittyivät autotekniikan eri osa-alueisiin.

Semifinaalin kilpailurastien suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat pääasiassa Metropolia ammattikorkeakoulun viiden autoinsinööriopiskelijan ryhmä, johon kuuluivat Esko Aalto, Topi Autio, Aksel Danielson, Robert Niinikoski ja Joonas Qaraman. Kilpailutehtävien toteutuksella he suorittivat samalla omiin opintoihinsa liittyvää projektityökurssia. Lisäksi kolmen rastin suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa saatiin tukea autoalan ammattilaisilta, joita olivat Diagno Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha Seppälä, HMV-Systems Oy:n kouluttaja Jarmo Aalto ja Wihuri Oy:n Teknisen Kaupan osastopäällikkö Jouni Kiviranta. Teoriakokeen valvojana toimi Stadin ammattiopiston opettaja Petri Hanski ja kilpailupaikkana toimineen oppilaitoksen yhteyshenkilönä koulutuspäällikkö Aku Lämsä.

Ensimmäisellä työrastilla tehtävänä oli tutkia auton (VW Polo GT vm. 2015) etupyörien ravistuksen syytä. Rastilla oli huomioitava rengastöitä tehtäessä muun muassa rengaspaineantureiden mahdollinen olemassaolo. Kilpailurastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasi Joonas Qaraman. Rastin suunnittelussa taustatukea antoi rengashuoltoasioiden asiantuntija Finntest Oy:n tekninen tukihenkilö Ari Berghäll.

Toisena työrastina oli CAN-väylän sähkövian löytäminen erillisestä testitaulusta, jossa oli VW Golfin V-sukupolven (vm. 2004) korisähköt. Viankuvaus oli, että ajoneuvo oli hylätty katsastuksessa toimimattomien valojen ja pyyhkimien takia. Apuvälineenä oli nykyaikainen yleistesteri oskilloskooppeineen. Rastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasivat Juha Seppälä ja Aksel Danielson.

Kolmannella työrastilla tehtävänä oli asiakaspalvelu, huolto ja katsastustarkastus. Kohdeautona oli E46-korinen BMW M3 (vm. 2006). Rastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasi Robert Niinikoski.

Neljäs työrasti oli vuosimallin 2015 VW Passat 4Motion nelipyöräsuuntaus 3D-pyöränsuuntauslaitteen avulla. Rastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasivat Jouni Kiviranta ja Topi Autio.

Viides ja viimeinen työrasti piti sisällään kahden Kian irtomoottorin mittauksia. Kokonaisesta nelisylinterisestä ottomoottorista mitattiin kaikkien sylintereiden ohivuodot ja valmiiksi puretusta dieselmoottorista yhden sylinterin halkaisija ja soikeus, kiertokangen alapään laakerivälys, männän halkaisija ja välyslaskenta sekä männänrenkaan päittäisvälys. Rastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasivat Jarmo Aalto ja Esko Aalto. Taustatukea rastin toteutukseen saatiin Kian maahantuojan Delta Motor Groupin huoltopäälliköltä Jaakko Penttiseltä.

Kilpailun läpiviemiseksi ryhmä jaettiin kahteen osaan, joista toinen aloitti käytännön tehtävärasteilla ja toinen teoriakokeella. Teoriakokeen suorittanut ryhmä jatkoi kilpailupäiväänsä tutustumalla Metropolian autolaboratorion tiloihin Helsingin keskustassa tutustuen samalla laboratoriossa toteutettuihin Formula Student -kilpa-autoihin.

Kilpailupäivän puolivälissä kilpailuryhmät vaihtoivat tehtäviä päikseen, ja kun päivä oli ohi, olivat kaikki kilpailijat suorittaneet myös kaikki tehtävät. Kustakin tehtäväosiosta oli jaossa ennalta sovituin arviointiperustein 10 pistettä eli kaikkiaan jaossa oli yhteensä 60 pistettä.

Lisätietoja: pasi.perhoniemi@satl.fi, 044-523 9477

Tulostettava pdf-versio tiedotteesta on ladattavissa TÄSTÄ

Finalistit kuvissa: Kari Vihelä (ylä vasen, kuvassa myös Jouni Kiviranta oikealla), Miika Lindberg (ylä oikea) ja Tomi Vainikainen (ala vasen). Kuvaa klikkaamalla aukeaa suurempi kuva, kuvaaja Pasi Perhoniemi, kuvaa saa käyttää kuvaaja mainitsemalla.

 

18.01.2016 - SATL:n vuoden 2016 Liittokokous pidetään 18.-20.3.2016 Joensuussa

SATL:n historian 81. Liittokokous järjestetään tänä vuonna Joensuussa 18.-20.3.2016 Joensuun Seudun Autoteknillisen Yhdistyksen järjestämänä. Varsinainen kokous- ja majoittautumispaikka on Sokos Hotel Kimmel (Itäranta 1, 80100 Joensuu, puh 020 123 4663).

Liittokokousviikonlopun virallinen avaus tapahtuu lauantaina 18.3. kello 9:30. Kutsumme kaikkia yhdistyksiä jäsenineen vuoden tärkeimpään viralliseen liittotapahtumaan.

Liittokokoukseen ensikertaa osallistuvien henkilöiden tilaisuus pidetään perjantai-iltana 17.3. kello 21:00 alkaen hotellin tiloissa (ohjaus oikeaan paikkaan hotellin vastaanotosta). Ne, jotka tuntevat tarvetta briiffaukselle Liittokokouksen kulusta ja tavoista etukäteen, olkoon tervetulleita tilaisuuteen.

Lauantai-iltana 18.3. vietetään Joensuun Seudun Autoteknillisen Yhdistyksen 80-vuotisjuhlaa. Onnittelujen vastaanotto alkaa kello 19:00.

Varsinainen yhdistyksen juhlaillallinen alkaa onnittelujen vastaanoton jälkeen kello 19:30. Ilta päättyy tanssahtelujen merkeissä hotellin yökerhon puolella.

Ohjelma aikatauluineen, hintoineen ja ilmoittautumis- sekä maksuohjeineen on ladattavissa TÄSTÄ. Tarkemmat paikkatiedot toimikuntien kokoustiloista saadaan paikanpäällä.

Tärkeää tietää: Liittokokoukseen ilmoittautuminen ja hotellivaraukset tapahtuvat Excel-lomakkeella, joka on ladattavissa TÄSTÄ.

Ilmoittautuminen tehdään sähköpostitse tai postitse kunkin yhdistyksen osalta keskitetysti varauksista vastaavalle JSATY:n edustajalle Kauko Tahvanaiselle viimeistään 16.2. 2016 mennessä osoitteeseen: 

kauko.tahvanainen@gmail.com

tai postitse osoitteella:

Kauko Tahvanainen

Ohvanantie 273

82200 Hammaslahti              

Oikein täytetyn ilmoittautumislomakkeen mallikappale on ladattavissa TÄSTÄ, kuten myös käsin täytettävä tyhjä lomake TÄSTÄ, jos sellaiselle on tarvetta.

Osallistumismaksut on maksettava myös 16.2.2016 mennessä järjestävän yhdistyksen tilille: IBAN FI15 4924 0010 4363 22, saaja: Joensuun Seudun Autoteknillinen Yhdistys ry. Maksuviestiin pyydetään merkitsemään maksavan yhdistyksen nimi. 1.3.2016 jälkeen perutuista varauksista peritään täysi hinta.

Sikäli, jos yhdistykset pitävät vuosikokouksensa 16.2.2016 jälkeen (jossa päättävät, ketkä Liittokokoukseen lähtevät), pitäisi kuitenkin lähtijöiden kokonaislukumäärä ilmoittaa Joensuuhun 16.2.2016 mennessä ja välittömästi yhdistyksen vuosikokouksen jälkeen kertoa Liittokokoukseen osallistuvien nimet Joensuuhun.

Lisätietoja saa puhelimitse Kauko Tahvanaiselta 0400-629 592.

TERVETULOA JOENSUUHUN!

Perjantaina mahdollisesti päivänretki Sortavalaan

Jos tammikuun loppuun mennessä löytyy riittävästi innokkaita lähtijöitä, niin järjestetään päivän retki Sortavalaan. Lopullinen hinta riippuu lähtijöiden määrästä. Matkaan liittyviä muistettavia asioita:

 • Passi vähintään vielä puolivuotta voimassa
 • oma viisumi tai jos sitä ei ole
 • ryhmäviisumi 75 €
 • kuva, enintään puolivuotta vanha
 • ryhmäviisumiin tarvitaan vähintään 5 henkeä
 • matkatoimisto hankkii

Lisää tietoa löytyy Joensuun Seudun ATY:n kotisivulta osoitteesta http://www.jsaty.kotisivukone.com/ heti helmikuun alussa.

 

21.01.2016 - Mestarimekaanikko 2016 kilpailu on ratkennut

MEDIATIEDOTE                                                                  Julkaisuvapaa heti

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) järjesti kaikille autoalan ammattilaisille avoimen Mestarimekaanikko 2016 -kilpailun jo kymmenennen kerran. Kilpailun finaali ja palkintojenjako tapahtui Stadin ammattiopiston tiloissa torstaina 21.1.2016.

Stadin ammattiopistossa Haagassa 21.1.2016 pidettyyn Mestarimekaanikko 2016 -finaaliin osallistui semifinaalista jatkoon päässeet kolme kilpailijaa. Kilpailijoiden tehtävänä oli suorittaa kolme eri työrastia. Rastien pituus oli 45 minuuttia ja niistä kustakin oli jaossa 10 pistettä, joten finaalin maksimipistemäärä oli 30 pistettä.

Voittajaksi kilpailusta selvisi Tomi Vainikainen, Ylämylly (Veljekset Laakkonen Oy, Joensuu) 24,75 pisteellä. Voitosta hän sai noin 1000 euron arvoisen tuotepalkinnon.

Toiseksi sijoittui Kari Vihelä, Kalajoki (Autotalo Antti-Roiko Oy, Ylivieska) 24,25 pisteellä ja kolmanneksi Miika Lindberg, Kotka (Auto-Suni Oy, Kotka) 20,75 pisteellä. Toisesta sijasta jaettiin noin 750 euron arvoiset ja kolmannesta noin 500 euron arvoiset tuotepalkinnot. Loput semifinaaliin jääneet kilpailijat sijoittuivat jaetulle neljännelle sijalle saaden kukin palkinnoksi valitsemansa Autoalan Koulutuskeskus Oy:n julkaiseman kirjan. Lisäksi kukin finalisti sai vuoden mittaisen käyttöoikeuden ProDiags -oppimisjärjestelmään sekä Suomen Autolehden vuosikerran.

Kuvat kärkikolmikosta finaalin rasteilla löytyvät alhaalta.

Finaalikilpailun sisältö

Rasteista ensimmäinen oli moottorivian etsintä. Kilpailijoiden tehtävänä oli tutkia ja etsiä katsastuksessa hylkäykseen johtaneen moottorin vikakoodin aiheuttajaa. Kohdeautona oli vuosimallin 2003 Volvo XC90. Arvosteluperusteina olivat kytkentäkaavioiden tulkinta, oskilloskoopin ja Break Out Boxin käyttö, työturvallisuus sekä vikojen löytäminen, joita olivat nokka-akselin asentotunnistimen anturin johtovika sekä EVAP-venttiilin letkun vuoto.

Toinen rasti oli polttoainekäyttöisen lisälämmittimen (Webasto) vianetsintä. Laitteisto oli hyvin esillä, sillä se sijaitsi koulutuskäyttöön rakennetussa testaustaulussa. Arvostelukohteina olivat muun muassa testerin kytkentä, vikakoodien luku ja nollaus, testerin näyttämän datan ymmärtäminen ja sen hyödyntäminen, komponenttien testaus testerillä, sulakkeiden tarkastus ja vian löytäminen. Vika oli rikkinäisessä kelloajastimen sulakkeessa ja tukkeutuneessa palotilan imuputkessa.

Kolmas rasti oli hybridiauton ilmastointilaitehuolto ja asiakaspalvelu. Kilpailukohteena oli vuoden 2015 Mitsubishi Outlander PHEV. Arvostelukohteina olivat muun muassa ilmastoinnin toiminnan tarkastus, ulkoiset tarkastukset, kaasuanalyysi ennen huoltolaitteen kytkemistä, kylmäaineen talteenotto ja sen analysointi, koeponnistus typellä, alipaineistus, kylmäaineen täyttö, öljyn valinta ja toiminnan tarkastus.

Rastien suunnittelusta, pidosta ja arvostelusta niin semifinaalissa kuin finaalissa vastasivat pääasiassa viisi Metropolia Ammattikorkeakoulun autoinsinööriopiskelijan projektioppimisryhmän jäsentä: Esko Aalto, Topi Autio, Aksel Danielson, Robert Niinikoski ja Joonas Qaraman. Kilpailutehtävien toteutuksella he suorittivat samalla omiin opintoihinsa liittyvää projektityökurssia. Heitä olivat tukemassa autoalan ammattilaiset Diagno Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha Seppälä, HMV-Systems Oy:n kouluttajat Jarmo Aalto sekä Jorma Höyteinen, Wihuri Oy:n Teknisen Kaupan osastopäällikkö Jouni Kiviranta, Stadin ammattiopiston opettaja Petri Hanski ja kilpailupaikkana toimineen oppilaitoksen yhteyshenkilönä koulutuspäällikkö Aku Lämsä. Lisäksi taustatukea rastien suunnittelussa antoivat Ari Berghäll Finntest Oy:stä ja Jaakko Penttinen Delta Motor Groupista.

Lisätietoja: pasi.perhoniemi@satl.fi, 044-523 9477

Tulostettava versio tiedotteesta on ladattavissa TÄSTÄ.

Palkitut kuvissa: Ylin kuva: Voittaja Tomi Vainikainen (vasemmalla), Kari Vihelä (keskellä) ja Miika Lindberg (oikealla). Toisella rivillä vasemmalla on ensimmäisellä rastilla Kari Vihelä (vasemalla) yhdessä rastin valvojan Aksel Danielsonin kanssa. Toisen rivin oikeassa kuvassa on toisella rastilla Tomi Vainikainen. Kolmannella rivillä vasemmalla on kolmannella rastilla Miika Lindberg. Saman rivin oikeassa kuvassa on voittaja Tomi Vainikainen ensimmäiselllä rastilla. Alimmalla rivillä on toiseksi sijoittunut Kari Vihelä suorittamassa kolmatta rastia. Samaa rastia suoritta alimman rivin oikeassa kuvassa kolmanneksi sijoittunut Miika Lindberg. Kuvaa klikkaamalla aukeaa suurempi kuva, kuvaaja Pasi Perhoniemi, paitsi ylimmässä kuvassa Kalevi Karusuo, kuvaa saa käyttää kuvaaja mainitsemalla.

 

 

29.01.2016 - Suomen Autolehti 2/2016 ilmestyy maanantaina 1.2.2016

Vuoden 2016 toinen Suomen Autolehti ilmestyy helmikuun alussa. Tällä kertaa lehdellä on paksuutta 72 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Ford Mustang. Legenda on päivitetty nykyaikaan. Takana on erillisjousitus ja moottoriksi on saatavana yllättävä vaihtoehto. Kevennys ja aerodynamiikka parantavat suorituskykyä. Lisänä ovat monipuoliset elektroniset mahdollisuudet auton säätöön.
 • SATL:n järjestämä Mestarimekaanikko 2016 -kilpailu käytiin haastavien tehtävien tahdissa. Kilpailu osoittaa hyvin mekaanikon työn vaativuuden.
 • Toyota näytti Tokion autonäyttelyn yhteydessä, millaisin harppauksin tietä tasoitetaan kohti automatisoitua ajamista. Lexus GS oli oppinut niin paljon, että kuljettaja saattoi rentoutua moottoritiellä täysin.
 • Ajoneuvoprojekteilla on edelleen merkittävä rooli Metropolia ammattikorkeakoulun koulutuksessa. Formula Studentin osalta perehdytään nykyisin sähkötekniikkaan. Auton osien omavalmistusosuus kasvaa koko ajan.
 • Perinteiset kuluttajakauppaa tekevät varaosaliikkeet ovat hiljalleen hävinneet Helsingin keskustan liepeiltä. TI-Tarvike on kuitenkin onnistunut pitämään jalansijan isojen autotavaratalojen puristuksessa. Jalansija on löytynyt tiivistämällä yhteistyötä tavarantoimittajan kanssa ja korjaamomyyntiin panostamalla.
 • Yhteenveto Suomen vuoden 2015 henkilö- ja hyötyajoneuvoautokaupasta.
 • Ketju tukee autoliikkeen toimintaa. Rinta-Joupin Autoliikkeessä on oivallettu yksinkertainen asia: kun automyyjä saa keskittyä myyntityöhön, työn tuloksellisuus paranee.
 • Yölinjalla on kysyntää. Raskone on kasvattamassa ympäri vuorokauden auki olevien korjaamoidensa määrää, sillä Yölinja-palvelu on saanut erittäin hyvän vastaanoton.
 • Moottoritekniikkaa: FCA (Jeep) 2,2 MultiJet II. FCA:lta on tullut uusi 2,2-litrainen MultiJet II -dieselmoottori. Koko kasvoi aiemmin totutusta noin 10 prosenttia. Konsernimoottorin ensimmäinen käyttökohde on Jeep Cherokeessa.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä öljyn imuvaihtajat.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.2.2016. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

08.02.2016 - Uusi jäsenetu Sokos Hotelsilta

S-ryhmän Sokos Hotellit tarjoavat SATL:n jäsenille vapaa-ajan majoituksiin kausittain vaihtuvia tarjouksia. Tarjoukset ovat ennakkomaksettavia. Kattava verkosto tarjoaa loistavat mahdollisuudet niin aktiiviloman kuin hemmottelulomankin viettoon sekä mukavaa yhdessäoloa ja rentoutumista. Sokos Hotelleja on yli 50 hotellia 28 eri paikkakunnalla Suomessa sekä Original Sokos Hotel Viru ja Solo Sokos Hotel Estoria Tallinnassa ja Pietarissa upeat Original Sokos Hotel Olympia Garden, Solo Sokos Hotel Vasilievsky sekä Solo Sokos Hotel Palace Bridge kylpyläpalveluineen.

Lisätietoja kohteista www.sokoshotels.fi/fi/hotellit
 
Linkki kausittain vaihtuviin tarjouksiin ja jäsenetuvarauksiin löytyy osoitteesta: https://www.sokoshotels.fi/fi/tarjoukset/liiton-jasenedut.

Varauksen yhteydessä tarvittava koodi on LIITTO2016

Näytä jäsenkorttisi vastaanotossa sisäänkirjoittautuessasi.

04.03.2016 - Autokorjaamo-messut järjestetään 18.-19.11.2016 Helsingin Messukeskuksessa

Autokorjaamoalan ammattimessut Autokorjaamo 2016 järjestetään perjantaista lauantaihin 18. - 19.11.2016 Helsingin Messukeskuksessa. Messukeskuksessa järjestetään samanaikaisesti AUTO 2016 -näyttely. Tapahtumien samanaikaisuus tuo merkittävää lisäarvoa molempien tapahtumien asiakkaille. Odotettavissa on todellinen autoalan superviikonvaihde.

Autokorjaamo-messut on jatkoa Auto & Korjaamo -messuille. Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n tapahtuma on järjestetty jo vuodesta 1980 lähtien ja se on vuosien varrella muodostunut selkeästi autokorjaamoalan ykköstapahtumaksi. Messukeskuksessa tapahtuma järjestetään nyt jo 7. kertaa SATL ry:n toimeksiannosta. 

Alkuperäinen suunnitelma oli järjestää messut vuoden 2017 alussa, mutta Autotuojat ry:n päätös järjestää AUTO 2016 -näyttely tämän vuoden marraskuussa avasi uuden mahdollisuuden kaikkia hyödyntävään yhteistyöhön. Samanaikaisuus suuren autoalan yleisötapahtuman kanssa tuo selkeää vahvuutta ammattitapahtumalle. Kun korjaamo- ja varaosapuolen ammattilaiset tulevat tutustumaan uusimpaan korjaamotekniikkaan, heillä on samalla myös mahdollisuus tutustua uusiin autoihin, seurata AUTO 2016 -näyttelyn ohjelmaa ja koeajaa autouutuuksia.

SATL ry ja sen omistama Autoalan Koulutuskeskus Oy vastaavat autoalan ja autotekniikan ajankohtaistietoja jakavan Tietovarikon sisällöstä. Sinne on vapaapääsy kaikille Autokorjaamo-messuille osallistuville. Lisäksi kaikki messuille saapuvat ovat tervetulleita käymään SATL:n ja AAKK:n yhteisellä osastolla.

AUTO 2016 -näyttely on yleisölle maksullinen tapahtuma, johon SATL neuvottelee erikoishinnan jäsenilleen. Autokorjaamo-messut on puolestaan ammattilaistapahtuma, jonne autoalan ammattilaiset ja opiskelijat pääsevät ennakkoilmoittautumalla ilman sisäänpääsymaksua.

Nähdään messuilla!

 

09.03.2016 - FISITA Travelling Fellowship -ohjelmaan haku on alkanut ja se jat-kuu 18.4.2016 asti

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) kuuluu maailmanlaajuiseen autotekniikan asiantuntijoiden järjestöön, FISITA:an. Joka toinen vuosi järjestetään jossain päin maailmaa FISITA:n maailmankongressi, jossa esitellään autoalan kehitystyön viimeisimpiä saavutuksia. Seuraava, järjestyksessään 36. kongressi järjestetään Etelä-Korean Busanissa 26.-30.9.2016. Kongressin järjestää yhdessä FISITA:n kanssa sen Etelä-Korean jäsenjärjestö KSAE (The Korean Society of Automotive Engineers).

Kongressin yhteydessä pidetään autoalaa korkeakoulutasolla opiskeleville, alle 35-vuotiaille henkilöille tarkoitettu Travelling Fellowship -ohjelma. Jokainen 38 jäsenmaan jäsenjärjestö voi lähettää yhden valitsemansa henkilön osallistumaan TF-ohjelmaan. Ohjelma alkaa viikkoa ennen kongressia maanantaina 19.9.2016. Kyseisen viikon perjantaihin 23.9.2016 asti tiedossa on erilaisia alan ekskursioita ja paikalliskulttuurin tutustumista muiden ohjelmaan osallistuvien kanssa sosiaalisen ohjelman puitteissa. Sen jälkeen (26.-30.9.2016) vuorossa on osallistuminen varsinaisen pääkongressin ohessa järjestettävään opiskelijakongressiin. Kaikki tarvittava tieto löytyy osoitteesta http://www.fisita2016.com/students/travelling-fellowship.

Kunkin maan paikallinen FISITA -yhteisö, meidän tapauksessamme SATL, vastaa yhden henkilön valinnasta ja hänen matkustuskuluista Busaniin ja takaisin sekä majoittautumiskuluista ja mahdollisesta osallistumismaksusta. KSAE vastaa puolestaan muista tapahtuman kuluista Koreassa. Näin ollen osallistujan vastuulle jää vain henkilökohtaiset kulut.

Ohjelmaan hakemiseksi pyydämme hakemuksia toimitettuna SATL:n toimistolle (postitse tai s-postitse alla näkyvään osoitteeseen) 18.4.2016 mennessä. Englanninkielinen hakemuskaavakepohja (Travelling Fellowship Application Form) löytyy edellä mainitulta kongressin nettisivulta. Lisäksi pyydämme suomeksi max. 500-sanaista vapaamuotoista perustelua kyseisen henkilön valinnalle. Päätöksen tekemiseksi haastattelemme hakijat 19.-28.4.2016 välisenä aikana. Lopullisesta päätöksestämme informoimme valittua henkilöä sekä toimitamme tiedon valinnasta tapahtuman järjestäjälle 1.5.2016 mennessä

Hakijan kriteerit ovat seuraavat:

 • hakijan tulee olla alle 35-vuotias (1.1.2016) autoinsinööriksi tai vastaavaksi opiskeleva
 • valintaa tehtäessä korostetaan henkilön kielitaitoa, opintomenestystä ja opintojen vaihetta
 • hakijan tulee pitää englanninkielinen esitelmä opiskelijakongressissa. Tätä varten hänen tulee toimittaa kongressin järjestäjälle siihen liittyvä hakemus ja esityksen tiivistelmä opiskelijakongressissa esitettäväksi osoitteesta http://www.fisita2016.com/students/Abstractsubmission löytyvien ohjeiden ja lomakkeen mukaisesti 1.5.2016 mennessä.

Travelling Fellowship -ohjelmaan osallistuvan henkilön tulee tehdä matkastaan vapaamuotoinen raportti, jonka sisältö julkaistaan SATL:n Satelliitti-jäsenlehdessä 2/2016 ja lisäksi hänen tulee esitellä matkansa sisältö SATL:n Autoteknillisen Pikkujouluristeilyn seminaarissa Turusta Tukholmaan ja takaisin 25.-26.11.2016.

Edellisiin kongresseihin osallistuneiden suomalaisten TF-matkaajien kokemuksia löytyy osoitteesta http://www.satl.fi/jasenille/nayta/368   

Lisätietoja asiasta saa SATL:n toiminnanjohtajalta.

20.03.2016 - SATL:n mediatiedote Liittokokouksesta 18.-20.3.2016

MEDIATIEDOTE, JULKAISUVAPAA HETI

Autotekniikan parhaat asiantuntijat olivat koolla Joensuussa

KOULULAISKULJETUSTEN TURVALLISUUDEN PARANTAMISEN MAHDOLLISUUS PUHUTUTTI KOKOUSYLEISÖÄ

Autoalan esimies-, kouluttaja- ja vastaavissa tehtävissä toimivien henkilöiden yhteistyöjärjestön Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n (SATL) 81. Liittokokous pidettiin 18.-20.3. Joensuussa. SATL:oon kuuluu noin 6000 henkilöjäsentä 39 paikallisyhdistyksestä ympäri Suomea. Vuosittain järjestettävä Liittokokous on järjestön päättävä elin. Tämän vuoden kokouksessa oli edustettuna 26 yhdistystä 62 äänivaltaisen edustajan voimin.

Kokouksen keskusteluissa nousi esiin mahdollisuus parantaa koululaiskuljetusten turvallisuutta. Talvikauden pimeässä taajamien valaistujen katualueiden ulkopuolella tapahtuvassa koululaiskuljetuksissa on lapsia kyytiin otettaessa tai kyydistä jätettäessä vaarana, että he jäävät muun liikenteen osalta huomioimatta ja ovat siten vaarassa jäädä muun liikenteen alle. Esitetty idea asian tilan parantamiseksi on lisätä koululaiskyydityksen merkkinä autossa olevaan varoitusmerkkiin erikseen päälle pysäytyksissä kytkeytyvät vilkkuvalot. Muista Pohjoismaista Ruotsissa ne ovat jo käytössä. Liikenneturvalta saadun kommentin mukaan esitetty idea on kannatettava ja se lisäisi liikenneturvallisuutta koululaiskuljetuksissa.

Toinen esille noussut keskustelu koski tarvetta autoalan monimuotoisen insinööriopintojen käyttöönotolle. Siinä on tarkoituksena mahdollistaa autoalan insinööriopinnot käytännönläheisesti työn yhteydessä toteutettavaksi. Toteutustapa on jo käytössä Saksassa, jossa sillä on ajoneuvoteollisuuden vahva tuki takanaan.

Kokouksen valinnat

Kokouksessa valittiin Liiton hallituksen puheenjohtajaksi toista kertaa insinööri Turo Tiililä (ikä 49, kotipaikka Kauniainen, kuvassa 1 keskellä, kuvaaja Eero Aula). Vuosittaisten erovuoroisten tilalle valittiin seuraavat hallitusjäsenet; Pentti Ala-Maakala (Tampere, varapuheenjohtaja), Jaakko Falck (Mikkeli), Kari Kaihonen (Vantaa), Antti Kovanen (Kuopio) ja Tero Salovaara (Kerava). Vanhoina hallituksen jäseninä jatkavat Eero Aula (Rovaniemi), Pasi Kahelin (Heinola), Riku Kangastie (Seinäjoki), Mika Koponen (Salo) ja Heikki Parri (Huittinen)

SATL on nimennyt Vuoden Autoteknikon vuodesta 1982 lähtien. Nimitys on järjestön korkein tunnustus, jonka se antaa autoalalla tai autoalan hyväksi toimineelle henkilölle. Sääntöjen mukaisesti nimitys julkistetaan SATL:n Liittokokouksen yhteydessä.

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin monialayrittäjälle toimitusjohtaja Ari Nousiaiselle (54, kotipaikka Nerkoo, kuvassa 1 vasemmalla, kuvaaja Eero Aula). Hänen yrityksensä toimivat niin henkilö- kuin tavaraliikenteessä, kiinteistöhuollossa, ajo-opetuksessa kattaen niin ensimmäisen ajokortin hankkijat kuin ammattikuljettajat sekä autokaupassa ja sen jälkimarkkinoinnissa niin kevyen kuin raskaan kaluston puolella. Yritysten eri toimipaikat sijaitsevat ympäri Suomea. Yhteistä näille yrityksille on, että ne ovat laajentuneet voimakkaasti viimeisimpien vuosien aikana.

Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen arvonimen sai Rovaniemen Autoteknillinen Yhdistys ry. Siihen kuuluu 117 jäsentä. Arvonimen saantiin vaikuttavat esimerkiksi jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso, toiminnan aktiivisuus sekä jäsenmaksujen hyvä hoito.

Muita merkittäviä tunnustuksia arvokkaasta toiminnasta autoalan, Liiton ja Autoteknillisten yhdistysten eteen annettiin myös kokouksen yhteydessä. Liiton kultainen kunnialevyke myönnettiin neljälle ansioituneelle SATL:n jäsenelle eli Pekka Knecktille (69, kotipaikka Nivala, kuvassa 2, kuvaaja Eero Aula), Kari Nivalle (77, kotipaikka Rovaniemi, kuvassa 3, kuvaaja Eero Aula), Jari Pynnöselle (47, kotipaikka Vihti, kuvassa 4, kuvaaja Eero Aula) ja Pasi Perhoniemelle (42, kotipaikka Vantaa, kuvassa 1 oikealla, kuvaaja Eero Aula). Perusteluina olivat muun muassa heidän panoksensa autoalan toimintojen kehittämisessä sekä vahva mukanaolo niin SATL:n kuin sen jäsenyhdistysten toiminnassa.

Liittokokouksen järjestelyistä vastasi SATL:n jäsenyhdistyksenä 80-vuotisjuhliaan viettänyt Joensuun Seudun Autoteknillinen Yhdistys.

LISÄTIETOJA:   Toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi, puh. 044-523 9477, s-posti: pasi.perhoniemi@satl.fi

                      Puheenjohtaja Turo Tiililä, puh. 0400-435 008, s-posti: turo.tiilila@testworld.fi

PDF-tiedosto tiedotteesta on avattavissa TÄSTÄ.

Alla olevaa kuvaa klikkaamalla kuva aukeaa alkuperäisessä koossa, kuvaaja Eero Aula.


KUVA 1 (Ari Nousiainen, Turo Tiililä ja Pasi Perhoniemi)

KUVA 2 (Pekka Kneckt)

KUVA 3 (Kari Niva)

KUVA 4 (Jari Pynnönen)

28.04.2016 - Suomen Autolehti 5/2016 ilmestyy maanantaina 2.5.2016

Vuoden 2016 viides Suomen Autolehti ilmestyy toukokuun alussa. Raskaan kaluston teeman myötä lehdellä on tällä kertaa paksuutta 96 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Teemaan liittyen:
  • MAN parantaa asemiaan.
  • Scanialla vaihtoautot keskitetään omiin myymälöihin.
  • Daimler Trucks investoi 500 miljoonaa euroa telematiikkaratkaisujen kehittämiseen, kehityskohteena muun muassa polttoainetta säästävä automatisoitu saattueajo.
  • Motoral panostaa raskaaseen varaosaan.
  • Katsastukset on eriytetty, joten pelkkää raskastakin kalustoa voi katsastaa.
  • Bussikorjaamolla on laaja asiakaskunta.
  • Polttoainetalous ja päästöt ohjaavat raskaisiin moottoreihin entistä juoksevampia öljyjä.
 • Auton tekninen avaus myös teemanumeroon liittyen: jakelukuorma-auto Iveco Eurocargo. Sen suunnittelun perustana on ollut markkinaosuuden säilyttäminen sekä samalla hyötykuorman, kestävyyden, elinkaarikustannusten ja muokattavuuden eteenpäin kehittäminen.
 • Suomalaiset automuotoilijat ovat maailmalla arvostettuja. Moni on ponnistanut töihin isojen autovalmistajien muotoiluosastoille Lahden ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutista, jossa ajoneuvomuotoilulle on oma koulutuslinja. Automuotoilun saloja esiteltiin Turun AutoSaloon-messuilla.
 • Katsaus New Yorkin autonäyttelystä. Yhdysvalloissa autokauppa kukoistaa rekisteröintimäärien noustua noin 17,5 miljoonaan. Moni valmistaja ylsi viime vuonna uuteen myyntiennätykseen.
 • Geneven autonäyttelyn unelma-autot.
 • Romutuspalkkiokokeilun tuloksia: se kasvatti vähäpäästöisten autojen kysyntää ja lisäsi valtion verotuloja.
 • Oikeanlaisen henkilöstön rekrytointi ei ole yksinkertaista. Kansainvälinen maalivalmistaja lanseerasi osaajien löytämiskesi harjoitteluohjelman, johon on nyt saatu suomalaisväriä.
 • Moottoritekniikkaa: Scania OC09 102 340. Scanian raskaan kaluston kaasumoottorissa on dieselistä tuttu runko. Palaminen tapahtuu ottoprosessissa, mutta hyötysuhde on silti hyvä.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä korkeapainepesurit.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.5.2016. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

28.04.2016 - SATL:n vuoden 2016 Liittokokouksen päätökset

SATL:n 18.-20.3.2016 Joensuussa pidetyn Liittokokouksen virallinen pöytäkirja liitteineen on luettavissa seuraavista liitteestä:

SATL_Liittokokous_2016_poytakirja_allekirjoitettu.pdf

SATL_Vaalitoimikunta_pk_2016.pdf

SATL_Teknillinen_toimikunta_pk_2016.pdf

SATL_Tulevaisuustoimikunta_pk_2016.pdf

SATL_Senioritoimikunta_pk_2016.pdf

 

Laajempi yhteenveto Liittokokouksesta on julkaistu Satelliitti 1/2016 -lehdessä. Kyseinen juttu on tuosta alla olevaa kuvaa klikkaamalla luettavissa pdf-muodossa.

28.04.2016 - SATL:n ensimmäinen interaktiivinen esite on ilmestynyt

SATL:n kautta historian ensimmäinen interaktiivinen esite on ilmestynyt. Se on toteutettu yhteistyössä MediaDynamon sekä esitteestä löytyvien yhteistyökumppanien kanssa. Esitettä saa vapaasti jakaa. Siitä on myös olemassa painettu versio, joita on jaossa yhdistysksille tarpeen mukaan. Lisäksi esitettä jaetaan eri tapahtumissa.

Esite löytyy osoitteesta: http://www.iesite.fi/satl/

02.05.2016 - SATL:n vuoden 2016 Kesäpäivien tarkennettu ohjelma ja hinnastot

02.05.2016 - MOLIKE:n vuoden 2016 mitalit on jaettu

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry on vuonna 1993 perustanut Moottoriliikenteen ansiomitalin. Tasavallan presidentin on antanut mitalista 1.4.2007 voimaan tulleen asetuksen ja Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien Suurmestari on hyväksynyt mitalin virallisten mitalien listaan. Moottoriliikenteen ansiomitalin myöntää asetuksen mukaan Liikenneministeri Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry:n hallituksen asettaman mitalitoimikunnan esityksestä.

Mitali myönnetään ansiokkaasta valtakunnallisesta toiminnasta suomalaisen moottori liikenteen hyväksi, tai henkilölle, joka pitkäaikaisella ja tuloksekkaalla työllään on edistänyt tieliikenteen kehittämistä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kuvassa keskellä, kuvaaja Kirsi Heikkilä)  jakoi myöntämänsä Moottoriliikenteen ansiomitalit 2. toukokuuta 2016 kuudelle tieliikenteen toimintaa valtakunnallisesti edistäneelle henkilölle. Niistä mitalin numerolla 181 sai SATL:n toiminnassa vahvasti mukana oleva jäsenemme DI Kalevi Lintula (kuvassa kolmas oikealta).

Muut ansiomitalin saajat olivat:

Mitali numero 179
Rainer Nyman (kuvassa vasemmalla)
Autoalan Keskusliitto ry

Mitali numero 180
Liittovaltuuston varapuheenjohtaja Tapio Sällylä (kuvassa oikealla)  
Autoliitto ry

Mitali numero 182
Johtaja Pasi Moisio (ei kuvassa)
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry

Mitali numero 183
Toimitusjohtaja Ismo Lehtinen (kuvassa toinen vasemmalta)
Tampereen Aluetaksi Oy

Mitali numero 184
Ylijohtaja Minna Kivimäki (kuvassa toinen oikealta)
Liikenne- ja viestintäministeriö

Mitaleja on myönnetty vuodesta 1993 lähtien kaiken kaikkiaan siis 184 kappaletta. Mitalissa on kuvattuna auton ohjauspyörä ja ajajan kädet sekä teksti "Moottoriliikenteen hyväksi".

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry on kahdeksan tieliikennejärjestön yhteistyöelin. Jäseninä ovat Autoalan Keskusliitto ry, Autoliitto ry, Autotuojat ry, Linja-autoliitto ry, Suomen Autokoululiitto ry, Suomen Autoteknillinen Liitto ry, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ja Suomen Taksiliitto ry.

Kuvaaja: Pasi Perhoniemi

02.05.2016 - SATL:n Autoteknillisen pikkujouluristeilyn tarkempi ohjelma ja hinnat on julkistettu

30.05.2016 - Suomen Autolehti 6/2016 ilmestyy keskiviikkona 1.6.2016

Vuoden 2016 kuudes Suomen Autolehti ilmestyy kesäkuun alussa. Ennen kesätaukoa ilmestyvällä lehdellä on tällä kertaa paksuutta 84 sivun verran. Seuraava lehti ilmestyy syyskuun alussa.

 

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Viimeisimmän koritekniikan mukaisen auton korivaurion korjaus alkaa vaurioanalyysillä. Sen avulla selvitetään korjauksen laajuus ja valitaan oikeat työmenetelmät. Osa asioista varmistuu vasta purkuvaiheessa. Esimerkkinä Volvo XC90.
 • Multimateriaalitekniikka eli useiden eri materiaalien käyttö autojen korirakenteissa monipuolistuu. Viimeisimpien erikoisterästen kanssa otetaan käyttöön uusia alumiini- ja hiilikuitumateriaaleja. Tässä BMW:n 7-sarja ja Audi Q7 näyttävät suuntaa.
 • Väylätekniikka on murroksessa. Perinteinen CAN-väylätekniikka on liian rajoittunut nykyautojen vaatiman tietomäärän siirtämiseen. Ratkaisu on domain-pohjainen verkkorakenne, jossa laskentaa keskitetään ja ohjainlaitteiden määrä vähenee.
 • Suunnittelupöydältä sorviin ja käyntikuntoiseksi. Kun nuori insinöörioppilas on osaava ja lisäksi kädentaitoinen - tässä tapauksessa koneistustaitoinen - jälki on hämmästyttävää: oma moottori.
 • Nelivetojärjestelmät parantavat autojen etenemiskykyä. Etu tosin saavutetaan yleensä polttoainetalouden kustannuksella. Audin uusi neliverojärjestelmä minimoi voimansiirtohäviöt ja parantaa polttoainetaloutta.
 • Valtakunnallinen Taitaja2016-kilpailu huipentui tänä vuonna Seinäjoella. Autoalan loppukilpailussa taidoistaan mitteli 19 kilpailijaa.
 • Ergonomia osaksi rengastöitä: oikeat nostotekniikat ja paremmat työvälineet. Erityisesti sesonkien aikana painavien renkaiden kanssa työskenneltäessä työskentelytavoilla ja -välineillä on suuri merkitys.
 • Kiinan automyynnissä ylitetään tänä vuonna 25 miljoonan raja. Autokauppa ei kuitenkaan kasva enää entisellä vauhdilla ja valmistajien ongelmana on ylikapasiteetti. Se saattaa kääntää kiinalaisten katseet vientimarkkinoille.
 • Vehon tähtihanke nousi Vantaalle. Lasipalatsien aika ei ole autokaupassa kokonaan ohi. Tiukan talouden aika pitää autokaupan yhä varpaillaan, mutta uskallusta isoihin investointeihin löytyy.
 • Moottoritekniikkaa: Porsche MDC.HA ja MDC.KA. Porsche 911 Carrera- ja Carrera S -mallit varustetaan nykyisin ahdetulla kolmelitraisella bokserimoottorilla. Ahtopaineen muodostaa kaksi hukkaportilla varustettua turboahdinta.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä kevyen kaluston testausradat.

 

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.6.2016. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

21.06.2016 - SATL:n Kesäpäivien ilmoittautumisaikaa on jatkettu 5.8. asti!

 

03.08.2016 - FISITA välittää nuorille kansainvälisiä työharjoittelupaikkoja uuden ohjelmansa kautta, SATL:n myös mukana kehitystyössä

SATL on ollut mukana kehittämässä FISITA:n uusinta ohjelmaa nimeltä Work Experience Programme. Ohjelman tavoitteena on tukea autoalan korkeakouluopiskelijoiden ja nuorien insinöörien kouluttautumista työharjoittelun ja kansainvälisten kokemusten avulla. Ohjelman ideana on yhdistää FISITA:n Honorary Committeessa toimivat yli 60 autoalan kansainvälistä kannatusjäsenyritystä ja FISITA:n ympäri maailmaa sijaitsevien 39 jäsenyhdistyksen yli 210 000 jäsentä entistä paremmin tarjoamalla nuorille työharjoittelupaikkoja. Asiasta löytyy tarkemmin tietoja FISITA:n kotisivulta, jonne pääsee TÄSTÄ.

Heinä-elokuun vaihteessa FISITA julkisti kolme ensimäistä yritystä, jotka tarjoavat työharjoittelupaikkoja. Yksi näistä on Test World Oy Suomesta, joka liittyi FISITA:n kannattajajäseneksi viime vuoden syyskuussa. Kaksi muuta yritystä ovat Robert Bosch GmbH ja IDIADA Automotive Technology S.A. Tarkemmin tietoja työharjoittelujen sisällöstä löytyy FISITA:n kotisivulta, jonne puolestaan pääsee TÄSTÄ.

FISITA käy parasta aikaa keskusteluja muidenkin kannatusjäsenyritystensä kanssa työharjoittelupaikoista. Niistä tarkempia tietoja julkistetaan tulevien kuukausien aikakana. Halutessasi voit jättää FISITA:lle sähköpostiyhteystietosi saadaksesi tiedotteen suoraan uusista työharjoittelumahdollisuuksista. Yhteystietosi voit käydä jättämässä TÄÄLLÄ.

Jos SATL:n jäsenenä kansainvälinen autoalan työharjoittelupaikka kiinnostaa, kannattaa käydä tutustumassa!

26.08.2016 - SATL:n Kesäpäivät pidettiin Yyterissä 19.-20.8.2016

Kautta aikain 64. SATL:n Kesäpäivät järjestettiin Porin Yyterin kylpylähotellilla 19.-20.8.2016. Järjestelyistä vastasi Länsi-Suomen piirin yhdistykset eli Etelä-Satakunnan, Porin, Rauman ja Vakka-Suomen ATY:t. Paikalla oli 70 henkeä.

Perjantain osalta ohjattua ohjelmaa ei ollut, vaan se oli varattu paikalle saapumiselle ja vapaalle ohjelmalle seurustelun merkeissä.

Lauantaina alkoi tapahtuman varsinainen järjestetty ohjelma. Ennusteista huolimatta Esteri ei paikalla vieraillut, vaan päivän mittaan keli kirkastui aamuisesta harmaudesta. Päivän ohjelma aloitettiin tervetuliaistilaisuudella laivan mallisen rantaravintolan "yläkannella". Siellä osallistujat toivotti tervetulleeksi Liiton puheenjohtaja Turo Tiililä ja järjestävää organisaatiota edustanut Porin ATY:n puheenjohtaja Jarmo Lautamäki.

Maljannoston jälkeen alkoi varsinainen ohjelma, jonka aloitti rantaolympialaiset. Siinä kilpailtiin leikkimielisesti kolmessa eri lajissa. Ensimmäinen niistä oli puttauskilpailu, jossa viidellä pallolla piti saavuttaa mahdollisimman paljon pisteitä kolmesta mahdollisesta eriarvoisesta kolosta. Suorituksen maksimipistemäärä oli 500 pistettä. Toinen laji oli pallomeripallon heittokilpailu taaksepäin. Heittomahdollisuuksia oli kaksi, joista paras mitattiin askelmäärällä. Kevyen pallon heittäminen lievään vastatuuleen takaperin antoi mahdollisuuksia useisiin eri heittotyyleihin.

Olympialaisten kolmas ja fyysisin laji oli kävynkanto suussa olevassa lusikassa samalla vaahtomuovipötkylää jalkovälissä pitäen. Kävelymatkana oli 10+10 metriä käännös mukaan lukien. Fyysisyydestä johtuen ohjattu alkuverryttely oli tarpeen.

Hotellin parkkialueelle saapui lauantaiaamusta muutamia museoajoneuvoja nähtäville, tosin ei ihan niin montaa kuin viime vuonna oli Sastamalassa järjestetyillä Kesäpäivillä. Olympialaisten ja lounaan jälkeen vuorossa oli museolinja-autokyyditys ja tutustuminen Reposaareen. Saarta ajon aikana esitteli Porin yhdistyksen Mauri Linnanketo. Sen jälkeen oli vielä hyvin aikaa kylpylässä kelluntaan ja sen ulkoaltaalla auringosta nauttimiseen. Urheimmat kävivät myös kastautumassa 13 asteisessa meressä.

Päivä huipentui illalliseen, jonka yhteydessä pidettiin myös palkintojenjako. Näin ollen sunnuntaille ei jäänyt mitään virallista ohjelmaa. Koska tällä kertaa yksikään yhdistyksistä ei viettänyt vuosijuhlaa, jäivät puheiden pito minimiin eli Liiton puheenjohtaja pitämään puheenvuoroon. Ilta päättyi auringonlaskun ihailuun rantaravintolan yläterassilla tai ravintolan tanssilattialla.

Tulokset:      

Golf

1.     Elina Helander           400

2.     Jaana Norlund           300

3.     Mauri Linnanketo       300

Kävyn kuljetus

1.     Kimmo Mustonen       8

2.     Jarmo Lautamäki       9

3.     Turo Tiililä                10

Pallon heitto

1.     Kimmo Mustonen       14

2.     Mauri Linnanketo       12

3.     Erkki Kärnä               11                 

Lastensarja

1.     Inkeri Sovasalo

Perhesarja

1.     Olli ja Elina Helander                        751

2.     Mauri Linnanketo ja Pirjo Arousva     497

3.     Raimo ja Kaisu Grönberg                 481

 

Länsi-Suomen piiri voitti piirikilpailun saaden haltuunsa kiertopalkintopystin seuraaviin Kesäpäiviin asti.

Naisten kiertopalkinnon voitti seuraaviin Kesäpäiviin asti Elina Helander Porista. Perhekiertopalkinnon puolestaan saivat haltuunsa Olli ja Elina Helander Porista.

Tapahtuman kuvakooste löytyy SATL:n Facebook profiilista osoitteesta www.facebook.com/satlry

Seuraavat, SATL:n 65. Kesäpäivät järjestetään Valkeakoskella 18.-20.8.2017. Sen järjestelyistä vastaavat Hämeen piirin yhdistykset eli Tampereen, Valkeakosken ja Forssan ATY:t. Nähdään siellä!

30.08.2016 - Suomen Autolehti 7/2016 ilmestyy torstaina 1.9.2016

Vuoden 2016 seitsemäs Suomen Autolehti ilmestyy syyskuun alussa. Syyskausi aloitetaan 104-sivuisella teemanumerolla, jossa on 28 sivua asiaa autoalan digiarjesta.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Teemaan liittyen:
 • Autoliikkeet totuttelevat digiarkeen asiakkaan ehdoilla
 • Säästöjä anturitekniikan ja telematiikan avulla, hyötyajoneuvot etäseurannassa
 • Itsepalvelukassa ja laiteintegraatio tehostavat katsastusaseman toimintaa
 • Henkilöautojen huoltotiedot langattomasti, esimerkkinä BMW:n toteutus
 • Huollon ajanvarausta kellon ympäri, Toyotan tapa toimia
 • Toiminnanohjaukseen integroitu internet-ajanvaraus, jossa mekaanikon aika on kauppatavaraa
 • Auto osaksi esineiden internetiä
 • Digiajan haasteet puhuttivat seminaarissa, tulevaisuutta keksimään
 • Multimateriaalitekniset korirakenteet tulevat vauhdilla myös vauriokorjaamoille. Viimeisintä teknologiaa edustavien ajoneuvojen korikorjaukset edellyttävät korjaamoilta uusien korjausteknologioiden ja ammattiterminologioiden hallintaa.
 • Autokauppa alkuvuonna vihdoinkin reippaassa kasvussa.
 • Suomen talven kylmyydessä päällerakennevarusteiden hydrauliikkaöljyn valinta vaatii tarkkuutta.
 • Vetokoukkujen tekniset vaatimukset kasvavat ajoneuvojen sähköjärjestelmien kehittyessä. Tavalliset yleismalliset vetokoukun johtosarjat eivät välttämättä enää pysty takaamaan kaikkien ajoneuvon sähköjärjestelmien oikeanlaista toimintaa.
 • Kaksipyöräisen moottoritekniikkaa: Suzuki SV650 V2. Suzuki on päivittänyt perusteellisesti keskiluokan katupyöränsä aina moottoria myöten. Kaksisylinterinen V-moottori on säädetty ja sovitettu uuden Euro 4 -vaatimustason mukaisesti. Omana juttuna on myös samaisella moottorilla varustetun pyörän tehon mittaus.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä 3d-pyöränsuuntauslaitteet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.9.2016. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

01.09.2016 - Kutsu Mestarimekaanikko 2017 -kilpailuun

 

Arvoisa autoalan ammattilainen

 

Autotekniikan kehittyessä mekaanikkojen ammattitaito on ja tulee olemaan ajanmukaisen korjaamotoiminnan elinehto. Eräs tapa arvioida koulutuksen tasoa on taitojen ja tietojen mittaus, vaikkapa kilpailun merkeissä.

Korkeatasoisen korjaamon mekaanikko on parhaimmillaan mestarimekaanikko, mutta miten hän pärjää kisassa muiden alan ammattilaisten kanssa?   

Suomen Autoteknillinen Liitto ry järjestää 11. kertaa ammatissa toimiville automekaanikoille suunnatun, mutta myös muille autoalan ammattilaisille sopivan Mestarimekaanikko 2017 -kilpailun. Edellisen kerran kilpailut järjestettiin tämän vuoden alussa, jolloin osanottajia oli mukana sekä merkkiorganisaatioista että muualta.

Vuoden 2016 kilpailun voitto meni Tomi Vainikaiselle (Veljekset Laakkonen, Joensuu).

Kilpailu toteutetaan edellisen kerran tapaan ja se koostuu kaikkiaan kolmesta vaiheesta:

 • Lauantaina 10.12.2016 klo 12:00 - 14:00 pidetään ennakkoilmoittautumisen vaativa karsintakilpailu internetin välityksellä osoitteessa: http://www.hmv-systems.fi/prodiags/fi/ => Kirjaudu sisään (kullekin ilmoittautuneelle toimitetaan etukäteen henkilökohtainen tunnus ja salasana). Karsinnassa on monipuolisia auton huoltoon, korjaukseen ja diagnostiikkaan liittyviä teoriatehtäviä, joiden suorittamiseen on aikaa kaksi tuntia.
 • Lauantaina 4.2.2017 pidettävään semifinaaliin pääsee karsintakilpailun tulosten perusteella 10 parasta kilpailijaa. Semifinaali järjestetään Stadin ammattiopiston toimipisteessä Haagassa osoitteessa Ilkantie 3, 00400 Helsinki. Jokaiselle semifinaaliin päässeelle ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. Semifinaalissa on sekä käytännön- että teoriatehtäviä. Kilpailijat suorittavat tehtävät kahdessa ryhmässä. Tehtävät käsittelevät autotekniikan yleisiä osa-alueita (moottoritekniikka, alusta ja voimansiirto, polttoaine- ja sytytysjärjestelmät, lainsäädäntö sekä ympäristö- ja asiakaspalvelukysymyksiä). Paikalle kutsutaan lehdistöä ja alan vaikuttajia. Varsinainen yleisötilaisuus tapahtuma ei kuitenkaan ole.

Yksi rasteista käsittelee sähkö- tai hybridiautoja. Kyseisen rastin toteuttamiseksi jokaisen kilpailijan tulee olla suorittanut SFS6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutus. Niille semifinaalin osallistuville kilpailijoille, jotka eivät kyseistä koulutusta ole aiemmin suorittaneet, tarjotaan mahdollisuus osallistua kyseiseen koulutukseen ennen semifinaalia siten, että kilpailun järjestäjä vastaa koulutuksen kuluista. Majoitus- ja matkakuluista vastaa kilpailija itse. Koulutuksen toteuttaa HMV-Systems Oy. Asiasta informoidaan tarkemmin samalla, kun tieto semifinaaliin pääsystä toimitetaan.

 • Lauantaina 25.3.2017 järjestettävässä finaalissa semifinaalin kärkikolmikko ratkaisee lopullisen järjestyksensä. Finaali järjestetään myös Stadin ammattiopiston toimipisteessä Haagassa osoitteessa Ilkantie 3, 00400 Helsinki. Pisteytys finaalissa lähteen nollilta eli semifinaalin tuloksia ei lasketa tähän mukaan. Finaali koostuu kolmesta käytännön työrastista. Kärkikolmikon palkintojenjako pidetään samana päivänä iltapäivästä samassa paikassa tapahtuman lopuksi.

Kolme parasta palkitaan merkittävillä tavarapalkinnoilla. Finaalista ulos jääneet semifinalistit saavuttavat neljännen sijan ja saavat palkinnoksi vapaavalintaisen kirjan Autoalan Koulutuskeskus Oy:n valikoimista. Lisäksi kukin semifinalisti saa käyttöoikeudet vuodeksi Prodiags -virtuaaliseen oppimisympäristöön sekä Suomen Autolehden vuosikerran.

 

Ilmoittautumiset

Ennakkoilmoittautuminen osallistumisesta kilpailuun tulee tehdä Suomen Autoteknilliseen Liitoon joulukuu 2. päivään 2016 mennessä sähköpostitse osoitteeseen satl@satl.fi. 

Kilpailijoista tarvitaan seuraavat tiedot:

1.                         Kilpailijan nimi

2.                         Syntymäaika

3.                         Kotiosoite

4.                         Puhelinnumero

5.                         Sähköpostiosoite

6.                         Työnantaja

7.                         Ammattinimike/työtehtävä

8.                         Tieto SFS 6002 sähkötyöturvallisuuskoulutuksen suorittamisesta

 

Internetissä tapahtuvaa esikarsintaa varten jokainen saa henkilökohtaiset tunnukset ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen kilpailua edeltävän työviikon aikana. Tällä tunnuksella he pääsevät rekisteröitymään ProDiags -järjestelmään osoitteessa: http://www.hmv-systems.fi/prodiags/fi/ => Kirjaudu sisään vastatakseen esikarsintakysymyksiin 10.12.2016 kello 12:00 - 14:00 välisenä aikana.

Kilpailun järjestäjällä on oikeus tarvittaviin muutoksiin kilpailun järjestelyissä kilpailijoiden rehellisen ja tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi. Niistä pyritään tiedottamaan mahdollisimman nopeasti. Jos semifinaaliin on esikarsinnan tulosten perusteella tulossa enemmän finalisteja kuin kymmenen, ratkaistaan tasapisteissä olevien esikarsintaan osallistuneiden kilpailijoiden semifinaalipaikka arvalla. Sama koskee myös finaalia, jos semifinaalin tulosten perusteella sinne olisi tulossa enemmän kuin kolme kilpailijaa.

 

Lisätietoja:

Pasi Perhoniemi

Toiminnanjohtaja

Puh. 044-523 9477

email: pasi.perhoniemi@satl.fi

15.09.2016 - SATL:n virallinen Autoteknillinen pikkujouluristeily lähestyy. Ilmoittautumiset 22.9.2016 mennessä. Lisäksi ennen matkaa on tarjolla koulutuspäivä 50% alennuksella!

SATL:n Autoteknillisen pikkujouluristeilyn ilmoittautumisajankohtaa on jatkettu torstaihin 22.9.2016 asti. Paikkoja on vielä jäljellä, osa enää rajallisesti, joten kannattaa olla ripeä. Alla olevassa kuvassa on ohjeet asian osalta sekä tarkennettu ohjelma.

Turun Autoteknillinen Yhdistys tarjoaa perjantaipäivälle 25.11.2016 ennen risteilyä mahdollisuutta osallistua "Ajankohtaista ajoneuvolainsäädännöstä ja uusi autotekniikka" -koulutuspäivään. Se järjestetään Turun Ammattikorkeakoulun tiloissa osoitteessa Sepänkatu 1, 20700 Turku kello 8:00 - 16:00 . Koulutuspäivän hinta on pikkujouluristeilylle lähteville 100,00 € (alv 0%), joka on puolet normaalista päivän hinnasta. Hinta sisältää myös lounaan ja kahvit. Tarkempi ohjelma julkistetaan myöhemmin.

Tilaisuus kelpaa myös katsastajan täydennyskoulutuspäiväksi. Tiedustelut ja ilmoittautumiset tähän liittyen Juha-Pekka Lindqvistille alla olevaan osoitteeseen.

28.09.2016 - Suomen Autolehti 8/2016 ilmestyy maanantaina 3.10.2016

Suomen Autolehti 8/2016 ilmestyy maanantaina 3.10.2016

Vuoden 2016 kahdeksas Suomen Autolehti ilmestyy lokakuun alussa. Paksuutta lehdellä on 96 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Hiukkassuodatin on tulossa myös bensiinimoottoreihin. Tähän saakka hiukkassuodatin on ollut tarpeen vain dieselmoottoreiden pakokaasujen puhdistuksessa. Kiristyvien päästömääräysten myötä samanlaista puhdistustekniikkaa joudutaan jatkossa käyttämään myös bensiinimoottoreissa.
 • Akkumarkkinoilla on tarjolla yhä enemmän vaihtoehtoja. Yksi syy tarjonnan kasvuun on autojen lisääntynyt sähkönkulutus.
 • Osien ja työkalujen tuoteväärennöksiä löytyy jo Suomestakin. Väärennöksen tunnistaminen voi olla vaikeaa.
 • Espoolainen autokorjaamo on luovinut läpi muutosten vuosikymmenten. Pitkät asiakassuhteet tuovat toimintaan jatkuvuutta muutosherkällä autoalalla.
 • Linkker on jo tuotantovaiheessa. Alun perin Metropolia Ammattikorkeakoulun testikäyttöön rakentama sähkökäyttöinen bussi osoittautui onnistuneeksi kokeiluksi. Kokeilun seurauksena syntyi sähköbusseja valmistava suomalainen yritys nimeltään Linkker.
 • Kuluttajansuoja-asioissa ei ole oikotietä, koska kuluttajasuoja on Suomessa vahva. Tuoreinta kehitystä edustaa etämyynti, jota ohjaavien säädösten kanssa yrityksen on oltava tarkkana.
 • Esimakua autoalan tulevasta superviikonlopusta Helsingissä.
 • Katsaus Power Truck Shown ja FinnMETKO:n hyötyajoneuvotarjontaan.
 • Moottoritekniikkaa: Opelin uusi nelisylinterinen bensiinimoottori on aloittanut maailman valloituksen.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä järeät 2-pilarinostimet.

Ikäväksemme joudumme toteamaan, että Suomen Autolehden sähköinen näköisversio on toistaiseksi pois käytöstä alihankkijan palvelinongelmien takia. Asialle yritetään saada pikainen korjaus. Tiedotamme asiasta tarkemmin myöhemmin.

29.09.2016 - SATL:n Travelling Fellow Jere Lehtinen voitti FISITA:n maailmankongressin opiskelijakongressin parhaan esityksen palkinnon!

Etelä-Korean Busanissa tällä viikolla järjestetyn autoinsinöörien maailmanjärjestön FISITA:n kongressin päätöstilaisuudessa palkittiin tänään kongressin parhaat esitykset. Aalto yliopiston opiskelija Jere Lehtinen voitti opiskelijakongressin parhaan esityksen palkinnon. Hänen esityksen aiheena oli "Nonlinear Lateral Dynamic Behavior of a High Capacity Transport Vehicle" eli HTC-yhdistelmän epälineaarinen  sivuttaissuuntainen dynaaminen käyttäytyminen.

Lehtinen osallistui tapahtumaan SATL:n ilmoittamana FISITA:n Travelling Fellowship ohjelman kautta tutustuen Etelä-Korean autoalan tutkimukseen ja teollisuuteen sekä kulttuuriin Travelling Fellowship -ryhmän mukana kongressia edeltäneellä viikolla. Lehtinen tulee pitämään matkan kokemuksistaan esityksen SATL:n Autoteknillisellä pikkujouluristeilyllä 25.-26.11.2016. Lisäksi yhteenveto matkasta julkaistaan seuraavassa Satelliitti-lehdessä.

Etelä-Korean Busanissa nyt 26.-30.9.2016 järjestetty FISITA:n maailmankongressi oli järjestyksessään 36.  Se järjestetään joka toinen vuosi. Osallistujia oli paikalla 33 eri maasta yhteensä 1802 henkilöä. Kongressissa pidettiin kaikkiaan 511 esitystä, joista 12 opiskelijakongressissa. Seuraava maailmankongressi järjestetään kahden vuoden päästä Intian Chennaissa 3.-6.10.2018.

Onnittelut vielä Jerelle hyvästä esityksestä.

31.10.2016 - Suomen Autolehti 9/2016 ilmestyy tiistaina 1.11.2016

Vuoden 2016 yhdeksäs Suomen Autolehti ilmestyy marraskuun alussa. Sen teemana on Frankfurtissa järjestetyt Automechanika-messut, josta asiaa on yli 30 sivua. Sen ansiosta lehdellä on tällä kertaa paksuutta 116 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Teemaan liittyen:
  • Korjaamolaitteissa ykkösteeman paikan otti autojen turvalaitteiden käyttämien kameroiden ja tutkien kalibrointi ja suuntaaminen. Ilmastointihuollon muutoksessa ollaan myös valmiina.
  • Hydraulinen tasauslukitus suuntausnostimissa sekä matalalattiabusseille kehitetyt ratkaisut jäävät mieleen kierroksella nostimien pariin.
  • 3D-suunatustekniikka sai uuden kätevän sovelluksen. Perustöihin on tarjolla vankkoja laitteita. Rengastrukki nostaa varastomiehen korkeuksiin.
  • Kasvavalla digitalisaatiolla on merkittävä rooli autoalan kehityksen muovaamisessa. Varaosien myynnissä sekä ajoneuvojen korjaamisessa vaikuttavat jo uudet asenteet ja olettamukset. Lisäksi varaosien valmistajat pyrkivät laajentamaan tarjontaansa.
  • Koritekniikan ja työvälineiden kehittyminen etenee tasaisen varmaa tahtia. Työkaluista pyritään tekemään yhä helpompikäyttöisiä.
 • Pariisin autonäyttelyssä haluttiin viestiä, että sähkökäyttöisten autojen toimintamatkat ovat selkeästi nousseet. Lähestymme aikaa, jossa Opel Ampera-e tai Renault ZOE voisi olla perheen ainoa auto.
 • Muuttuvapuristeinen moottori alentaa polttoaineen kulutusta erityisesti moottorin osakuormituksella. Kiihdytyksessä sylinteriin voidaan ahtaa reilusti ilmaa ilman pelkoa nakutuksesta. Esittelyssä on Nissanin näkemys toteutustavasta.
 • Kilpailu korjaamomarkkinoilla on kiristynyt entisestään, kun uusien autojen myynti on pysynyt matalalla viime vuosina. Korjaamon on kuitenkin erottauduttava massasta, että asema markkinoilla saadaan varmistettua. Yksi tapa hakea kilpailuetua on kasvaa ja laajentaa palvelutarjontaa.
 • Autoinsinöörien maailmanjärjestön FISITA:n Etelä-Koreassa järjestetyn kongressin päällimmäisenä viestinä oli autoalan valmistautuminen liikkumisen uuteen aikakauteen.
 • Moottoritekniikkaa: Ford Ecoblue 2.0 TDCI. Fordin kaksilitrainen Ecoblue-dieselmoottori on suunniteltu puhtaalta pöydältä. Sen toteutuksessa on kiinnitetty erityishuomiota päästöasioihin, käyntiääneen, suoritusarvoihin ja ylläpitokustannuksiin.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä automaattiset ilmastointihuoltolaitteet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio arkistoineen on vielä pois käytöstä toimittajan vaihdoksen vuoksi. Tämän hetken tiedon mukaan se pitäisi olla taas käytettävissä marraskuun toisen viikon lopulla. Asiasta tiedotetaan erikseen, kun näköisversio on käytettävissä.

11.11.2016 - Autokorjaamo 2016 -messut alkavat viikon päästä, Tietovarikon ohjelma tiedoksi

Autokorjaamo 2016 -messut lähestyvät. Ne järjestetään pe-la 18. -19.11.2016 Messukeskuksessa Helsingissä. Korjaamoalan ammattilaiset pääsevät messuille tutustumaan uusiin korjaamoalan laitteisiin ja työkaluihin. Messut sijaitsevat osittain hallissa 7 ja sen vieressä sijaisevassa lisähallissa, joiden välissä on  kiinteä kulkuyhteys. Sisäänkäynti tapahtuu lisähallin ovilta, jotka sijaisevat Messukeskuksen pohjoispäädyssä (parkkihallien puolella). Siellä sijaisevat myös narikka, rekisteröitymispisteet ja kassat.

Autokorjaamo-messuille pääsee veloituksetta rekisteröitymällä osoitteessa www.autokorjaamomessut.fi ja tulostamalla sisäänpääsyyn oikeuttavan rintakortin. Sama onnistuu myös paikanpäällä. Messut ovat auki kumpanakin päivänä 10:00-19:00.

Tietovarikon tietoiskut päivittävät tehokkaasti ammattilaisten tiedot. SATL:n ja Autoalan Koulutuskeskus Oy:n yhteinen osasto on Tietovarikon yhteydessä, joka sijaitsee lisähallissa osastolla T4. Tietovarikon ohjelma on seuraava: 

Perjantai 18.11.
 
11.00      Dieselpolttoaineet kylmäkokeissa
               Heikki Parviainen, Metropolia Ammattikorkeakoulu
 
11.30      Oikopolku ammattikoulusta korkeakouluun
               Heikki Nurmela, Omnia ja Heikki Parviainen, Metropolia Ammattikorkeakoulu
 
12.00      Automechanika Frankfurt 2016 - ajankohtaiskatsaus korikorjausten kannalta
               Riku Kangastie, Koulutuspalvelu Vaurio
 
12.30      Yhteenveto markkinoilla olevista korjaamo-ohjelmistoista sekä ALLDATA:n esittely
               Marko Paananen, Automotive Solutions Nordic Oy
 
13.00     Kevyen kaluston voiteluainetekniikan kehityssuuntia
              Juha-Pekka Riihimäki, Oy Teboil Ab
 
13.30      Polttoaineiden ajankohtaiskatsaus
               Neste Oil
 
14.00      BG s newest GDI service - Proven, Simple, Trusted
               Suorasuihkutusmoottorin puhdistaminen

               Nathan Ebert, BG Products, Inc./Finntest Oy, esityskieli on englanti
                                           
14.30      Merkkitestaus monimerkkitesterillä
               Juha Seppälä, Diagno Finland Oy
 
15.00      Naisena miehisessä maailmassa
               Emma Kimiläinen -haastattelu
 
15.30      Formula Student - suomalaista insinööriosaamista kilpa-auton suunnittelukilpailussa
               Metropolia-Motorsport
               Tampere UAS Motorsport   
               Formula Student Oulu ry
                                     
Lauantai 19.11.
 
 
11.00       Autoilun palveluiden markkinoinnin muutos digitaalisessa maailmassa.
                Pasi Pohjala, Eximap Oy
 
11.30      Sähköautojen korjaamotarve - insinöörityö
               Miika Savela
 
12.00      Ota enemmän irti asiakaskontakteista ; hyödynnä kaikki kanavat 
               Nordic Telecom Oy
 
12.30      Jakohihnat kestävät oikein asennettuna - Oulussa lisätarkastukset tarpeen
               Jarkko Lehtinen, Gates Europe
 
13.00      Kevyen kaluston voiteluainetekniikan kehityssuuntia
               Juha-Pekka Riihimäki, Oy Teboil Ab
 
13.30      Polttoaineiden ajankohtaiskatsaus
               Neste Oil
 
14.00      Ajankohtaista turboahtimista
               Kim Sulin, Turbotekniikka Oy
 
14.30      Merkkitestaus monimerkkitesterillä
               Juha Seppälä, Diagno Finland Oy
 
15.00     Haasteet vetokoukkujen asennuksessa nykypäivän autoihin
              Samuli Laakso, rameder. Vetokoukku Suomi Oy
 
 
Päivitetty ohjelma www.autokorjaamomessut.fi
 
QR-koodi:Autokorjaamo 2016 -messut on osa autoalan superviikonloppua. Alan ammattilaiset voivat tutustua samalla messukäynnillä uusiin autoihin ja koeajaa niitä Auto 2016 -tapahtumassa, joka on avoinna 18.-20.11.2016. Tapahtuma on maksullinen kaikille. Sisäänpääsylippu maksaa Autokorjaamo-messuille rekisteröityneille ammattikävijöille 11 e ovelta ostettuna (normaali hinta 18 e). Ryhmälippuja voi ostaa myös ennakkoon http://shop.messukeskus.com  9 e/kpl (ryhmässä min 10 hlöä). Liput opiskelijoille myös 9 e ennakkoon ostettuna.  www.auto2016.fi. 
 
www.autokorjaamomessut.fi #autokorjaamo2016

15.11.2016 - Autokorjaamo 2016 -messujen osastokartat

Autokorjaamo 2016 -messujen osastokartat ovat seuraavassa. Kuvaa klikaamalla aukeaa siitä pdf-versio. Kuvien alapuolella on osallistujaluetelo.

 

 

 

 

Nimi Osasto
ACG Pulse Oy T25
AD-Autokorjaamot 7k21
Atoy Automotive Finland Oy 7h31
Autoalan Koulutuskeskus Oy T4
Autobodyparts Oy T5
Autodata Oy Nordic T2
Automotive Solutions Nordic Oy T46
Autorobot Finland Oy T42
Compilator AB, Suomen sivuliike T47
Continova AB T43
Diagno Finland Oy 7h11
DiagnosticTools Finland T34
Dirica Group Oy T12
Finjector.com T41
Finnkem Oy T26
Finnkone Oy 7k10
Finntest Oy 7h29
Fixus 7h39
Formac AB 7m15
Futursoft Oy T14
Gates Europe bvba T31
Kaha Oy Ab 7k29
Koneboss Oy T17
Krown Finland OY T44
Laihia Data Oy T28
Linnax Oy T13
Mannol Suomi T22
Mekonomen Oy
Motoral Oy T1
Motron Oy T33
Nordic Telecom Oy T21
Opastamo Ky T10
Piirla Oy T24
RemaTipTop Oy T43
Resurs Bank AB Suomen sivuliike T35
Reteko Oy T16
Rimeki Oy T32
SHJ Group Oy 7m11
Startax Finland Oy 7k11
Suomen Autolehti T23
Suomen Autoteknillinen liitto ry T4
Teboil Oy Ab T45
Tecalemit Oy 7h21
Toolx Oy T15
Turbotekniikka Oy T51
vannetukku.fi Oy T40
Vetokoukku Suomi Oy T50
Wihuri Oy 7h25
Ykkösväri Oy 7k2

29.11.2016 - Suomen Autolehti 10/2016 ilmestyy perjantaina 2.12.2016

Vuoden 2016 viimeinen eli kymmenes Suomen Autolehti ilmestyy joulukuun alussa. Iso osa lehden sisällöstä käsittelee Helsingissä järjestetyn autoalan superviikonlopun satoa. Lehdellä on tällä kertaa paksuutta 84 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Autoalan superviikonlopusta:
  • Autokorjaamon 2016 -messut kokosivat jälleen tuhansia alan ammattilaisia Helsingin Messukeskukseen. Messulle on paikkansa myös tulevaisuudessa, sillä tapahtuma on avoin kaikille toimialan näytteilleasettajille ja kävijöille.
  • AKL Summit & Expo tarjosi nyt kolmatta kertaa alan ammattilaisille runsaasti ajattelemisen aihetta. Tilaisuus saavutti aiempaa suuremman suosion. 
  • Auto 2016 -tapahtuma sai autoilijat ja auton ostosta kiinnostuneet liikkeelle. Tapahtuman erikoisuus oli 200 koeajettavan auton valikoima, joita käytiin koeajamassa yli 2500 kertaa.
 • Autoala on tällä hetkellä suosittu ammatillisen koulutuksen ala, ja hakijoita on enemmän kuin koulutuspaikkoja. Alan peruskoulutuksen tasoa selvitettiin kolmivuotisessa tutkimuksessa.
 • Lasinvaihdon laatututkimuksessa löydettiin vääriä laseja ja sopimattomia liimoja. Kovasti kilpailulla markkinalla kallis alkuperäisosa ja liima saatetaan kokea rasitteiksi. Oikeanlaisia asennusohjeitakaan ei aina hankita työn tueksi. Oikeat osat ja ohjeet kuitenkin olisivat tarpeen tuulilasien vaihtamistyön monimutkaistuessa kuljettajaa avustavien järjestelmien yleistyessä.
 • Liikennevakuutuslain uudistus tuo muutoksia muun muassa perinteisiin bonusjärjestelmiin. Toinen kuuma aihe on ajoneuvojen autonominen liikkuminen.
 • Liikenneonnettomuuksien korvauskysymysten selvittely on joskus hankalaa. Apua siihen voi hakea liikennevahinkolautakunnasta.
 • 86. Pariisin autonäyttelyn konseptiautot. Teemana oli "Sähköä, sähköä, enemmän sähköä", sillä tutkielma ilman sähkömoottoria on aivan passée.  
 • Vehon Mercedes-Benz Airportissa kokeillaan uudenlaista huoltopalvelua, jossa auto huolletaan usean asentajan voimin. M-B-henkilöautojen A-huollot sitoudutaan tekemään puolessa tunnissa.
 • Moottoritekniikkaa: Honda K20C1. Hondan sporttisen Civic Type R -mallin moottorit ovat olleet korkealle kiertäviä ja vapaasti hengittäviä. Viimeisimmässä päivityksessä mukaan on otettu ahdintekniikka. Uusi moottori tarjoaakin vahvan annoksen venyvää turbovoimaa.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä pakokaasuanalysaattorit.

Aiemmasta ilmoituksesta huolimatta meistä riippumattomista syistä Suomen Autolehden sähköinen näköisversio arkistoineen on edelleen pois käytöstä toimittajan vaihdoksen vuoksi. Asiasta tiedotetaan erikseen, kun näköisversio on käytettävissä.

02.12.2016 - Autokorjaamo 2016 -messut

Autokorjaamo 2016 -ammattimessut pidettiin 18.-19.11. Helsingissä Messukeskuksessa. Kiitämme kaikkia kävijöitä ja näytteilleasettajia tapahtumasta.

Seuraavan Autokorjaamo -messun suunnittelu palautteiden pohjalta on jo käynnissä. Tiedotamme ajankohdasta ja sisällöstä tarkemmin alkuvuodesta 2017.

Kuvia tapahtumasta löytyy SATL:n Facebook-sivulta osoitteesta: https://www.facebook.com/satlry/

Alla muutamia kuvia SATL ja AAKK:n yhteiseltä osastolta, jolla oli esillä Metropolian Formula Student tiimin sähkökäyttöinen formula. Kilpa-autoilija Emma Kimiläinen koeistui kyseisen yksilön Tietovarikon luentonsa jälkeen. Esityksessään Kimiläinen kävi läpi omaa kilpa-autolijan uraansa ja sillä kohtaamiaan menestyksiä ja  haasteita.

Paikalle oli kutsuttuna myös kaksi muuta suomalaista Formula Student joukkuetta. Toinen on Tampereen ammattikorkeakoulusta ja toinen Oulun yliopsitosta. Heidän formulat olivat esillä SATL:n osaston vieressä.

02.12.2016 - Autoteknillinen pikkujouluristeily pidettiin 25.-26.11.2016

SATL:n Autoteknillinen pikkujouluristeily pidettiin 25.-26.11.2016 Viking Grace laivalla Turusta Tukholmaan ja takaisin.

Perjantai-iltaa vietettiin aluksi heti laivan lähdettyä lihapatojen ääressä ylensyöden ja loppuyö tanssin pyörteissä tai kuka mitenkin. Lauantaina oli virallisempaa autoteknillistä ohjelmaa, joihin jaksoi osallistua jopa yli puolet kaikkiaan 74 matkaan lähteneestä. Loppuosa siis ei jaksanut, tai sitten jatkoi onnistuneesti pikkujouluohjelmaa vähemmän virallisissa merkeissä.

Liiton puheenjohtajan Turo Tiililän avaussanojen jälkeen asiantuntijaesityksiä saatiin kaikkiaan neljä. Niistä ensimmäisen piti Koulutuspalvelu Vaurion yrittäjä Riku Kangastie henkilöautojen koritekniikan kehittymisestä. Toisena esitelmöitsijänä oli Diagno Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha Seppälä. Hän kävi esityksessään läpi monimerkkitestereiden käyttöä merkkitestereinä.

Kolmantena esiintyjänä oli AEL:n ajoneuvotekniikan koulutusasiantuntija Frans Malmari. Hän kävi esityksessään läpi uudistuvan sähköturvallisuuslain muutoksia. Neljäntenä ja viimeisenä esiintyjänä oli FISITA:n Travelling Fellowship -ohjelmaan Etelä-Koreassa osallistunut Aalto yliopiston tohtorikoulutettava Jere Lehtinen. Hän kävi esityksessään läpi kokemuksiaan Travelling Fellowship ohjelmasta ja muutamalla sanalla esitteli FISITA:n Etelä-Korean maailmankongressissa järjestetyn opiskelijakongressin parhaaksi valittua esitystään.

Seuraava SATL:n Autoteknillinen pikkujouluristeily lyötiin myös jo lukkoon. Se järjestetään samalla laivalla 1.-2.12.2017. Paikkoja on varattuna 150, joten rohkeasti vain mukaan. Seuratkaa tapahtumasta ilmoittelua.

Riku Kangastie

Juha Seppälä

Frans Malmari

Jere Lehtinen

21.12.2016 - SATL:n Mestarimekaanikko 2017 -kilpailun semifinaalin kilpailijat ovat selvillä

 

SATL:n Mestarimekaanikko 2017 -kilpailujen 10.12.2016 pidettyyn esikarsintaan ilmoittautui 24 henkilöä, joista 20 osallistu esikarsintaan. Heistä kymmenen kilpailijaa selviytyi lauantaina 4.2.2017 Stadin ammattiopistossa Haagassa pidettävään semifinaaliin. He ovat (aakkosjärjestyksessä):

 • Tuomas Carlsson, Vihti (Delta Auto Oy, Konala)
 • Tomi Gren, Kouvola (Motonet korjaamo Kouvola/TMA Finland Oy)
 • Tuomo Haaksi, Forssa (Delta Auto Oy, Forssa)
 • Toni Hujanen, Jokela (VV-Autotalot Oy)
 • Eero Hämäläinen, Tikkakoski (Seppälän Autokulma Oy, Jyväskylä)
 • Simo Kivelä, Kokkola (Huollonpaikka Oy, Himanka)
 • Jari Kopra, Vantaa (Motomer Oy)
 • Sami Lantee, Oitti (Auto-Ilves Oy, Hyvinkää)
 • Miika Lindberg, Kotka (Auto-Suni Oy, Kotka)
 • Tomi Vainikainen, Ylämylly (Veljekset Laakkonen Oy, Joensuu)

Kisasta jo ennakkoon tekee mielenkiintoisen se, että viimeiset kaksi kertaa voittajaksi selviytynyt Tomi Vainikainen kohtaa häntä edeltäneen voittajan Jari Kopran, joten kilpailusta saadaan mestareiden taistelu. Lisäksi mukana on ainakin yksi muukin Suomenmestari, kun Tuomo Haaksi on vuoden 2016 Kia-mekaanikoista Suomen paras. Ja aina on mahdollista, että useampaan kertaa kärkikolmikkoon sijoittunut Miika Lindberg tulee ja vie kirkkaimman palkinnon. Jännityksellä jäämme odottamaan kilpailua.

Semifinaalissa on kaikkiaan viisi käytännön työrastia ja yksi teoriarasti, joilla ratkotaan järjestys yhden päivän aikana. Kärkikolmikkoon selviytyneet kilpailijat ratkovat lopullisen järjestyksensä lauantaina 25.3.2017 myös Stadin ammattiopiston tiloissa kolmen työrastin puitteissa.

Kumpikaan kilpailun osuuksista ei ole yleisötilaisuus, median ja yhteistyökumppanien edustajille kilpailuun tutustuminen on sen sijaan mahdollista.

Kärkikolmikon palkintojenjako pidetään samana päivänä kilpailun jälkeen. Kolme parasta palkitaan merkittävillä tavarapalkinnoilla. Finaalista ulos jääneet semifinalistit saavuttavat neljännen sijan ja saavat palkinnoksi vapaavalintaisen kirjan Autoalan Koulutuskeskus Oy:n valikoimista. Lisäksi kukin semifinalisti saa käyttöoikeudet vuodeksi Prodiags -virtuaaliseen oppimisympäristöön sekä Suomen Autolehden vuosikerran.

Kilpailun yhteiskumppaneiksi ovat tässä vaiheessa varmistuneet Delta Motor Group Oy, Diagno Finland Oy, Hyundai Motor Finland Oy, Kainuun ammattiopisto, Koivunen Oy, Metropolia AMK, Metropolia Motorsport, ProDiags Oy, Stadin ammattiopisto, Test Center Tiililä Oy ja Örum Oy.

28.12.2016 - Suomen Autolehti 1/2017 ilmestyy maanantaina 2.1.2017

Vuoden 2017 ensimmäinen Autolehti ilmestyy tammikuun alussa. Lehdellä on tällä kertaa paksuutta 72 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Toyota Prius. Hybridien ikoniksi muodostuneen Toyota Priuksen kehityskaari on ollut huima. Viimeisin malli tarjoaa reilusti uudistettua hybriditekniikkaa sekä pienen polttoaineen kulutuksen.
 • Komponenttien 3D-tulostus on mielenkiintoisessa kehitysvaiheessa. Osia käytetään jo piensarjaisten autojen valmistuksessa. Suuri muutos saattaa odottaa massatuotantoautojen varaosalogistiikassa sekä osien suunnittelussa.
 • Sähkö- ja hybridiajoneuvojen yleistyessä ajoneuvovalmistajat tutkivat mitä ihmeellisimpiä teknisiä ratkaisuja ajoneuvon liikuttamiseksi. Voisiko sarjahybridin voimanlähteenä toimia vapaamäntämoottori perinteinen polttomoottorin sijaan?
 • Autokorjaamoille ja varaosaliikkeille suunnatussa AutoFutur-ohjelmistossa luotu työmääräys keskustelee verkon kautta Boschin korjaamolaitteiden kanssa. Kehitystyö on viimeistä silausta vaille valmis.
 • Scanialla on uudistusten vuosi takana, kun se aloitti uuden mallistonsa lanseeraamisen viime elokuussa. Lähes samaan aikaan yhtiö sai Suomeen myös uuden toimitusjohtajan.
 • Maailman suurimpiin autojen jälleenmyyjiin kuuluva brittiläinen Pendragon on panostanut viime vuosina erityisesti vaihtoautokauppaan ja jälkimarkkinointiin. Asioinnin helppoutta tavoitellaan laajalla toimipisteverkostolla ja monipuolisilla sähköisillä palveluilla.
 • Auto vie ja kuljettaja viheltelee. Ajoa avustava tekniikka kehittyy ja yleistyy. Päivän sana on lisääntyvän tekniikkaviidakon käytettävyys. Mitä lähemmäs automaatiota päästään, sitä enemmän ajaudutaan tekemisiin vastuun kanssa. Tilannetietoisuutta puolestaan tarvitaan, kun vastuu palaa koneelta ihmiselle.
 • Fordin 1,0-litrainen EcoBoost-moottori on kolmesylinterinen. Vuonna 2018 moottoriin lisättävä sylinterinlepuutustoiminto tiputtaa sylinterien määrän hetkellisesti kahteen ja alentaa polttoaineenkulutusta entisestään.
 • Moottoritekniikkaa: Audi V8 TDI CZAC. Audin nelilitrainen V8 TDI -dieselmoottori on vaikuttava ilmestys. Ahtimia on kolme, yksi niistä on sähkötoiminen. Turboahtimia ohjataan portaittain venttiilikoneiston avulla.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä kevyen kaluston täysautomaattiset penkkitasapainotuskoneet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio on taas käytettävissä ja uusin numero ilmestyy myös 2.1.2017. Lehden arkisto on tosin vielä vajavainen. Lehden pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

Suomen Autoteknillinen Liitto - Köydenpunojankatu 8 00180 Helsinki - Updated by Webmaster
  » Uutisarkisto 2018  
  » Uutisarkisto 2017  
  » Uutisarkisto 2016  
  » Uutisarkisto 2015  
  » Uutisarkisto 2014  
  » Uutisarkisto 2013  
  » Uutisarkisto 2012  
  » Uutisarkisto 2011  
  » Uutisarkisto 2010  
  » Uutisarkisto 2009  
  » Uutisarkisto 2008  
  » Uutisarkisto 2007  
  » Uutisarkisto 2006  
  » Uutisarkisto 2005  
  » Uutisarkisto 2004  
  » SATL:n Liittohallitus