07.01.2014 - MEDIATIEDOTE: SATL:n Mestarimekaanikko 2014 -kilpailun semifinaali lähestyy

Tiedotetta korjattu 8.1.2014.

Suomen Autoteknillinen Liitto ry järjestää jälleen Mestarimekaanikko -kilpailun. Kilpailu on avoin kaikille autotekniikan ammattilaisille. Parhaat edellytykset pärjätä on kuitenkin automekaanikolla, joka tuntee ajankohtaiset vaatimukset ja tekniikan salat. Edellisen kerran kilpailu järjestettiin alkuvuodesta 2011. Karsinta semifinaaliin pidettiin lauantaina 16.11.2013 internetin välityksellä HMV-Systemsin ProDiags -oppimisympäristössä.

Karsintakilpailussa oli monipuolisia auton huoltoon, korjaukseen ja diagnostiikkaan liittyviä teoriatehtäviä. Sen perusteella yhdeksän parasta kilpailijaa eri puolilta Suomea pääsevät lauantaina 11.1.2014 klo 9:00 alkavaan semifinaaliin, joka pidetään Stadin Ammattiopiston auto-osastolla Haagassa (osoite Ilkantie 3, 00400 Helsinki). Median edustajat ja muut asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan kilpailun tätä osuutta. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita. Semifinaalissa on haastava teoriaosuus sekä neljä käytännön tehtävärastia.

Semifinaaliin ovat päässeet mukaan seuraavat henkilöt (suluissa työantaja):

·         Tomi Halkola, Koskenkorva (Seinäjoen koulutuskuntayhtymä, Sedu Kurikka)

·         Mikko Helander, Riihimäki (Tehtaankadun Autohuolto Oy)

·         Erkka Javanainen, Tampere (Autotalo Laakkonen, Lielahti)

·         Dennis Lehtinen, Parainen (ei ole ilmoittanut työnantajaa)

·         Marko Peltola, Hämeenkoski (Mega Auto Oy, Lahti)

·         Tuomo Pyhäluoto, Raahe (Pörhön Autoliike, Raahe)

·         Juuso Rämö, Helsinki (opiskelija, Metropolia AMK)

·         Henri Siekkinen, Vihtavuori (JMT-Autopalvelu, Vianor Oy)

·         Jouko Venho, Jyväskylä (Autokorjaamo Tähtihuolto)

Lisäksi Oy Örum Ab:n Autoasi Akatemia ilmoitti suoraan semifinaaliin kymmenennen kilpailijan. Hän on Jari Pekka Kopra Lepsämästä (Autoasi Motomer, Espoo).

Semifinaalin tulosten perusteella kolme parasta kilpailijaa pääsevät ratkaisemaan lopullisen järjestyksensä perjantaina 24.1.2014 kolmella eri käytännön työrastilla Helsingin Messukeskuksessa järjestettävien Auto & Korjaamo -messujen yhteydessä kello 10:30 alkaen. Tehtävärastit järjestetään kolmen eri yrityksen osastoilla. Yritykset ovat: Finntest Oy (osasto 5h11), Diagno Finland Oy (osasto 5m21) ja Wihuri Oy Tekninen Kauppa (osasto 5h21). Median edustajat ovat tervetulleita myös seuraamaan kilpailun tätä osiota. Akreditoituminen messuille tapahtuu Messukeskuksen ohjeiden mukaisesti.

Loppukilpailun voittaja julistetaan messujen Tietovarikolla (osasto 4e51) Helsingin Messukeskuksessa perjantaina 24.1.2014 kello 16:00.

Lisätietoja: pasi.perhoniemi@satl.fi, 09-6944 635 tai 044-5239477

Tulostettava pdf-versio tiedotteesta on ladattavissa TÄSTÄ.

15.01.2014 - MEDIATIEDOTE: Mestarimekaanikko 2014 -kilpailun finalistit ovat selvillä

MEDIATIEDOTE                                                 Julkaisuvapaa heti

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) järjestää Mestarimekaanikko 2014 -kilpailun jo kahdeksatta kerran. Kilpailun semifinaali järjestettiin lauantaina 11.1.2014 ja siitä selvisi kolme kilpailijaa ratkaisemaan lopullisen järjestyksensä perjantaina 24.1.2014 Auto & Korjaamo -messuilla järjestettävässä finaalissa.

Suomen Autoteknillinen Liitto on järjestänyt kaikille autoalan ammattilaisille avoimia Mestarimekaanikko-kilpailuja vuodesta 1997 lähtien säännöllisesti. Rytmitys on ollut sama Auto & Korjaamo -messujen kanssa, missä kisojen palkintojen jako on suoritettu. Tästä syystä edellisestä kilpailusta ehti kulua aikaa jo kolme vuotta, kun edelliset messut pidettiin vuoden 2011 alussa.

Kilpailu toteutettiin ensimmäistä kertaa kolmessa eri osassa. Alkukilpailu järjestettiin 16.11.2013 internetin välityksellä ProDiags -oppimisympäristössä. Karsintakilpailussa oli pelkkiä monipuolisia teoriatehtäviä, jotka liittyivät auton huoltoon, korjaukseen ja diagnostiikkaan. Alkukilpailuun osallistui lukumääräisesti lähes sama määrä kilpailijoita kuin edellisellä kerralla, 14 henkilöä.

Alkukilpailun perusteella semifinaaliin selvisivät yhdeksän kilpailijaa: Tomi Halkola (Koskenkorva), Mikko Helander (Riihimäki), Erkka Javanainen (Tampere), Dennis Lehtinen (Parainen), Marko Peltola (Hämeenkoski), Tuomo Pyhäluoto (Raahe), Juuso Rämö (Helsinki), Henri Siekkinen (Vihtavuori) ja Jouko Venho (Jyväskylä).

Lisäksi automaahantuojilla ja huoltokorjaamoketjuilla oli mahdollisuus ilmoittaa edustajansa 1000 euron maksulla suoraan loppukilpailuun. Pääsymaksuilla katettiin kilpailun kuluja. Tänä vuonna yrityksiä lähti mukaan yksi: Oy Örum Ab:n Autoasi Akatemia, joka ilmoitti kilpailuun Jari Pekka Kopran (Lepsämä). Näin ollen kilpailijoita semifinaaliin oli kaikkiaan 10.

Uutuutena kilpailun kärkikolmikon lopullinen järjestys ratkeaa Auto & Korjaamo -messujen yhteydessä perjantaina 24.1.2014 järjestettävässä finaalikilpailussa, jossa semifinaalista kärkikolmikkoon selviytyneet kilpailijat ratkaisevat lopullisen järjestyksensä kolmella eri käytännön työrastilla.

Semifinaalin kulku

Semifinaalikilpailu järjestettiin Stadin ammattiopiston auto-osaston tiloissa Haagassa lauantaina 11.1.2014. Kilpailussa oli kaikkiaan neljä käytännön työtehtävärastia ja erillinen kirjallinen teoriaosuus. Työtehtävärastien kesto oli 30 minuuttia ja teoriakokeessa oli aikaa vastata 50 monivalinta- ja tekstikysymyksen 60 minuuttia.

Semifinaalin kilpailurastien toteutuksesta vastasivat pääasiassa Metropolia ammattikorkeakoulun viiden autoinsinööriopiskelijan ryhmä, johon kuuluivat Juho Hakkarainen, Antti Heinonen, Eetu Hostikka, Jari Juutinen ja Tuomo Saikkonen. Kilpailutehtävien toteutuksella he suorittivat samalla omiin opintoihinsa liittyvää projektityökurssia. Lisäksi yhden rastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasi Diagno Finland Oy:n Juha Seppälä ja teoriakokeen valvonnasta ja yhteyshenkilönä kilpailupaikkana toimineessa oppilaitoksessa Stadin ammattiopiston opettaja Petri Hanski.

Ensimmäisellä työrastilla tehtävänä oli suorittaa oikeaoppisesti hybridiauto Toyota Priuksen suurjänniteakkujen virrattomaksi saattaminen ja virtojen palauttaminen. Auto oli lainassa Toyota Finland Oy:ltä. Tätä kyseistä rastia varten kilpailijoille oli annettu mahdollisuus suorittaa SFS6002 sähkötyöturvallisuuskoe, joka pidettiin edellisenä päivänä perjantaina 10.1.2014. Koulutuksen toteutuksesta vastasi HMV-Systems Oy. Syynä tähän oli, että sähkö- ja hybridiajoneuvojen korkeasähkötöitä saavat tehdä vain asianmukaisen koulutuksen saaneet henkilöt. Kilpailurastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasi Tuomo Saikkonen. Taustatukenaan hänellä oli täydet suurjännitesähköpätevyydet omaava Metropolia ammattikorkeakoulun sähkötekniikan lehtori Vesa Linja-aho.

Toisena työrastina oli Volkswagen Golfin käyntihäiriöitä aiheuttaneen sähkövian diagnosointi. Apunaan kilpailijalla oli nykyaikainen yleistesteri, josta löytyi muun muassa sähkökaaviot. Lisäksi saatavilla olivat tarvittavat käsityökalut. Rastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasi Juho Hakkarainen.

Kolmas työrasti oli asiakaspalvelurasti, jossa kilpailijan tuli ottaa työ asiakkaalta vastaan ja määrittään Toyota Yariksessa ollut kolinaa aiheuttanut alustavika muun muassa asiakasta haastattelemalla. Varsinainen vikakohde oli oikean puolen raidetangon sisänivelen välys, mutta muistakin löydetyistä vioista sai lisäpisteitä.  Rastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasivat Eetu Hostikka ja Jari Juutinen.

Neljäs ja viimeinen työrasti oli CAN-väylän sähkövian löytäminen erillisestä testitaulusta, jossa oli VW Golfin korisähköt. Apuvälineenä oli nykyaikainen yleistesteri oskilloskooppeineen. Rastin toteutuksesta ja arvioinnista vastasivat Juha Seppälä ja Antti Heinonen.

Kilpailun läpiviemiseksi ryhmä jaettiin kahteen osaan, joista toinen aloitti käytännön tehtävärasteilla ja toinen teoriakokeella. Teoriakokeen suorittanut ryhmä jatkoi kilpailupäiväänsä tutustumalla Metropolian autolaboratorion tiloihin Helsingin keskustassa tutustuen samalla laboratoriossa toteutettuihin Formula Student -kilpa-autoihin.

Kilpailupäivän puolivälissä kilpailuryhmät vaihtoivat tehtäviä päikseen, ja kun päivä oli ohi, olivat kaikki kilpailijat suorittaneet myös kaikki tehtävät. Kustakin tehtäväosiosta oli jaossa ennalta sovituin arviointiperustein 10 pistettä eli kaikkiaan jaossa oli yhteensä 50 pistettä.

Finaalin päässeet kilpailijat:

Perjantaina 24.1.2014 Helsingin Messukeskuksessa järjestettävän Auto & Korjaamo -messujen yhteydessä pidettävän Mestarimekaanikko 2014 -kilpailun finaaliin selviytyivät seuraavat kolme kilpailijaa (aakkosjärjestyksessä): Tomi Halkola, Jari Pekka Kopra ja Tuomo Pyhäluoto.

Kilpailu alkaa kello 10:30 ja työrastit sijaitsevat seuraavien yritysten osastoilla: Finntest Oy (osasto 5h11), Diagno Finland Oy (osasto 5m21) ja Wihuri Oy Tekninen Kauppa (osasto 5h21). Median edustajat ja alan ammattilaiset ovat tervetulleita myös seuraamaan kilpailun tätä osiota. Kilpailurastien toteutuksesta vastaavat edellä mainitun opiskelijaryhmän lisäksi yritysten edustajat.

Loput kilpailijat sijoittuivat semifinaalin tulosten perusteella jaetulle neljännelle sijalle saaden kukin palkinnoksi valitsemansa Autoalan Koulutuskeskus Oy:n julkaiseman kirjan. Lisäksi kukin finalisti sai vuoden mittaisen käyttöoikeuden ProDiags -oppimisjärjestelmään sekä Suomen Autolehden vuosikerran.

Kärkikolmikko palkitaan Auto & Korjaamo -messujen Tietovarikko-alueella perjantaina 24.1.2014 kello 16:00.

Lisätietoja: pasi.perhoniemi@satl.fi, 044-5239477

Tulostettava pdf-versio tiedotteesta on ladattavissa TÄSTÄ.

Finalistit kuvissa: Tomi Halkola (ylä vasen), Jari Pekka Kopra (ylä oikea) ja Tuomo Pyhäluoto (ala vasen). Kuvaa klikkaamalla aukeaa suurempi kuva, kuvaaja Pasi Perhoniemi, kuvaa saa käyttää kuvaaja mainitsemalla.

 

24.01.2014 - MEDIATIEDOTE: Mestarimekaanikko 2014 -kilpailu on ratkennut

MEDIATIEDOTE                                                            Julkaisuvapaa heti

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) järjesti kaikille autoalan ammattilaisille avoimen Mestarimekaanikko 2014 -kilpailun jo kahdeksannen kerran. Kilpailun finaali ja palkintojenjako tapahtui Auto & Korjaamo -messuilla perjantaina 24.1.2014.

Auto & Korjaamo -messuilla Helsingin Messukeskuksessa perjantaina 24.1.2014 pidettyyn Mestarimekaanikko 2014 -loppukilpailuun osallistui kolme 11.1.2014 pidetystä semifinaalista selviytynyttä kilpailijaa. He olivat seuraavat:

 • Tomi Halkola, Koskenkorva (Seinäjoen koulutuskuntayhtymä, Sedu Kurikka)
 • Jari Pekka Kopra, Lepsämä (Autoasi Motomer, Espoo)
 • Tuomo Pyhäluoto, Raahe (Pörhön Autoliike, Raahe)

Kilpailijoiden tehtävänä oli suorittaa kolme eri työrastia. Rastien pituus oli 30 minuuttia ja niistä kustakin oli jaossa 10 pistettä, joten finaalin maksimipistemäärä oli 30 pistettä. Rasteista ensimmäinen pidettiin Finntest Oy:n osastolla ja se oli rengastyörasti. Kilpailijan tehtävänä oli selvittää rengaslinjastoa käyttäen, miksi rengas täristää ajossa. Arvostelussa painotettiin erityisesti kilpailijan työskentelytapaa, eli kuinka huolellisesti hän työnsä teki. Pisteitä annettiin muun muassa renkaan oikeasta kiinnitystavasta renkaanvaihtokoneeseen sekä tasapainotuskoneeseen, oikeasta työergonomiasta ja työturvallisuudesta sekä siitä, että vanne säilyi työn aikana ehjänä.

Toinen rasti pidettiin Diagno Finland Oy:n osastolla ja se oli diagnostiikkarasti. Kilpailijan tehtävänä oli selvittää vika väylätaulusta, jossa oli 2004 vuosimallin VW Golfin korisähköt. Vika oli sumuvalojen toiminnassa. Pisteitä annettiin muun muassa vikakoodin luvusta, kytkentäkaavion käytöstä, mitta-arvoista ja säädintestistä, vian toteamisesta sekä työturvallisuudesta.

Kolmas rasti pidettiin Wihuri Oy Teknisen kaupan osastolla ja se oli nelipyöräsuuntausrasti. Kilpailijan tehtävänä oli valmistella BMW-merkkinen farmariauto nelipyöräsuuntaukseen ja suoritta mittaukset sekä tehdä tarvittavat säädöt. Pisteitä annettiin muun muassa ajoneuvon kunnon tarkastuksesta, mittapäiden kiinnityksestä sekä auto identifioinnista, mittapäiden kalibroinnista ja jarrulukon asennuksesta, mittaustulosten analysoinnista, tarvittavien säätöjen tekemisestä ja työturvallisuudesta.

Rastien suunnittelusta, pidosta ja arvostelusta niin semifinaalissa kuin täällä finaalissakin vastasivat viisi Metropolia Ammattikorkeakoulun autoinsinööriopiskelijan projektioppimisryhmän jäsentä: Juho Hakkarainen, Antti Heinonen, Eetu Hostikka, Jari Juutinen ja Tuomo Saikkonen. Lisäksi kilpailua olivat toteuttamassa Petri Hanski Stadin ammattiopistosta, Juha Seppälä Diagno Finland Oy:stä, Jouni Kiviranta Wihuri Oy Teknisestä kaupasta ja Ari Berghäll Finntest Oy:stä.

Tulokset

Voittajaksi kilpailusta selvisi Jari Pekka Kopra Autoasi Motomeristä, Espoosta 22,75 pisteellä. Voitosta hän sai 1000 euron rahapalkinnon.

Toiseksi sijoittui Tuomo Pyhäluoto Pörhön Autoliike Oy:stä, Raahesta 15,75 pisteellä ja kolmanneksi Tomi Halkola Seinäjoen koulutuskuntayhtymä, Sedu Kurikasta 13,75 pisteellä. Toisesta sijasta jaettiin 750 euron ja kolmannesta 500 euron rahapalkinto. Loput semifinaaliin jääneet kilpailijat sijoittuivat jaetulle neljännelle sijalle saaden kukin palkinnoksi valitsemansa Autoalan Koulutuskeskus Oy:n julkaiseman kirjan. Lisäksi kukin finalisti sai vuoden mittaisen käyttöoikeuden ProDiags -oppimisjärjestelmään sekä Suomen Autolehden vuosikerran.

Kärkikolmikko palkittiin Auto & Korjaamo -messujen Tietovarikko-alueella. Palkintojenjako keräsi mukavasti yleisöä ja julkista sanaa.

SATL ry tutkii ja pohtii mahdollisuutta järjestää Mestarimekaanikko -kilpailu vuosittain. Pohdinnan tuloksesta tullaan tiedottamaan myöhemmin lisää.

Kuvia palkintojen jaosta löytyy Messukeskuksen kuvapankista. Kuvat kärkikolmikosta finaalin rasteilla ovat ladattavissa tuosta alta. Kuvia saa käyttää mainitsemalla kuvaaja, joka on Pasi Perhoniemi. Tämä tiedote on puolestaan ladattavissa helpommin tulostetavassa pdf-muodossa TÄSTÄ.

Lisätietoja: pasi.perhoniemi@satl.fi, 044-5239477

Pasi Perhoniemi

Toiminnanjohtaja

Suomen Autoteknillinen Liitto ry

 

 

Jari Pekka Kopra                                               Tuomo Pyhäluoto

 

Tomi Halkola

28.01.2014 - SATL:n 80-vuotisjuhlaseminaari pidettiin 23.1.2014

Torstaina 23.1.2014 pidettiin SATL:n 80-vuotisjuhlaseminaari Helsingin Messukeskuksessa Auto & Korjaamo -messujen yhteydessä.  Seminaarin otsikko oli "Autoalan tulevaisuus - muutoksista mahdollisuus!". Paikalle oli saapunut kutsuttuina 80 juhlavierasta. Seminaarin sisällöstä vastasi Autoalan Koulutuskeskus Oy.

Tilaisuuden avasi liikenneministeri Merja Kyllönen otsikolla "Autoalan rooli osana Suomen liikennejärjestelmää" onnitellen samalla 80-vuotista järjestöä. Puheenvuorossaan hän toi esiin ne vaatimukset autoalan ja autotekniikan muutoksiin, joita maailman muuttuminen on tuonut tullessaan.

Maailman talouden muutosten vaikutuksista Suomessa näkökulmaa antoi Aktia Pankki Oyj:n pääekonomisti Timo Tyrväinen otsikolla " Pieni Suomi maailmantalouden myrskyissä. Kuinka meidän käy?" Oman haasteensa Suomessa toimiville yrityksille tuo muun muassa se, että yksikkötyökustannukset ovat kilpailijamaihin nähden korkeammat vaikeuttaen näin menestymistä yhä tiukentuvassa kilpailussa.

Kahdessa seuraavassa puheenvuoroissa käsiteltiin enemmän autotekniikkaa. Ensin VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund esitteli tulevaa autotekniikan kehitystä otsikolla "Älykkyys tulee ajoneuvoihin ja ajoneuvon käyttöön".  Hänen jälkeen Aalto yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun professori Matti Juhala pureutui lähemmin auton eri teknisten osa-alueiden kehitykseen otsikolla "Miten kehittyy perinteinen ajoneuvotekniikka?".

Muutosten mahdollisuuksista näkökulmaa toi tilaisuuden loppuosassa Talen Vectia Oy:n partneri ja liiketoimintajohtaja Kalle Lappalainen otsikolla "Siirry muutoksiin sopeutumisesta aktiiviseen uudistamiseen". Esitysten lopuksi SATL:n puheenjohtaja Keijo Mäenpää veti vielä seminaarin yhteen.

Seminaarin jälkeen oli vielä Liiton onnitteluiden vastaanotto maljannostoineen. Onnittelijoiden antamat rahalahjoitukset ohjattiin Antti Saarialho -rahastolle käytettäväksi rahaston sääntöjen mukaisiin kohteisiin.

Tyrväisen, Nylundin ja Juhalan pitämien esitysten materiaalit ovat ladattavissa seuraavasta linkistä:

SATL_80-v_esitysmateriaalit.pdf

28.01.2014 - Auto & Korjaamo -messut olivat 23.-25.1.2014

Perinteiset Auto & Korjaamo -messut olivat 23.-25.1.2014 Helsingin Messukeskuksessa. Messujen järjestelyistä vastasivat Suomen Messut yhteistyössä Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n, Autoalan Koulutuskeskus Oy:n ja Teknisen Kaupan ja Palvelujen yhdistyksen kanssa. Kolmen päivän aikana 82 yrityksen osastoihin kävi tutustumassa 7300 autoalan ammattilaista. Autoalan Koulutuskeskuksen vastuulla oli messujen Tietovarikon sisältö sekä kahden seminaarin toteutus. Niistä toinen toimi samalla SATL:n 80-vuotisjuhlaseminaarina.

Messujen virallisen messuoppaan julkaisi Suomen Autolehti. Lehden edustajat jakoivat aktiivisesti messuoppaan sisältävää tammikuun numeroa itse näyttelyssä samalla loistavaa lehjteä markkinoiden.

Messujen lopputiedotteessa tapahtumasta todettiin seuraavaa:

"Toimiala on muutoksessa ja muutos on pysyvä olotila, se on tullut esille vahvasti alan ammattilaisten keskusteluissa", kertoi tapahtuman ohjelman koonnut Hannu Palmu Autoalan Koulutuskeskuksesta. "Autojen tekniseen kehitykseen liittyvät luennot ovat olleet suosittuja. Autotekniikka kehittyy hurjaa vauhtia ja edellyttää autokorjaamoilta entistä enemmän myös erikoisosaamista."

Auto & Korjaamo -messut on ainoa koko alan yhteen kokoava messutapahtuma Suomessa. "Korjaamomessuilla tapaamme asiakkaiden lisäksi myös päämiehiämme", kertoo toimitusjohtaja Kari Järvi FinnTest Oy:stä. "Alan yhteen kokoava tapahtuma mahdollistaa kävijöille eri tuotteiden vertailun. Meille on tärkeätä tavoittaa suuri asiakasmäärän ja tavata päämiehiä, messuilla se onnistuu tehokkaasti. Uskomme ammattitapahtuman voimaan ja haluamme näkyä täällä hyvin." FinnTest viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlaansa. Yritys oli mukana messuilla laajalla valikoimalla.

Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään tammikuussa 2017 samassa paikassa.

SATL:n ja Autoalan Koulutuskeskuksen yhteinen osasto veti taas paljon tuttuja paikalle ja uusia kasvoja paikalle. Osastolla oli näytillä Metropolia Motorsportin täysin sähkökäyttöinen Formula Student -luokan kilpa-auto, jolla tiimi osallistui viime kaudella useisiin kilpailuihin. Autoa oli esittelemässä omalla asiantuntemuksellaan tiimin jäsenet.

01.02.2014 - Suomen Autolehti 2/2014 ilmestyy maanantaina 3.2.2014

Helmikuun alussa ilmestyy Suomen Autolehden 72-sivuinen lukupaketti.

Lehdessä muuten seuraavaa:

 • Auto & Korjaamo -messujen raportoinnin alkupalat. Autoalan ammattilaiset kokoontuivat jälleen Helsingin Messukeskukseen. Mukaan oli saatu kattava katsaus jälkimarkkinoinnin tuote- ja palvelutarjontaa.
 • Autonomista autoilua ja turbomoottoreita. Honda ja Toyota esittelevät joka toinen vuosi Tokion autonäyttelyn yhteydessä kehitysosastonsa hedelmiä. Viime marraskuussa hedelmät olivat tavallistakin maukkaampia.
 • Kiinalainen myrskyvaroitus: Qoros 3 Sedan sai Euro NCAP -testissä täydet viisi tähteä. Ällistystä lisää, että Qoros keräsi kaikista Euro NCAP:n viime vuonna testaamista autoista eniten pisteitä. Auton törmäysturvallisuus on kaikin osin hyvää nykytasoa.
 • Autoihin tarjotaan enenevissä määrin tekniikkaa, joka mahdollistaa erilaisten ajoon vaikuttavien ominaisuuksien pikasäätämistä eko- tai sporttipainotteisiksi. Mitä autoissa tapahtuu, kun asetusta muutetaan?
 • Vaativat työt varustetulle korikorjaamolle. Korikorjaamojen luokittelujärjestelmää on päivitetty viime vuoden aikana. Eri tasoille asetettavat vaatimukset ovat selkiytyneet.
 • Sosiaalinen media muuttaa oppimista ja opettamista. Nykyisin yli 90 prosenttia alle 20-vuotiaista nuorista käyttää sosiaalista mediaa viestinnässä. Sosiaalinen media on internetiä hyödyntävä viestinnän muoto, jossa käsitellään vuorovaikutteisesti ja käytännönläheisesti tuotettua sisältöä.
 • Ajoneuvojen sähkönkulutus kasvaa.  Elektroniikan ja sähköisten apulaitteiden määrän kasvu näkyy myös ajoneuvon sähkönkulutuksen kasvuna. Esimerkiksi lämmitettävä tuulilasi voi haukata yli kilowatin sähkötehoa.
 • Räätälöidysti sitkeämpää ja lujempaa. Terästen kehittyminen mahdollistaa yhä kevyemmät ja lujemmat rakenteet. Valmistusprosessilla voidaan määritellä yhä enemmän lopputuotteen ominaisuuksia. Luja ovikehikko nousee uuteen rooliin.
 • Moottoritekniikkaa: Audi V8 TFSI CRBD. Audin nelilitrainen V8 on varustettu kahdella pakokaasuahtimella ja bensiinin suorasuihkutuksella. Moottori ottaa tarpeen mukaan käyttöön neljä tai kahdeksan sylinteriä.
 • Laitekatsauksessa järeät 2-pilarinostimet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 3.2.2014. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

28.02.2014 - Suomen Autolehti 3/2014 ilmestyy maanantaina 3.3.2014

Maaliskuun alussa ilmestyy Suomen Autolehden 80-sivuinen lukupaketti.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Yli 20 sivun mittainen suurkatselmus Auto & Korjaamo -messujen antiin. Paikalla olivat autoalan ammattilaiset tiskien molemmin puolin. Investointipatouman purkautuminen odottaa vain pientä sykäystä. Silti kauppaa tehtiin jo nyt mukavasti.
 • Automaattisesti ilman kuljettajan toimenpiteitä ajava auto tulee olemaan itsenäinen yksikkö, joka tekee ratkaisut sisällään. Se muistuttaa enemmän laivaa ja sen kapteenia, kuin maatoiminnoista tukea saavaa lentokonetta.
 • Autoesittelyssä Opel Adam. Sen erikoisuutena on personoitavuus. Sen lisäksi se on kokoisekseen hyvä ajettava.
 • Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n 80-vuotisjuhlaseminaarin antia: Taloustsunamista intohimobusinekseen.
 • Vuoden alku on kiireistä aikaa autoliikkeissä. Uusia autoja luovutetaan ja vaihtoautoja virtaa varastoon. Tammikuun vilkkaiden viikkojen jälkeen lisävauhtia kaupantekoon haetaan kampanjoilla.
 • Moottoritekniikkaa: Volvo Drive-E D4, modulaarirakenteen mallioppilas. Volvo on tuonut markkinoille omaa kehitystä edustavan, joustavan moottoriperheen, joka rakentuu puolen litran sylinterikohtaisen iskutilavuuden ympärille. Myös apulaitteiden ja muiden komponenttien osalta haetaan synergiaa eri moottoriversioiden välille.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä automaattiset ilmastointihuoltolaitteet. Hybridi- ja sähköautojen osalta on ilmastointihuoltotöissä huomioitava oikean kompressoriöljyn käyttö auton valmistajan ohjeiden mukaan.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 3.3.2014. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

04.03.2014 - SATL:n vuoden 2014 apurahat on jaettu

SATL jakaa vuosittain apurahoja Antti Saarialho -rahastosta ja Olof Enbom -rahastosta. Jakovarana viime vuodet on ollut 5 000 € / rahasto. Rahastojen hallituksina toimiva SATL:n Liittohallituksen työvaliokunta jakoi tänä vuonna yhteensä 7 400,00 € apurahoja.

Antti Saarialho -rahaston apurahat ovat haettavissa esimerkiksi auto- ja kuljetusalan täydennyskoulutukseen ja tutkimustoiminnan edistämiseen.

Rahaston hallitus päätti myöntää vuodelle 2014 seuraavat apurahat:

 • Metropolia Motorsport ry:lle vuonna 2014 valmistuvan toisen sähkökäyttöisen Formula Student -kilpa-auton vuoden aikana tapahtuvan kehitystyön tukemiseksi 2 000 €.
 • TAMK Formula Student ry:lle vuoden 2014 aikana tapahtuvan Formula Student -kilpa-auton kehitystyön tukemiseksi 1 500 €.
 • Formula Student Oulu ry:n vuoden 2014 aikana tapahtuvan ensimmäisen Formula Student -kilpa-auton kehitystyön tukemiseksi 1 000 €.
 • RaceAbout Club ry:lle sähkökäyttöisen Electric RaceAbout -urheiluauton voimansiirron kehitystyöstä vuonna 2014 tehtävän väitöskirjan tekemisen tukemiseen 500 €.

Olof Enbom -rahaston apurahat ovat puolestaan haettavissa esimerkiksi dieselalan koulutukseen ja tutkimustoimintaan sekä muihin liiton hallituksen hyväksymiin kohteisiin.

Rahaston hallitus päätti myöntää vuodelle 2014 seuraavat apurahat:

 • Lahden Autoteknillinen Yhdistys ry:lle dieseltekniikan koulutustapahtuman järjestämisen tukemiseen 1 400 €.
 • Helsingin Autoinsinöörikouluttajat ry:lle dieselpolttoaineiden vertailututkimukseen 1 000 €.

10.03.2014 - MEDIATIEDOTE: SATL:n Liittokokous 2014

Autotekniikan parhaat asiantuntijat olivat koolla Turussa

LIIKENTEEN TURVALLISUUSKEHITYSTAVOITTEIDEN SAAVUTTAMINEN VAATII ASENTEIDEN MUUTTAMISTA, UUSISTA TEKNISISTÄ RATKAISUISTA ON MYÖS APUA

Autoalan esimies-, kouluttaja- ja vastaavissa tehtävissä toimivien henkilöiden yhteistyöjärjestön, 80-vuotisjuhlavuottaan viettävän Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n (SATL) 79. Liittokokous pidettiin 7.-9.3. Turussa. SATL:oon kuuluu yli 6000 henkilöjäsentä 39 paikallisyhdistyksestä ympäri Suomea. Vuosittain järjestettävä Liittokokous on järjestön päättävä elin. Tämän vuoden kokouksessa oli edustettuna 25 yhdistystä 71 äänivaltaisen edustajan voimin.

Parin viime vuoden aikana liikenneonnettomuuksissa Suomessa on kuollut koko Suomen sotien jälkeisen historian ajan vähiten ihmisiä (254 ja 257 liikennekuolemaa). Suomessa on kuitenkin tieliikenteen turvallisuustavoitteena liikennejärjestelmä, jossa kenenkään ei tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti. Tavoitteen saavuttamiseksi on asetettu konkreettisia välitavoitteita, joista tämän vuoden tavoite on, että 218 liikennekuoleman lukemaa ei ylitetä. Vuodelle 2020 lukema on 136.

Liikenneturvan tilastojen mukaan viime vuonna liikenteessä kuoli 33 jalankulkijaa. Jos kyseinen lukema olisi tänä vuonna 0, olisi tämän vuoden liikennekuolemien välitavoite lähes saavutettu. Miten siihen päästäisiin? Vastaus on: ottamalla suojaamaton liikenne paremmin huomioon kunkin omassa toiminnassa liikenteessä ajoneuvoilla liikuttaessa. Kukin kuljettaja siis itse tekee aina päätöksen, onko matka kaikkien näkökulmasta turvallinen esimerkiksi suojateiden kohdalla. Toki on muistettava, että suojaamattomalla liikenteellä on myös omat velvoitteet esimerkiksi nähtävyyden ja sääntöjen noudattamisen osalta. Toimiva yhteispeli on ratkaiseva tekijä.

Liikenteessä liikuttaessa inhimillisen virheen vaara on aina olemassa. Julkisuudessa on maalailtu visioita autonomisista autoista, jotka ottaisivat vastuun ajoneuvon kuljettamisesta kokonaan ihmiseltä. Muutamista julkisuudessa esitellyistä toimivista testiautoista huolimatta on vielä monien vuosikymmenten matka kokonaan automaattiseen liikkumiseen. Kuitenkin markkinoilla on jo tai on piakkoin tulossa sellaisia autoteknillisiä ratkaisuja, jotka joko estävät tai pienentävät inhimillisen virheen vaikutuksia myös suojaamattoman liikenteen osalta. Tällaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi konenäköjärjestelmien parempi jalankulkijoiden tunnistaminen ja siten paremmat hätäpysäytysjärjestelmät, ajoneuvojen passiivisten ja aktiivisten keulan suojarakenteiden kehittyminen sekä ajoneuvojen ja infran välinen kommunikointi, jollainen on muun muassa tuleva autojen hätäpuhelujärjestelmä. Koska harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta nämä liikkumisen turvallisuutta parantavat ominaisuudet ovat saatavilla vain uusiin ajoneuvoihin, on uusien ajoneuvojen markkinoille tulo korvaamaan vanhoja ajoneuvoja tärkeää.

Liiton henkilövalinnat

Kokouksessa valittiin Liiton hallituksen puheenjohtajaksi kahdeksannelle perättäiselle kaudelleen DI Keijo Mäenpää (ikä 58, kotipaikka Helsinki). Vuosittaisten erovuoroisten tilalle valittiin seuraavat hallitusjäsenet; Pentti Ala-Maakala (Tampere), Matti Arponen (Kotka), Antti Kovanen (Kuopio), Jari Pynnönen (varapuheenjohtaja, Helsinki) ja Erkki Virtanen (Espoo). Vanhoina hallituksen jäseninä jatkavat Pasi Gröndahl (Rauma), Riku Kangastie (Seinäjoki), Marja Kuusela (Rovaniemi), Sami Nikkilä (Mietoinen) ja Henri Waldén (Lahti).

SATL on nimennyt Vuoden Autoteknikon vuodesta 1982 lähtien. Nimitys on järjestön korkein tunnustus, jonka se antaa autoalalla tai autoalan hyväksi toimineelle henkilölle. Sääntöjen mukaisesti nimitys julkistetaan SATL:n Liittokokouksen yhteydessä.

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin Test World Oy:n hallituksen puheenjohtajalle autoinsinööri Turo Tiililälle (47, kotipaikka Kauniainen). Perusteluina olivat hänen yli 20 vuoden ura autoalan testaustoiminnassa ja sen kehittämisessä ensin kollegoidensa kanssa perustamassaan Test Center Tiililä Oy:ssä ja nykyisin toimiessaan Test World Oy:n toisena omistajana ja yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Test World Oy:n viimeisin merkittävä panostus on ollut Ivalossa toteutettu ympärivuotiseen autojen ja renkaiden talvitestaukseen soveltuva sisätestaushalli ja sen tämän hetkinen laajennustyö.

Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen arvonimen sai Riihimäen Autoteknillinen Yhdistys ry. Siihen kuuluu 129 jäsentä. Arvonimen saantiin vaikuttavat esimerkiksi jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso, toiminnan aktiivisuus sekä jäsenmaksujen hyvä hoito.

Muita merkittäviä tunnustuksia arvokkaasta toiminnasta autoalan, Liiton ja Autoteknillisten yhdistysten eteen annettiin Liiton kultaisen kunnialevykkeen muodossa kahdelle henkilölle. Heistä ensimmäinen oli autoinsinööri Kauko Tahvanainen (70, kotipaikka Joensuu). Perusteluina olivat muun muassa hänen neljän vuosikymmenen mittainen ura autoalalla pääasiassa auto- ja logistiikan alan opettajana. Lisäksi hän on toiminut SATL:n paikallisyhdistyksenä toimivan Joensuun Seudun Autoteknillisen yhdistyksen kantavana voimana omalla työpanoksellaan parin vuosikymmen ajan.

Toinen SATL:n kultaisen kunnialevykkeen saaja oli lehtori Eero Aula (68, kotipaikka Rovaniemi). Perusteluina olivat muun muassa hänen viidellä vuosikymmenellä kestänyt uransa metsä- ja työkoneiden käytön ja kunnossapidon opettajana, lehtorina, osaston ja koulun johtajana Lapin ammattiopistossa ja sen edeltäjissä. Ura sisälsi useita työkomennuksia Afrikkaan ja Kiinaan vastaaviin tehtäviin, jotka johtivat useiden erikielisten auto- ja konetekniikan sanastojen toteuttamiseen. Lisäksi hän on toiminut avustavana toimittajana useassa eri ammatti-, aikakausi- ja sanomalehdessä ja ollut kirjoittamassa useita kone- ja hydraulitekniikan kirjoja. Hän on ollut myös aktiivinen toimija Rovaniemen Autoteknillisessä yhdistyksessä.

Liittokokouksen järjestelyistä vastasi SATL:n jäsenyhdistyksenä 80-vuotisjuhliaan viettänyt Turun Autoteknillinen Yhdistys.

LISÄTIETOJA:      Toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi, puh. 044-523 9477, s-posti: pasi.perhoniemi@satl.fi

Tämä tiedote on ladattavissa pdf-muodossa seuraavasta: SATL_mediatiedote_100314.pdf

14.03.2014 - SATL:n jatkuva jäsenhankintakampanja on käynnissä

Jäsenistöömme kaivataan lisää uutta voimaa uusien jäsenien muodossa. Jäsenmäärän kasvattamiseksi vuoden alussa alkoi jatkuva jäsenhankintakampanja. Nimensä mukaisesti se ei ole vain vuoden mittainen projekti, vaan se jatkuu toistaiseksi.

Jokainen jäsenmaksunsa maksanut uusi varsinainen jäsen lasketaan mukaan jäsenhankkijan saldoon ja kalenterivuoden lopussa tarkistetaan kerättyjen uusien jäsenien määrä. Siinä vaiheessa jäsenhankkija palkitaan seuraavan taulukon mukaisilla palkinnoilla:

 • 1 uusi jäsen = SATL:n mikrokuituliina
 • 3 uutta jäsentä = SATL:n nahkavyö
 • 5 uutta jäsentä = SATL:n Sateenvarjo
 • 10 uutta jäsentä = Vapaavalintainen AAKK:n tai Suomen Liikekirjojen julkaisema tai välittämä kirja
 • 15 uutta jäsentä = vapaavalintainen osallistuminen Autoalan Koulutuskeskus Oy:n koulutustilaisuuteen.

Lisäksi kaikkien jäseniä hankkineiden kesken arvotaan kolme lisäpalkintoa, jotka ovat tuossa kuvassa: kaksi Kamasan 99-osasista käsityökalusarjaa ja yksi autokäyttöön soveltuva Garmin Nüvi 52 LM GPS-laite.

Palkinnot ensimmäisen vuoden eli vuoden 2014 jäsenhankinnasta toimitetaan tammikuussa 2015. Vuoden 2015 alussa laskurit nollaantuvat ja uusi keräys alkaa. Helpoin tapa ilmoittaa uusi jäsen on tehdä se Liiton nettisivujen kautta osoitteessa: http://www.satl.fi/jasentietolomake  

Jotta tiedämme, kuka jäsenhankkija on, tulee hänen nimensä kirjata nettilomakkeessa lisätietoihin.

SATL:n jäsenedut löytyvät osoitteesta: http://www.satl.fi/jasenille/nayta/200

31.03.2014 - Suomen Autolehti 4/2014 ilmestyy tiistaina 1.4.2014

Huhtikuun alussa ilmestyy Suomen Autolehden 88-sivuinen lukupaketti.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • 15-sivuinen teemaosa korjausmaalausprosessin tehostamismahdollisuuksista.
 • 12-sivuinen teemaosa polttoaineista. Asiaa käsittelevä direktiivi sisältää tavoitteen nostaa liikenteen uusiutuvan energian osuus 10 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Suomen omana kunnianhimoisena tavoitteena on 20 prosentin osuus. Jakelumittarilaaduissa ei kuitenkaan nähdä lähitulevaisuudessa suurta muutosta. Erikoisratkaisujen avulla voidaan polttaa vaikka maakaasua dieselprosessissa.
 • 84. Geneven autonäyttelyn satoa. Pienet autot olivat tällä kertaa isossa roolissa. Lisäksi esillä oli kotimaista auto-osaamista uudesta näkökulmasta UPM:n ja Metropolia ammattikorkeakoulun yhteistyöprojektin Biofore-konseptiauton muodossa.
 • Moottoritekniikkaa: BMW R 1200 GS K50. Kaksisylinterinen vastaiskumoottori on ollut merkittävä osa BMW-moottoripyörien moottorivalikoimaa jo yhdeksän vuosikymmenen ajan. Nyt ilmajäähdytteisestä moottorista on siirrytty osittain nestejäähdytteiseen.
 • Laitekatsauksessa esittelyssä ovat pakokaasuanalysaattorit.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.4.2014. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

31.03.2014 - Kutsu: Sinä teet suojatien - yhteiskampanja alkaa, SATL myös mukana

 

Moottoriliikenteen Keskusjärjestön, Liikenneturvan ja Poliisin yhteinen kampanja kehottaa autoilijoita ja muita tiellä liikkujia ottamaan vastuuta suojatieturvallisuudesta. Kampanjan avaukseen 2.4. klo 13.00 Kampissa osallistuu liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen. Tule kuulemaan Liikenneturvan, autoalan ja poliisin ajatuksia suojatieturvallisuuden parantamisesta.

Suomalaiset ovat tyytymättömiä vallitsevaan suojatiekulttuuriin. Liikenneturvan tutkimuksessa puolet jalankulkijoista koki autojen harvoin pysähtyvän, kun jalankulkija on aikeissa ylittää kadun suojatietä pitkin. Turvattomuuden tunne näkyy myös onnettomuustilastoissa. Yli kolmannes jalankulkijoiden kuolemista ja loukkaantumisista noin puolet tapahtuu suojatiellä.

Kampanja alkaa 2.4.2014

Sinä teet suojatien -kampanja haastaa jokaisen pohtimaan omia keinoja parantaa suojatieturvallisuutta ja sitoutumaan suojatieturvallisuuteen omalla äänellä ja omilla kasvoilla. Kampanjan tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta edistämällä turvallista liikennekäyttäytymistä suojateiden yhteydessä. Suurin vastuu on autoilijoilla. Kuljettajan on lain mukaan annettava tietä suojatietä ylittävälle jalankulkijalle.

Kampanjan avajaistilaisuus järjestetään 2.4. klo 13.00 Helsingin Kampin kauppakeskuksessa. Tuolloin osallistujat tekevät oman kampanjajulisteensa omilla kasvoilla. Tilaisuuteen osallistuu liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Kalle Jokinen sekä joukko muita liikennealan vaikuttajia. Ennakkotiedoista poiketen liikenneministeri Merja Kyllönen ei avaa tilaisuutta.

Liikenneturva on valtakunnallisena liikenneturvallisuustyön keskusjärjestönä avainasemassa vaikuttavien kampanjoiden käynnistäjänä, kokoajana ja toteuttajana. Sinä teet suojatien - kampanjassa on mukana 10 yhteistyötahoa. Liikenneturva lisäksi mukana ovat Moottoriliikenteen keskusjärjestön jäsenet Autokoululiitto, Autoliitto, Linja-autoliitto, Suomen Autoteknillinen Liitto, Suomen kuljetus ja logistiikka, Suomen Taksiliitto, Autoalan Keskusliitto ry ja Autotuojat sekä poliisi.

17.04.2014 - SATL:n Liittokokous 2014

SATL:n 79. varsinainen Liittokokous järjestettiin Turussa Sokos Hotelli Hamburger Börssissä 7.-9.3.2014. Kokoukseen osallistui 71 äänivaltaista edustajaa 25 jäsenyhdistyksestä edustaen noin 79 % Liiton äänivallasta (paikalla oli 290 maksimiäänestä 228).

Perjantain osalta varsinaista virallista ohjelmaa ei ollut muuten kuin iltapalan muodossa perjantaina pidemmältä saapuneille kokousvieraille sekä ensikertalaisten kokousedustajien tapaaminen.

 

 

Lauantaina oli perinteiden mukaisesti varsinainen liittokokousasioiden esittely. Ohjelma alkoi isäntänä toimineen Turun Autoteknillisen Yhdistyksen puheenjohtajan Sami Nikkilän (kuvassa vasemmalla ylhäällä) avaussanoilla. Sen jälkeen Turun kaupunkikehitysryhmän johtaja Pekka Sundman (kuvassa oikealla ylhäällä) toi Turun kaupungin tervehdyksen onnitellen niin 80 vuotta täyttävää Liittoa kuin Turun ATY:a. Puheenvuorojen lopuksi Liiton puheenjohtaja Keijo Mäenpää (kuvassa vasemmalla alhaalla) esitti oman tervetuliaispuheensa. Alkupuheenvuorojen jälkeen vuorossa oli Liittokokousasioiden esittely.

Maittavan lounaan jälkeen vuorossa olivat toimikuntien kokoukset (Teknillinen, Vaali-, Tulevaisuus- ja Senioritoimikunnat). Toimikuntien asioiden käsittelyyn oman työpanoksensa antoivat kaikkiaan 73 läsnä ollutta henkilöä. Liittokokousaloitteita ei tällä kertaa ollut.

Kyseisten toimikuntien muistiot löytyvät tiedoksenne seuraavista linkeistä:

Vaalitoimikunnan_muistio_2014.pdf

Teknillisen_toimikunnan_muistio_2014.pdf

Tulevaisuustoimikunnan_muistio_2014.pdf

Senioritoimikunnan_muistio_2014.pdf

Lauantaille oli myös järjestetty seuralaisohjelmaa. Liittokokouksen avaussanojen jälkeen ohjelmassa oli opastettu kiertoajelu Turussa. Opastuksesta vastasi alan legenda Turku Touringin Aiju von Schönemann. Kierros päättyi lounaaseen Enkeliravintolassa.

  

Lauantai-illan pääohjelmana oli Turun Yhdistyksen 80-vuotisjuhla juhlaillallisen merkeissä. Juhlapaikkana toimi pienen kävelymatkan päässä kokouspaikasta sijainnut panimoravintola Koulu. Ennen iltaohjelman alkua pidettiin vielä juhlivan yhdistyksen onnittelujen vastaanottotilaisuus, jossa monet kokousedustajat kävivät esittelemässä onnittelunsa (kuvissa vasemmalla Joensuun Seudun ATY:n edustajat ja oikella Helsingin ATY:n edustajat). Samassa tilassa olivat myös Liiton edustajat ottamassa vastaan onnitteluja SATL:n 80-vuotisen taipaleen kunniaksi.

  

Tämän jälkeen tarjoiltiin panimoravintolan Bellman-salissa juhlaillallinen, johon osallistui Liittokokousedustajia sekä kutsuvieraita kaikkiaan noin 150 henkeä. Virallisia puheita ei ollut muita kuin Turun ATY:n puheenjohtajan ja Liiton puheenjohtajan avaussanat. Muuten ruokailun ohessa yhtenä ohjelmanumerona saatiin erittäin syvällinen puolitoistatuntinen analyysi oluen valmistuksesta ja oluiden eroavaisuuksista. Sen antoi Mikko Hovi Turun oluen ystävistä (keskellä vasemmalla). Kevennyksenä sen jälkeen puolestaan kuultiin uutissii Turuust, joita kertoi Markku Heikkilä (keskellä oikealla). Ilta päättyi virallisen ohjelman puitteissa tanssin pyörteisiin The Gerlanders -bändin tahtiin.

Sunnuntaina oli varsinainen Liittokokous

Sunnuntaina pidettiin varsinainen Liittokokous. Itse kokous sujui joutuisasti lauantain ennakkokeskustelujen pohjilta. Kokouksen aluksi normaalien Vuoden Autoteknikko, Vuoden Autoteknillinen Yhdistys ja Vuoden Kirjamyyjä -tunnustusten lisäksi palkittiin Liiton kultaisella kunnialevykkeellä kaksi henkilöä.

Heistä ensimmäinen oli autoinsinööri Kauko Tahvanainen (70, kotipaikka Joensuu, levyke numero 39). Perusteluina olivat muun muassa hänen neljän vuosikymmenen mittainen ura autoalalla pääasiassa auto- ja logistiikan alan opettajana. Lisäksi hän on toiminut SATL:n paikallisyhdistyksenä toimivan Joensuun Seudun Autoteknillisen yhdistyksen kantavana voimana omalla työpanoksellaan parin vuosikymmen ajan.

Toinen SATL:n kultaisen kunnialevykkeen saaja oli lehtori ja tietokirjailija Eero Aula (68, kotipaikka Rovaniemi, levyke numero 40). Perusteluina olivat muun muassa hänen viidellä vuosikymmenellä kestänyt uransa metsä- ja työkoneiden käytön ja kunnossapidon opettajana, lehtorina, osaston ja koulun johtajana Lapin ammattiopistossa ja sen edeltäjissä. Ura sisälsi useita työkomennuksia Sambiaan, Tansaniaan, Kiinaan, Bhutaniin ja Venäjälle vastaaviin tehtäviin, jotka johtivat useiden erikielisten auto- ja konetekniikan sanastojen toteuttamiseen. Lisäksi hän on toiminut avustavana toimittajana useassa eri ammatti-, aikakausi- ja sanomalehdessä ja ollut kirjoittamassa useita kone- ja hydraulitekniikan kirjoja. Hän on ollut myös aktiivinen toimija Rovaniemen Autoteknillisessä yhdistyksessä.

Henkilövalinnat

Liiton puheenjohtajaksi valittiin kahdeksannelle perättäiselle kaudelle DI Keijo Mäenpää. Liittohallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan varapuheenjohtajaksi Jari Pynnösen Helsingin yhdistyksestä. Hallituksen työvaliokunnan muodostavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, toiminnanjohtaja, Sami Nikkilä Turusta sekä Pentti Ala-Maakala Tampereelta.

Liittohallitukseen kokous valitsi erovuoroisten tilalle seuraavat henkilöt:

Jari Pynnönen, Helsinki

Erkki O. Virtanen, Riihimäki

Antti Kovanen, Kuopio

Matti Arponen, Kotka

Pentti Ala-Maakala, Tampere

Näistä Kovanen, Virtanen ja Ala-Maakala valittiin uutena jäsenenä, muut valittiin uudestaan. Kovanen ja Ala-Maakala ovat toimineet hallituksessa aiemmin muutamaan otteeseen, Virtanen on mukana ensimmäistä kertaa.

Hallituksessa jatkavat:

Marja Kuusela, Rovaniemi

Riku Kangastie, Seinäjoki

Henri Waldén, Lahti

Sami Nikkilä, Turku

Pasi Gröndahl, Rauma

 

Jäsenmaksu

Liiton jäsenmaksuksi eli liittomaksuksi vuodelle 2015 vahvistettiin 32,00 euroa varsinaiselta jäseneltä. Korotusta entiseen tulee yksi euro. Liitto perii liittomaksun jäseniltä liitettyään siihen kunkin yhdistyksen oman jäsenmaksuosuuden (tieto yhdistyksen jäsenmaksuosuudesta Liiton toimistoon 14.11.2014 mennessä). Eräpäiväksi vuoden 2015 maksuille päätettiin 23.1.2015. Lehden itse tilaavien vapaa- ja kunniajäsenien lehtimaksu vuodelle 2015 nousee 31,00 euroon, joten nousua tulee kaksi euroa. Hinta koskee myös yhdistysten tilaamia kannatusjäsenien lehtiä. Vertailuksi mainittakoon, että Suomen Autolehden normaali tilausmaksu vuodelle 2014 on 66,00 euroa/vuosikerta. Niinpä jäsenalennus on miehekkäästi yli 53 %.

Toimintateema

Toimintasuunnitelman yhteydessä vahvistettiin, että Vuoden toimintateemana jatketaan nykyaikainen autoteknologia -teemaa, koska aihealue on laaja. Yksi vuoden aikana keskustelussa varmasti oleva aihealue on telematiikan ja ITS-järjestelmien esiin nousu. Tämän aikaan saa liikenne- ja viestintäministeriön vuoden 2013 lopulla julkaisema "Oikeudenmukainen ja älykäs liikenne" -työryhmän raportti sekä kesäkuussa Helsingissä pidettävä kymmenes ITS European Congress.

AAKK tulee tarjoamaan monia toimintateemaan liittyviä koulutustilaisuuksia ja Suomen Autolehti kirjoittamaan monia teemaan liittyviä artikkeleita. Liitto tulee puolestaan vaikuttamaan lausunnoilla lainsäädännön kehittämiseen ja suosittelee yhdistyksiä järjestämään muuan muassa Autonpäivän tapahtumia, joissa uuden autoteknologian esittelylle on oiva paikka.

Seuraava Liittokokous

Vuoden 2015 Liittokokous järjestetään 13.-15.3.2015 Salossa Salon Seudun ATY:n toimesta. Tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin. Kyseisen viikonlopun aikana Salon Yhdistys viettää samalla omia 60-vuotisjuhliaan. Alla olevassa kuvassa Salon yhdistyksen puheenjohtaja Mika Koponen ottamassa kokousnuijaa vastaan kokouksen lopuksi.

Järjestelyiden aloittamiseksi päätettiin myös Liittokokouspaikkakunta kahden vuoden päähän. Liittokokous vahvisti Joensuun Seudun ATY:n järjestävän Liittokokouksen vuonna 2016.

Kesäpäivät

Lahden Autoteknillinen yhdistys järjestää 13.-15.6.2014 tämän vuoden SATL:n Kesäpäivät Vääksyssä. Keskuspaikkana toimii Hotelli Tallukka ja iso osa ohjelmasta Vesivehmaan lentokentällä. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät toukokuun alussa ilmestyvän Satelliitti 1/2014 -lehden sivulta 18 tai seuraavasta linkistä:

Kesapaivien_mainos_2014.pdf

Vuodelle 2017 Kesäpäivien järjestäjäksi päätettiin Hämeen piirin yhdistykset. Hämeen piiriin kuuluvat Tampereen, Valkeakosken ja Forssan Autoteknilliset yhdistykset. Vuosille 2015 ja 2016 tehtiin jo aiemmin varaukset ja päätökset Kesäpäivien järjestämisestä. Vuonna 2015 järjestäjänä toimii Etelä-Satakunnan Autoteknillinen Yhdistys ja vuonna 2016 Länsi-Suomen piirin yhdistykset yhdessä.

Vuoden Autoteknikko

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin Test World Oy:n hallituksen puheenjohtajalle autoinsinööri Turo Tiililälle (47, kotipaikka Kauniainen, kuvassa vasemmalla). Perusteluina olivat hänen yli 20 vuoden ura autoalan testaustoiminnassa ja sen kehittämisessä ensin kollegoidensa kanssa perustamassaan Test Center Tiililä Oy:ssä ja nykyisin toimiessaan Test World Oy:n toisena omistajana ja yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Test World Oy:n viimeisin merkittävä panostus on ollut Ivalossa toteutettu ympärivuotiseen autojen ja renkaiden talvitestaukseen soveltuva sisätestaushalli ja sen tämän hetkinen laajennustyö. Projekti on maailmantasolla ainutkertainen, koska vastaavia testausmahdollisuuksia ei ole tarjolla missään muualla kenelle tahansa.

SATL:n piirissä Tiililä on ollut mukana muun muassa aktiivisena toimijana Helsingin Autoteknillisessä Yhdistyksessä toimittuaan useita vuosia yhdistyksen puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Perinteisesti merkiksi nimityksestä on luovutettu levykkeeseen kiinnitetty Vuoden Auton vaihteiston synkronirengas. Viime vuosina poikkeuksen palkinnon ulkoasussa ja siitä johtuen harmaita hiuksia toiminnanjohtajalle ovat aiheuttaneet sähkö- ja hybridiautojen valinnat Vuoden Autoiksi. Toista kertaa putkeen tänä vuonna valinta kohdistui taas perinteisemmän voimalinjan omaavaan autoon, kun Peugeot 308 valittiin Vuoden Autoksi. Ongelmaksi palkinnon hankinnassa muodostui kuitenkin se, että Vuoden Auto julkistettiin Liittokokousviikon maanantaina, kun palkinto piti olla valmiina perjantaiaamusta. Kun tarvittavaa osaa ei löytynyt Suomesta, piti kehittää vaihtoehtoinen suunnitelma, jonka pohjalta edettiin. Niinpä palkinnoksi luovutettiin auton pienoismalli, jonka lisäksi Tiililälle luovutettiin jo perinteinen kultainen Vuoden Autoteknikon rintamerkki rintapielessä kannettavaksi.

Vuoden Autoteknillinen Yhdistys

Riihimäen Autoteknillinen Yhdistys voitti Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen tittelin vuoden 2013 selkeästi parhaimman toimintansa ansiosta kilpailun sääntöjen mukaisissa asioissa pistemäärällä 16, kun maksimipistemäärä oli 17. Kuten aikaisempina vuosina, valintaan vaikuttivat muun muassa jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso, toiminnan aktiivisuus sekä jäsenmaksujen hyvä hoito. Kyseinen vuosi oli yhdistyksen toiminnan 75. Jäseniä yhdistyksessä oli kaikkiaan 129.

Yhdistyksen hallituksessa toimivat puheenjohtajana Erkki K. Virtanen, varapuheenjohtajana Matti Taponen, sihteerinä Erkki Lepola, rahastonhoitajana Olli Lohilahti (hallituksen ulkopuolelta) ja muina jäseninä Erkki O. Virtanen (kuvassa toinen vasemmalta), Jarmo Lampo ja Markku Laakso (kuvassa vasemmalla).

Paljon toimintaa

Toimintaa oli melkein kaikille kuukausille pois lukien kesätauko. Vuosi alkoi tammikuussa Hyvinkäällä toimivan City-katsastus Oy:n toimintaan tutustumisella. Helmikuussa aktiviteetteina olivat erillisen vuosikokouksen lisäksi jo perinteeksi muodostunut jäärata-ajelu Saukkolan EK:lla Lopella. Maaliskuussa tutustumiskohteena oli AD-varaosaketjun keskusvarasto Hyvinkäällä.

Huhtikuussa 19.4. oli vuorossa yhdistyksen 75-vuotisjuhlat, jotka pidettiin Hyrian Riihimäen toimipisteessä. Juhlan yhteydessä koulun auto-osaston tiloissa oli samanaikaisesti harrasteautonäyttely, johon muutkin kuin juhlavieraat pääsivät tutustumaan seuraavana päivänä. Juhlassa Riihimäen kaupungin tervehdyksen esitti kaupungin hallituksen puheenjohtaja Tommi Räty. Juhlaesitelmän tulevaisuuden autosta piti VTT:n erikoistutkija Juhani Laurikko.

Ennen kesätaukoa toukokuussa oli vielä tutustuminen Hämeenlinnassa toimivaan Museo Militariaan.

Syksyn ohjelma alkoi syyskuussa suoritetulla Etelä-Hämeen Viestikillan kanssa yhteisellä tutustumisella Tampereen Vapriikissa olevaan vakoilumuseoon. Saman päivänä yhdistys oli myös mukana järjestämässä Auton Päivää yhdessä Autoliiton paikallisosaston ja muutaman muun toimijan kanssa. Syyskuun puolivälissä yhdistys osallistui myös Riihimäen Lasimuseon alueella pidettyyn Rautaa ja Petroolia -näyttelyyn. Syyskuun kruunasi vielä yhteinen saunailta Ykslammen majalla Ryttylässä.

Marraskuussa oli vuorossa tutustuminen Scanian korjaamoon Hämeenlinnassa. Vuosi päättyi pikkujoulujen viettoon Saukkolan Ek:n tiloissa Lopella.

Yhdistyksen edustajat olivat paikalla myös Liittokokouksessa Tampereella.

Seuraava Vuoden Autoteknillinen Yhdistys -tittelin saaja on taas haussa, kun uusi kilpailu on alkanut tämän vuoden osalta jo helmikuun kiertokirjeen mukana lähetettyjen sääntöjen mukaisesti. Onnea vielä kerran Riihimäkeläisille ja voimaa tämän vuoden taistoon!

Paras kirja-asiamies

Seinäjoen Seudun Autoteknillinen yhdistys myi vuonna 2013 parhaiten kirjoja. Heidän kirja-asiamiehenään toimi Ari Saunamäki, joka oli estyneenä saapumaan noutamaan palkintoa. Hänen sijaan onnitteluadressin vastaanotti yhdistyksen kokousedustajan toiminut yhdistyksen varapuheenjohtaja Kari Pirttimäki.

Sydämelliset kiitokset mukavasta viikonlopusta kaikille järjestäneen yhdistyksen jäsenille perheineen ja sidosryhmineen. 

Kuvat: Eero Aula ja Pasi Perhoniemi

29.04.2014 - Suomen Autolehti 5/2014 ilmestyy perjantaina 2.5.2014

Heti Wapun jälkeen toukokuun alussa ilmestyy Suomen Autolehden 88-sivuinen lukupaketti.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Yli 40 sivua asiaa raskaasta kalustosta. Esillä muun muassa juttuja Scanian sekä Volvon koeajokiertueista, merkkikorjaamon toimintaa täydentävistä oheispalveluista, monimerkkikorjaamon pysyttelystä ajan hermolla, Raskoneen kiinnostuksesta myös perävaunuihin, Sisun vaihtoautomyynnin tehostamisesta sekä uusista EURO VI -moottoreista, kuljettajaksi hakeutumisen houkutusvajeesta, etädiagnostiikan tuomasta ennakoinnin lisäämisestä huoltoon yms.
 • Laitekatsauksessa ovat esiteltynä raskaan kaluston renkaanvaihtokoneet.
 • Autoalan opiskelijoiden taitoja koetellaan vuosittain Taitaja-kilpailuissa. Tänä vuonna Lahdessa pidetyissä kilpailuissa päänvaivaa nuorille osaajille aiheuttivat muun muassa toimimattomat tuulilasin pyyhkijät ja raitakuvion maalaus.
 • Maistiaisia New Yorkin autonäyttelystä. Näyttelyssä esiteltiin yllättävän paljon uutuuksia ja näyttelyn merkitys maailmankartalla on nousussa. Niin amerikkalaiset kuin ulkomaiset autonvalmistajat pyrkivät ottamaan mahdollisimman suuren osan tänä vuonna tehtävästä vuosikymmenen myyntiennätyksestä.
 • Uusi voimansiirtotekniikka ei ole pelkkää automaattia. Käsivaihteisto kirii kehityksen mukana.
 • Moottoritekniikkaa: MAN DO836 LFL67. Kuusisylinterinen rivimoottori luo vakaan perustan myös jakelukäyttöön tarkoitetun hyötyajoneuvon voimalinjalle. MAN on päivittänyt koetellun perusmoottorinsa EURO VI -versioksi.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.5.2014. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

29.04.2014 - SATL:n Kesäpäivät 13.-15.6.2014 Vääksyssä

07.05.2014 - Vuoden 2014 Moottoriliikenteen ansiomerkit on jaettu

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry on vuonna 1993 perustanut Moottoriliikenteen ansiomitalin. Tasavallan presidentin on antanut mitalista 1.4.2007 voimaan tulleen asetuksen ja Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien Suurmestari on hyväksynyt mitalin virallisten mitalien listaan. Moottoriliikenteen ansiomitalin myöntää asetuksen mukaan Liikenne- ja viestintäministeri Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry:n hallituksen asettaman mitalitoimikunnan esityksestä.

Mitali myönnetään ansiokkaasta valtakunnallisesta toiminnasta suomalaisen moottori liikenteen hyväksi, tai henkilölle, joka pitkäaikaisella ja tuloksekkaalla työllään on edistänyt tieliikenteen kehittämistä.

Liikenneministeri Henna Virkkunen (kuvassa neljäs oikealta) jakoi myöntämänsä  Moottoriliikenteen ansiomitalit 7. toukokuuta 2014 kahdeksalle tieliikenteen toimintaa valtakunnallisesti edistäneelle henkilölle.

Ansiomitalin saivat:

Mitali nro 166: Toimitusjohtaja Heikki Hedman, Keskusautohalli Oy (kuvassa toinen oikealta)

Mitali nro 167: Toimitusjohtaja Tom Terinkoski, Teknotoimi Oy Autokiila (kuvassa kolmas oikealta)

Mitali nro 168: Tutkija Juhani Laurikko, VTT (kuvassa oikealla)

Mitali nro 169: Toimitusjohtaja Iiro Lehtonen, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry (kuvassa takana toinen vasemmalta)

Mitali nro 170: Tiepalvelupäällikkö Lauri Lindroos, Autoliitto ry (kuvassa kolmas vasemmalta)

Mitali nro 171: Toimitusjohtaja Juha Pentikäinen, Lähitaksi Oy (kuvassa vasemmalla)

Mitali nro 172: Ylitarkastaja Jussi Pohjonen, Poliisihallitus (kuvassa neljäs vasemmalta)

Mitali nro 173: Toimitusjohtaja Jan-Martin Börman, Ovenia Group Oy (kuvassa viides oikealta)

Mitaleja on myönnetty vuodesta 1993 lähtien kaiken kaikkiaan siis 173 kappaletta. Mitalissa on kuvattuna auton ohjauspyörä ja ajajan kädet sekä teksti "Moottoriliikenteen hyväksi".

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry on kahdeksan tieliikennejärjestön yhteistyöelin. Jäseninä ovat Autoalan Keskusliitto ry, Autoliitto ry, Autotuojat ry, Linja-autoliitto ry, Suomen Autokoululiitto ry, Suomen Autoteknillinen Liitto ry, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ja Suomen Taksiliitto ry.

 

30.05.2014 - Suomen Autolehti 6/2014 ilmestyy maanantaina 2.6.2014

Kesäkuun alussa ilmestyy Suomen Autolehden 80-sivuinen lukupaketti.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Autoalalla on totuttu siihen, että Otaniemen korkeakoululta löytyy autoalaan erikoistunut professori. Matti Juhala on ollut autoprofessorina yli 15 vuotta. Aikaan mahtuu monta kohokohtaa EU-tutkimushankkeineen ja FISITAn johtotehtävineen. Seuraaja tarvitaan pian, mutta professuurin jatko on uhattuna. Jatkoa soisi löytyvän.
 • Insinöörien koulutus uudistuu, kun ammattikorkeakoulutuksen uudistuksissa tähdätään joustavampaan työelämälähtöisyyteen sekä opiskelun tarkoituksenmukaisuuteen. Uusi rahoitusmalli kannustaa oppilaitoksia sekä yhteistyöprojekteihin yrityselämän kanssa että huolehtimaan opintojen etenemisestä.
 • Moottoripyörien elektroniset järjestelmät yleistyvät. Samalla kasvaa niiden testaamisen tarve. Tieto vapautuu vuonna 2016, ja huoltomarkkina avautuu riippumattomille toimijoille.
 • Kiinalainen autotekniikkako on vielä jäljessä? Ainakin BYD Tang puhuttelee: kiihtyvyys 0-100 km/h viisi sekuntia, neliveto ja kahden litran kulutus. Edessä on 151 kW kehittävä 2,0-litrainen turboahdettu polttomoottori ja taka-akselilla 110 kW tehoinen sähkömoottori. Pekingin Autonäyttelyn katsauksessa on myös muista esitellyistä malleista juttua.
 • Jyväskyläläisessä Siroauto Oy:ssä panostetaan työn laatuun ja hyvään asiakaspalveluun. Perheyrityksen toimintapuitteet on päivitetty vastaamaan viimeisimpiä vaatimuksia.
 • Laakkonen on investoinut merkittävästi kotipaikkakuntansa Joensuun jälkimarkkinatoimintoihin. Lisäksi BMW:tä varten on perusteellisesti uudistettu myymälätila.
 • Kuluttajansuojalaki uudistuu kesäkuussa, kun EU-tason uudistukset tuovat muutoksia myös kotoiseen kuluttajalainsäädäntöön. Merkittävimmät uudistukset koskevat etämyyntiä ja tiedonantovelvollisuutta.
 • Koeajojen yhteydessä käytettyjä ajoneuvojen käyttöluvan ehtoja on päivitetty. Nyt autoliikkeen ja asiakkaan vastuut ovat aikaisempaa yksiselitteisemmät.
 • Eri metalleja ja niiden seoksia käytetään komponenteissa ja rakenteissa, joilta vaaditaan lujuutta. Metalleillakin on kiderakenteesta johtuvia heikkouksia, siksi joihinkin käyttökohteisiin houkutteleva vaihtoehto on metallinen lasi. Sen sisäinen rakenne on erilainen kuin tavallisilla metalleilla.
 • Laitekatsauksessa ovat esiteltynä kevyen kaluston tasapainotuskoneet.
 • Moottoritekniikkaa: PSA ED2 DTS. PSA Peugeot Citroen -yhtymän kolmesylinterinen EB-ottomoottori esiteltiin noin puolitoista vuotta sitten. Ahtamisen ja bensiinin suorasuihkutuksen myötä on edetty toiseen vaiheeseen. Tuloksena on taloudellinen ja suorituskykyinen pikkumoottori.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.6.2014. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

27.06.2014 - SATL:n Kesäpäivät pidettiin Vääksyssä 13.-15.6.2014

Vuoden 2014 SATL:n Kesäpäivät järjestettiin Vääksyssä ja Vesivehmaalla 13.-15.6.2014. Järjestelyistä vastasi Lahden Autoteknillinen Yhdistys. Tapahtuman keskuspaikkana toimi hotelli Tallukka. LATY:n kesäpäivätyöryhmän tavoitteena oli järjestää sellaiset kekkerit, että edellisiä Lahden yhdistyksen vuonna 1992 järjestämiä Kesäpäiviä ei tarvitse enää muistella, kun on uutta muisteltavaa. Mottona oli: jos kaikki menee hyvin, ollaan paikallisuutisissa, ja jos kaikki ei mene putkeen, niin ollaan valtakunnallisissa uutisissa... Paikalle oli saapunut noin 60 henkilöä.

Ohjelma alkoi perjantaina 13. päivä Vääksyn keskustassa. Ensimmäisenä tutustumiskohteena oli Vääksyn kanavan lähistöllä oleva Päijänne-talo, jossa oli nähtävillä paikkakunnalta kotoisin olevan uistimista tunnetun Rapalan historiaa. Lisäksi nähtävillä oli tietoa Päijännetunnelista, josta Pääkaupunkialue saa juomavetensä. Erikoisnäyttelynä oli tarinaa ketuista. Kierroksen jälkeen siirryttiin kanavan vieressä olevan kosken viereen nostelemaan paikallista kuohujuomaa tapahtuman avauksen kunniaksi ja seuraamaan pienen kosken kuohuja, jotka aiheutuivat Vesijärven vesien valumisesta Päijänteeseen. Ylimääräisen ohjelmanumerona seurasimme kanavaan sululle tulleen Vellamo-laivan lipumista ohi. Vääksyn ja Rapalan historiasta tapahtumaan osallistujille oli kertomassa opas Merja Palokangas-Viitanen. Sen jälkeen loppuillan ohjelmassa oli makkaran grillausta ja syöntiä hotellin pihapiirissä olleessa grillikodassa.

Lauantaina alkoi tapahtuman pääohjelma. Viimeisten osallistujien saavuttua paikalle saatiin päivän kulusta esittely. Ohjelmiksi oli muutama eri vaihtoehto. Naistoimikunta oli järjestänyt kauniimpaa sukupuolta enemmän kosiskelevan ohjelman tutustumisineen Lauran kauppaan ja Urajärven kartanoon. Loppuryhmän osalta matka suuntautui kohti Vesivehmaan lentokeskusta ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevaa pientä kilparataa. Keli oli tuulinen ja viileä, mutta hyvää oli se, että vettä ei satanut.

Paikalle saavuttua 13 erikoisohjelmaan eli kovapanosammuntoihin ennakkoilmoittautuneen henkilön ryhmä sullottiin armeijan nykyaikaisen maastokuorma-auton lavalle kuljetushäkkiin, jossa jokaiselle taistelijalle oli varattuna oma istuin. Tällä ryhmällä suuntana oli kentän välittömässä läheisyydessä sijainnut ampumarata ja tehtävänä suorittaa ammunta RK-95 reserviläisaseilla. Ryhmä jaettiin kolmeen osaan, joissa osallistujat ampuivat ohjatusti ensin viisi kohdistuslaukausta 100 metrin matkalta tauluihin. Aseet oli kohdistettu 150 metriin eikä niitä saanut säätää, joten siksi kohdistuslaukaukset. Sen jälkeen tarkistettiin osumat ja sen perusteella kukin ampuja suoritti oman säätönsä tähtäyskohtaan. Varsinaisessa kilpailuosassa suoritettiin ohjatusti 10 laukausta. Tulokset luvattiin ilmoittaa vasta seuraavana päivänä palkintojen jaon yhteydessä, joten välitöntä palautetta kohdistuksen onnistumisesta piti jäädä odottelemaan. Kokemuksena tämä oli suurimalle osalle armeijamuistoja herättävä, mutta ikimuistoinen niille muutamalle daamille, jotka eivät aiemmin olleet aseisiin koskeneet. Ampumisvuoron odottelun ryhmä vietti viereisessä grillikodassa kahvista ja makkarasta nauttien.

Rata-alueella seurattavana ollut ohjelma oli monipuolinen ja autoihin liittyvä. Ammunnan kanssa päällekkäisinä ohjelmina olivat neljän eri ajoneuvon välinen kiihdytyskisa (enduromoottoripyörä, mönkijä, moottorikelkka ja auto) sekä nesteettömien ajoneuvojen välinen kilpailu. Molempien kilpailujen tuloksista oli järjestetty arvauskilpailu linja-automatkalla radalle.

Kiihdytyskilpailussa kiperin välienselvittely oli moottoripyörän ja moottorikelkan välillä. Lopputulos jäi maalikamerakuvan varaan moottoripyörän ollessa aavistuksen nopeampi. Edellisistä jääneenä auto oli mönkkäriä nopeampi. Nesteettömien autojen kilpailussa heikoimman tuloksen saavutti auto, josta oli poistettu kaikki nesteet, ilmeisesti myös bensatkin oli imetty melko vähiin, kun auto ei meinannut päästä liikkeelle lainkankaan. Ongelma ajonestossa onneksi saatiin korjattua. Toiseksi pisimmälle pääsi auto, josta oli öljyt poistettu, mutta jäähdytysnesteet jätetty. Siitä tosin laukesi vaihteisto ennen moottoria, joten moottorin loppu koitti paikallaan huudattaessa. Pisimmälle pääsi auto, josta oli jäähdytysnesteet poistettu, mutta öljyt korvattu rypsiöljyllä. Yksi autoista oli jouduttu vaihtamaan edellisenä päivänä, kun ensimmäinen kokonaan nesteetön moottori leikkasi kiinni jo hinausauton lavetille ajettaessa.

Niin ampujat kuin naistoimikunnan retkellä olleet saapuivat paikalle kenttälounaalle, joka oli erittäin ravitseva. Lounaan jälkeen alueella oli järjestettynä 8 rastin perhekilpailu sekä yhden rastin mittainen piirien välinen kilpailu. Perhekilpailussa piti tunnistaa oikeassa järjestyksessä olleet olympiarenkaat, heittää tikkaa, tunnistaa eri lintuja, tunnistaa eri hedelmiä, tunnistaa eri autoja, ampua laseraseella, heittää frisbeegolfkiekkoja koriin ja kertoa Ahvenanmaan kaikki 16 kuntaa. Piirien välisessä kilpailussa tulos oli puolestaan huomattavasti enemmän sattuman varassa, kun tuloksen ratkaisi yksi heitto Mölkkyä. Jos joukkueessa eli useampi heittäjä, heistä parhaan tulos ratkaisi.

Päivän pääohjelmanumerona oli kolariesitys. Alkuasetelma oli, että valkoinen Opel Vectra lähestyy risteystä, johon on jumiutunut asuntovaunuyhdistelmä. Näytöksessä kauko-ohjattu Opel törmäsi noin 50 km/h nopeudella vaunua vetävän auton perään jatkaen hallitsemattomasti kulkuaan muutama sata metriä samalla nopeudella niin pitkälle rataa kunnes se ajautui hiekkakuopan jyrkälle seinämälle ja pysähtyi siihen. Onnettomuuden jälkeen paikalle saapui lähistöllä olleet pelastuslaitoksen yksiköt antaen työnäytöksen pelastustoiminnasta. Paikalla oli kaksi paloautoa, kaksi ambulanssia ja poliisiauto. Lisäksi paikalle saapui ambulanssikopteria imitoiden oikea helikopteri, joka laskeutui rata-alueelle onnettomuusautojen väliin. Esitys oli vaikuttava ja esityksen aikana pelastusalan asiantuntija selosti kovaäänisten kautta tapahtuman etenemisen onnistuneesti.

Osana tapahtumaa kaikilla oli mahdollisuus tutustua lentokentällä sijaitsevaan lentomuseoon sekä paikalla olleisiin Hämeen mobilistien mobilistiautoihin. Lisäksi koeajettavana oli Toyota:n taloudellisenajonsimulaattori, jonka tuloksista oli tiedossa palkinto kolmelle parhaalle. Ylimääräisenä ohjelmanumerona saatiin taitolentonäytös, kun lentokentältä lähtenyt JAK-taitolentokone suoritti ilma-akrobatiaa.

Sen jälkeen kun päivän ohjelma oli saatu lentokentän ympäristössä pulkkaan, oli vuorossa siirtyminen takaisin Vääksyyn ja hotelli Tallukkaan. Pienen tauon jälkeen vuorossa oli Lahden Autoteknillisen Yhdistyksen 80-vuotisjuhlaillallinen. Iltajuhlassa paikalla oli kaikkiaan noin 90 henkilöä. Juhlan muutaman puheenvuoron pitivät LATY:n puheenjohtaja Unto Tervo, SATL:n puheenjohtaja Keijo Mäenpää sekä toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi. Puheiden jälkeen keskityttiin juhlaillallisen nauttimiseen. Ennen illallistanssiasia suoritettiin arpajaisten suurimpien palkintojen arvonnan ja seurattiin taustalla pyörineitä kuva- ja videokavalkadeja viikonlopun tapahtumista. Iltaohjelma päättyi puolelta öin.

Sunnuntaina aamupalan jälkeen oli vuorossa palkintojen jako. Palkintoja oli jaossa monessa eri luokassa. Perhekilpailun osalta tulokset olivat kuuden kärjen osalta seuraavat:

1.     Koskelot                                       154 pistettä

2.     Pynnönen ja Sareva                    146 pistettä

3.     Juhola ja Mikkola                         140 pistettä

4.     Juttulat                                         129 pistettä

5.     Gröndahlit                                    128 pistettä

6.     Perhoniemi ja Aatola                   127 pistettä

Itä-Suomen piiri voitti piirikilpailun Ylä-Savon ATY:n Unto Mähösen heittämällä ylivoimaisella tuloksella saaden haltuunsa kiertopalkintopystin seuraaviin Kesäpäiviin asti.

Naisten kolmiottelun voitti Ann-Marie Juttula 91 pisteellä saaden samalla palkinnon lisäksi naisten kiertopalkinnon haltuunsa seuraaviin Kesäpäiviin asti. Toiseksi tuli Pirjo Mikkola 73 pisteellä ja kolmanneksi Maria Aatola 68 pisteellä. Neljäs oli Raili Gröndahl 63 pisteellä ja viides Sanna Koskelo 62 pisteellä.

Nesteettömien autojen kilpailun ja kiihdytyskilpailun yhteistulokset parhaiten arvasi Usko Viitanen, toiseksi parhaiten Maria Aatola ja kolmanneksi parhaiten Keijo Mäenpää. Taloudellisenajonsimulaattorilla parhaan tuloksen ajoi Kari Asikainen, toiseksi parhaimman Jani Juttula ja kolmanneksi parhaimman Ossi Oikarinen.

Kovapanosammunnan tulokset olivat järjestäjille positiivinen yllätys: tulokset olivat tosi kovia.  Kuuden kärki muodostui seuraavaksi (maksimi 100 pistettä):

1.     Hannu Hietamäki                         96 pistettä

2.     Anniina Lindqvist                          95 pistettä

3.     Maria Aatola                                 90 pistettä                            

4.     Jouko Kemppi                               90 pistettä (vähemmän 10 kuin edellisellä)

5.     Pasi Perhoniemi                           89 pistettä

6.     Lari Haapala                                 87 pistettä

Ennen kotiinlähtöä nautittiin vielä nokipannukahvit hotellin grillikodalla ja halukkaat pääsivät katselemaan maisemia etelään Lahden suuntaan Vesijärvelle ja pohjoiseen Päijänteelle hotellin vieressä sijaitsevasta näkötornista. Päivistä jäi mieleen mukava tunnelma ja mielenkiintoinen ohjelma, vaikka säät eivät aivan parhaalla mahdollisella tavalla päiviä suosineetkaan. Ja hyvää oli se, että ei jouduttu valtakunnanuutisiin. Suuret kiitokset koko Lahden Autoteknillisen Yhdistyksen kesäpäivien järjestelyryhmälle hyvin onnistuneista ja ikimuistoisista Kesäpäivistä. Nyt ei tarvitse muistella vanhoja juttuja, kun on uusia muisteltavaksi. Lahden ATY on tehnyt tapahtumasta Youtubeen video- ja kuvakoosteen, jonne on päästävissä Lahden ATY:n kotisivun linkistä osoitteesta http://laty.fi/.

Seuraavat SATL:n Kesäpäivät järjestetään 12.-14.6.2015 Ellivuoressa Sastamalassa Etelä-Satakunnan Autoteknillisen Yhdistyksen järjestämänä. Seuratkaa tarkempaa ilmoittelua myöhemmin. Nähdään siellä!

27.06.2014 - FISITA:n maailmankongressi pidettiin Maastrichtissa Hollannissa 2.-5.6.2014

Autoinsinöörien maailmanjärjestön FISITA:n 35. joka toinen vuosi järjestettävä maailmankongressi järjestettiin tänä vuonna Hollannin Maastrichtissa kesäkuun alussa. Järjestelyistä vastasi Hollannin autoinsinöörijärjestä KIVI-NIRIA yhdessä Belgian UBIA- ja Saksan VDI-autoinsinöörijärjestöjen kanssa. Kongressin teemana oli "Älykäs liikenne ratkaisemaan tulevaisuutemme liikkumisen, turvallisuuden ja ympäristön haasteet" (Intelligent transport to solve our future mobility, safety and environmental challenges). Osallistujia kongressissa oli noin 1400 paristakymmenestä maasta.

Kongressin käsittelemät aihealueet oli jaettu kymmeneen osaan: Puhtaat ja hyötysuhteeltaan hyvät moottoriteknologiat, Uuden energian voimalinjat, Kevyet rakenneratkaisut, Ajoneuvojen dynamiikka ja älykäs hallinta, Automatisoitu tai tuettu ajaminen, Ajoneuvojen inhimilliset tekijät, Vaihteistot ja hybridit, Kehittynyt turvallisuusteknologia, NVH ja Uudet liikkumisen ja ajoneuvojen konseptit. Lisäksi kouluttajille oli kaksi eri tilaisuutta sekä uutuutena liikkeen johdolle suunnatut laajempialaiset seminaarit. Toinen merkittävä uutuus oli nuoremmille koululaisille suunnattu urapäivä, jolloin esillä oli autoalaan liittyvää uraohjausta ja alan esittelyä tulevia alan valintoja tekeville koululaisille. Paikalle kuljetettiin linja-autoilla vähän yli 300 koululaista lähialueilta tutustumaan alaan.

Kongressin avajaisten pääpuhujaksi oli kutsuttu Audi AG:n hallituksen jäsen Prf. Dr. Ing. Ulrich Hackenberg. Hänen puheensa aiheena oli "Connectivity as Key Enabler for Safety and Efficiency in Automotive". Esityksessään hän toi esiin, että yli 93 %:ssa Audin tutkimista onnettomuuksista inhimillinen tekijä oli onnettomuuden perussyynä. Näin ollen ajoneuvojen avustavan tekniikan kehittyminen ja tietojen kulkeminen niin ajoneuvon ja infran välillä kuin ajoneuvojen kesken vähentää tulevaisuudessa inhimillisten virheiden vaikutuksia.  

Yksi mielenkiintoisista paneelikeskusteluista koski automatisoitua ajamista. Puhujina olivat Googlelta Anthony Levandowski, Continentalilta Helmut Matschi ja UMTRI/TTI:ltä John Maddox. Moderaattorina toimi Fordilta aihealueen kehitystyöstä vastaava Greg Stevens. Levandowski toimii Googlen automaattisten autojen kehitystyöryhmässä, joten hän toi esille heidän saavutuksiaan esitellen lyhyesti myös juuri julkisuuteen tuotua autonomisen auton prototyyppiä. Totuuden nimissä on kuitenkin todettava, että vielä on pitkä matka siihen, että markkinoilla ja liikenteessä olisi oikeasti kaupallisia autonomisia autoja. Jo itsessään autonomiseen ajamiseen tarvittavan anturoinnin kustannus on vielä aivan liian suuri. Pelkkä laserskanneri, joka Googlen autonomisen protoauton katolla sijaitsee, on noin 50 000 $:n arvoinen.

Tarkemmin kongressin sisällöstä kerrotaan syyskuun alussa ilmestyvän Suomen Autolehden numerossa 7/2014.

Suomalaisedustus oli kongressissa aikaisempaa laajempi. Eniten esityksiä oli Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä, viisi kappaletta. Lisäksi esitys oli Oulun yliopistosta ja yksi Aumet Oy:stä.

Kongressin yhteydessä oli näyttely, johon osallistui noin 40 yritystä. Näyttelyalueen yhteydessä oli esillä nyt kolmatta kertaa "Islands of Exelence" -osastoilla viiden yliopiston autotekniikan tutkimusprojekteja. Näille osastoille oli täytynyt hakea erikseen ja yhdeksän kandidaatin joukosta FISITA:n koulutustoimikunnan edustajat olivat valikoineet nuo viisi. Yliopistoista kolme oli saksasta (HAN University of Applied Sciensies, KU Leven ja RWTH Aachen University), yksi Tsekeistä (Czech Tecnical University in Prague) ja yksi Hollannista (TU Eindhoven).

Kongressin yhteydessä järjestettiin opiskelijoille suunnattu Travellin Fellowship -ohjelma. Ohjelman tarkoituksena on, että kukin FISITA:n jäsenjärjestöistä lähettäisi yhden autoalan korkeakouluopiskelijan tutustumaan järjestävän maan autoteollisuuteen ja kulttuuriin sekä verkostoitumaan niin muiden TF-ohjelmaan osallistuvien kanssa kuin kongressiin osallistuvien kanssa. SATL on monen vuoden ajan lähettänyt hakemusten perusteella yhden opiskelijan tapahtumaan. Tällä kertaa kyseinen henkilö oli Aalto Yliopiston teknillisestä korkeakoulusta DI:ksi valmistunut Arto Niskanen, joka on jatkamassa tohtorikoulutuksen merkeissä Aallossa. Hän piti oman esityksensä opiskelijakongressissa otsikolla "Accelometers on the Inner Liner of the Tyre to Estimate Aquaplaning". Häneltä saadun palautteen mukaan matka oli erittäin positiivinen kokemus ja saadut kontaktit varmasti hyödyllisiä tulevaisuudessa. Tarkempi matkaraportti häneltä saadaan seuraavaan Satelliitti-lehteen, joka ilmestyy joulukuun alussa.

Jo ennen kongressin loppua alkoivat FISITA:n omat kokoukset, jotka jatkuivat kaksi päivää. Toiminnanjohtaja osallistui koulutustoimikunnan, edustajiston sekä EAEC:n kokouksiin. Kongressin lopussa vaihtui perinteiden mukaisesti järjestön puheenjohtajuus, joten Kiinaa edustanut tohtori Li Jun siirtyi sivuun ja Eurooppaa edustanut, mutta Yhdysvalloissa asuva ja työskentelevä Paul Mascarenas otti puheenjohtajuuden vastaan.

FISITA:n organisaatiossa on tapahtunut myös muutoksia, kun 17 vuotta toimitusjohtajana toiminut Ian Dickie lähti eri työnantajan palvelukseen vuoden vaihteessa. Uusi toimitusjohtaja nimettiin huhtikuussa hallituksen kokouksessa Detroitissa ja hän on nimeltään Chris Mason Hän aloittaa tehtävässä elokuun alussa. Hänet esiteltiin kongressissa edustajille. Lisäksi koulutustoimikunnan vastaavana FISITA:n toimistolla toiminut Elliot Maule on myös vaihtanut työnantajaa. Hänelle ei ole vielä seuraajaa valittu, vaan FISITA:n toimiston väki on tehnyt hänen työt. Uusi toimitusjohtaja suorittaa uuden henkilön haun ja valinnan.

Seuraava FISITA:n maailmankongressi pidetään Busanissa Etelä-Koreassa 26.-30.9.2016 KSAE:n toimesta. Vuoden 2018 kongressi puolestaan päätettiin pidettävän Intian Chennaissa.

27.06.2014 - Mestarimekaanikko kilpailut muuttuvat vuosittaiseksi tapahtumaksi

Tämän vuoden Mestarimekaanikko 2014 -kilpailut saivat sen verran hyvää julkisuutta, että keväällä päätettiin siirtyä kilpailussa vuosittaiseen rytmiin aikaisemmasta kolmen vuoden rytmityksestä, joka on johtunut Auto & Korjaamo -messujen rytmityksestä. Kilpailu toteutetaan viime kerran tavoin kolmessa vaiheessa. Tarkka aikataulu ilmoitetaan myöhemmin, mutta tämän hetken suunnitelma on, että esikarsinta tapahtuu internetissä marraskuun puolivälissä, 10 kilpailijan semifinaali Stadin Ammattiopiston tiloissa Helsingin Haagassa tammikuun jälkipuoliskolla ja sieltä selviytyneiden kolmen kilpailijan lopullinen järjestys ratkeaa finaalissa AEL:n tiloissa Helsingin Malminkartanossa helmikuun alkupuolella. Laittakaa sanaa liikkeelle, että kilpailu on taas tulossa ja koettakaa etsiä halukkaita kilpailijoita mukaan. Tarkempaa tietoa aikataulusta ja ilmoittautumisohjeet sekä muu informaatio toimitetaan elokuun lopussa.

20.08.2014 - Kutsu Mestarimekaanikko 2015 -kilpailuun

Suomen Autoteknillinen Liitto järjesti ensimmäisen valtakunnallisen Mestarimekaanikko -kilpailun talvella 1997. Nyt SATL järjestää yhdeksättä kertaa ammatissa toimiville automekaanikoille suunnatun, mutta myös muille autoalan ammattilaisille sopivan Mestarimekaanikko 2015 -kilpailun. Edellisen kerran kilpailut järjestettiin vuoden 2014 alussa, jolloin osanottajia oli mukana sekä merkkiorganisaatioista että muualta. Saadun positiivisen palautteen ansiosta kilpailusta on nyt tehty vuosittainen.

Vuoden 2014 kilpailun voitto meni Autoasi -organisaatiota edustaneelle Jari-Pekka Kopralle (Autoasi Motomer, Espoo).

Kilpailu toteutetaan edellisen kerran tapaan ja se koostuu kaikkiaan kolmesta vaiheesta:

 • lauantaina 29.11.2014 klo 12:00 - 14:00 pidetään ennakkoilmoittautumisen vaativa karsintakilpailu internetin välityksellä osoitteessa: http://www.hmv-systems.fi/prodiags/fi/ => Kirjaudu sisään (kullekin ilmoittautuneelle toimitetaan etukäteen henkilökohtainen tunnus ja salasana). Karsinnassa on monipuolisia auton huoltoon, korjaukseen ja diagnostiikkaan liittyviä teoriatehtäviä, joiden suorittamiseen on aikaa kaksi tuntia.
 • lauantaina 24.1.2015 pidetään semifinaali Stadin ammattiopiston toimipisteessä Haagassa osoitteessa Ilkantie 3, 00400 Helsinki. Semifinaaliin otetaan mukaan yhteensä kymmenen kilpailijaa esikarsintakilpailun perusteella mukaan lukien mahdolliset maahantuojien suoraan semifinaaliin ilmoittamat kilpailijat. Jokaiselle semifinaaliin päässeelle ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. Semifinaalissa on sekä käytännön- että teoriatehtäviä. Kilpailijat suorittavat tehtävät kahdessa ryhmässä. Tehtävät käsittelevät autotekniikan yleisiä osa-alueita (moottoritekniikka, alusta ja voimansiirto, polttoaine- ja sytytysjärjestelmät, lainsäädäntö sekä ympäristö- ja asiakaspalvelukysymyksiä). Paikalle kutsutaan lehdistöä ja alan vaikuttajia. Varsinainen yleisötilaisuus tapahtuma ei kuitenkaan ole.

Yksi rasteista käsittelee sähkö- tai hybridiautoja. Kyseisen rastin toteuttamiseksi jokaisen kilpailijan tulee olla suorittanut SFS6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutus. Niille semifinaalin osallistuville kilpailijoille, jotka eivät kyseistä koulutusta ole aiemmin suorittaneet, tarjotaan mahdollisuus osallistua kyseiseen koulutukseen ennen semifinaalia siten, että kilpailun järjestäjä vastaa koulutuksen kuluista. Majoitus- ja matkakuluista vastaa kilpailija itse. Koulutuksen toteuttaa HMV-Systems Oy. Asiasta informoidaan tarkemmin samalla, kun tieto semifinaaliin pääsystä toimitetaan.

 • Semifinaalin tulosten perusteella kärkikolmikko ratkaisee lopullisen järjestyksensä finaalissa, joka pidetään perjantaina 6.2.2015 aamupäivästä AEL:n tiloissa Helsingin Malminkartanossa osoitteessa Kaarnatie 4, 00410 Helsinki. Pisteytys finaalissa lähteen nollilta eli semifinaalin tuloksia ei lasketa tähän mukaan. Finaali koostuu kolmesta käytännön työrastista. Kärkikolmikon palkintojenjako pidetään samana päivänä 6.2.2015 iltapäivästä AEL:n tiloissa järjestettävän autoalan jälkimarkkinoiden ajankohtaisseminaarin lopuksi.

Kolme parasta palkitaan merkittävillä tavarapalkinnoilla. Finaalista ulos jääneet semifinalistit saavuttavat neljännen sijan ja saavat palkinnoksi vapaavalintaisen kirjan Autoalan Koulutuskeskus Oy:n valikoimista. Lisäksi kukin semifinalisti saa käyttöoikeudet vuodeksi Prodiags -virtuaaliseen oppimisympäristöön sekä Suomen Autolehden vuosikerran.

Ilmoittautumiset

Ennakkoilmoittautuminen osallistumisesta kilpailuun tulee tehdä Suomen Autoteknilliseen Liitoon marraskuun 21. päivään 2014 mennessä sähköpostitse osoitteeseen satl@satl.fi. 

Kilpailijoista tarvitaan seuraavat tiedot:

1.                         Kilpailijan nimi

2.                         Syntymäaika

3.                         Kotiosoite

4.                         Puhelinnumero

5.                         Sähköpostiosoite

6.                         Työnantaja

7.                         Ammattinimike/työtehtävä

8.                         Tieto SFS 6002 sähkötyöturvallisuuskoulutuksen suorittamisesta

Internetissä tapahtuvaa esikarsintaa varten jokainen saa henkilökohtaiset tunnukset ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen kilpailua edeltävän työviikon aikana. Tällä tunnuksella he pääsevät rekisteröitymään ProDiags -järjestelmään osoitteessa: http://www.hmv-systems.fi/prodiags/fi/ => Kirjaudu sisään vastatakseen esikarsintakysymyksiin 29.11.2014 kello 12:00 - 14:00 välisenä aikana.

Lisätietoja:

Pasi Perhoniemi

Toiminnanjohtaja

Puh. 044-523 9477

email: pasi.perhoniemi@satl.fi

Tulostettava kilpailukutsu on ladattavissa pdf-muodossa TÄSTÄ

27.08.2014 - Suomen Autolehti 7/2014 ilmestyy maanantaina 1.9.2014

Syyskuun alussa ilmestyy Suomen Autolehden 96-sivuinen lukupaketti. Lehden teemana on älyliikenne, josta on asiaa 20 sivun verran.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Älyliikenneteema:

o   Katsaus 10. eurooppalaiseen ITS-kongressiin

o   Älyliikenne kehittyy kokeilujen kautta, yhteistyöllä tuloksiin

o   Bussista taksin kautta kimppa-autoon, matkakortilla kiinni eri välineisiin

o   Hajanainen ala kasvun uralla, älyliikenne etsii yhteistä säveltä

o   Tiedonsiirtoa, pysäköintiä, autonjakamista; mahdollisuuksia erilaisille yrityksille

o   Älyä risteyksiin

o   Automaattisen ajamisen kehityksen haasteita: anturit, vastuut, kuljettaja

o   Euroopan komissio edistää kuljetusten ekosysteemiä, eri kuljetusmuotoja hallittava kokonaisuutena

o   Älyliikenne säästää, kohti pienempiä päästöjä

o   Tuore yritys panostaa kuluttajarajapintaan, tehot irti liikenteestä

o   Datafuusiolla tarkkaa informaatiota, isot automäärät hallintaan

 • Sähköturvallisuusmääräysten soveltaminen autoalalla on ollut melko tulkinnanvaraista ja kirjavaa. Uudistuvan standardin autoalaa koskeva liite tuo asiaan helpotusta.
 • Ensimmäinen katsastava korjaamo löytyy Urjalasta. Asiakkaat saavat nyt palvelua omalta paikkakunnalta. Hinnalla uusi katsastustoimija ei ole lähtenyt kilpailemaan.
 • Scania jatkaa linja-auton valmistusta Lahdessa. Myös tuotekehitys siirtyy Suomeen.
 • Toimiva yhteys työelämän ja oppilaitosten välillä on tärkeää molempien osapuolten kannalta. Hyvä esimerkki tästä on Oulun yliopiston ja Oy Sisu Auto Ab:n yhteistyö.
 • Yhdenkin automerkin varassa voi autokauppaa tehdä kannattavasti, kunhan merkki on valittu oikein. Esittelyssä kaksi eri yritystä.
 • Autokaupan ensimmäinen vuosipuolisko on ollut rankaa taistelua asiakkaista.
 • Näkymiä Yhdysvaltojen korjaamotoimintaan, odotettavissa vakaata kasvua.
 • Laitekatsauksessa ovat esiteltynä kevyen kaluston renkaanvaihtokoneet.
 • Moottoritekniikkaa: Volkswagen 2,0 l TDI 110 kW CRLB, VW:n kuusivuotiaan TDI:n Euro 6 -versio.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.9.2014. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

04.09.2014 - Suomen Autolehden kysely SATL:n extranetissä

 

Auta meitä!

Vain pari minuuttia!

Suomen Autolehti - diginä vai ei?

 

Arvoisa Suomen Autolehteä lukeva henkilöjäsen. Suomen Autolehti on Autoteknillisen Yhdistyksen yksi tärkeimmistä jäseneduista. Haluamme, että näin on myös jatkossa. Mediamaailman digitalisoituessa haluamme tietää, kuinka Suomen Autolehden tulisi olla muutoksessa mukana. Mielipiteesi on tärkeä!

Kysely on lyhyt. Suomalla tähän vain pari minuuttia aikaasi, autat meitä lehden kehitystyössä. Vastanneiden kesken arvotaan osallistuminen Autoalan Koulutuskeskus Oy:n järjestämälle kurssille kevään 2015 kurssivalikoimasta. Vastaukset käsitellään luottamuksella. Vastaukset tulee suorittaa 28.9.2014 mennessä.

Kysely löytyy SATL:n extranetistä. Sinne kirjautuminen tapahtuu osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/. Käyttäjätunnus (Username) on jäsennumerosi, joka löytyy muun muassa jäsenkortistasi. Henkilökohtainen salasana (Password) on toimitettu aiemmin. Jos se on päässyt unohtumaan, uuden salasanan voi pyytää toimistosihteeri Helga Kärkkäiseltä s-postitse osoitteesta helga.karkkainen@satl.fi tai toiselta allekirjoittaneelta osoitteesta pasi.perhoniemi@satl.fi.

04.09.2014 - Vuoden 2015 EAEC-kongressi järjestetään Unkarissa 8.-10.6.2015

Eurooppalaisten autoinsinöörijärjestöjen yhteenliittymän EAEC:n (European Automotive Engineers Cooperation) seuraava kongressi pidetään Unkarin Györissä 8.-10.6.2015. Sen esitysten haku (Call for Papers) on käynnissä. Kongressin järjestäjänä toimii Unkarin autoinsinöörijärjestö GTE.

Koska Suomen Autoteknillinen Liitto edustaa Suomea EAEC:ssa, pyrimme tiedottamaan yhteenliittymän kongressista ja sen suomista mahdollisuuksista esitellä Suomalaista osaamista kansainvälisesti tunnustetulla ajoneuvoalan foorumilla. Myös osallistuminen kuulijana kongressiin saattaa olla mielenkiintoista.

15th EAEC Congress -tapahtuman teemana on "Autoteollisuuden vastuu ja rooli Euroopan tulevaisuudessa"  (Automotive industry role and responsibility in the future of Europe). Esityksiä haetaan kahdeksasta eri kategoriasta. Takaraja esitysten yhteenvetojen lähettämiselle on 15.10.2014 ja itse esityksille 28.2.2015. Tarkemmat ohjeet ilmoittautumisesta, kongressin teemoista ja tiedot kongressista löytyvät kongressin kotisivuilta osoitteesta: http://www.eaec2015.org.

05.09.2014 - MOLIKE Eduskunnassa

Moottoriliikenteen Keskujärjesto MOLIKE:n perinteinen Eduskuntavierailu tapahtui tänään. Liikenne- ja viestintävaliokunnan sekä Valtiovarainvaliokunnan verojaoksen ja liikennejaoksen jäseniä oli saapunut keskustelutilaisuuteen lähemmäs kaksikymmentä. MOLIKE:n jäsenjärjestöistä paikalla puolestaan oli 8 henkilöä.

Keskusteltavina aiheina olivat muun muassa tiestön kunto sekä ajoneuvoverotus.

Tapaamisen yhteydessä jaossa oli oheinen materiaali, joka on luettavissa seuraavasta linkistä:

MOLIKE_Eduskunta_05092014.pdf

29.09.2014 - Suomen Autolehti 8/2014 ilmestyy keskiviikkona 1.10.2014

Lokakuun alussa ilmestyy Suomen Autolehden 96-sivuinen lukupaketti.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Komposiittien käyttö kokonaisissa korirakenteissa on laajenemassa superautoista lähemmäs kansanautoja. Tuleeko hiilikuitu arkiautoon?
 • Citroënin, Peugeot'n ja Toyotan yhteistyö pikkuautorintamalla on saanut jatkoa. Uudessa sukupolvessa on monia parannuksia. Tekninen läpiluotaus Citroën C1, Peugeot 108 ja Toyota Aygo -sisarmalleihin.
 • Autojen hiilidioksidipäästöjen vastaavuudesta todelliseen ajoon on käyty paljon keskustelua. Isoin epäkohta on kuitenkin se, että hiilidioksidimittaus ei lainkaan ota huomioon biopolttoaineiden etuja.
 • Pikaluotaus Frankfurtin Automechanika 2014 -messujen antiin. Varsinainen messuraportti on luettavissa marraskuun alussa ilmestyvässä Suomen Autolehdessä 9/2014.
 • Pitkän matkan raskaan liikenteen on katsottu olevan viimeinen, joka voisi saada sähköisen voimalinjan. Syy on selvä: mukaan tarvittava energian määrä on niin suuri, että akut tulisivat aivan liian painaviksi ja kalliiksi. Ruotsissa kokeiltava oleva sähkötie voi murtaa ajattelun.
 • Volvo on esitellyt raskaisiin ajoneuvoihin soveltuvan kaksoiskytkinvaihteiston. Vaihteisto kestää 2800 Nm vääntömomentin.
 • Tehtaan omistama maahantuontiyhtiö haluaa Alfa Romeolle, Jeepille ja Fiatille vakaan jalansijan Suomessa. Tiheästi vaihtuneet maahantuojat sekä mielikuvamurheet ovat haitanneet etenkin Fiatin viimeaikaista kehitystä Suomessa.
 • Peltikorjaamo muutti autoalan palvelukeskittymään.  Toimintaan haetaan kasvua yleiskorjaamotoiminnasta. Yritys sai mahdollisuuksia laajentaa palvelujaan uusien tilojen myötä.
 • Raportti autoinsinöörien maailmankongressista Hollannista.
 • Laitekatsauksessa ovat esiteltynä edulliset diagnoositesterit.
 • Moottoritekniikkaa: BMW Mini B38 A15. BMW Groupin uusi kolmisylinterinen, turboahdettu bensiinimoottori perustuu valmistajakonsernin joustavaan ratkaisuun, jossa rakennekehitystä ohjaa puolen litran sylinterikohtainen iskutilavuus.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.10.2014. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

10.10.2014 - Uusi SATL:n jäsenetu yhteistyössä HMV-Systemsin kanssa

Jäsenistömme autoalan ammatillisen osaamisen ylläpito ja vahvistaminen on ollut toimintamme perusta koko 80-vuotisen historiamme ajan. Niinpä olemme sopineet SATL:n jäsenille mahdollisuuden hankkia jäsenetuhintaan HMV-Systems Oy:n sähköisen Prodiags-oppimisympäristön ohjelmapaketteja henkilökohtaiseen opiskelukäyttöön.

Ohjelmapakettien valikoima on jaettu 11 eri osa-alueeseen, joista on mahdollisuus valita. Nämä osa-alueet ovat:

 1. Autotekniikan perusohjelmat: Autoalan työturvallisuus. Hydrauliikan perusteet. Määräaikaishuolto.
 2. Autosähkötekniikan perusohjelmistot: Sähkön perusteet. Yleismittari. Sähköiset peruslait. Rele. Elektroniikan perusteet.
 3. Mittaustekniikkaan ja vianetsintään liittyvät ohjelmat: Virtapiirikaaviot. Vianhaun perustaidot. Oskilloskoopin käyttö. ADAC3000 oskilloskooppi. Tunnistimet ja toimilaitteet.
 4. Autojen perussähköjärjestelmät: Käynnistysjärjestelmän toiminta ja testaus. Latausjärjestelmän toiminta ja testaus. Sytytys peruskurssi. Väylätekniikan perustaidot.
 5. Bensiininsuihkutus: Bensiininsuihkutuksen perusteet. Itsediagnostiikka. OBD - On Board Diagnostic.
 6. Dieseltekniikka: Itsediagnostiikka. Common Rail polttoainejärjestelmä. Pumppusuutinjärjestelmä. Diesel pakokaasutekniikka.
 7. Hybridi- ja sähköautotekniikka: StartStop - Mikrohybridi. Sähkö- ja hybridiautotekniikan perusteet. Sähköautotekniikka. Hybridiautotekniikka.
 8. Ajonhallinta: Ajodynamiikan hallinta. Sähkötoimiset seisontajarrut.
 9. Ilmastointitekniikka: Ilmastoinnin perusteet. Ilmastointi / lämmönhallinta.
 10. Turvatekniikka: Pyrotekniset turvalaitteet
 11. Automaattivaihteisto

Ohjelmapakettien tilaus tapahtuu omalla sähköisellä tilauslomakkeella, jonne pääsee SATL:n extranetistä löytyvän "Prodiags-tilaus" -linkin kautta. Kirjautuminen extranettiin tapahtuu osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/ jäsenen henkilökohtaisella tunnuksella ja salasanalla samalla tavalla kuin sähköisen Suomen Autolehden näköisversiota käyttäessä.

Lähettämällä ohjeiden mukaan täytetyn lomakkeen saat sähköpostiisi laskun HMV-Systems Oy:ltä ohjelman maksamiseksi. Maksun saannin jälkeen ohjelmien käyttäjälle lähetetään verkkotunnukset ja ohjeet, joiden avulla pääsee opiskelemaan.

Lomakkeella voit tilata käyttöösi autoalan etäkursseja minimissään puoleksi vuodeksi kerrallaan. Yhden kokonaisuuden puolen vuoden hinta on 27.50 € (sis. alv 24 %). Jos tilaat kuusi kurssia, saat ne neljän hinnalla ja kaikki kurssit 250 € (sis. alv 24 %) puoleksi vuodeksi!  Laskutusteknisistä syistä minimitilaushinta on tällä hetkellä 55 € (sis. alv 24 %), mikä vastaa kahden kurssikokonaisuuden tilaushintaa.

Tarkempia tietoja sähköisestä Prodiags -oppimisympäristöstä löytyy osoitteesta: http://www.hmv-systems.eu/fi/prodiags2.php, josta löytyy muun muassa esittelyvideo aiheesta. Järjestelmään liittyvissä kysymyksissä vastaukset antaa HMV-Systemsin Matti Vatanen (s-posti: matti.vatanen@hmv-systems.fi).

31.10.2014 - Suomen Autolehti 9/2014 ilmestyy maanantaina 3.11.2014

Marraskuun alussa ilmestyy Suomen Autolehden historian laajin, peräti 128-sivuinen lukupaketti. Erityisteemana on Saksassa Frankfurtissa syyskuussa pidetyt Automechanika-messut, josta on yli 50 sivun mittainen suurkatselmus.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Automechanika-messujen yhteenveto

             o   Korjaamolaitteet
             o   Varaosat, lisävarusteet ja tarvikkeet
             o   Korikorjaus
             o   Korjausmaalaus

 • Katsaus kevyttä kalustoa esitelleeseen Pariisin autonäyttelyyn. Sen anti kuvaili tänä vuonna hyvin kohdekaupunkia: monipuolinen, värikäs ja osin yllättäväkin. Merkittävimmät uutuudet keskittyivät pikkuautoihin, ja on helppo ennustaa luokan myynnin kasvavan ensi vuonna huomattavan tarjonnan myötä.
 • Hyötyajoneuvomessuilla Hannoverissa oli esillä uutta tekniikkaa tehokkuuden parantamiseen ja kulutuksen pienentämiseen. Lisäksi älyä on tulossa lisää raskaaseen kalustoon, mikä tarkoittaa muun muassa kuljettajia avustavia järjestelmiä ja ennen pitkää autonomisesti ajavia ajoneuvoja.
 • Autoalan vuosimarkkinat 2015 -seminaarissa ei maalailtu ruusuista kuvaa Suomen autoalan nykytilasta. Uusien autojen myynti ei vedä eikä huolto- ja korjaustoiminnankaan tilanne näytä hyvältä.
 • Läpiluotauksessa uusi takamoottorinen Renault Twingo.  Autossa on sisätilat maksimoitu ja ulkomitat minimoitu.
 • Raskas kalusto saa liikkua laillisesti melko huonoilla renkailla läpi vuoden. Tieliikennelain kokonaisuudistuksen yhteydessä rengasalan tekninen foorumi ehdottaa lainsäädäntöön tiukemmat määräykset talviaikaan käytettäville renkaille.
 • Ajovaloissa käytetään edelleen kolmea eri poltintekniikkaa: halogeenia, kaasupurkausta ja uusimpana lediä. Kaksi viimeistä pyrkii valtaamaan alaa, mutta H-sarjan polttimoiden tekniikka on osoittautunut pitkäikäiseksi.
 • Laitekatsauksessa ovat esiteltynä infrapunakuivaimet.
 • Moottoritekniikkaa: Chrysler Hemi Apache V8 6,4 L. Uusin versio legendaarisesta Hemi-moottorista henkii vuosikymmenten muskeliautoperinteitä, mutta nykyajallekin on tehty pieniä myönnytyksiä.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 3.11.2014. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

28.11.2014 - Suomen Autolehti 10/2014 ilmestyy maanantaina 1.12.2014

Joulukuun alussa ilmestyy Suomen Autolehden 88-sivuinen lukupaketti.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Energiatehokkuutta raskaan kaluston voimansiirtoon hybridisoinnilla ja suoralla sähkökäytöllä. Tutkimustulokset osoittavat, että sähköinen voimansiirto ja hybridivoimansiirto parantavat merkittävästi raskaiden ajoneuvojen ja työkoneiden energiatehokkuutta.
 • Kulutus- ja päästömittaussykli uudistuu maailmanlaajuiseksi. New European Driving Cycle (NEDC) -testi uusiutunee lähivuosina Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedures -testillä (WLTP).  Uusi testi vastaa paremmin käytännön ajoa kuin vanha.
 • Läpiluotauksesta Citroënin uutuus Cactus C4.
 • Esittely Pariisin autonäyttelyn konsepti- ja urheiluautoista.
 • Autokauppa 2015 -tapahtumassa tuotiin esiin digitaalisuuden aiheuttamia autokaupan markkinoita mullistavia tekijöitä.
 • Autoalan haastavassa kilpailutilanteessa on mahdollista rakentaa kehittyvää yritystoimintaa. Tästä käy esimerkkinä porvoolaisen korjaamon kasvutarina.
 • Ketjuihin kuulumattoman varaosaliikkeen on menestyäkseen oltava askeleen verran edellä muita. Riippumaton voi tarjota vaihtoehtoja.
 • Autokaupan asiakkaiden ostokäyttäytymisessä on meneillään merkittävä muutos, kun kohtaamisen paikka ja tapa uudistuvat. Huoltopalveluiden osuus markkinoinnissa kasvaa. Verkossa tapahtuva markkinointi ja palveluntarjonta kasvavat ja hakevat samalla kuluttajaläheisempiä muotoja.
 • Ensimmäinen vuosi isoilla mitoilla ja massoilla on raskaalla kalustolla takana. Niitä on hyödynnetty erityisesti puun ja maa-aineksen kuljetuksissa. Suuremmasta kuljetustilan korkeudesta on ollut hyötyä puolestaan kappaletavarakuljetuksissa.
 • Veho aloitti raskaan kaluston katsastukset. Vahvana perusteena on kokonaispalvelujen tarjoamine asiakkaille.
 • Laitekatsauksessa ovat esiteltyinä osienpesukoneet.
 • Moottoritekniikkaa:  Opel B 10 XFT. Opel on kaksinkertaistanut kolmesylinterisen pikkumoottorinsa voimavarat.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.12.2014. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

01.12.2014 - SATL:n jäsenlehti Satelliitti 2/2014 ilmestyi 1.12.2014

SATL:n jäsenlehti Satelliitti 2/2014 on ilmestynyt. Se on luettavissa painettuna versiona kotiin kannettuna tai sähköisessä pdf-muodossa Liiton kotisivulta osoitteessa http://www.satl.fi/jasenille/nayta/115.

Painettu lehti on toimitettu Suomen Autolehden 10/2014 liitteenä niille henkilöjäsenille, joille Suomen Autolehti tulee. Niille vapaajäsenille, joille Suomen Autolehti ei  tule, on Satelliitti postitettu suoraan.

17.12.2014 - Vuoden Auto Suomessa on valittu, SATL:n entiset vastuuhenkilöt saivat tunnustuksia

Auto- ja liikennetoimittajat ry:n (AuLi) valitsema Vuoden Auto Suomessa julkistettiin 16.12.2014 Finlandia-talolla järjestetyssä tilaisuudessa. Kuuden julkisuudessa esitellyn finalistin joukosta Vuoden Autoksi valittiin uusi Volkswagen Passat 231 äänellä. Toiseksi tuli Ford Mondeo 169 äänellä ja kolmanneksi Mercedes-Benz C-sarja 145 pisteellä. Neljänneksi sijoittui Citroën C4 Cactus 141 äänellä, viidenneksi Skoda Fabia 133 äänellä ja kuudenneksi BMW:n 2-sarjan Active Tourer 82 äänellä. Vuoden Autoa Suomessa olivat valitsemassa myös Suomen Autolehden toimittajat.

Tilaisuudessa palkittiin liittomme toiminnassa vahvasti mukana olleita ja edelleenkin jäsenenä olevia henkilöitä. SATL:n vuosina 1994-2007 puheenjohtajana toiminut professori Matti Juhala sai AuLin Vuoden Maineteko 2014 -palkinnon. Seuraavassa palkinnon myöntämisen perustelu AuLin tiedotteesta:

"Ajoneuvotekniikan professori Matti Juhala jäi joulukuun alussa eläkkeelle tehtyään merkittävän työn autotekniikan opetuksen hyväksi Suomessa. Vuonna 1950 syntynyt Juhala valmistui Otaniemessä Teknisessä korkeakoulussa autotekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 1974 ja lisensiaatiksi (1986). Juhalan tohtorin väitöskirja autonomisesti liikkuvista autoista hyväksyttiin vuonna 1993. Väitöskirjan aiheen valinta kertoo Juhalan visionäärisyydestä, sillä kiinnostava aihe nousi otsikoihin vasta parikymmentä vuotta myöhemmin.

Juhala on saanut opiskelijoiden lisäksi vuosikymmenien aikana suomalaiset myös yleisimmin innostumaan autotekniikasta. Hän on esitelmöinyt vaikeistakin teknisistä rakenteista kansantajuisesti pilke silmäkulmassa, pitäen kuulijoiden mielenkiinnon yllä faktoissa höystäen tarinaa persoonallisella huumorilla.

Teknisessä korkeakoulussa, joka siirtyi muutama vuosi sitten osaksi Aalto-yliopistoa, Juhala on ohjannut kymmentä tohtoriopiskelijaa ja yli 150 tekniikan diplomityötä. Myös suomalaisten autolehtien korkeatasoinen testaustoiminta on osittain Juhalan ansiota, sillä hän on varmistanut alan toimittajien autotekniikan opintojen korkean tason.

Valmistuttuaan tohtoriksi Juhala toimi Suomen Autoteknillisen liiton puheenjohtajana vuosina 1994-2007. Hänen taidoistaan on ollut hyötyä myös kansainvälisesti, sillä vuodesta 1997 vuoteen 2010 Juhala oli FISITAn (International Federation of Automotive Engineering Societies) hallituksessa. Luottamustoimien ja julkaisujen lista on todella pitkä."

Toinen SATL:n toimintaan vaikuttanut palkittu henkilö oli liiton toiminnanjohtajana vuosina 2004-2006 toiminut Kalle Kalaja. Hänelle myönnettiin Vuoden junailija 2014 -tunnustus. Seuraavassa AuLin tiedotteesta asian osalta lainattua:

"Vuoden junailija on tunnustus, jolla Auto- ja liikennetoimittajat ry haluaa nostaa esiin onnistuneesti hoidettua viestintää, joka on omiaan auttamaan yhdistyksen jäseniä työssään.

Tiedotuspäällikkö Kalle Kalaja aloitti työt Toyota Finlandilla vuonna 1998. Muutaman vuoden syrjähypyn jälkeen aprillipäivästä 2006 alkaen päivät Toyotalla ovat kuluneet tiedotuksen parissa, jota Kalle on vetänyt yli neljän vuoden ajan. Autoinsinöörin koulutuksensa ansiosta hän pystyy oitis vastaamaan vaikeisiinkin kysymyksiin ja on aina valmis auttamaan median edustajia pulmatilanteissa. Kun tähän lisätään ystävällisyys ja työlleen omistautuminen, oli vuoden junailijan valinta tänä vuonna helppo tehtävä."

30.12.2014 - Suomen Autolehti 1/2015 ilmestyy perjantaina 2.1.2015

Vuoden 2015 ensimmäinen Suomen Autolehti ilmestyy tammikuun alussa. Kooltaan se on 72-sivuinen.

Lehdessä muun muassa seuraavaa:

 • Korikorjaamon ja vakuutusyhtiön yhteispeli perustuu pitkälti yhteisesti sovittuihin veloitusperiaatteisiin. Siihen liittyvä MYSBY-järjestelmä on uudistumassa. Näin korjausajat saadaan vastaamaan paremmin nykytilannetta.
 • Usein auton komponenttien rakennetta tarkastellaan vasta, kun osa ei kestä, kuten pitäisi. Boschilla kerätään tietoa myös osista, jotka toimivat odotusten mukaisesti.
 • Ksenon- ja led-valot eivät piirrä tarkkarajaista valokeilaa kuten perinteiset halogeenit. Tämän vuoksi suuntaus ei onnistu luetettavasti perinteisillä suuntauslaitteilla.
 • Ensimmäistä kertaa jaettu Vuoden Auto Suomessa -palkinnon sai Volkswagen Passat. Palkintoraatina toimivat auto- ja liikennealan toimittajat.
 • Uuden Volvo XC90 -maasturin aktiivisiin turvajärjestelmiin kuuluu kehittynyt suistumissuojaus, jolla yritetään estää vakavien niska- ja selkävammojen syntyminen kolareissa. Jatkossa järjestelmä yleistyy muissakin Volvo-malleissa.
 • Kun autoliikkeen varaosavarasto laitetaan kuntoon, varastoitavien tuotteiden määrä pienenee, kiertonopeus paranee ja tuottavuus kasvaa. Liian monessa autoliikkeessä asia on huonosti tiedostettu. Vähemmän on enemmän.
 • SsangYong tuli toistamiseen Suomeen, ja eteläkorealaiset aikovat kohentaa asemiaan myös muualla Euroopassa. Bassadonen ensimmäinen jälleenmyyntipiste on Helsingissä.
 • Hiukkassuodatin on varsin kallis komponentti. Vaihtamisen sijaan kemikaalit voivat tarjota apua hiukkassuodatinongelmiin. Ihmeitä ne eivät kuitenkaan tee.
 • Moottoritekniikkaa: Mazda SKYACTIV-D 1,5. Mazda jatkaa SKYACTIV-teknologiansa vyörytystä pienemmän kokoluokan dieselmoottorissa, jonka toteutus on hieman yksinkertaisempi kuin aiemmin nähdyssä 2,2-litraisessa versiossa. Tyylistä ei kuitenkaan ole tingitty.
 • Laitekatsauksessa ovat esillä raskaan kaluston liikuteltavat nostinpylväät.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.1.2015. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

Suomen Autoteknillinen Liitto - Köydenpunojankatu 8 00180 Helsinki - Updated by Webmaster
  » Uutisarkisto 2018  
  » Uutisarkisto 2017  
  » Uutisarkisto 2016  
  » Uutisarkisto 2015  
  » Uutisarkisto 2014  
  » Uutisarkisto 2013  
  » Uutisarkisto 2012  
  » Uutisarkisto 2011  
  » Uutisarkisto 2010  
  » Uutisarkisto 2009  
  » Uutisarkisto 2008  
  » Uutisarkisto 2007  
  » Uutisarkisto 2006  
  » Uutisarkisto 2005  
  » Uutisarkisto 2004  
  » SATL:n Liittohallitus