12.01.2015 - FISITA:n uusin uutiskirje Insidetrack 22 on ilmestynyt

Autoinsinöörien maailmanjärjestön FISITA:n viimeisin uutiskirje Insidetrack 22 on juuri ilmestynyt. Se on luettavissa SATL:n kotisivujen kautta osoitteessa http://www.satl.fi/jasenille/nayta/158.

Tällä kertaa aiheina ovat muun muassa FISITA:n puheenjohtajan Paul Mascarenasin erityisesittely, vuoden 2014 FISITA:n aktiviteettien yhteenveto, järjestön toimitusjohtajan Chris Masonin raportti matkastaan Japaniin tapaamaan ASIMO-robottia ja paljon muuta.

20.01.2015 - SATL:n vuoden 2015 Liittokokous pidetää Salossa 13.-15.3.2015

SATL:n historian 80. Liittokokous järjestetään tänä vuonna Salossa 13.-15.3.2015 Salon Seudun Autoteknillisen Yhdistyksen järjestämänä. Varsinainen kokous- ja majoittautumispaikka on Sokos Hotel Rikala (Asemakatu 15, 24100 Salo, Puh. 02-7744 100).

Liittokokousviikonlopun virallinen avaus tapahtuu lauantaina 14.3. kello 9:30. Kutsumme kaikkia yhdistyksiä jäsenineen vuoden tärkeimpään viralliseen liittotapahtumaan.

Liittokokoukseen ensikertaa osallistuvien henkilöiden tilaisuus pidetään perjantai-iltana 13.3. kello 21:00 alkaen hotellin tiloissa (ohjaus oikeaan paikkaan hotellin vastaanotosta). Ne, jotka tuntevat tarvetta briiffaukselle Liittokokouksen kulusta ja tavoista etukäteen, olkoon tervetulleita tilaisuuteen.

Lauantai-iltana 14.3. vietetään Salon Seudun Autoteknillisen Yhdistyksen 60-vuotisjuhlaa. Onnittelujen vastaanotto alkaa kello 17:30.

Onnittelujen vastaanoton jälkeen päästään nauttimaan noin tunnin mittaisesta teatteriesityksestä nimeltään "Jaakko Tepon jalanjäljissä".

Varsinainen yhdistyksen juhlaillallinen alkaa teatteriesityksen jälkeen kello 20:00. Ilta päättyy tanssahtelujen merkeissä.

Ohjelma aikatauluineen, hintoineen ja ilmoittautumis- sekä maksuohjeineen löytyy TÄSTÄ. Tarkemmat paikkatiedot tilaisuuden eri osista saadaan paikanpäällä.

Tärkeää tietää: Liittokokoukseen ilmoittautuminen ja hotellivaraukset tapahtuvat sähköisellä Excel-lomakkeella, joka on ladattavissa TÄSTÄ

Ilmoittautuminen tehdään sähköpostitse tai postitse kunkin yhdistyksen osalta keskitetysti varauksista vastaavalle SSATY:n edustajalle Jaana Koli-Vigeliukselle viimeistään 15.2.2015 mennessä osoitteeseen: 

 

esa.vigelius@koneistamo.inet.fi

 

tai postitse osoitteella:

 

Jaana Koli-Vigelius

Torpankatu 3

24100 Salo     

 

Oikein täytetyn ilmoittautumislomakkeen mallikappale on ladattavissa TÄSTÄ, kuten myös käsin täytettävä tyhjä lomake TÄSTÄ, jos sellaiselle on tarvetta.

Osallistumismaksut on maksettava myös 15.2.2015 mennessä järjestävän yhdistyksen tilille: IBAN FI72 5410 7820 0204 83, saaja: Salon Seudun Autoteknillinen Yhdistys ry. Maksuviestiin pyydetään merkitsemään maksavan yhdistyksen nimi. 1.3.2015 jälkeen perutuista varauksista peritään täysi hinta.

Sikäli, jos yhdistykset pitävät vuosikokouksensa 15.2.2015 jälkeen (jossa päättävät, ketkä Liittokokoukseen lähtevät), pitäisi kuitenkin lähtijöiden kokonaislukumäärä ilmoittaa Saloon 15.2.2015 mennessä ja välittömästi yhdistyksen vuosikokouksen jälkeen kertoa Liittokokoukseen osallistuvien nimet Saloon.

Lisätietoja saa puhelimitse Mika Koposelta 0400-328 635 tai Jaana Koli-Vigeliukselta 040-8352301. Lisäksi asiasta kerrotaan Liiton kotisivuilla osoitteessa www.satl.fi.

 

TERVETULOA SALOON!

29.01.2015 - Mestarimekaanikko 2015 -kilpailun finalistit ovat selvillä

 

MEDIATIEDOTE                                                                                  Julkaisuvapaa heti

 

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) järjestää Mestarimekaanikko 2015 -kilpailun jo yhdeksännen kerran. Kilpailun semifinaali järjestettiin lauantaina 24.1.2015 ja siitä selvisi kolme kilpailijaa ratkaisemaan lopullisen järjestyksensä perjantaina 6.2.2015 AEL:n tiloissa Malminkartanossa järjestettävässä finaalissa.

Suomen Autoteknillinen Liitto on järjestänyt kaikille autoalan ammattilaisille avoimia Mestarimekaanikko-kilpailuja vuodesta 1997 lähtien säännöllisesti. Rytmitys on aikanaan ollut sama Auto & Korjaamo -messujen kanssa, mutta nyt siirryttiin vuosittaiseen tapahtumaan. Niinpä vuorossa on yhdeksäs kerta. Edellinen kilpailu pidettiin vuoden 2014 alussa.

Kilpailu toteutetaan kolmessa eri osassa. Alkukilpailu järjestettiin 29.11.2014 internetin välityksellä HMV-Systemsin ProDiags -oppimisympäristössä. Karsintakilpailussa oli pelkkiä monipuolisia teoriatehtäviä, jotka liittyivät auton huoltoon, korjaukseen ja diagnostiikkaan. Alkukilpailuun osallistui lukumääräisesti lähes sama määrä kilpailijoita kuin edellisellä kerralla, 16 henkilöä.

Alkukilpailun perusteella semifinaaliin selvisivät seuraavat kymmenen kilpailijaa: Tuomas Carlsson (Vihti), Erkka Javanainen (Tampere), Mikael Jäske (Seinäjoki), Pasi Kultti (Lapua), Dennis Lehtinen (Parainen), Miika Lindberg (Kotka), Juuso Rämö (Helsinki), Olli Sallinen (Ahvensalmi), Tomi Vainikainen (Ylämylly) ja Jani Takamaa (Hyllykallio).

Kilpailun kärkikolmikon lopullinen järjestys ratkeaa AEL:n tiloissa Malminkartanossa perjantaina 6.2.2015 aamupäivästä järjestettävässä finaalikilpailussa, jossa semifinaalista kärkikolmikkoon selviytyneet kilpailevat kolmella eri käytännön työrastilla.

Semifinaalin kulku

Semifinaalikilpailu järjestettiin Stadin ammattiopiston auto-osaston tiloissa Haagassa lauantaina 24.1.2015. Kilpailussa oli kaikkiaan viisi käytännön työtehtävärastia ja erillinen kirjallinen teoriaosuus. Tosin kilpailun aikana yksi työrasteista jouduttiin jättämään kilpailusta pois, kun kohteena olleeseen ajoneuvoon tuli kesken kilpailun rastin toteutuksen estänyt ennalta suunnittelematon vika eikä sitä pystytty korjaamaan osien- ja ajanpuutteen vuoksi. Arvioinnissa huomioitiin siis vain neljän työrastin osuudet. Työtehtävärastien kesto oli 45 minuuttia ja teoriakokeessa oli 60 minuuttia aikaa vastata yli 50 monivalinta- ja tekstikysymykseen.

Semifinaalin kilpailurastien toteutuksesta vastasivat pääasiassa Metropolia ammattikorkeakoulun viiden autoinsinööriopiskelijan ryhmä, johon kuuluivat Toni Grönroos, Jere Kousa, Eemeli Kukkonen, Camilla Milanto ja Esko Pekkanen. Kilpailutehtävien toteutuksella he suorittivat samalla omiin opintoihinsa liittyvää projektityökurssia. Lisäksi kolmen rastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasivat tai olivat mukana Diagno Finland Oy:n Juha Seppälä, HMV-Systems Oy:n Jarmo Aalto ja Kainuun Ammattiopiston Markku Suonpää. Teoriakokeen valvonnasta ja yhteyshenkilönä kilpailupaikkana toimineessa oppilaitoksessa toimi Stadin ammattiopiston opettaja Petri Hanski.

Ensimmäisellä työrastilla tehtävänä oli suorittaa oikeaoppisesti plugin-hybridiauto Toyota Priuksen suurjänniteakkujen virrattomaksi saattaminen ja virtojen palauttaminen sekä auton polttomoottorin käynnistymisen estäneen vian etsintä. Tätä kyseistä rastia varten kilpailijoille oli annettu mahdollisuus suorittaa SFS6002 sähköturvallisuuskoe, jos sitä ei vielä ollut suoritettu. Koulutus pidettiin edellisenä päivänä perjantaina 23.1.2015 ja koulutuksen toteutuksesta vastasi HMV-Systems Oy. Syynä tähän oli, että sähkö- ja hybridiajoneuvojen korkeasähkötöitä saavat tehdä vain asianmukaisen koulutuksen saaneet henkilöt. Kilpailurastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasi Esko Pekkanen. Taustatukenaan hänellä oli täydet suurjännitesähköpätevyydet omaava Metropolia ammattikorkeakoulun sähkötekniikan lehtori Vesa Linja-aho.

Toisena työrastina oli Hyundai i40 käynnistymättömyyden aiheuttaneen sähkövian diagnosointi. Apunaan kilpailijalla oli nykyaikainen merkkitesteri, josta löytyi muun muassa sähkökaaviot. Lisäksi saatavilla olivat tarvittavat käsityökalut. Rastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasivat Markku Suonpää ja Toni Grönroos.

Kolmas työrasti oli asiakaspalvelurasti, jossa kilpailijan tuli ottaa työ asiakkaalta vastaan ja määrittään BMW M3:n käyntiongelmia aiheuttanut monivaiheinen sähkö- ja mekaaninen vika muun muassa asiakasta haastattelemalla. Apuvälineenä oli nykyaikainen yleistesteri. Rastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasivat Camilla Milanto ja Eemeli Kukkonen.

Neljäs ja viimeiseksi jäänyt työrasti oli CAN-väylän sähkövian löytäminen erillisestä testitaulusta, jossa oli VW Golfin korisähköt. Viankuvaus oli, että ajoneuvo oli hylätty katsastuksessa toimimattomien valojen takia. Apuvälineenä oli nykyaikainen yleistesteri oskilloskooppeineen. Rastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasivat Juha Seppälä ja Jere Kousa.

Kilpailun läpiviemiseksi ryhmä jaettiin kahteen osaan, joista toinen aloitti käytännön tehtävärasteilla ja toinen teoriakokeella. Teoriakokeen suorittanut ryhmä jatkoi kilpailupäiväänsä tutustumalla Metropolian autolaboratorion tiloihin Helsingin keskustassa tutustuen samalla laboratoriossa toteutettuihin Formula Student -kilpa-autoihin.

Kilpailupäivän puolivälissä kilpailuryhmät vaihtoivat tehtäviä päikseen, ja kun päivä oli ohi, olivat kaikki kilpailijat suorittaneet myös kaikki tehtävät. Kustakin tehtäväosiosta oli jaossa ennalta sovituin arviointiperustein 10 pistettä eli kaikkiaan jaossa oli yhteensä 50 pistettä.

Finaalin päässeet kilpailijat:

Perjantaina 6.2.2015 järjestetään Mestarimekaanikko 2015 -kilpailun finaali Helsingin Malminkartanossa AEL:n tiloissa. Sinne selviytyivät seuraavat kolme kilpailijaa (aakkosjärjestyksessä): Pasi Kultti, Miika Lindberg ja Tomi Vainikainen.

Kilpailu alkaa kello 9:00. Median edustajat ovat tervetulleita myös seuraamaan kilpailun tätä osiota. Ilmoittautumiset allekirjoittaneelle. Muuten tapahtuma ei ole yleisötilaisuus. Kilpailurastien toteutuksesta vastaavat edellä mainittu opiskelijaryhmä apunaan AEL:n koulutusasiantuntijat.

Loput kilpailijat sijoittuivat semifinaalin tulosten perusteella jaetulle neljännelle sijalle saaden kukin palkinnoksi valitsemansa Autoalan Koulutuskeskus Oy:n julkaiseman kirjan. Lisäksi kukin finalisti saa vuoden mittaisen käyttöoikeuden ProDiags -oppimisjärjestelmään sekä Suomen Autolehden vuosikerran.

Kärkikolmikko palkitaan samana päivänä iltapäivästä AEL:n tiloissa SATL:n omistaman Autoalan Koulutuskeskus Oy:n järjestämän jälkimarkkinaseminaarin yhteydessä noin kello 15:00. Tilaisuus alkaa kello 13:00 VTT Oy:n TkT Juhani Laurikon luennolla uusimmasta autotekniikasta. Sen jälkeen julkistetaan viikkojen 4-5 aikana suoritettujen puhelinhaastattelujen perusteella tehty autoalan jälkimarkkinakyselyn tulokset. Tilaisuus päättyy edellä mainittuun palkintojen jakoon. Myös sinne median edustajat ja alan ammattilaiset ovat tervetulleita.

Lisätietoja: pasi.perhoniemi@satl.fi, 044-5239477

Tulostettava pdf-versio tiedotteesta on ladattavissa TÄSTÄ

Finalistit kuvissa: Pasi Kultti (ylä vasen), Miika Lindberg (ylä oikea) ja Tomi Vainikainen (ala vasen). Kuvaa klikkaamalla aukeaa suurempi kuva, kuvaaja Pasi Perhoniemi, kuvaa saa käyttää kuvaaja mainitsemalla.

 

30.01.2015 - Suomen Autolehti 2/2015 ilmestyy maanantaina 2.2.2015

 

Vuoden 2015 toinen Suomen Autolehti ilmestyy helmikuun alussa. Kooltaan se on 80-sivuinen.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Suomen Autolehti sai autolegenda Robert A. "Bob" Lutzilta erikoishaastattelun. Lue ja sukella automaailman johtamisen suuriin kuvioihin.
 • Digitaalisuus mullistaa yrityselämää toimialasta riippumatta. Digitalisoitumisen vaikutukset ovat nähtävissä yhtä lailla ajoneuvovakuuttamisessa kuin vaikkapa autovalmistuksessa.
 • Läpiluotauksessa Lexus NX 300h, joka on kokonaan uusi malli merkin valikoimassa. Sähköisesti toteutettu neliveto avustaa auton etenemistä.
 • Rengas ei ole vain musta ja pyöreä, vaan satojen ominaisuuksien summa. Sen pitäisi olla muun muassa puhkeamaton, äärimmäisen pitävä, kevyt, taloudellinen, kaunis, kestävä ja tietenkin halpa. Ainakin toistaiseksi rengas on aina kompromissi.
 • Tekniikan kehittyminen heijastuu kuorma-autonvalmistajan ja auton varustelua Suomessa tekevien yritysten yhteistyöhön. CAN-väylätekniikka tuo oman mausteensa auton sähkövarusteluun. 3D-mallinnus tehostaa auton läpimenoa varusteluprosessissa.
 • Maitoautot modernisoituvat, kun Valio uudisti maidonkeräyskaluston mittalaitteistot yhdenmukaisiksi. Samalla myös uudet säiliörakenteet yhtenäistettiin. Yhdenmukaiset ratkaisut helpottavat toimintaa niin autoa ostettaessa, varusteltaessa kuin korjatessakin. Oman vivahteensa toimintaan tuo se fakta, että auton ja säiliön omistavat eri tahot.
 • Onko tarkastamaton nostin yhtä kuin unohdettu nostin? Huollettu ja tarkastettu nostin toimii turvallisesti. Lisäksi tarkastuksessa havaitaan usein kulumia, jotka voivat myöhemmin aiheuttaa nostimen vikaantumista ja estää työnteon.
 • Autokaupan analyysit vuodesta 2014 niin henkilöautojen, raskaankaluston kuin matkailuajoneuvojen näkökulmasta.
 • AD-ketju panostaa korjaamoiden tekniseen koulutukseen, joten se järjesti 500 asentajan koulutuskiertueen. Se toteutettiin yhdessä Boschin kanssa.
 • Moottoritekniikkaa: Lexus 8AR-FTS. Toyota-ryhmään kuuluva Lexus tunnetaan kokeneena hybridivoimalinjojen valmistajana. Hiljattain esitellyn turboahdetun ottomoottorin myötä ollaan tekemässä uutta aluevaltausta.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä paineilmakompressorit.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.2.2015. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

06.02.2015 - Mestarimekaanikko 2015 -kilpailu on ratkennut

                  

MEDIATIEDOTE                                                            Julkaisuvapaa heti

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) järjesti kaikille autoalan ammattilaisille avoimen Mestarimekaanikko 2015 -kilpailun jo yhdeksännen kerran. Kilpailun finaali ja palkintojenjako tapahtui AEL:n tiloissa Malminkartanossa perjantaina 6.2.2015.

AEL:n tiloissa Malmikartanossa perjantaina 6.2.2015 pidettyyn Mestarimekaanikko 2015 -loppukilpailuun osallistui kolme 24.1.2015 pidetystä semifinaalista selviytynyttä kilpailijaa. He olivat seuraavat:

·         Pasi Kultti, Lapua (Carcom Oy, Seinäjoki)

·         Miika Lindberg, Kotka (Auto-Suni Oy, Kotka)

·         Tomi Vainikainen, Ylämylly (Veljekset Laakkonen Oy, Joensuu)

Kilpailijoiden tehtävänä oli suorittaa kolme eri työrastia. Rastien pituus oli 45 minuuttia ja niistä kustakin oli jaossa 10 pistettä, joten finaalin maksimipistemäärä oli 30 pistettä. Rasteista ensimmäinen oli sähkövian diagnosointirasti. Kilpailijan tehtävänä oli tutkia syytä start-stop -järjestelmän toimimattomuuteen. Kohdeautona oli vuosimallin 2015 Audi A7 3,0 TDI. Pisteitä annettiin muun muassa vikakoodin luvusta, parametrien lukemisesta onnistumisesta, kytkentäkaavion käytöstä, vian toteamisesta (viallinen lämpöanturi ja vajaa akku) sekä työturvallisuudesta.

Toinen rasti oli hybridiauton katsastustarkastus. Kohteena oli vuoden 2014 farmari-mallinen Toyota Auris Touring Sports Hybrid. Rasti suoritettiin katsastukseen soveltuvalla testausradalla. Haasteena tehtävässä oli suorittaa hybridiauton pakokaasumittaus, joka ei onnistu aivan noin vain, vaan auto pitää saada käyttämään polttomoottoria mittaustilassa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kilpailijan tuli löytää vikaa mittaustuloksesta turhan suuren jäännöshapen muodossa, joka aiheutui vuodosta pakoputkessa. Muita ongelmia oli vakaajan nivelen välyksessä, alapallonivelessä sekä rikkinäisessä polttimossa.

Kolmas rasti oli moottorivian diagnosointirasti. Kilpailukohteena oli kaksoisahdetulla dieselmoottorilla varustettu vuoden 2015 Volvo V40 D4. Kilpailijan tehtävänä oli selvittää satunnaisesti ilmenevä vika, joka alkoi moottoripesun jälkeen. Oireena oli satunnainen tehon puute ja vikaviestin näkyminen mittaristossa. Vika oli korkeapaineahtimen säätöventtiilissä, joka jäätyi pakkaskelissä. Pisteitä annettiin muun muassa asiakkaan haastattelusta, järjestelmän toimintaperiaatteen ymmärtämisestä vikakoodin luvusta, kytkentäkaavion käytöstä, turboahtimen säätöventtiilin toimintatestistä, vian toteamisesta sekä työturvallisuudesta.

Rastien suunnittelusta, pidosta ja arvostelusta niin semifinaalissa kuin finaalissakin vastasivat viisi Metropolia Ammattikorkeakoulun autoinsinööriopiskelijan projektioppimisryhmän jäsentä: Toni Grönroos, Jere Kousa, Eemeli Kukkonen, Camilla Milanto ja Esko Pekkanen. Lisäksi kilpailua olivat toteuttamassa Petri Hanski Stadin ammattiopistosta, Juha Seppälä Diagno Finland Oy:stä, Jarmo Aalto HMV-Systemsistä, Markku Suonpää Kainuun ammattiopistosta, Frans Malmari, Tommi Piitulainen ja Timo Kanerva AEL:stä.

Tulokset

Voittajaksi kilpailusta selvisi Tomi Vainikainen, Ylämylly (Veljekset Laakkonen Oy, Joensuu) 26,50 pisteellä maksimin ollessa 30 pistettä. Voitosta hän sai noin 1000 euron arvoiset tuotepalkinnot.

Toiseksi sijoittui Pasi Kultti, Lapua (Carcom Oy, Seinäjoki) 23,75 pisteellä ja kolmanneksi Miika Lindberg, Kotka (Auto-Suni Oy, Kotka) 18,25 pisteellä. Toisesta sijasta jaettiin noin 750 euron arvoiset ja kolmannesta noin 500 euron arvoiset tuotepalkinnot. Loput semifinaaliin jääneet kilpailijat sijoittuivat jaetulle neljännelle sijalle saaden kukin palkinnoksi valitsemansa Autoalan Koulutuskeskus Oy:n julkaiseman kirjan. Lisäksi kukin finalisti sai vuoden mittaisen käyttöoikeuden ProDiags -oppimisjärjestelmään sekä Suomen Autolehden vuosikerran.

Kärkikolmikko palkittiin SATL:n jälkimarkkinaseminaarin yhteydessä AEL:n tiloissa.

Lisätietoja: pasi.perhoniemi@satl.fi, 044-523 9477

Tulostettava pdf-versio tiedotteesta on ladattavissa TÄSTÄ.

Palkitut kuvissa: Voittaja Tomi Vainikainen (ylin rivi), Pasi Kultti (toinen rivi) ja Miika Lindberg (alin rivi). Vasemmalla alhaalla kuvassa ovat lisäksi vasemmalla Esko Pekkanen, oikealla ylempänä Eemeli Kukkonen ja oikealla alempana Frans Malmari. Oikealla alhaalla olevassa kuvassa on Lindbergin lisäksi keskellä Jere Kousa ja oikealla Timo Kanerva. Kuvaa klikkaamalla aukeaa suurempi kuva, kuvaaja Pasi Perhoniemi, kuvaa saa käyttää kuvaaja mainitsemalla.

 

 

 

11.02.2015 - SATL:n jälkimarkkinabarometri on julkaistu

Perjantaina 6.2.2015 julkaistiin SATL:n jälkimarkkinabarometri samassa tilaisuudessa, jossa jaettiin Mestarimekaanikko-kilpailun finaalin palkinnot.

Jälkimarkkinabarometrin tavoitteena oli selvittää kyselyn avulla jälkimarkkinoinnin johdon oma näkemys siitä, miten jälkimarkkinoinnissa nähdään erilaiset muutokset ja muutospaineet. Vastaajiksi  valittiin jälkimarkkinoinnin johtotehtävissä toimivia henkilöitä sekä suurista että keskisuurista autoliikkeistä ja -korjaamoista. Kysely tehtiin puhelinhaastattelumenetelmällä 12.-23.1., avoimen keskustelun kautta. Haastatteluja tehtiin 70 kpl. Vuosi sitten tehdyssä kyselyssä vastaajia oli 51 kpl. Vertailun vuoksi kysymysten asettelu oli sama kuin viime vuonna. Tarkoitus on jatkossa tehdä vastaava kysely  vuosittain. Kyselyn teettämisestä vastasi SATL:n omistaman Autoalan Koulutuskeskus Oy:n toimitusjohtaja Hannu Palmu.

Kysymysten teemat olivat:

 1. Taloudellinen tilanne; miten näet oman toiminnon taloudellisen tilanteen nyt ja lähitulevaisuudessa? Miten taantuma on vaikuttanut? Miten näet kannattavuuden kehittymisen?
 2. Jälkimarkkinoinnin yleinen kilpailutilanne omasta näkökulmasta; lisääntyykö ketjuuntuminen  vai tuleeko markkinalle enemmän erikoistuneita pienempiä toimijoita? Miten hinnoittelussa on yleisesti ottaen onnistuttu?
 3. Ajoneuvotekniikka; miten uusin ajoneuvotekniikka on vaikuttanut omaan toimintoon? Miten on muuttanut toimintaa? (kuten sähköautot, koritekniikka, elektroniikan ja 'älykkyyden' kehittyminen)
 4. Hankinnat; miten näet investointitarpeet ja mahdollisuudet?
 5. Työvoiman kehitysnäkymät; minkälaisia suunnitelmia henkilöstön suhteen, mitä osaamista tarvitaan jatkossa? Mistä koulutuksesta on suurin tarve?
 6. Katsastustoimilupalaki; minkälaisia suunnitelmia on asian suhteen?

Barometrin tulosten tiivis yhteenveto on ladattavissa pdf-tiedostosmuodossa TÄSTÄ

Kyselyn tarkempi analyysi julkaistaan seuraavassa Suomen Autolehdessä 3/2015 julkaistavassa artikkelissa. Lehti ilmestyy maanantaina 2.3.2015

27.02.2015 - Suomen Autolehti 3/2015 ilmestyy maanantaina 2.3.2015

 

Vuoden 2015 kolmas Suomen Autolehti ilmestyy maaliskuun alussa. Kooltaan 88-sivuinen lehti sisältää yli 22-sivuisen teemaosan varaosakaupasta.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Teemana varaosakauppa
  • Monimerkkiliike Käyttöauto varastoi 19 merkin varaosia. Se aiheuttaa tasapainoilua ajan ja tilan kanssa. Kaikkien merkkien osat on löydyttävä hyllystä, mutta turhaan ne eivät saa varastossa seisoa.
  • Atoy Automotivessa panostetaan valikoiman kehittämiseen. Omien korjaamopisteiden kautta saadaan välitöntä palautetta valikoiman kattavuudesta.
  • AD:n logistiikkayhtiön oma maahantuonti tukee varaosaliikkeiden ja autokorjaamoasiakkaiden toimintaa. Täydellisen kattavaa valikoimaa ei aina tavoitella. Kiristyvä kilpailu koettelee koko merkkiriippumattoman toiminnan taloudellista perustaa.
  • Varaosamarkkina on kehittynyt viime aikoina maltilla. Suuria liikkeitä ei ole nähty ylös- eikä alaspäin. Koivusen näkemys asiasta.
  • Oy Kaha Ab:n toiminnassa varaosien merkitys on noussut koko ajan. Perinteisen keskusvarastoinnin oheen on rakennettu myös tehdastilauskanavaa.
  • Mekonomenin korjaamoille suunnattu varaosamyynti kehittyy. Vantaalla sijaitseva aluejakokeskus tarjoaa usein tarjottavia osia nopeasti. Harvinaisempiin tarpeisiin osat tilataan Ruotsista.
  • Raskaan kaluston varaosaliike Tampereen Autovaraosa Oy toimii nykyisin myös Seinäjoella. Syksyllä Tampereelle valmistui lisää korkeaa varastotilaa. Tänä vuonna toisen polven yrittäjät ottavat käyttöön uuden myymälä- ja toimisto-osan.
  • HL Group tarjoaa haasteellisessa markkina-asemassa kattavan valikoiman hinnaltaan kilpailukykyisiä tuotteita.
  • Hihnojen asentaminen vaatii tietoa ja osaamista. Oikein tehty työ on kaikkien etu. Gatesillä on panostettu käytännönläheiseen asennustyön ohjeistukseen.
  • Schaefflerillä on pitkään panostettu tuotteiden tekniseen tukeen. Suomen koulutusorganisaatio sai uutta puhtia koulutukseen keskittyvän henkilön palkkaamisesta.
  • Yksi varaosatoiminnan kehitystrendi liittyy älyliikenteen sovellusten hyödyntämiseen. Näin näkee Örumin tuore toimitusjohtaja.
 • Raportti Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n järjestämästä yhdeksännestä Mestarimekaanikko-kilpailusta.
 • SATL:n vuoden 2015 Jälkimarkkinointibarometrin tulosten yhteenveto. Mikä on jälkimarkkinointijohdon oma näkemys markkina- ja kilpailutilanteesta sekä niiden kehitysnäkymistä?
 • Volkswagen Passat on Auto- ja liikennetoimittajien Vuoden Auto Suomessa ja Tekniikan Maailman arvostettu Vuoden Talviauto 2015. Auton tekninen avaus -artikkeli kertoo, millaisella tekniikalla nämä ansiot on saavutettu.
 • Autoalan suuri vaalipaneeli. Kaikki puolueet lupaavat alhaisempaa autoveroa.
 • Moottoritekniikkaa: Toisen polven downsizing, Volkswagen 1,0 TSI CHZB. Volkswagen on edennyt eturintamassa moottorikokojen pienentämisessä. Uuden kolmesylinterisen, turboahdetun ottomoottorin myötä valmistaja siirtyy kutistamisen toiseen sukupolveen.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä kevyen kaluston 2-pilarinostimet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.3.2015. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

12.03.2015 - SATL Opettajapäivät 2015 16.-17.4.2015

SATL Opettajapäivät on kaikille autoalan opettajille ja kouluttajille suunnattu koulutus- ja verkostoitumistilaisuus Helsingissä ja Tallinnassa. Nyt järjestettävä tilaisuus nojautuu vahvoihin perinteisiin autoalan osaamisen kehittämisessä. Suomen Autoteknillinen Liitto (SATL)  on jo yli 80 vuotta toiminut autoalan osaajien kehittäjänä ja asiantuntijoiden yhdyssiteenä.

Tilaisuuden tarkoituksena on selvittää autoalan tulevaisuudennäkymiä ja autotekniikan uusinta kehitystä sekä miten ne tulee huomioida opetustyössä. Tilaisuus on teemoitettu siten, että ensimmäinen päivä keskittyy enemmän alan yleisiin ja teknisiin aiheisiin. Toinen päivä Tallinnassa pureutuu enemmän itse opetustyöhön ja sen kehittämiseen eri näkökulmista.

Verkostoidu! Tilaisuus on myös mainio mahdollisuus  vaihtaa alan kuulumisia muiden autoalan opetustyössä toimivien henkilöiden kanssa. Virossa on mahdollisuus toisena päivänä tutustua Türin ammattikoulun toimintaan ja tiloihin. Se on mielenkiintoinen kohde niin verkostoitumiseen kuin opetusmenetelmien ja -välineiden vertailuun.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille autoalan opettajille ja kouluttajille sekä korjaamoiden ja koulujen yhteyshenkilöille ja työssäoppimisjaksojen työnohjaajille.

Osallistu: Osallistumismaksu on 360 euroa kahden hengen huoneissa ja 390 euroa yhden hengen huoneissa. Hinta sisältää ohjelman ja materiaalit sekä kaikki ohjelman mukaiset tarjoilut, laivamatkat bussikuljetuksineen ja majoittumisen Tallinnassa. Huom. hintaan ei lisätä arvonlisäveroa (alv 0 %). Paikkoja on rajoitetusti.

Aikataulu:

16.4. Tilaisuus alkaa klo 9.00 AEL Oy:n tiloissa Helsingissä.
17.4. Paluu Tallinnasta tapahtuu 16.30 ja perillä Helsingin Länsisatamassa ollaan klo 18.30.

Ilmoittautumiset 31.3.2015 mennessä sähköpostilla info@aakk.fi tai puhelimitse 09-6944 724.

Lisätietoja www.aakk.fi tai puhelimitse Hannu Palmu 0400-470404. Käytännön järjestelyistä vastaa Autoalan Koulutuskeskus  Oy kumppaneidensa kanssa.

 

Ohjelman yleiskuvaus löytyy AAKK:n kotisivulta osoitteesta: http://www.aakk.fi/koulutus/kevat-2015/satl-opettajapaivat-2015/

16.03.2015 - Mediatiedote: Autotekniikan parhaat asiantuntijat olivat koolla Salossa, rengasturvallisuus herätti keskusteluja

Autotekniikan parhaat asiantuntijat olivat koolla Salossa

RENGASTURVALLISUUS HERÄTTI KESKUSTELUJA LIIKENNETURVALLISUUDEN NÄKÖKULMASTA

Autoalan esimies-, kouluttaja- ja vastaavissa tehtävissä toimivien henkilöiden yhteistyöjärjestön Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n (SATL) 80. Liittokokous pidettiin 13.-15.3. Salossa. SATL:oon kuuluu noin 6000 henkilöjäsentä 39 paikallisyhdistyksestä ympäri Suomea. Vuosittain järjestettävä Liittokokous on järjestön päättävä elin. Tämän vuoden kokouksessa oli edustettuna 27 yhdistystä 69 äänivaltaisen edustajan voimin.

Kokouksen keskusteluissa nousi esiin rengasturvallisuus monesta eri näkökulmasta. Ajankohtaisin niistä on tulevaa kesärengaskautta ajatellen vuodenaikaan nähden oikeiden renkaiden käyttö eli että kesällä käytettäisiin kesärenkaita. Monet renkaille tehdyt vertailumittaukset ovat osoittaneet, että asianmukaiset kesärenkaat ovat kokonaisuutena turvallisin vaihtoehto kesäliikenteessä. Suurimmillaan ero on märällä asvaltilla, jolloin jarrutuskokeissa kesärenkaan jarrutusmatka on ollut parhaimmillaan useita kymmeniä prosentteja lyhyempi kuin käytetyllä nastattomalla talvirenkaalla on saavutettu. Myös muissa ajo-ominaisuuksissa muun muassa tukevammasta renkaan runkorakenteesta johtuen on huomattavia eroja ääritilanteissa, joissa pienikin ero saattaa olla ratkaiseva tekijä onnettomuuden välttämisessä.

Toinen tärkeä turvallisuuteen vaikuttava seikka on oikeat rengaspaineet. Onnettomuustutkinnassa on havaittu, että niissä onnettomuuksissa, joissa renkaisiin liittyvät seikat ovat olleet vaikuttamassa onnettomuuden syntyyn, on havaittu isossa osassa huomattavia virheitä rengaspaineissa. Oikeilla rengaspaineilla moni onnettomuuksista olisi ollut vältettävissä.

Liitolle uusi puheenjohtaja

Kokouksessa valittiin Liiton hallituksen puheenjohtajaksi insinööri Turo Tiililä (ikä 48, kotipaikka Kauniainen, kuva 1, kuvaaja Eero Aula). Vuosittaisten erovuoroisten tilalle valittiin seuraavat hallitusjäsenet; Eero Aula (Rovaniemi), Pasi Kahelin (Heinola), Riku Kangastie (Seinäjoki), Mika Koponen (Salo) ja Heikki Parri (Huittinen). Vanhoina hallituksen jäseninä jatkavat Pentti Ala-Maakala (Tampere, varapuheenjohtaja), Matti Arponen (Joutseno), Antti Kovanen (Kuopio), Jari Pynnönen (Vihti) ja Erkki O. Virtanen (Espoo).

SATL on nimennyt Vuoden Autoteknikon vuodesta 1982 lähtien. Nimitys on järjestön korkein tunnustus, jonka se antaa autoalalla tai autoalan hyväksi toimineelle henkilölle. Sääntöjen mukaisesti nimitys julkistetaan SATL:n Liittokokouksen yhteydessä.

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin Autoalan Keskusliitto ry:n tekniselle johtajalle ja AKL-sertifioinnin toimitusjohtajalle insinööri Jouko Sohlbergille (51, kotipaikka Helsinki, kuvassa 2 vasemmalla, kuvaaja Eero Aula). Perusteluina olivat hänen vahva panos mm. korikorjaamoluokituksen ja Autoalan Sähköpätevyysvaatimusten luomisessa. Hän toimii myös Autoalan Ammattikoulutuksen Edistämissäätiön asiamiehenä ja hallituksen jäsenenä. Säätiön tärkeisiin tehtäviin kuuluu muun muassa opettajien jatko- ja täydennyskoulutuksen kehittäminen. Hän vastaa myös Autoalan Pätevöitymisohjelman (APO) toiminnasta ja on kuluttajariitalautakunnan sekä liikennevahinkolautakunnan jäsen.

Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen arvonimen sai Lahden Autoteknillinen Yhdistys ry. Siihen kuuluu 303 jäsentä. Arvonimen saantiin vaikuttavat esimerkiksi jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso, toiminnan aktiivisuus sekä jäsenmaksujen hyvä hoito.

Muita merkittäviä tunnustuksia arvokkaasta toiminnasta autoalan, Liiton ja Autoteknillisten yhdistysten eteen annettiin myös kokouksen yhteydessä. Liiton kultainen kunnialevyke myönnettiin SATL:n liittohallituksen puheenjohtajan tehtävästä pois jääneelle DI Keijo Mäenpäälle (59, kotipaikka Helsinki, kuvassa 2 oikealla, kuvaaja Eero Aulai). Perusteluina olivat muun muassa hänen panos SATL:n ja sen omistamien yritysten toimintojen kehittämisessä eri osa-alueiden toimijoiden yhteistyön parantamista johtaen. Mäenpää kutsuttiin myös SATL:n kunniajäseneksi.

SATL:n kunniajäseneksi kutsuttiin myös insinööri Raine Hieta, joka vuosikymmenien ajan on toiminut SATL:n luottamustehtävissä toiminnantarkastajana ja SATL:n osittain omistaman Autotieto Oy:n hallituksen jäsenenä.

Liittokokouksen järjestelyistä vastasi SATL:n jäsenyhdistyksenä 60-vuotisjuhliaan viettänyt Salon Seudun Autoteknillinen Yhdistys.

LISÄTIETOJA: Toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi, puh. 044-523 9477, s-posti: pasi.perhoniemi@satl.fi

Tiedote on ladattavissa pdf-muodossa TÄSTÄ.

Alla olevia kuvia saa käyttää kuvaaja Eero Aula mainitsemalla.

Suurempi kuva aukeaa kuvaa klikkaamalla.

Ylemässä kuvassa SATL:n uusi puheenjohtaja insinööri Turo Tiililä.

Alemmassa kuvassa Vuoden Autoteknikoksi valittu insinööri Jouko Sohlberg vasemalla ja SATL:n kultaisen kunnialevykkeen saanut entinen puheenjohtaja DI Keijo Mäenpää

 

24.03.2015 - SATL:n vuoden 2014 jäsenhankintakilpailu on ratkennut! Uusi kilpailu on käynnissä.

Viime vuoden jäsenhankintakilpailun tulokset on laskettu. Vuoden 2014 aikana uusia varsinaisia jäseniä hankki kaikkiaan 26 henkilöä, jotka ilmoittivat 36 uutta jäsentä. Näistä 31 maksoi jäsenmaksunsa ja sitä myöden toi pisteitä jäsenhankkijalle. Maksamattomien takia kolme ilmoittajaa jäi ilman tulosta.

Kaksi osallistuneista saavutti palkinnoksi nahkavyön saatuaan kolme henkilöä tai enemmän jäseneksi muiden saadessa Liiton väreissä olevan mikrokuituliinan. Nämä ahkerimmat olivat Tarmo Nuutinen Lehmosta ja Jukka Karhi Villähteeltä.

Kaikkien uusia jäseniä ilmoittaneiden kesken (myös ilman pisteitä jääneet mukana) suoritettiin kahden Kamasan työkalusarjan sekä yhden Garmin GPS-autonavigaattorin arvonta. Työkalusarjat voittivat Juhani Hakkarainen Kuopiosta ja Lassi Parviainen Espoosta. Navigaattorin voitti Fred Friis Kokkolasta. Onnittelut heille!

Tämän vuoden jäsenhankintakilpailu on käynnissä. Jokainen jäsenmaksunsa maksanut uusi varsinainen jäsen lasketaan mukaan jäsenhankkijan saldoon. Ahkeruudesta palkitaan seuraavanlaisesti:

 • 1 uusi jäsen = SATL:n mikrokuituliina
 • 3 uutta jäsentä = SATL:n nahkavyö
 • 5 uutta jäsentä = SATL:n Sateenvarjo
 • 10 uutta jäsentä = Vapaavalintainen AAKK:n tai Suomen Liikekirjojen julkaisema tai välittämä kirja
 • 15 uutta jäsentä = vapaavalintainen osallistuminen Autoalan Koulutuskeskus Oy:n koulutustilaisuuteen.

Lisäksi kaikkien uusia jäseniä ilmoittavien kesken arvotaan kolme yllätyspalkintoa. Tulokset lasketaan vuoden 2016 alkupuolella.

26.03.2015 - Liikenneministeri myönsi SATL:n entiselle puheenjohtajalle Keijo Mäenpäälle Moottoriliikenteen ansiomitalin

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry on vuonna 1993 perustanut Moottoriliikenteen ansiomitalin. Tasavallan presidentin on antanut mitalista 1.4.2007 voimaan tulleen asetuksen ja Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien Suurmestari on hyväksynyt mitalin virallisten mitalien listaan. Moottoriliikenteen ansiomitalin myöntää asetuksen mukaan Liikenneministeri Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry:n hallituksen asettaman mitalitoimikunnan esityksestä.

Mitali myönnetään ansiokkaasta valtakunnallisesta toiminnasta suomalaisen moottori liikenteen hyväksi, tai henkilölle, joka pitkäaikaisella ja tuloksekkaalla työllään on edistänyt tieliikenteen kehittämistä.

Liikenneministeri Paula Risikko (kuvassa kolmas vasemmalta) jakoi myöntämänsä  Moottoriliikenteen ansiomitalit 26. maaliskuuta 2015 viidelle tieliikenteen toimintaa valtakunnallisesti edistäneelle henkilölle. Niistä mitalin numerolla 175 sai SATL:n entinen puheenjohtaja Keijo Mäenpää (kuvassa toinen oikealta).

Muut ansiomitalin saajat olivat:

Mitali numero 174
Liikenteenharjoittaja, puheenjohtaja Teppo Mikkola (kuvassa kolmas oikealta),
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry

Mitali numero 176
Konttoripäällikkö, puheenjohtaja Kari Tornivaara (kuvassa toinen vasemmalta)  
Autoliiton Helsingin osasto

Mitali numero 177
Kansanedustaja Matti Saarinen (kuvassa vasemmalla)

Mitali numero 178
Valiokuntaneuvos Juha Perttula (kuvassa oikealla)
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta

Mitaleja on myönnetty vuodesta 1993 lähtien kaiken kaikkiaan siis 178 kappaletta. Mitalissa on kuvattuna auton ohjauspyörä ja ajajan kädet sekä teksti "Moottoriliikenteen hyväksi".

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry on kahdeksan tieliikennejärjestön yhteistyöelin. Jäseninä ovat Autoalan Keskusliitto ry, Autoliitto ry, Autotuojat ry, Linja-autoliitto ry, Suomen Autokoululiitto ry, Suomen Autoteknillinen Liitto ry, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ja Suomen Taksiliitto ry.

30.03.2015 - Sinä teet suojatien -kampanja jatkuu

Liikenneturvan, MOLIKE:n (johon siis SATL:kin kuuluu) ja poliisin yhteinen Sinä teet suojatien -kampanja korostaa jokaisen omia mahdollisuuksia sekä vastuuta parantaa suojateiden turvallisuutta edistämällä turvallista liikennekäyttäytymistä. Kaksivuotisen kampanjan pääsanomat ovat:

 • kunnioita suojatietä
 • suojatiekulttuuria parannetaan yhdessä.

Vuoden 2015 kampanjajakso starttasi maanantaina 30.3. klo 10 Kaisaniemen koululla, jossa valistusta tehtiin selfiekepin voimin.

Sinä teet suojatien -kampanjaan sitoudutaan omilla kasvoilla. Kampanjan tapahtumissa osallistujat saavat kasvoilleen suojatiemaalauksen. Avajaistilaisuudessa maalauksen saivat Kaisaniemen ala-asteen 4-luokkalaiset, jotka ottivat sen jälkeen itsestään kampanjakuvia. Ideana oli lähettää kuvat omille vanhemmille ja saada aikaiseksi keskustelua aiheesta.

Tilaisuutta avaamassa olivat Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen sekä tiedottaja Pasi Anteroinen.

Liikenneturvan ylläpitämät kampanjasivut löytyvät TÄSTÄ

Kampanja kuuluu myös radiossa ja näkyy Ruudussa, Katsomossa ja Youtubessa 30.3.- 19.4.2015.

30.03.2015 - Suomen Autolehti 4/2015 ilmestyy keskiviikkona 1.4.2015

Vuoden 2015 neljäs Suomen Autolehti ilmestyy huhtikuun alussa. Lehdellä on tällä kertaa mittaa 84 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Pidon olemus. Tuoreen väitöskirjan tavoite oli lisätä ymmärrystä renkaan ja tien välisestä pidosta. Aihe on kokonaisvaltainen. Niinpä mukaan tarvittiin kaikki kolme ilmiön pääkomponenttia: auto, rengas ja tie.
 • 85. Geneven autonäyttely poikkesi totutusta. Tunnelma oli pitkän tauon jälkeen kerrassaan optimistinen. Vielä tärkeämpää oli, että nyt esiteltiin paljon uutuuksia tavallisille autonostajille. Ne tulevat näkymään viimeistään ensi vuonna Suomen suosituimpien henkilöautomallien joukossa.
 • Kotimaassa sen sijaan jatketaan matalilla markkinoilla eli autoala toimii haastavassa taloustilanteessa. AKL:n autokauppiaspäivillä merkkejä paremmasta oli vähän näkyvillä, yksi niistä oli vaihtoautokaupan positiivinen vire.
 • Suuria ajatuksia megakaupunkien liikenteestä. Maailman väkimäärä kasvaa ja keskittyy entistä pienemmälle alueelle. Megakaupunkien jättimäisten ihmismäärien liikuttelu on haasteellista liikenteen ruuhkautuessa yhä pahemmin. Autoilua ajatellaan osin uudelleen.
 • Läpiluotauksessa Kian ison maasturi Sorenton uusin versio. Sen suunnittelussa on painotettu meluttomuutta ja värinättömyyttä.
 • Merkkiliikkeille löytyy investointisaumoja. Esimerkkeinä Toyota ja Nissan.
 • Yölinjaa ja ohituskaistaa. Raskone Airport terävöittää palvelua asiakaslähtöisemmäksi. Kiiretapauksissa korjaus luvataan 24 tunnin sisällä. Suunniteltuja huoltoja tehdään myös yöllä.
 • Kolarikorjaaja hakee lisätyötä satelliittitoimipaikoista. Heinolassa toimiva Auto Vatén laajensi yleiskorjaamotoimintaan. Lisätyötä maalaamolle ja korikorjaamolle haetaan Lahdesta ja Hyvinkäältä.
 • Ympärivuotinen talvirengastestaus laajenee, Test World avasi Ivaloon toisen sisätestaushallin.
 • Eduskuntavaalit ovat tulossa. Mitkä ovat pääpuolueiden näkemykset liikennepolitiikasta.
 • Moottoritekniikkaa: Kawasaki Ninja H2. Autoista poiketen ahdin tulee harvemmin vastaan kaksipyöräisten moottoreissa. Kawasaki on poikennut valtavirrasta Ninja H2 -mallinsa kohdalla ja käyttää mekaanista keskipakoahdinta.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä huoltomekaanikon työkaluvaunut.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.4.2015. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

09.04.2015 - SATL:n Kesäpäivät pidetään Sastamalassa 12.-14.6.2015

Etelä-Satakunnan Autoteknillinen Yhdistys järjestää SATL:n Kesäpäivät Sastamalassa Vuorihotellissa Ellivuoressa. Aloitamme perjantaina ilmoittautumisella klo. 17:00 alkaen. Iltaohjelma alkaa avauksella klo. 18:00 jatkuen tutustumisella hotelli Vuoren ympäristöön, mahdollisuus saunomiseen. Illan-viettoa aulabaarissa ym.

VuoriHotelli toimii jatkajana hotelli Ellivuorelle. Paikalla on pitkät perinteet onnistuneiden kokous- ja virkistyspäivien tuottajana. Erinomainen sijainti ja monipuolinen palvelutarjonta yhdistettynä kauniiseen Rautaveden maisemaan ovat valttina. Harrastusmahdollisuuksia on kaikille vuoden-ajoille. Voit valita tilavan hotellihuoneen tai majoittua Caravan -alueelle.

VuoriHotellin tarjoamat aktiviteetit;

Hotellin alueella on paljon puuhaa kaikenikäisille, yhteistyökumppanien kautta hotelli järjestää monipuolista toimintaa. Tarjontaan kuuluu mm. golf, minigolf, tenniskentät, uimaranta, petankkia, tikkaa ym. ulkopelejä, pöytätennis, lastenhuone, laavu ja grillipaikka. Pirunvuoren kävelyreitti, frisbeegolfrata ym. Rautaveden rannalta löytyy myös savusauna (käytössämme lauantaina), tarjoten aidon suomalaisen elämyksen.  Katso kaikki lisää;   www.ellivuori.fi/hotelli/fi/

Lauantaina ohjelma alkaa klo. 8:00 - 9:30 ilmoittautumisella ja aamupalalla. Ohjelmaa; opastettu kävelyreitti Pirunvuorelle, pelejä hotellin alueella, ammuntaa sekä maaseutukierros museolinja-autolla. Voit osallistua alueen muihin aktiviteetteihin. Savusauna lämpiää lauantaina iltapäivällä.

Lauantain iltaohjelma alkaa Etelä-Satakunnan autoteknillisen yhdistyksen 40-vuosijuhlan merkeissä, jatkuen mm. karaoketanssein. Sunnuntaina jaetaan palkintoja edellisenpäivän kilpailuista ja mahdollisuus vielä käydä Pirunvuorella.

Ilmoittautuminen: Viimeistään 30.05.2015 mennessä, osoitteeseen;   heikki.parri@trafficpoint.fi

Ilmoittautuessa mainitse osallistujien nimet, paikkakunta, sähköposti/puhelin numero ja mahdollinen erikoisruokavalio sekä yhdistyksen nimi. Maksu on suoritettava samaan määräaikaan 30.05.2015 mennessä ESATYn tilille: FI43 4456 1020 0281 54. Muista mainita maksava yhdistys.

KESÄPÄIVIEN HINTA

Lauantai - sunnuntai: 160 € kahden hengen huoneessa/henkilö, 170 € yhden hengen huone.  Lapsi alle 18-v vanhempien mukana on 50 €.           

Perjantai - sunnuntai: 180 € kahden hengen huoneessa/henkilö, 190 € yhden hengen huone. Lapsi alle 18-v vanhempien mukana on 80 €.

Osallistuminen ilman majoitusta 120 €/henkilö

Caravan -majoitus kustantaa 25 €/yö + sähkö 5€/yö, sen hoitaa Vuoricaravan.

Hinnat sisältävät mainitut ohjelmat, aamupalat, kevyen lounaan lauantaina päivällä, Kivikylän makkarat savusaunalla tai laavulla, iltajuhlan illallisen ja ruokajuomat. 

Lisätietoja kesäpäivistä; Veikko Syrjä, puh. 0400-877 472  tai Heikki Parri, puh. 040-500 8860                                                                                      

10.04.2015 - SATL:n pitkäaikainen toimistosihteeri Helga Kärkkäinen jää eläkkeelle, tänään viimeinen työpäivä

SATL:n toimistolla on tänään haikea päivä, kun toimistosihteeri Helga Kärkkäinen jää viettämään jäljellä olevia lomapäiviä pois ennen kesäkuun alussa tapahtuvaa eläkkeelle siirtymistä. Iso kiitos hänelle näistä vuosista.

Tämä tarkoittaa sitä, että muun muassa jäsenrekisterin ylläpitoon liittyvät asiat hoidetaan toisin kuin tähän asti. Tästä päivästä lähtien jäsenasioista ja jäsenrekisterin ylläpidosta vastaa Kuopion Autoteknillisen Yhdistyksen sihteeri Tommi Suhonen. Hänet tavoittaa sähköpostitse osoitteesta info@satl.fi (osoite aukeaa viikon 16 aikana) tai tarvittaessa puhelimitse numerosta 050-436 8873. Jos mahdollista, niin käyttäkää asioiden hoitamiseen mieluiten sähköpostia. Toki akuuteissa asioissa puhelin on myös mahdollinen. Tommi pyrkii vastaamaan puheluihin aina kuin mahdollista päätyön niin salliessa, mutta jos ei siihen pysty, palaa hän asiaan mahdollisimman pian. Tekstiviestien vastaanottaminen on myös mahdollista.

Yhdistysten vastaavien kysymyksiin yhdistysasioissa vastaa Helgan sijaan toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi (mieluiten s-postitse osoitteeseen pasi.perhoniemi@satl.fi, mutta akuuteissa asioissa myös puhelimitse 044-5239477), joskin jäsenrekisteriasioissa pyydämme lähestymään Tommia. Aluksi vasteaika on hieman pidempi, kun molemmat opiskelevat niitä asioita, joita Helga on hoitanut aiemmin, mutta eiköhän kaikkia saada hoidettua. Liiton adressien ja muiden tuotteiden tilaukset hoitaa toiminnanjohtaja.

Yhdistysten kanssa tullaan muuttamaan muutamia toimintatapoja siitä, miten ne on jäsenrekisterin sisällön jaon osalta tähän mennessä hoidettu Helgan tekemänä. Asioista tiedotetaan tarkemmin myöhemmin asianmukaisten ohjeiden ja koulutusten kera. Itse jäsenrekisteriohjelma mahdollistaa kaikille yhdistysten vastaaville rekisterin ylläpidon ja tietojen hakemisen itse.

20.04.2015 - Turun ATY järjestää Autoteknillisen pikkujouluristeilyn 27.-28.11.2015

Turun ATY järjestää Autoteknillisen pikkujouluristeilyn 27.-28.11.2015. Tapahtuman sisällöstä on tarkemmin tietoa tuossa alla olevassa tapahtuman mainoksessa, kuten myös ilmoittautumis- ja osallistumismaksuohjeet. Paikkoja on vielä jäljellä, joten kannattaa tiedustella osallistumista vähän isommallakin porukalla. Ilmoitusta klikkaamalla aukeaa tulostettava pdf-versio.

 

23.04.2015 - SATL:n Liittokokous 2015

SATL:n 80. varsinainen Liittokokous järjestettiin Salossa Sokos Hotelli Rikalassa 13.-15.3.2015. Kokoukseen osallistui 69 äänivaltaista edustajaa 27 jäsenyhdistyksestä edustaen noin 83 % Liiton äänivallasta (paikalla oli 286 maksimiäänestä 236).

Perjantain osalta varsinaista virallista ohjelmaa ei ollut muuten kuin iltapalan muodossa perjantaina pidemmältä saapuneille kokousvieraille sekä ensikertalaisten kokousedustajien tapaaminen.

Lauantaina oli perinteiden mukaisesti varsinainen liittokokousasioiden esittely. Ohjelma alkoi isäntänä toimineen Salon Seudun Autoteknillisen Yhdistyksen puheenjohtajan Mika Koposen avaussanoilla. Sen jälkeen Salon kaupungin valtuuston puheenjohtaja Jorma Elovaara toi Salon kaupungin tervehdyksen onnitellen 60 vuotta täyttävää Salon ATY:a. Kansanedustajan tervehdyksen piti tuoda Salosta kotoisin oleva Katja Taimela, mutta Eduskunnan työkiireiden takia hän ei päässyt paikalle, joten tervehdyksen esitti Salon Seudun ATY:n varapuheenjohtaja Vesa Villanen. Puheenvuorojen lopuksi Liiton puheenjohtaja Keijo Mäenpää esitti oman tervetuliaispuheensa. Alkupuheenvuorojen jälkeen vuorossa oli Liittokokousasioiden esittely.

Maittavan lounaan jälkeen vuorossa olivat toimikuntien kokoukset (Teknillinen, Vaali-, Tulevaisuus- ja Senioritoimikunnat). Toimikuntien asioiden käsittelyyn oman työpanoksensa antoivat kaikkiaan 80 läsnä ollutta henkilöä. Liittokokousaloitteita oli tällä kertaa yksi liittyen talvirenkaiden esitettyyn käyttökieltoon kesäaikana.

Kyseisten toimikuntien muistiot löytyvät tiedoksenne seuraavista linkeistä:

Vaalitoimikunnan_muistio_2015.pdf

Teknillisen_toimikunnan_muistio_2015.pdf

Tulevaisuustoimikunnan_muistio_2015.pdf

Senioritoimikunnan_muistio_2015.pdf

Lauantaille oli myös järjestetty seuralaisohjelmaa. Liittokokouksen avaussanojen jälkeen ohjelmassa oli tutustuminen kotimaiseen muotoiluun Design Hillissä ja Muurlan Lasissa nauttien jälkimmäisessä kohteessa myös lounaan.

Lauantai-illan ohjelmana oli Salon Yhdistyksen 60-vuotisjuhla teatteriesityksen ja juhlaillallisen merkeissä. Teatteriesityksenä oli musikaalinen yhden hengen esitys nimeltä Jaakko Tepon jalanjäljissä.

Sunnuntaina oli varsinainen Liittokokous

Sunnuntaina pidettiin varsinainen Liittokokous. Itse kokous sujui joutuisasti lauantain ennakkokeskustelujen pohjilta. Kokouksen aluksi normaalien Vuoden Autoteknikko, Vuoden Autoteknillinen Yhdistys ja Vuoden Kirjamyyjä -tunnustusten lisäksi palkittiin Liiton kultaisella kunnialevykkeellä yksi henkilö, kutsuttiin kaksi henkilöä Liiton kunniajäseneksi ja jaettiin hieman kokousperinteistä poiketen yksi Liiton hopeinen kunnialevyke.

Liiton kultaisen kunnialevykkeen numeron 41 sai tässä kokouksessa SATL:n puheenjohtajan tehtävästä pois jäänyt DI Keijo Mäenpää (59, kotipaikka Helsinki, kuvassa oikealla). Perusteluina olivat muun muassa hänen tekemä kehitystyö SATL:n ja sen omistamien yritysten eteen puheenjohtajuutensa aikana sekä koko hänen autoalan kehittämisen eteen tekemä työ vuosikymmenten saatossa. Keijo Mäenpää kutsuttiin myös SATL:n kunniajäseneksi.

Toinen SATL:n kunniajäseneksi kutsuttava henkilö oli Salon Seudun ATY:n jäsen insinööri Raine Hieta (70, asuinpaikka Rekijoki, kuvassa toinen oikealta). Perusteluina olivat hänen vuosikymmenien ajan jatkunut toiminta SATL:n luottamustehtävissä toiminnantarkastajana ja SATL:n osittain omistaman Autotieto Oy:n hallituksen jäsenenä. Hieta jäi juuri molemmista tehtävistä pois. Läsnä oli myös kaksi muuta Liiton kunniajäsentä, joiden kanssa uudet kuinniajäsenet ottivat yhteiskuvan. Kuvassa vasemmalla on Tauno Nikkilä Lahdesta ja toinen vasemmalta on Eero Nieminen Tampereelta.

SATL hopeisen kunnialevykkeen sai insinööri AMK Juha Seppälä (35, asuinpaikka Kerava, kuvassa vasemmalla). Perusteluna olivat muun muassa hänen aktiivinen toiminta SATL:n piirissä Mestarimekaanikko -kisan järjestelyissä ja Suomen Autolehden ohjausryhmässä sekä vahva osallistuminen Helsingin ATY:n toimintaan ensi monivuotisena hallituksen jäsenenä ja sittemmin yhdistyksen puheenjohtajana toimintaa eteenpäin kehittäen. Yhdistyksen vetovastuu vaihtui tänä vuonna, mutta Seppälä toimii edelleen yhdistyksen hallituksessa.

Henkilövalinnat

Liiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin insinööri Turo Tiililä (48, kotipaikka Kauniainen, kuvassa). Tiililä toimii johtajana rengastestaukseen keskittyneessä Test World Oy:ssä sen pääomistajana sekä toimitusjohtajana osittain omistamassaan autoalan testaustoimintaa harjoittavassa Test Center Tiililä Oy:ssä. Hän toimi vuosituhannen alussa Helsingin Autoteknillisen Yhdistyksen puheenjohtajana muutaman vuoden ja sitä ennen HATY sihteerinä ja hallituksen jäsenenä.

Liittohallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan varapuheenjohtajaksi Pentti Ala-Maakalan Tampereen yhdistyksestä. Hallituksen työvaliokunnan muodostavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, toiminnanjohtaja, Jari Pynnönen Helsingistä sekä Mika Koponen Salosta.

Liittohallitukseen kokous valitsi erovuoroisten tilalle seuraavat henkilöt:

Eero Aula, Rovaniemi

Pasi Kahelin, Heinola

Riku Kangastie, Seinäjoki

Mika Koponen, Salo

Heikki Parri, Huittinen

Näistä Aula, Kahelin, Koponen ja Parri valittiin uutena jäsenenä, Kangastie valittiin uudestaan. Koponen on toiminut hallituksessa aiemminkin muutama vuosi sitten, Aula, Kahelin ja Parri ovat tehtävässä ensimmäistä kertaa.

Hallituksessa jatkavat:

Pentti Ala-Maakala, Tampere

Matti Arponen, Joutseno

Antti Kovanen, Kuopio

Jari Pynnönen, Vihti

Erkki O. Virtanen, Espoo

 

Jäsenmaksu

Liiton jäsenmaksuksi eli liittomaksuksi vuodelle 2016 vahvistettiin 33,00 euroa varsinaiselta jäseneltä. Korotusta entiseen tulee yksi euro. Liitto perii liittomaksun jäseniltä liitettyään siihen kunkin yhdistyksen oman jäsenmaksuosuuden (tieto yhdistyksen jäsenmaksuosuudesta Liiton toimistoon 13.11.2015 mennessä). Eräpäiväksi vuoden 2016 maksuille päätettiin 22.1.2016. Lehden itse tilaavien vapaa- ja kunniajäsenien lehtimaksu vuodelle 2016 nousee 32,00 euroon, joten nousua tulee yhden euron verran. Hinta koskee myös yhdistysten tilaamia kannatusjäsenien lehtiä. Vertailuksi mainittakoon, että Suomen Autolehden normaali tilausmaksu vuodelle 2015 on 66,00 euroa/vuosikerta. Niinpä jäsenalennus on edelleen yli 50 %.

Toimintateema

Toimintasuunnitelman yhteydessä vahvistettiin, että Vuoden toimintateemana jatketaan nykyaikainen autoteknologia -teemaa, koska aihealue on laaja.

AAKK tulee tarjoamaan monia toimintateemaan liittyviä koulutustilaisuuksia ja Suomen Autolehti kirjoittamaan monia teemaan liittyviä artikkeleita. Liitto tulee puolestaan vaikuttamaan lausunnoilla lainsäädännön kehittämiseen ja suosittelee yhdistyksiä järjestämään muuan muassa Autonpäivän tapahtumia, joissa uuden autoteknologian esittelylle on oiva paikka.

Seuraava Liittokokous

Vuoden 2016 Liittokokous järjestetään 18.-20.3.2015 Joensuussa Sokos Hotelli Kimmelissä Joensuun Seudun ATY:n toimesta. Kyseisen viikonlopun aikana Joensuun Yhdistys viettää samalla omia 80-vuotisjuhliaan.

Järjestelyiden aloittamiseksi päätettiin myös Liittokokouspaikkakunta kahden vuoden päähän. Liittokokous vahvisti Porin ATY:n järjestävän Liittokokouksen vuonna 2017.

Kesäpäivät

Etelä-Satakunnan Autoteknillinen yhdistys järjestää 12.-14.6.2015 tämän vuoden SATL:n Kesäpäivät Sastamalassa. Keskuspaikkana toimii VuoriHotelli Ellivuoressa. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Satelliitti 1/2015 -lehden sivulta 18 tai SATL:n kotisivulta osoitteesta: http://www.satl.fi/ajankohtaista/nayta/330.

Vuodelle 2018 Kesäpäivien järjestäjäksi ei vielä löytynyt halukkaita. Vuosille 2016 ja 2017 tehtiin jo aiemmin varaukset ja päätökset Kesäpäivien järjestämisestä. Vuonna 2016 järjestäjänä toimivat Länsi-Suomen piirin yhdistykset ja vuonna 2017 Hämeen piirin yhdistykset yhdessä.

Vuoden Autoteknikko

SATL on nimennyt Vuoden Autoteknikon vuodesta 1982 lähtien. Nimitys on järjestömme korkein tunnustus, jonka annamme autoalalla tai autoalan hyväksi toimineelle henkilölle. Sääntöjen mukaisesti nimitys julkistetaan SATL:n Liittokokouksen yhteydessä eli se tapahtui tällä kertaa Salossa varsinaisen kokouksen aluksi sunnuntaina 15.3.2015.

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin AKL ry:n tekniselle johtajalle ja AKL Sertifiointi Oy:n toimitusjohtajalle insinööri Jouko Sohlbergille (51, kotipaikka Helsinki, kuvassa vasemmalla). Perusteluina olivat hänen pitkäjänteinen työ Autoalan Pätevöitymisohjelman APO:n eteenpäin viemisessä sekä autoalan opettajien jatko- ja täydennyskoulutuksen kehittämisessä. Lisäksi vahva panos korikorjaamoluokituksen ja autoalan sähköpätevyysvaatimusten luomisessa tukivat valintaa. Huomioitavina olivat myös hänen jäsenyydet kuluttajariita- sekä liikennevahinkolautakunnissa. Sohlberg on ollut myös pidetty ja asiantunteva luennoitsija eri autoalan tahojen tilaisuuksissa. Hän on myös pitänyt luentoja autoinsinööriopiskelijoille useamman vuosikymmen ajan.

Sohlberg on toiminut myös Helsingin Autoteknillisen Yhdistyksen puitteissa jo yli 25 vuoden ajan muun muassa yhdistyksen varapuheenjohtajana.

Perinteisesti merkiksi nimityksestä on luovutettu levykkeeseen kiinnitetty Vuoden Auton vaihteiston synkronirengas, joka tällä kertaa oli Volkswagen Passatista. Sen lisäksi Sohlbergille luovutettiin perinteinen kultainen Vuoden Autoteknikon rintamerkki rintapielessä kannettavaksi.

Vuoden Autoteknillinen Yhdistys

Lahden Autoteknillinen Yhdistys voitti Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen tittelin vuoden 2014 parhaimman toimintansa ansiosta kilpailun sääntöjen mukaisissa asioissa pistemäärällä 14, kun maksimipistemäärä oli 17. Kuten aikaisempina vuosina, valintaan vaikuttivat muun muassa jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso, toiminnan aktiivisuus sekä jäsenmaksujen hyvä hoito. Kyseinen vuosi oli yhdistyksen toiminnan 80. Jäseniä yhdistyksessä oli kaikkiaan kannatusjäsenet mukaan lukien 303.

Yhdistyksen hallituksessa toimivat puheenjohtajana Unto Tervo (kuvassa keskellä), varapuheenjohtajana Esko Kemppi, sihteerinä Henri Waldén (hallituksen ulkopuolelta, kuvassa vasemmalla), rahastonhoitajana Jani Juttula (hallituksen ulkopuolelta) ja muina jäseninä Jorma Höyteinen, Hannu Hietala, Jukka Kahri, Tuomas Hietala ja Peter Holm. Aktiivista senioritoimintaa puolestaan johti Reino Wallenius.

Todella paljon toimintaa

Toimintaa oli melkein kaikille kuukausille pois lukien kesätauko. Vuosi alkoi tammikuussa Auto & Korjaamo -messuilla käynnillä. Helmikuussa aktiviteettina oli vuosikokous ja sen yhteydessä saatu matkakertomus yhdistyksen edellisvuoden Saksan ja Ranskan matkasta. Maaliskuussa tutustumiskohteena oli Lahden Volvo Truck Center.

Huhtikuussa tutustumiskohteena Koulutuskeskus Salpauksen tiloissa oli maakaasukäyttöisen VW Passatin tekniikka. Toukokuussa puolestaan jäsenet pääsivät armeijan alueella Hälvälässä tutustumaan puolustusvoimien ajoneuvoihin.

Kesäkuussa yhdistys järjesti hyvällä menestyksellä SATL:n Kesäpäivät Vääksyssä. Tapahtumasta on julkaistu pari videota, joiden linkit löytyvät LATY:n kotisivulta osoitteesta http://laty.fi/products-and-services/.

Syyskuussa tutustuttavana oli raskaaseen kalustoon keskittynyt Pekkalan Korjaamo Oy. Lokakuussa kohteena oli puolestaan Päijät-Hämeen pelastuslaitos, marraskuussa Lahden Traktorivaruste Oy ja joulukuussa Päijät-Hämeen Mobilistien tilat.

Joka kuukausi kokoontuivat myös seniorit omiin tilaisuuksiinsa. Yhdistyksen naistoimikunta järjesti myös ohjelmaa vuoden aikana. Autonpäivän yhdistys järjesti marraskuun alussa paikallisella ajoharjoitteluradalla. Lisäksi yhdistys järjesti yhdessä HMV-Systemsin kanssa kaksipäiväisen diesel-koulutustilaisuuden, jonka rahoitukseen he saivat tukea SATL:n Olof Enbom -rahastolta.  

Yhdistyksen edustajat olivat paikalla myös Liittokokouksessa Turussa.

Seuraava Vuoden Autoteknillinen Yhdistys -tittelin saaja on taas haussa, kun uusi kilpailu on alkanut tämän vuoden osalta jo helmikuun kiertokirjeen mukana lähetettyjen sääntöjen mukaisesti. Onnea vielä kerran Lahtelaisille ja voimaa tämän vuoden taistoon!

Paras kirja-asiamies

Seinäjoen Seudun Autoteknillinen yhdistys myi vuonna 2014 parhaiten kirjoja. Heidän kirja-asiamiehenään toimi Ari Saunamäki, joka oli estyneenä saapumaan noutamaan palkintoa. Hänen sijaan onnitteluadressin vastaanotti yhdistyksen kokousedustajan toiminut Erkki Maunus (kuvassa vasemmalla.

Sydämelliset kiitokset mukavasta viikonlopusta kaikille järjestäneen yhdistyksen jäsenille perheineen ja sidosryhmineen.

Kuvat: Eero Aula

29.04.2015 - Suomen Autolehti 5/2015 ilmestyy maanantaina 4.5.2015

Vuoden 2015 viides Suomen Autolehti ilmestyy toukokuun alussa. Teemana tämänkertaisessa lehdessä on raskas kalusto ja sivuja on 88.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Raskaan kaluston teemaan liittyvät:
  • Kuorma-autokaupassa kasvun enteitä, neliakselinen kiinnostaa
  • Koritehdas tarjoaa myös huollon, kokonaispalvelu pitää asiakkaat.
  • Bussissa ratkaisee edullinen elinkaarikustannus. Se on kotimaisen sähköbussinvalmistajan vahvuus aloittaessaan tuotantoa.
  • Hollantilaiset vakiinnuttavat asemiaan. VDL:llä painopistealueena on jälkimarkkinointipalvelujen kehittäminen.
  • Kädentaidot ovat yhä arvossa. Raskaan kaluston korjaustoiminnassa sähkötöiden määrä on kasvanut, mutta perinteisellä mekaanisella korjauksella on edelleen vahva rooli.
  • Euro VI ja moottorin valinta. Päästöjen hallintaan on eri automerkeillä hieman erilaisia lähestymistapoja.
 • Tuulilasin vaihdossa ei voi oikaista. Kamerat ja anturit monimutkaistavat tuulilasin vaihtotyötä. Merkkikohtaiset erikoisuudet on syytä tuntea, jotta järjestelmät toimisivat aina oikein myös tuulilasin vaihdon jälkeen.
 • Digitaalisuudesta hyöty irti autokaupassa.
 • Uuden auton verkkokauppa ottaa ensiaskelia Suomessa.
 • Geneven autonäyttelyn unelmat ja tulevaisuudenkuvat. Nopeammin, taloudellisemmin...
 • New Yorkin autonäyttely 2015, näkemyksiä Yhdysvaltojen ajoneuvomarkkinoista.
 • Moottoritekniikkaa: Volvo D16K750. Raskaat kuljetukset vaativat järeän moottorin. Volvo Trucksin voimapesä edustaa superraskasta sarjaa ja on valmistajan mukaan maailman tehokkain kuorma-auton moottori.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä raskaan kaluston jarrudynamometrit.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 4.5.2015. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

04.05.2015 - SATL:n jäsenlehti Satelliitti 1/2015 ilmestyi 4.5.2015

SATL:n jäsenlehti Satelliitti 1/2015 on ilmestynyt. Se on luettavissa painettuna versiona kotiin kannettuna tai sähköisessä pdf-muodossa Liiton kotisivulta osoitteessa http://www.satl.fi/jasenille/nayta/115.

Painettu lehti on toimitettu Suomen Autolehden 5/2015 liitteenä niille henkilöjäsenille, joille Suomen Autolehti tulee. Niille vapaajäsenille, joille Suomen Autolehti ei  tule, on Satelliitti postitettu suoraan.

29.05.2015 - Suomen Autolehti 6/2015 ilmestyy maanantaina 1.6.2015

Vuoden 2015 kuudes Suomen Autolehti ilmestyy kesäkuun alussa. Lehdessä on tällä kertaa 80 sivua.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Ammattiin opiskelevat nuoret mittasivat jälleen osaamistaan Taitaja2015-kilpailussa. Oppilaitosten ja yritysten yhdessä toteuttamilla rasteilla riitti pohdittavaa tuleville autoalan ammattilaisille. Erityisen tiukka kilpailu voittajasta nähtiin autonasennuksessa.
 • Volvo XC90:n T8-mallissa bensiini- ja sähkömoottorin yhteisteho yltää 300 kilowattiin. Normikulutuksen mukainen hiilidioksidipäästö on kuitenkin vain 49 g/km, joka vaikuttaa suotuisasti suomalaisessa autoverojärjestelmässä. XC90 on myös ensimmäinen SPA-rakenteeseen perustuva malli.
 • Kiinalaisten autovalmistajien tulemisesta muun maailman markkinoille on puhuttu pitkään. Shanghain autonäyttelyn perusteella maailmanvalloituksen alkaminen on lähempänä kuin koskaan. Yksi ensimmäisen aallon matkalaisista on vuonna 2016 Eurooppaan saapuva MG GS.
 • Romutuspalkkiokokeilu käynnistyy heinäkuussa. Autokauppaan sillä odotetaan olevan hienoista myyntiä nostattavaa vaikutusta. Paras mahdollisuus onnistumiseen on pienten autojen segmentissä.
 • Katsaus uusimpaan koritekniikkaan EuroCarBody-seminaarissa. Prässikarkaistut teräkset, alumiini ja komposiittimateriaalit arkipäiväistyvät. Samalla liitostekniikoiden kirjo kasvaa. Uudet materiaalit vaikuttavat myös autojen korjattavuuteen.
 • Kameratekniikkaa voi hyödyntää myös ajomukavuuden parantamiseen. Mercedes-Benzin jousitusjärjestelmä mukauttaa toimintansa niin, että ajo olisi mukavaa myös kuopissa ja kaarteissa. Jousitus saa ohjeita tietä tarkkailevalta kameralta.
 • Moottoritekniikkaa: Ford Ecoboos 2,3 L. Ford Mustangin 50-vuotisen historian aikana on ollut ennenkin tarjolla nelisylinterisiä moottoreita. Kuudennen mallisukupolven 2,3-litrainen Ecoboost- moottori on niistä kuitenkin atleettisin.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä kevyen kaluston jarrudynamometrit.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.6.2015. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

Huomaathan lehden perinteisen kesätauon: seuraava lehti (SAL 7/2015, syyskuu) ilmestyy 1.9.2015.

10.06.2015 - SATL:n lankaliittymä on tilapäisesti pois käytöstä

SATL:n lankaliittymä 09-694 4724 on tilapäisesti pois käytöstä toimiston sisäisen keskuksen vian takia. Numero hälyttää soittajalla, mutta se ei mene läpi. Vikaa tutkitaan parhaillaan, mutta sen kestosta ei ole vielä tietoa.

Liiton akuuteissa asioissa toiminnanjohtajan tavoittaa numerosta 044-523 9477 ja sähköpostitse osoitteesta pasi.perhoniemi@satl.fi. Jäsenrekisteriasioissa olkaa yhteydessä Tommi Suhoseen numeroon 050-436 8873 tai sähköpostitse osoitteeseen info@satl.fi.

15.06.2015 - SATL:n lankaliittymä toimii taas

SATL:n lankaliittymän vika on paikallistettu. Toimiston sisäinen keskus on kaputt, mutta numero on käännetty toiminnanjohtajan kännykkään, joten numeroon kyllä vastataan. Saa siis soittaa, jos on asiaa.

18.06.2015 - SATL:n Kesäpäivät pidettiin Sastamalassa 12.-14.6.2015

 

Vuoden 2015 SATL:n Kesäpäivät järjestettiin Sastamalan Ellivuoren Vuorihotellissa ja sen ympäristössä 12.-14.6.2015. Järjestelyistä vastasi Etelä-Satakunnan Autoteknillinen Yhdistys, joka vietti samalla 40-vuotisjuhliaan. Läsnä oli noin 80 henkilöä.

Perjantain osalta ohjattua ohjelmaa ei ollut, vaan se oli varattu paikalle saapumiselle ja vapaalle ohjelmalle seurustelun merkeissä. Ihailtavana oli myös paikalle jo saapuneita museoajoneuvoja.

 

Lauantaina alkoi tapahtuman varsinainen järjestetty ohjelma. Keli suosi paikalle saapuneita auringon ja sopivan lämmön muodossa tuulenvireen pitäessä ötökät poissa. Viimeisten osallistujien saavuttua paikalle saatiin päivän kulusta esittely. Ensimmäisenä vuorossa oli museolinja-autokierros Rautaveden ympäri mutkittelevia ja mäkisiä pikkuteitä pitkin. Kiertoajelu sisälsi mahdollisuuden tutustua pikaisesti Sastamalan keskustaan tai vaihtoehdon jäädä sinne tutustumaan hieman pidemmäksi aikaa muun muassa kirjamuseo Pukstaaviin ja sen vieressä sijaitsevaan Herra Hakkaraisen taloon tai kesätorin tarjontaan.

Kierroksen jälkeen vuorossa oli keittolounas, jonka jälkeen saattoi lähteä tutustumaan oppaan johdolla Pirunvuoreen ja siellä sijaitsevaan taiteilija Emil Danielssonin Kivilinnaan sekä vuorelta näkyviin jylhiin maisemiin Rautaveden siintäessä maisemassa. Toisena vaihtoehtona oli osallistua hotellilla pidettyyn ihonhoitotilaisuuteen.

Edellä esiteltyjen ohjelmanumerojen ajan pyöri viisi eri kilpailurastia hotellin ympäristössä, joihin saattoivat kaikki tapahtumaan osallistujat ottaa osaa eri luokissa. Kilpailuluokkia olivat lasten-, miesten-, naisten-, perhe- ja piiriluokka. Kilpailulajeina olivat laserammunta, laturinhihnanheitto, Mölkky, minigolf ja autonosientunnustelu kangaskassin läpi. Samanaikaisesti esillä oli useita museoautoja tutustuttavaksi.

Ohjelmanumerojen jälkeen oli savusaunan vuoro, ensin naisille ja sitten miehille. Päivän pölyjen ja savusaunasta mahdollisesti saadun noen pesujen, grillimakkaran syönnin ja seurustelun jälkeen vuorossa oli valmistautuminen iltajuhlan viettoon, jossa vietettiin järjestävän yhdistyksen eli ESATY:n 40-vuotisjuhlia.

Iltajuhlaan osallistu kaikki läsnä olleet osallistujat. Juhlan muutaman puheenvuoron pitivät ESATY:n puheenjohtaja Veikko Syrjä, SATL:n puheenjohtaja Turo Tiililä sekä toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi. Yhdistyksen 40-vuotisen historian tiivisti yhteen yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Yrjö S. Kaasalainen. Puheiden jälkeen keskityttiin juhlaillallisen nauttimiseen. Maittavan illallisen jälkeen ohjelmassa oli tanssia ja karaokea. Iltaohjelma päättyi seuraavan päivän puolella.

Sunnuntaina aamupalan jälkeen oli vuorossa palkintojen jako. ESATY oli saanut haalittua niin paljon palkintoja jaettavaksi, että kussakin lajissa palkittiin kaikkien luokkien kolme parasta.

 

Ammunta

Lapset                                  Pisteet

1.     Emma Pynnönen              30,3

Nuoret

1.     Jaakko Peräniitty             95,9

Naiset

1.     Jaana Lautamäki             88,0

2.     Seija Kärnä                     87,9

3.     Arja Parri                        84,7

Miehet

1.     Hannu Alaviikari              98,3

2.     Pasi Perhoniemi               98,2

3.     Jari Pynnönen                  98,1

Perhe

1.     Paloset                           184,5

2.     Kärnät                            182,5

3.     Pynnönen/Sereva            182,0

Kilpailun ulkopuolella

Eero Komulainen                   100,0

Tuulettimen hihnan heitto

Lapset                                  Pisteet

1.     Emma Pynnönen              2

2.     Jaakko Peräniitty             1

Naiset

1.     Raija Niemenpää             7

2.     Raili Gröndahl                  6

3.     Seija Kärnä                     5

Miehet

1.     Pasi Perhoniemi               10

2.     Mika Koponen                 10

3.     Erkki Kärnä                     9

Perhe

1.     Kovanen/Nyman              14

2.     Erkkilät                           10

3.     Siukot                             9

Mölkky

Lapset                                  Pisteet

1.     Jaakko Peräniitty             19

2.     Emma Pynnönen              1

Naiset

1.     Marja-Leena Erkkilä         22

2.     Eila Saarimaa                  22

3.     Kristiina Koponen             18

Miehet

1.     Pekka Palonen                 23

2.     Kauko Tahvanainen         22

3.     Tapio Sirviö                     22

Perhe

1.     Koposet                          35

2.     Sirviöt                             35

3.     Erkkilät                           32

Minigolf

Lapset                                 

1.     Emma Pynnönen             

2.     Jaakko Peräniitty            

Naiset

1.     Seija Kärnä                    

2.     Tuula Nyman                 

3.     Arja Parri 

Miehet

1.     Mika Koponen                

2.     Jorma Seppälä                

3.     Petri Kiiski

Perhe

1.     Parrit                             

2.     Kattilakoski/Jokela                                

3.     Kallio/Saarimaa

Kilpailun ulkopuolella suoritetut hole in one

Jaakko Peräniitty

Eero Komulainen                                        

 

Länsi-Suomen piiri voitti piirikilpailun Porin Pekka Palosen suorituksen perusteella saaden haltuunsa kiertopalkintopystin seuraaviin Kesäpäiviin asti.

Naisten kiertopalkinnon voitti seuraaviin Kesäpäiviin asti Seija Kärnä Oulusta. Perhekiertopalkinnon puolestaan saivat haltuunsa Ilkka ja Marja-Leena Erkkilä.

Tapahtuman kuvakooste löytyy SATL:n Facebook profiilista osoitteesta www.facebook.com/satlry

Seuraavat SATL:n Kesäpäivät järjestetään kesällä 2016 Länsi-Suomen piirin järjestämänä todennäköisesti Porin Yyterissä. Tarkemman ajankohdan ja paikan varmistaminen tapahtuu myöhemmin. Seuratkaa tarkempaa ilmoittelua. Nähdään siellä!

27.08.2015 - Suomen Autolehti 7/2015 ilmestyy tiistaina 1.9.2015

Kesätauon jälkeen vuoden 2015 seitsemäs Suomen Autolehti ilmestyy syyskuun alussa. Tällä kertaa 112-sivuisessa lehdessä teemana on korikorjaus ja korjausmaalaus.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Teemaan liittyen 25 sivua
  • volyymi takaa korikorjauksen busineksen
  • alumiinirakenteiden korjaus poikkeaa totutusta
  • multimateriaaliautojen liitostekniikat haastavat korikorjaamon
  • automaalarin perusoppi simulaattorilla
  • mieleen jäävä markkinointi tuo asiakasvirran
  • Euro NCAP -vaatimukset kiristyvät, viisi tähteä vaatii ajoturvallisuutta
 • Läpiluotauksessa on uusi Mazda2, jossa merkkiuskollinen muotoilu ja B-segmentissä harvemmin tavatut tekniset innovaatiot tekevät siitä varteenotettavan pelurin. Ultralujilla teräksillä on saavutettu painonsäästöä ja moottoritilassa puhaltavat uudet tuulet.
 • Bosch ei valmista autoja, mutta kuuluu terävimpään kärkikaartiin ajoneuvoteollisuuden järjestelmä-, varaosa- ja laitetoimittajana. Laaja-alaisesti toimivan Boschin tekemisillä, näkemyksillä ja visioilla on paljon painoarvoa.
 • Ledien yleistymistä ajoneuvokäytössä vauhdittavat ulkonäköseikat sekä tekniset mahdollisuudet. Halogeeni pitänee kuitenkin pintansa valaistuksen perusratkaisuna edullisen hintansa vuoksi.
 • Raportti henkilöautokaupan ensimmäisestä vuosipuoliskosta: tilanne helpottaa.
 • Kuorma-autokaupassa on menossa tasaisempi vaihe. Talouden taantuma ja isompiin massoihin siirtyminen saavat kuljetusyritykset tarkoiksi autohankintojen suhteen. Kalustoinvestoinneille on saatava paras mahdollinen tuotto.
 • Suomessa on liikkeellä kymmenkunta Trafin myöntämillä poikkeusluvilla toimivaa ylimittaista ja -massaista HCT-yhdistelmää. Saadut käyttökokemukset ovat pääasiassa olleet myönteisiä.
 • Moottoritekniikkaa: Toyota 8NR-FTS. Toyota on vahvasti liittymässä turboahdettujen ottomoottoreiden valmistajien kasvavaan downsizing-joukkoon. Uuden 1,2-litraisen pikkumoottorin myötä japanilaisvalmistaja siirtyy suoraan kehittyvän moottoritekniikan toiseen turboaaltoon.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä hitsausmaskit ja hengityssuojaimet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.9.2015. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

28.08.2015 - Turun ATY:n Autoteknilliseen pikkujouluristeilyyn on vielä paikkoja jäljellä, ilmoittautumisaikaa jatkettu

Turun Autoteknillinen Yhdistys ry järjestää 27.-28.11.2015 Autoteknillisen pikkujouluristeilyn Turusta Tukholmaan ja takaisin. Tilaisuuteen on vielä paikkoja jäljellä ja ilmoittautumisaikaa on pidennetty maanantaihin 7.9.2015 asti. Tilaisuuden aikataulu, ohjelma, hinnat ja ilmoittautumisohjeet ovat tuossa alla.

Tervetuloa mukaan!

01.09.2015 - Kutsu Mestarimekaanikko 2016 -kilpailuun

 

Suomen Autoteknillinen Liitto ry järjestää kymmenettä kertaa ammatissa toimiville automekaanikoille suunnatun, mutta myös muille autoalan ammattilaisille sopivan Mestarimekaanikko 2016 -kilpailun. Edellisen kerran kilpailut järjestettiin tämän vuoden alussa, jolloin osanottajia oli mukana sekä merkkiorganisaatioista että muualta.

Vuoden 2015 kilpailun voitto meni Tomi Vainikaiselle (Veljekset Laakkonen, Joensuu).

Kilpailu toteutetaan edellisen kerran tapaan ja se koostuu kaikkiaan kolmesta vaiheesta:

 • lauantaina 21.11.2015 klo 12:00 - 14:00 pidetään ennakkoilmoittautumisen vaativa karsintakilpailu internetin välityksellä osoitteessa: http://www.hmv-systems.fi/prodiags/fi/ => Kirjaudu sisään (kullekin ilmoittautuneelle toimitetaan etukäteen henkilökohtainen tunnus ja salasana). Karsinnassa on monipuolisia auton huoltoon, korjaukseen ja diagnostiikkaan liittyviä teoriatehtäviä, joiden suorittamiseen on aikaa kaksi tuntia.
 • lauantaina 9.1.2016 pidetään semifinaali Stadin ammattiopiston toimipisteessä Haagassa osoitteessa Ilkantie 3, 00400 Helsinki. Semifinaaliin otetaan mukaan yhteensä kymmenen kilpailijaa esikarsintakilpailun perusteella. Jokaiselle semifinaaliin päässeelle ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. Semifinaalissa on sekä käytännön- että teoriatehtäviä. Kilpailijat suorittavat tehtävät kahdessa ryhmässä. Tehtävät käsittelevät autotekniikan yleisiä osa-alueita (moottoritekniikka, alusta ja voimansiirto, polttoaine- ja sytytysjärjestelmät, lainsäädäntö sekä ympäristö- ja asiakaspalvelukysymyksiä). Paikalle kutsutaan lehdistöä ja alan vaikuttajia. Varsinainen yleisötilaisuus tapahtuma ei kuitenkaan ole.

Yksi rasteista käsittelee sähkö- tai hybridiautoja. Kyseisen rastin toteuttamiseksi jokaisen kilpailijan tulee olla suorittanut SFS6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutus. Niille semifinaalin osallistuville kilpailijoille, jotka eivät kyseistä koulutusta ole aiemmin suorittaneet, tarjotaan mahdollisuus osallistua kyseiseen koulutukseen ennen semifinaalia siten, että kilpailun järjestäjä vastaa koulutuksen kuluista. Majoitus- ja matkakuluista vastaa kilpailija itse. Koulutuksen toteuttaa HMV-Systems Oy. Asiasta informoidaan tarkemmin samalla, kun tieto semifinaaliin pääsystä toimitetaan.

 • Semifinaalin tulosten perusteella kärkikolmikko ratkaisee lopullisen järjestyksensä finaalissa, joka järjestetään torstaina 21.1.2016 Stadin ammattiopiston toimipisteessä Haagassa osoitteessa Ilkantie 3, 00400 Helsinki.  Pisteytys finaalissa lähteen nollilta eli semifinaalin tuloksia ei lasketa tähän mukaan. Finaali koostuu kolmesta käytännön työrastista. Kärkikolmikon palkintojenjako pidetään samana päivänä iltapäivästä samassa paikassa tapahtuman lopuksi.

Kolme parasta palkitaan merkittävillä tavarapalkinnoilla. Finaalista ulos jääneet semifinalistit saavuttavat neljännen sijan ja saavat palkinnoksi vapaavalintaisen kirjan Autoalan Koulutuskeskus Oy:n valikoimista. Lisäksi kukin semifinalisti saa käyttöoikeudet vuodeksi Prodiags -virtuaaliseen oppimisympäristöön sekä Suomen Autolehden vuosikerran.

Samanaikaisesti Mestarimekaanikko-finaalin kanssa Haagassa järjestetään myös vuoden 2016 Taitaja-kilpailun autonasennukset semifinaali.

Ilmoittautumiset

Ennakkoilmoittautuminen osallistumisesta kilpailuun tulee tehdä Suomen Autoteknilliseen Liitoon marraskuun 13. päivään 2015 mennessä sähköpostitse osoitteeseen satl@satl.fi. 

Kilpailijoista tarvitaan seuraavat tiedot:

1.                         Kilpailijan nimi

2.                         Syntymäaika

3.                         Kotiosoite

4.                         Puhelinnumero

5.                         Sähköpostiosoite

6.                         Työnantaja

7.                         Ammattinimike/työtehtävä

8.                         Tieto SFS 6002 sähkötyöturvallisuuskoulutuksen suorittamisesta

Internetissä tapahtuvaa esikarsintaa varten jokainen saa henkilökohtaiset tunnukset ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen kilpailua edeltävän työviikon aikana. Tällä tunnuksella he pääsevät rekisteröitymään ProDiags -järjestelmään osoitteessa: http://www.hmv-systems.fi/prodiags/fi/ => Kirjaudu sisään vastatakseen esikarsintakysymyksiin 21.11.2015 kello 12:00 - 14:00 välisenä aikana.

Lisätietoja:

Pasi Perhoniemi

Toiminnanjohtaja

Puh. 044-523 9477

email: pasi.perhoniemi@satl.fi

Tulostettava kilpailukutsu on ladattavissa pdf-muodossa TÄSTÄ

Kilpailun rekrytointijuliste on ladattavissa TÄSTÄ

17.09.2015 - Mestarimekaanikko 2016 -kilpailun päivämäärät on julkistettu

Mestarimekaanikko 2016 -kilpailun päivämäärät on lyöty lukkoon. Jos mahdollista, välittäkää tietoa eteenpäin, jotta saisimme hyviä kilpailijoita mukaan kisaan.

Tarkempi kilpailukuvaus löytyy TÄÄLTÄ

30.09.2015 - Suomen Autolehti 8/2015 ilmestyy torstaina 1.10.2015

Vuoden 2015 kahdeksas Suomen Autolehti ilmestyy lokakuun alussa. Tällä kertaa lehdessä on 80-sivua.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Suomalainen hydraulimoottorikeksintö elää edelleen. Hydraulisen nokkarengasmoottorin etuna on korkea vääntömomentti heti moottorin käynnistyessä. Pyöriväkoteloinen rakenne mahdollistaa moottorin sijoittamisen vanteen sisään. Vapaa-toiminnon ansiosta moottori voi olla myös avustavana moottorina nopeasti etenevässä ajossa.
 • Katsaus 66. kertaa järjestetyn Frankfurtin IAA-autonäyttelyn satoon. Euroopassa automyynti jatkaa kasvuaan ja useimmilla valmistajilla oli esillä mielenkiintoisia uutuuksia.
 • Maxpo-messuilla nousi esille kuljetustoiminnan taloudellisuus. Moneen käyttötarkoitukseen sopivat ajoneuvot auttavat kuljetusyrityksiä löytämään töitä.
 • Auton tekninen avaus: Tesla Model S on Piilaakson näkemys autotekniikan sähköisestä tulevaisuudesta.
 • Teslan ensimmäinen virallinen myynti- ja huoltopiste on avattu.
 • Autot viestivät keskenään vaaroista. Ajoneuvojen välisen tiedonsiirron kehittäjillä on rohkea visio: tulevaisuudessa suomalainen autoilija saa selkeitä, yksinkertaisia ja suomenkielisiä vaara- ja kelitiedotuksia omiin käyttöliittymiinsä kaikkialla Euroopassa.
 • Auton korjaaminen astuu uudelle tasolle, kun auton kunnon etävalvonta yhdistetään laajennettua todellisuutta hyödyntävään korjaamotekniikkaan.
 • Alumiini ei ole enää vain eksoottisten erikoisautojen korimateriaali. Esillä esimerkki siitä, mitä Mercedes-Benzin C-sarjan autossa alumiinivalua olevan joustintukiholvin vaihdossa tulee huomioida.
 • Erimielisyys asiakkaan kanssa voi joskus johtaa hankalaan tilanteeseen. Riippumaton asiantuntija, tavarantarkastaja, voi silloin tuoda selvyyttä asiaan.
 • Autoalalle on ilmaantunut uudenlaisia palveluja, jotka pyrkivät kilpailuttamaan niin automyynnin kuin jälkimarkkinoinnin tuotteita. Kapeneeko kate?
 • Moottoritekniikkaa: Opel B 20 DTH. Opel on päivittänyt perusteellisesti kaksilitraisen dieselmoottorinsa, jonka edeltäjä ehti saada palautetta karheasta käyntiäänestä. Valmistajan mukaan uuden moottorin käynti on selkeästi hienostuneempaa. Samalla ominaisuuksia on muutenkin hiottu.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä paineilmatoimiset mutterinvääntimet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.10.2015. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

09.10.2015 - FISITA:n vuoden 2016 kongressin Call for Papers jatkuu 30.11. asti

 

Autoinsinöörien maailmanjärjestön FISITA:n vuoden 2016 maailmankongressi järjestetään Etelä-Korean Busanissa 26.-30.9.2016. Tapahtuman järjestäjänä toimii Korean Society of Automotive Engineers KSAE. Teemana on "Creative Thinking for Future Automobiles.

Kongressin sisältö on jaettu 10 aihealueeseen. Kongressia pidettävien esitysten hakuaika on käynnissä ja se jatkuu 30.11.2015 asti. Tarkemmat aihealueita ja ohjeet paperien lähettämiselle on esitelty tapahtuman kotisivulta osoitteessa http://www.fisita2016.com/call tai pdf-tiedostossa, joka on avattavissa TÄSTÄ.

09.10.2015 - EAEC:n vuoden 2015 kongressi pidetään Romanian Bukarestissa 25.-27.11.2015

 

Autoinsinöörien maailmanjärjestön FISITA:n Euroopan jäsenjärjestöjen yhteenliittymän EAEC:n tämän vuoden kongressi pidetään Romanian Bukaresitissa 25.-27.11.2015. Järjestäjänä toimii Romanian autoinsinöörijärjestä SIAR.

Kongressi oli alunperin tarkoitus järjestää Unkarin Györissä viime kesäkuussa, mutta erinäisistä syistä johtuen se peruuntui. Niinpä Romanialaiset ottivat kongressin järjestettäväkseen oman ESFA 2015 -kongressin yhteyteen.

Tarkempi ohjelma, osallistumishinnat ja ilmoittautumisohjeet löytyvät kongressin omalta kotisivulta osoitteesta: http://www.eaec-esfa2015.com/index.php/eaec/2015

30.10.2015 - Suomen Autolehti 9/2015 ilmestyy maanantaina 2.11.2015

Vuoden 2015 yhdeksäs Suomen Autolehti ilmestyy marraskuun alussa. Tällä kertaa teemana on autokauppa ja lehdellä on paksuutta 96 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Teemanumerossa saadaan näkemyksiä autokauppaan Suomesta ja ulkomailta yli 27 sivun verran. Esillä ovat muun muassa erityyppiset autoliikkeet, vaihtoautokauppa sekä autovalmistajan ja jälleenmyyjän suhde
 • Oikotie onneen vei turmion porteille. VW:n päästöhuijaus - mitä tehtiin ja miksi?
 • Auton tekninen avaus: uusiutunut Audi A4, joka tulee olemaan Audin myydyin malli.  
 • IAA, Frankfurt - unelmat ja haaveet, avoautolla menee hyvin. Frankfurtissa esiteltiin myös paljon sellaisia autoja, joiden ostajakunta on rajattu. Nuo autot kuuluvat sarjaan: jos sinun on kysyttävä hintaa, olet väärässä liikkeessä.
 • Katveettomuus tuo turvallisuutta, näkyvyyttä auton ympäri. Parempi ympäristön havainnointi ehkäisee sekä henkilövahinkoja että turhia kolhuja. Tekniikan kehittyminen tuo apua asiaan.
 • Dieselmekaanikon työssä tarkkuus ja huolellisuus korostuvat. Oikein suoritettu työ edellyttää suuren määrän erilaisia tarkastuksia ja säätöjä. Näin kunnostetun suuttimen toimivuus ei ole arpapeliä.
 • Moottoritekniikkaa: Jaguar Land Rover AJ200D Ingenium. JLR:lta on tullut uusi, omaa suunnittelua edustava nelisylinterinen dieselmoottori. Se on kymmeniä kilogrammoja keveämpi kuin yhtiön käytössä aikaisemmin ollut vastaavanlainen voimalaite.  
 • Laitekatsauksessa ovat esillä dieselsavuanalysaattorit.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.11.2015. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

30.11.2015 - Suomen Autolehti 10/2015 ilmestyy tiistaina 1.12.2015

Vuoden 2015 viimeinen eli kymmenes Suomen Autolehti ilmestyy joulukuun alussa. Tällä kertaa lehdellä on paksuutta 72 sivun verran.

Postin työtaistelutoimenpiteet saattavat vaikuttaa painetun lehden perillepääsyyn aikataulun mukaisesti, mutta Suomen Autolehden sähköinen näköisversio on myös luettavissa heti joulukuun alusta. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Opel Astra, keventynyt kansan suosikki. Teknisten ratkaisujen esittelyn lisäksi artikkelissa kerrotaan myös auton elektromagneettisesta suunnittelusta ja testaamisesta.
 • 44. Tokion autonäyttely: Paluu tulevaisuuteen. Kahdessa vuodessa Tokion unelmista näyttää tulevan totta. Vuonna 2013 näyttelyn jännittävin uutuus oli Toyotan polttokennoauto FCV Concept, joka on nyt myynnissä Mirai-nimisenä. Tämän vuoden annista asiakkaat voivat valita mieleisen viimeistään vuoden 2017 lopulla. Jotkut konseptimalleista tulevat saataville jopa aiemmin.
 • Johtaja kasvoi yrityksen sisällä. Hyvä tuntuma henkilöstöön ja asiakkaisiin helpottaa johtajan työtä. Näin etenkin, kun eletään matalan markkinan vaihetta. Esimerkki M-B raskaan kaluston organisaatiosta.
 • Autokauppa 2016 varusti alaa tulevaan. Toista kertaa järjestetty autoalan suurtapahtuma tarjosi osallistujille ajattelemisen aihetta. Maailma muuttuu, ja autoala muuttuu sen mukana.
 • Yhden miehen korjaamossa rutiinit tuovat tehoa. Merkkirajoittuneelle riittää asiakkaita.
 • Suomen automarkkinoiden merkkivalikoima leveni lokakuussa, kun Lotuksen jälleenmyynti käynnistyi Helsingissä.
 • Logistiikkapalveluita tarjoava yritys Niinivirta European Cargo Oy on ensimmäisenä ottanut käyttöönsä Suomea varta vasten räätälöidyn sähkökuorma-auton. Kokeilu on alkanut hyvin.
 • Moottoritekniikkaa: BMW B58 B30A. Kuusisylinterinen rivimoottori on BMW:llä traditio. Hiljattain tuotantoon tullut ahdettu rivikuutonen rakentuu puolen litran sylinterikohtaisen iskutilavuuden perustalle.  
 • Laitekatsauksessa ovat esillä pyöränsuuntaukseen soveltuvat nelipilarinostimet.

07.12.2015 - SATL:n jäsenlehti Satelliitti 2/2015 ilmestyi 3.12.2015

SATL:n jäsenlehti Satelliitti 2/2015 on ilmestynyt. Se on luettavissa painettuna versiona kotiin kannettuna tai sähköisessä pdf-muodossa Liiton kotisivulta osoitteessa http://www.satl.fi/jasenille/nayta/115.

Painettu lehti on toimitettu Suomen Autolehden 10/2015 liitteenä niille henkilöjäsenille, joille Suomen Autolehti tulee. Niille vapaajäsenille, joille Suomen Autolehti ei tule, on Satelliitti postitettu suoraan. Postilakon jälkimainingeista johtuen toimitusaikatulut ovat hieman vaihdelleet.

07.12.2015 - SATL:n Kesäpäivät järjestetään 19.-21.8.2016

07.12.2015 - SATL:n seuraava Liittokokous on Joensuussa 18.-20.3.2016

Tarkempi ohjelma, hinnasto ja ilmoittautumisohjeet julkistetaan vuoden 2016 alussa.

07.12.2015 - SATL:n virallinen Autoteknillinen pikkujouluristeily 2016

30.12.2015 - Suomen Autolehti 1/2016 ilmestyy maanantaina 4.1.2016

Vuoden 2016 ensimmäinen Suomen Autolehti ilmestyy tammikuun alussa. Siitä alkaa lehden 83. vuosikerta. Tällä kertaa lehdellä on paksuutta 72 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Auton tekninen avaus: Renault Talisman. Renault on tuonut markkinoille perinteisen ison sedanin. Siihen perinteet jäävätkin: autossa on aimo annos uusinta tekniikkaa, joka on suunnattu ranskalaisella korostuksella kuljettajan iloksi.
 • VW:n päästöhuijaus, osa 2. Puhtaampaa kuin luultiin. Millaisia ovat VW:n huijausautojen päästöt? VTT:n mittaustulokset paljastavat yllättäviä totuuksia.
 • Vuoden 2017 alusta R134a-kylmäainetta ei saa enää käyttää uusien autojen ilmastointilaitteisiin. Korvaavaksi aineeksi on valikoitunut R1234yf, vaikka muitakin vaihtoehtoja edelleen kehitetään.
 • Katsastusmarkkinan murros haastaa alan perinteiset yritykset, ja tarjoaa samalla mahdollisuuksia uusille yrittäjille. Katsastusyritys voi lähteä mukaan korjaamobusinekseenkin, kuten on tehnyt Plus Katsastus Oy.
 • Raskasta korjausta lentokentän kupeessa. Hyvä sijainti tuo asiakasvirtaa HV-Kone Oy:n korjaamolle.
 • Seinäjoen ammattikorkeakoulun autoinsinöörikoulutuksessa on saatu uudet laboratoriotilat käyttöön. Niiden suunnittelussa hyödynnettiin virtuaalitekniikkaa uudella tavalla.
 • Volvolla eletään uudistusten aikaa. Mallistossa siirrytään uuteen sukupolveen ja verkostossa luodaan uutta asiakaskokemusta.
 • Yhteenveto Autokauppa 2016 -tapahtumasta.
 • Moottoritekniikkaa: Audi 2.0 TFSI CVKB. Audin uusi kaksilitrainen, ahdettu ottomoottori pitää sisällään kaksi toisistaan poikkeavaa työkiertoa.  
 • Laitekatsauksessa ovat esillä pyöränpesukoneet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 4.1.2016. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

Suomen Autoteknillinen Liitto - Köydenpunojankatu 8 00180 Helsinki - Updated by Webmaster
  » Uutisarkisto 2018  
  » Uutisarkisto 2017  
  » Uutisarkisto 2016  
  » Uutisarkisto 2015  
  » Uutisarkisto 2014  
  » Uutisarkisto 2013  
  » Uutisarkisto 2012  
  » Uutisarkisto 2011  
  » Uutisarkisto 2010  
  » Uutisarkisto 2009  
  » Uutisarkisto 2008  
  » Uutisarkisto 2007  
  » Uutisarkisto 2006  
  » Uutisarkisto 2005  
  » Uutisarkisto 2004  
  » SATL:n Liittohallitus