08.01.2013 - Liittokokous 8.-10.3.2013 Tampereella

SATL:n historian 78. Liittokokous järjestetään Tampereella 8.-10.3.2013 Tampereen Autoteknillisen Yhdistyksen järjestämänä. Varsinainen kokous- ja majoittautumispaikka on Sokos Hotelli Ilves (osoitteessa Hatanpään valtatie 1, 33100 Tampere, puh 020 123 4631). Kokouksen virallinen avaus tapahtuu lauantaina 9.3. kello 9:30.

Liittokokoukseen ensikertaa osallistuvien henkilöiden tilaisuus pidetään perjantai-iltana 8.3. kello 20:00 alkaen hotellin tiloissa (ohjaus oikeaan paikkaan hotellin vastaanotosta).

Lauantai-iltana 9.3. vietetään Tampereen Autoteknillisen Yhdistyksen 80-vuotisjuhlaa juhlaillallisen merkeissä. Onnittelujen vastaanotto alkaa kello 18:30 ja varsinainen juhlaillallinen kello 19:45.

Tarkempi ohjelma aikatauluineen, hintoineen ja ilmoittautumis- sekä maksuohjeineen löytyvät Tampereen ATY:n kotisivuilta osoitteesta:

http://taty.satl.fi/sivu/liittokokous2013

Tärkeää tietää:

Liittokokoukseen ilmoittautuminen ja hotellivaraukset tapahtuvat Tampereen ATY:n kotisivuilta ladattavissa olevaa Excel-lomaketta käyttäen. 

Ilmoittautuminen tehdään kunkin yhdistyksen osalta keskitetysti varauksista vastaavalle TATY:n edustajalle Eero Kalliolle viimeistään 15.2.2013 mennessä sähköpostitse osoitteeseen: 

eppu.kallio@gmail.com

tai postitse osoitteella:

Eero Kallio

Pellervonkatu 23 B 14

33540 Tampere

Oikein täytetyn ilmoittautumislomakkeen mallikappale on ladattavissa TÄSTÄ, kuten myös käsin täytettävä tyhjä lomake, joka on ladattavista TÄSTÄ.

Osallistumismaksut on maksettava myös 15.2.2013 mennessä järjestävän yhdistyksen tilille: IBAN FI28 5732 2650 0570 11, saaja: Tampereen Autoteknillinen Yhdistys ry. Maksuviestiin pyydetään merkitsemään maksavan yhdistyksen nimi. 28.2.2013 jälkeen perutuista varauksista peritään täysi hinta.

Sikäli, jos yhdistykset pitävät vuosikokouksensa 15.2.2013 jälkeen (jossa päättävät, ketkä Liittokokoukseen lähtevät), pitäisi kuitenkin lähtijöiden kokonaislukumäärä ilmoittaa Tampereelle 15.2.2013 mennessä ja välittömästi yhdistyksen vuosikokouksen jälkeen kertoa Liittokokoukseen osallistuvien nimet Tampereelle.

Lisätietoja saa puhelimitse Eero Kalliolta 040-546 5469 tai Pentti Ala-Maakalalta 040-861 7310.

24.01.2013 - Turun ATY järjestää Autoteknillisen Seminaariristeilyn 4.-5.10.2013

24.01.2013 - AAKK järjestää Autotekniikan ja elektroniikan päivän 12.2.2013.

25.01.2013 - AAKK:n tarjous jäsenille Tieliikennelait 2013 -kirjasta

Tieliikennelait 2013 (Talentum)

AAKK tarjoaa SATL:n jäsenille 5 % hintaedun, jolloin lakikirjan hinta on 85,50 € (sis. alv. 10 %)! Normaali hinta on 90,00 €. Lähetyskulut lisätään hintaan (postipaketin kulu 10 euroa yhden kirjan tilauksissa). Kirja ilmestyy helmikuussa 2013, ennakkotilauksen voi tehdä jo nyt.

Tarkemmat tiedot ja tilausohjeet löytyvät osoitteesta http://www.aakk.fi/kirjallisuus/lakikirjat/talentum-tieliikennelaki/

07.02.2013 - SATL:n ensimmäinen jäsenkortti ilmestyy pian

Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n ensimmäinen jäsenkortti Autoteknillisten Yhdistysten henkilöjäsenille on toteutettu yhteistyössä St1:n kanssa. Jäsenkortti toimii St1:n käteisalennuskorttina. Jäsenkortti on voimassa kaksi vuotta eli vuodet 2013 ja 2014. Ensimmäiset jäsenkortit toimitetaan jäsenille siten, että eräpäivään mennessä (21.1.2013) jäsen- tai lehtimaksun maksaneet varsinaiset- ja lehden tilaavat vapaajäsenet sekä vapaa-, kunnia ja opiskelijajäsenet saavat korttinsa viikolla 7-8. Siitä eteenpäin kortteja lähetetään jäsenmaksujen kertyessä lopuille sekä uusille jäsenille noin kuukauden välein.

Tarkemmin asiasta löytyy Liiton kotisivulta osoitteesta

http://www.satl.fi/jasenille/nayta/241

07.02.2013 - SATL:n jäsenille uusia jäsenetuja

SATL:n jäsenille on tarjolla uusia jäsenetuja:

 • St1:n kanssa toteutettu jäsenkortti toimii samalla käteisalennuskorttina. Sillä saa päivittäin muuttuvan käteisalennuksen saa Suomesta kaikilta St1-asemilta sekä miehitetyiltä Shell-asemilta, joita on kaikkiaan yli 500. Alennuksen saa aina ja heti, kunhan tankkauksen maksaa käteisellä, pankkikortilla, debitillä tai Visa Electronilla. Shell express -automaattiasemat eivät kuulu alennuksen piiriin. St1:n jäsenedusta tarkemmin TÄÄLTÄ
 • K1 Katsastajat tarjoavat jäsenetuna jäsenkorttia näyttämällä henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastuksen ilman päästömittausta hintaan 35,00 €. Katsastuspaketin puolestaan saa 59,00 €:n hintaan. Katsastuspaketti sisältää henkilö- ja pakettiauton määräaikaiskatsastuksen ja päästö-, diesel- tai OBD-mittauksen. K1 Katsastajien jäsenedusta tarkemmin TÄÄLTÄ.
 • Tallink Silja ja Club One puolestaan tarjoavat Sinulle mahdollisuuden liittyä Club One jäseneksi veloituksetta, suoraan kanta-asiakasohjelman keskimmäiselle Silver-tasolle. Tästä edusta löytyy tarkemmin tietoja TÄÄLTÄ.
 • Lappajärvellä sijaitsevan Kylpylähotelli Kivitipun tarjoamat jäsenedut löytyvät TÄÄLTÄ.

 

11.03.2013 - SATL:n Liittokokouksen 2013 mediatiedote

Autotekniikan parhaat asiantuntijat olivat koolla Tampereella

NYKYAIKAINEN AUTOTEKNOLOGIA ASETTAA UUSIA OSAAMISTARPEITA AJONEUVOJEN KÄYTTÄJILLE, SEKÄ HUOLTO-, KORJAUS- JA VALVONTAHENKILÖSTÖLLE

Autoalan esimies-, kouluttaja- ja vastaavissa tehtävissä toimivien henkilöiden yhteistyöjärjestön, Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n (SATL) 78. Liittokokous pidettiin 8.-10.3. Tampereella. SATL:oon kuuluu yli 6000 henkilöjäsentä 39 paikallisyhdistyksestä ympäri Suomea. Vuosittain järjestettävä Liittokokous on järjestön päättävä elin. Tämän vuoden kokouksessa oli edustettuna 26 yhdistystä 76 äänivaltaisen edustajan voimin.

Autoteknologioiden kehittyminen on parantanut liikenneturvallisuutta ja pienentänyt yksittäisten ajoneuvojen ympäristön kuormitusta. Ajoneuvokannan kuitenkin maailmanlaajuisesti kasvaessa haasteet ongelmien ratkaisemisessa vaikeutuvat. Tarvitaan entistä enemmän teknisiä ratkaisuja tavoitteiden saavuttamisessa.

Liikenneturvallisuuden kehittämisen puitteissa autoihin on tullut ja on tulossa paljon uutta aktiivista tekniikkaa. Esimerkiksi kaistavahdit ja automaattiset hätäpysäytysjärjestelmät tulevat vähentämään vakavien liikenneonnettomuuksien määrää. Nykyisellään järjestelmiä on saatavilla useisiin autoihin lisävarusteena, mutta niitä ei vielä ole paljoakaan hankittu johtuen varusteiden korkeista hinnoista. Tulevaisuudessa tilanne kuitenkin muuttuu, kun muun muassa automaattiset hätäpysäytysjärjestelmät tulevat muutaman vuoden sisään mukaan EuroNCAP -testien arvosteluperusteisiin. Sen jälkeen autoja ei myydä kovinkaan paljoa ilman kyseisiä turvallisuutta lisääviä varusteita.

Ympäristön kuormituksen vähentämiseksi ajoneuvojen voimanlähteiden kirjo on monipuolistunut ja vaihtoehtoja tulee yhä lisää. Polttomoottorit tulevat olemaan vielä pitkään päävoimanlähteenä ja niitä tullaan kehittämään vielä paljon. Niiden avuksi on tullut erilaisia hybridijärjestelmiä, jotka entisestään pienentävät päästöjen määrää. Myös aivan uusia tai aiemmin vähällä käytöllä olleita voimanlähteitä on tulossa. 

Tästä kehityksestä johtuen ajoneuvojen käyttäjille, sekä huolto-, korjaus- ja valvontahenkilöstölle tulee uusia osaamistarpeita. SATL on huolestunut siitä, kuinka nämä ryhmät saavat kaiken tarvittavan osaamisen toimiakseen järjestelmien kanssa oikein. Alan kaikilla toimijoilla on suuret haasteet edessä.

Ajoneuvojen käyttäjien informoimista varten ajoneuvojen myyjillä, autoalan medialla ja koulutusorganisaatiolla on suuri vastuu teknisen kehityksen tiedottamisessa. Huolto- ja korjaamotoiminnassa osaavan ja laadukkaan henkilöstön koulutus on entistäkin tärkeämmässä asemassa. Eikä koulutusasioissa sovi unohtaa katsastushenkilöstöä, joka valvoo, että ajoneuvot ylläpidetään sellaisessa kunnossa, jollaiseksi ne on suunniteltu. Myös osaavan ja asiantuntevan liikennevalvontahenkilöstön tarve on huomioitava. Sen takia SATL on erittäin vahvasti Liikkuvan Poliisin säilyttämisen kannalla.

SATL pyrkii omalta osaltaan tukemaan osaamisen ja tietämyksen lisäämistä näissä aiheissa oman "Nykyaikainen autoteknologia" -toimintateemansa puitteissa.

Liiton henkilövalinnat

Kokouksessa valittiin Liiton hallituksen puheenjohtajaksi seitsemännelle perättäiselle kaudelleen DI Keijo Mäenpää (ikä 57, kotipaikka Helsinki). Vuosittaisten erovuoroisten tilalle valittiin seuraavat hallitusjäsenet; Sami Nikkilä (Turku), Marja Kuusela (Sodankylä), Riku Kangastie (Seinäjoki), Henri Waldén (Lahti) ja Pasi Gröndahl (Rauma). Vanhoina hallituksen jäseninä jatkavat Jari Pynnönen (varapuheenjohtaja, Helsinki), Reijo Stevander (Järvenpää), Kauko Tahvanainen (Joensuu), Seppo Kaija (Forssa) ja Matti Arponen (Kotka).

SATL on nimennyt Vuoden Autoteknikon vuodesta 1982 lähtien. Nimitys on järjestön korkein tunnustus, jonka se antaa autoalalla tai autoalan hyväksi toimineelle henkilölle. Sääntöjen mukaisesti nimitys julkistetaan SATL:n Liittokokouksen yhteydessä.

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin teknikko Ahti Vänttiselle (65, kotipaikka Kirkkonummi). Perusteluina olivat hänen yli 32 vuoden ura autoalan koulutustehtävissä toimiessaan Autoalan Koulutuskeskus Oy:n koulutuspäällikkönä ja viimeiset 10 vuotta yrityksen toimitusjohtajana jääden eläkkeelle tehtävästä viime syksynä.

Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen arvonimen sai Lahden Autoteknillinen Yhdistys ry. Siihen kuuluu 292 jäsentä. Arvonimen saantiin vaikuttavat esimerkiksi jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso, toiminnan aktiivisuus sekä jäsenmaksujen hyvä hoito.

Liittokokouksen järjestelyistä vastasi SATL:n jäsenyhdistyksenä 80-vuotisjuhliaan viettänyt Tampereen Autoteknillinen Yhdistys.

LISÄTIETOJA:   Toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi, puh. 044-523 9477, s-posti: pasi.perhoniemi@satl.fi

TIEDOTE ON LADATTAVISSA PDF-MUODOSSA SEURAAVASTA LINKISTÄ:

SATL_mediatiedote_110313.pdf

23.04.2013 - SATL:n Liittokokous 2013

SATL:n 78. varsinainen Liittokokous järjestettiin Tampereella Sokos Hotelli Ilveksessä 8.-10.3.2013. Kokoukseen osallistui 76 äänivaltaista edustajaa 26 jäsenyhdistyksestä edustaen 83 % Liiton äänivallasta (paikalla oli 295 maksimiäänestä 244).

Toimikunnissa käytiin aktiivista keskustelua ja saatiin hyviä ideoita toiminnan kehittämiseen

Perjantain osalta varsinaista virallista ohjelmaa ei ollut muuten kuin iltapalan muodossa perjantaina pidemmältä saapuneille kokousvieraille sekä ensikertalaisten kokousedustajien tapaaminen.

Lauantaina oli perinteiden mukaisesti varsinainen liittokokousasioiden esittely. Ohjelma alkoi isäntänä toimineen Tampereen Autoteknillisen Yhdistyksen puheenjohtajan Pentti Ala-Maakalan avaussanoilla. Sen jälkeen Liiton puheenjohtaja Keijo Mäenpää esitti oman tervetuliaispuheensa. Alkupuheenvuorojen jälkeen vuorossa oli Liittokokousasioiden esittely.

Maittavan lounaan jälkeen vuorossa olivat toimikuntien kokoukset (Teknillinen, Vaali-, Tulevaisuus- ja Senioritoimikunnat). Toimikuntien asioiden käsittelyyn oman työpanoksensa antoivat kaikkiaan 70 läsnä ollutta henkilöä. Liittokokousaloitteita ei tällä kertaa ollut. Kyseisten toimikuntien muistiot löytyvät tiedoksenne seuraavista linkeistä:

Vaalitoimikunnan_muistio_2013.pdf

Teknillisen_toimikunnan_muistio_2013.pdf

Tulevaisuustoimikunnan_muistio_2013.pdf

Senioritoimikunnan_muistio_2013.pdf

Lauantaille oli myös järjestetty seuralaisohjelmaa. Liittokokouksen avaussanojen jälkeen ohjelma alkoi opastetulla kiertoajelulla Tampereella. Yhtenä tutustumiskohteena oli Tampereen Tuomiokirkko. Lounastauko oli Vapriikissa. Ruokailun jälkeen seuralaiset tutustuivat opastetusti Vapriikin kenkänäyttelyyn, jonka jälkeen saattoi tutustua omaan tahtiin myös muihin näyttelyihin.

Saunatauon jälkeen vuorossa oli Tampereen kaupungin vastaanotto Raatihuoneella. Tilaisuuden isäntänä toimi Tampereen kaupungin apulaispormestari Pekka Salmi (ylemmässä kuvassa vasemmalla). Avaussanojen jälkeen vuorossa oli vapaata seurustelua, tutustumista kauniisiin tiloihin ja seinillä olleeseen taiteeseen. Silmän ruuan lisäksi nautittiin runsas cocktail buffet.

Ennen lauantai-illan Tampereen Yhdistyksen 80-vuotisjuhlaillallista pidettiin vielä yhdistyksen onnittelujen vastaanottotilaisuus, jossa lähes kaikki kokousedustajat kävivät esittelemässä onnittelunsa. Liiton onnittelut antoivat puheenjohtaja Keijo Mäenpää ja toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi (oikealla). Onnitteluja vastaanottivat Tampereen ATY:n kunniapuheenjohtaja Eero Nieminen, yhdistyksen sihteeri Pekka Hjon ja puheenjohtaja Pentti Ala-Maakala (vasemmalla).

Tämän jälkeen tarjoiltiin juhlaillallinen, johon osallistui Liittokokousedustajia sekä kutsuvieraita kaikkiaan noin 150 henkeä. Tilaisuuden juhlapuheen piti emeritusprofessori ja SATL:n kunniapuheenjohtaja Antti Saarialho, joka oli paikalla yhdessä vaimonsa Kaijan kanssa. Puheessaan hän kävi läpi autotekniikan kehitystä vuosikymmenien saatossa.

Muuten iltaa vietettiin mukavissa tunnelmissa juhlaillallista syöden ja nauttien The Stingers -bändin tanssimusisoinnista. Illan yllätysnumerosta vastasi laulaja trubaduuri Aimo Kokkola.

Sunnuntaina oli varsinainen Liittokokous

Sunnuntaina pidettiin varsinainen Liittokokous. Itse kokous sujui joutuisasti lauantain ennakkokeskustelujen pohjilta ja edempänä kerrotaan tarkemmin henkilövalinnoista ja palkitsemisista. Varsinainen hyväksytty kokouksen pöytäkirja on luettavissa alla olevasta linkistä:

SATL_Liittokokous_2013_allekirjoitettu_poytakirja.pdf

 

Valinnat

Liiton puheenjohtajaksi valittiin seitsemännelle perättäiselle kaudelle DI Keijo Mäenpää. Liittohallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan varapuheenjohtajaksi Jari Pynnösen Helsingin yhdistyksestä. Hallituksen työvaliokunnan muodostavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, toiminnanjohtaja, Sami Nikkilä Turusta sekä Henri Waldén Lahdesta.

Liittohallitukseen kokous valitsi erovuoroisten tilalle seuraavat henkilöt:

 • Marja Kuusela, Rovaniemi
 • Riku Kangastie, Seinäjoki
 • Henri Waldén, Lahti
 • Sami Nikkilä, Turku
 • Pasi Gröndahl, Rauma

Hallituksessa jatkavat:

 • Jari Pynnönen, Helsinki
 • Reijo Stevander, Keski-Uusimaa (Järvenpää)
 • Kauko Tahvanainen, Joensuu
 • Matti Arponen, Kotka
 • Seppo Kaija, Forssa

Jäsenmaksu

Liiton jäsenmaksuksi eli liittomaksuksi vuodelle 2014 vahvistettiin 31,00 euroa varsinaiselta jäseneltä. Korotusta entiseen tulee yksi euro. Liitto perii liittomaksun jäseniltä liitettyään siihen kunkin yhdistyksen oman jäsenmaksuosuuden (tieto yhdistyksen jäsenmaksuosuudesta Liiton toimistoon 15.11.2013 mennessä). Eräpäiväksi vuoden 2014 jäsenmaksuille päätettiin 20.1.2014. Lehden itse tilaavien vapaa- ja kunniajäsenien lehtimaksu vuodelle 2014 säilyy 29,00 eurossa. Hinta koskee myös yhdistysten tilaamia kannatusjäsenien lehtiä. Vertailuksi mainittakoon, että Suomen Autolehden normaali tilausmaksu vuodelle 2013 on 66,00 euroa/vuosikerta. Niinpä jäsenalennus on miehekkäästi yli 56 %.

Toimintateema

Toimintasuunnitelman yhteydessä vahvistettiin, että Vuoden toimintateemana on nykyaikainen autoteknologia. Ideana on tuoda esille autokannan korkean iän negatiiviset vaikutukset uuden autotekniikan hyötyjen saamisessa käyttöön koko autokannan tasolla. Pohdintoja tehdään muun muassa autoverotuksen negatiivisista vaikutuksista kehittyneiden aktiivisten turvavarusteiden hankinnassa. Lisäksi tavoitteena on esitellä uuden autotekniikan tuomia hyötyjä nimenomaan liikenneturvallisuuden ja ympäristövaikutusten saralla.

Kaikissa toimikunnissa käytiin hyvää keskustelua ideoista, joilla toimintateemaa voitaisiin viedä eteenpäin. Liittohallitus ottaa ideat käsittelyynsä kesän korvalla pitämässään strategiakokouksessa.

Seuraava Liittokokous

Vuoden 2014 Liittokokous järjestetään 7.-9.3.2014 Turussa Sokos Hotelli Hamburger Börsissä Turun ATY:n toimesta. Kyseisen viikonlopun aikana Turun Yhdistys viettää samalla omia 80-vuotisjuhliaan.

Järjestelyiden aloittamiseksi päätettiin myös Liittokokouspaikkakunta kahden vuoden päähän. Liittokokous vahvisti Salon Seudun ATY:n järjestävän Liittokokouksen vuonna 2015.

Liiton strategia päivitettiin

Kokouksen yhtenä aiheena oli SATL:n strategian päivittäminen. Suuria muutoksia siihen ei tehty. Päivitetty strategia on luettavissa alla olevasta linkistä:

SATL_strategia_2013.pdf

Kesäpäivät

Turun Autoteknillinen yhdistys järjestää 4.-5.10.2013 Autoteknillisen risteilyn Viking Grace -laivalla Turusta Tukholmaan ja takaisin. Liittokokouksessa päätettiin, että tapahtuma toimii tämän vuoden SATL:n Kesäpäivät-tapahtumana. Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Liiton kotisivuilta osoitteesta http://www.satl.fi/ajankohtaista/nayta/238.

Vuodelle 2016 Kesäpäivien järjestäjäksi päätettiin jo Länsi-Suomen piirin yhdistykset. Länsi-Suomen piiriin kuuluvat Rauman, Vakka-Suomen, Porin ja Etelä-Satakunnan Autoteknilliset yhdistykset. Vuosille 2014 ja 2015 tehtiin jo vuosi sitten varaukset ja päätökset Kesäpäivien järjestämisestä. Vuonna 2014 järjestäjänä toimii Lahden Autoteknillinen Yhdistys ja vuonna 2015 Etelä-Satakunnan Autoteknillinen Yhdistys.

Vuoden Autoteknikko

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin teknikko Ahti Vänttiselle (65). Perusteluina olivat hänen yli 32 vuoden ura autoalan koulutustehtävissä toimiessaan Autoalan Koulutuskeskus Oy:n koulutuspäällikkönä ja viimeiset 10 vuotta yrityksen toimitusjohtajana jääden eläkkeelle tehtävästä viime syksynä. Kiitospuheessaan Ahti veti yhteen asioita, joita matkan varrelta oli jäänyht mieleen.

Perinteisesti merkiksi nimityksestä on luovutettu levykkeeseen kiinnitetty Vuoden Auton vaihteiston synkronirengas. Viime vuosina poikkeuksen palkinnon ulkoasussa ja siitä johtuen harmaita hiuksia toiminnanjohtajalle ovat aiheuttaneet toissa vuonna sähköauto Nissan Leafin ja viime vuonna pistokehybridiauto Opel Ampera/Chevrolet Voltin valinnat Vuoden Autoiksi. Tänä vuonna valinta kohdistui puolestaan perinteisemmän voimalinjan omaavaan autoon, kun seitsemännen sukupolven VW Golf valittiin Vuoden Autoksi. Tällä kertaa lievää sydämen tykytystä palkinnon hankinnassa aiheutti se, että Vuoden Auto julkistettiin Liittokokousviikon maanantaina, kun palkinto piti olla valmiina perjantaiaamusta. Mutta hyvin se onnistui. Synkronirengaspalkinnon lisäksi Vänttiselle luovutettiin kultainen Vuoden Autoteknikon rintamerkki.

Yhdistysten tervehdyksen Ahdille toivat HATY:n edustajat puheenjohtajan Juha Seppälän ja rahastonhoitajan Jari Pynnösen toimesta. Muistona hieman automiehen konjamiinia.

Vuoden Autoteknillinen Yhdistys

Lahden Autoteknillinen Yhdistys ry voitti Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen tittelin. Yhdistykseen kuuluu 292 jäsentä. Arvonimen saantiin vaikuttavat esimerkiksi jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso, toiminnan aktiivisuus sekä jäsenmaksujen hyvä hoito. Palkinnon ottivat vastaan yhdistyksen matkassa olleet aktiivit puheenjohtajansa Unto Tervon johdolla. Muut läsnäolleet olivat Tauno Nikkilä (oikealla), entinen rahastonhoitaja Markku Hietala, nykyinen rahastonhoitaja Jani Juttula sekä edellinen puheenjohtaja Kari Myllys. Vuoden 2013 kilpailu on jo käynnissä.

Paras kirja-asiamies

Turun Autoteknillinen yhdistys myi jälleen vuonna 2012 parhaiten kirjoja. Heidän kirja-asiamiehenään toimi Juha-Pekka Lindqvist, joka oli joutunut sairaustapauksen takia vuodepotilaaksi. Hänen sijaan onnitteluadressin vastaanotti yhdistyksen puheenjohtaja Sami Nikkilä.

Sydämelliset kiitokset mukavasta viikonlopusta kaikille järjestäneen yhdistyksen jäsenille perheineen ja sidosryhmineen.

Kuvat: Studio Seppo Leskinen

29.04.2013 - Tarkkana suojatiellä -päivä 6.5.2013

Moottoriliikententeen Keskusjärjestön MOLIKE:n jäsenjärjestöt ja Liikenneturva kampanjoivat suojateiden turvallisuuden puolesta maanantaina 6.5.2013. Suomen Autoteknillinen Liitto on yksi MOLIKE:n jäsenjärjestöistä.

Liikenneturvan koordinoimassa kampanjassa tiedotuskanavana toimii Radio Nova, joka kyseisen päivän aikana kertoo monen eri lähetyksen ohessa teemasta monesta eri näkökulmasta. Myös MOLIKE:n jäsenjärjestöjen edustajat osallistuvat tapahtumaan. Kannatta siis kuunnella radiota kyseisenä päivänä.

Kampanjapäivä 6.5. on myös EU:n liikenneturvallisuuspäivä ja koko viikko on YK:n tieliikenteen turvallisuus viikko. Tarkkana suojatiellä -päivän sivustolle pääset TÄSTÄ.

Nykyiset suojatiesäännöt ovat monien mielestä kaikkea muuta kuin selvät. Sääntöjen kertaamiseksi seuraavassa Liikenneturvan materiaalia keskeisimmistä suojatiesäännöistä.

06.05.2013 - Moottoriliikenteen ansiomerkit on jaettu

 

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry on vuonna 1993 perustanut Moottoriliikenteen ansiomitalin. Tasavallan presidentin on antanut mitalista 1.4.2007 voimaan tulleen asetuksen ja Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien Suurmestari on hyväksynyt mitalin virallisten mitalien listaan. Moottoriliikenteen ansiomitalin myöntää asetuksen mukaan Liikenne- ja viestintäministeri Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry:n hallituksen asettaman mitalitoimikunnan esityksestä.

Mitali myönnetään ansiokkaasta valtakunnallisesta toiminnasta suomalaisen moottori liikenteen hyväksi, tai henkilölle, joka pitkäaikaisella ja tuloksekkaalla työllään on edistänyt tieliikenteen kehittämistä.

Liikenneministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen (kuvassa vasemmalla) jakoi liikenneministeri Merja Kyllösen myöntämät  Moottoriliikenteen ansiomitalit 3. toukokuuta 2013 viidelle tieliikenteen toimintaa valtakunnallisesti edistäneelle henkilölle.

Ansiomitalin saivat:

Mitali nro 161: Tiedotusjohtaja Riitta Salin, Oy Ford Ab (kuvassa toinen oikealta)
Mitali nro 162: Liikenneturvallisuusjohtaja Pekka Sulander, Liikennevakuutuskeskus (ei kuvassa)
Mitali nro 163: Kustantaja, toimitusjohtaja Jyrki K. Talvitie, Tietoteos Consultor Oy (kuvassa keskellä)
Mitali nro 164: Puheenjohtaja Matti Vainio, Linja-autoliitto ry (kuvassa oikealla)
Mitali nro 165: Kansanedustaja Anu Vehviläinen, Eduskunta (kuvassa toinen vasemmalta)

Mitaleja on myönnetty vuodesta 1993 lähtien kaiken kaikkiaan siis 165 kappaletta. Mitalissa on kuvattuna auton ohjauspyörä ja ajajan kädet sekä teksti "Moottoriliikenteen hyväksi".

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry on kahdeksan tieliikennejärjestön yhteistyöelin. Jäseninä ovat Autoalan Keskusliitto ry, Autoliitto ry, Autotuojat ry, Linja-autoliitto ry, Suomen Autokoululiitto ry, Suomen Autoteknillinen Liitto ry, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ja Suomen Taksiliitto ry.

Kuva: Kirsi Heikkilä

04.06.2013 - Satelliitti 1/2013 on ilmestynyt

Jäsenlehti Satelliitti 1/2013 on ilmestynyt. Se on toimitettu Suomen Autolehden 6/2013 liitteenä niille, jotka kyseisen lehden saavat. Ne, jotka Suomen Autolehteä eivät saa, ovat saaneet Satelliitti-lehden suoraan postitse kotiinsa. Lisäksi Lehti on luettavissa pdf-muodossa osoitteesta: http://www.satl.fi/jasenille/nayta/115.

12.08.2013 - UUSI JÄSENETU: Suomen Autolehden sähköinen näköislehti on nyt luettavissa

Suomen Autolehden sähköinen näköislehti on nyt luettavissa SATL:n jäsenille Liiton extranetin kautta. Lukuoikeus on niillä henkilöjäsenillä, joille lehti jäsenyyden perusteella tulee. Muille lukuoikeus ei aukea. Ensimmäinen sähköinen näköislehti on kesäkuussa ilmestynyt numero 6/2013. Tästä eteenpäin kaikki tulevat lehdet julkaistaan myös näköislehtenä.

Kirjautuminen extranettiin tapahtuu osoitteesta: http://satl.ankkuri.info/login/. Linkki kirjautumissivulle löytyy myös SATL:n kotisivujen etusivulta. Kirjautuminen tapahtuu henkilökohtaisen jäsennumeron ja salasanan avulla. Jos salasana on hukkunut, sen voi tilata toimistosihteeri Helga Kärkkäiseltä (puh 09-694 4724, e-mail: helga.karkkainen@satl.fi).

Linkki lehteen löytyy extranetin etusivun vasemmasta valikosta toisiksi alimpana. Sitä klikkaamalla aukeaa valikko, jossa pääsee valitsemaan lukuun haluamansa numeron.

Saadaksemme palautetta tästä uudistuksesta, järjestämme ennen vuoden loppua jäsenistölle sähköisen kyselyn, jossa tiedustellaan lehden käyttökokemuksia ja otetaan vastaan kehitysideoita oikean sähköisen lehden kehitystyöhön. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan 10 yllätyspalkintoa SATL:n ja Autoalan Koulutuskeskus Oy:n tuotteista.

21.08.2013 - AAKK:n syksyn 2013 koulutukset ovat alkamassa

SATL:n omistaman Autoalan Koulutuskeskus Oy:n tämän syksyn koulutukset alkavat syyskuun alussa. Ensimmäinen kurssi on 3.9.2013 pidettävä "Ajankohtaista ajoneuvosäädöksistä ja katsastuksista 2013" -kurssi. Tilaisuuden tarkoituksena on antaa viimeisin tieto ajoneuvosäädösten ja direktiivien muutoksista sekä ajoneuvojen hyväksyntää koskevista vaatimuksista. Lisäksi käydään läpi katsastustoimilupalain viimeisin tilanne ja muita ajankohtaisia asioita.

Päivän ohjelma, ilmoittaumisohjeet ja koulutuksen hinta löytyvät AAKK:n kotisivuilta osoitteesta: http://www.aakk.fi/.

Siitä seuraava seminaaritilaisuus on 19.-21.9.2013 järjestettävä perinteinen Huolto- ja korjaamopäällikköpäivät. Tapahtuma on tarkoitettu jälkimarkkinoinnin johto-, päällikkö- ja asiantuntijatehtävissä toimiville henkilöille, maahantuojien ja merkkien edustajille sekä autoalan opettajille ja kouluttajille.

Päivien ohjelma, ilmoittaumisohjeet ja koulutuksen hinta löytyvät AAKK:n kotisivuilta osoitteesta: http://www.aakk.fi/.

Loppusyksyn muiden kurssien aiheet ja ajankohdat löytyvät osoitteesta: http://www.aakk.fi/koulutus/syksy-2013/. Niiden tarkempi sisältö julkaistaan myöhemmin syksyllä.

SATL:n jäsenyhdistysten kannatusjäsenille muistutuksena, että kurssien jäsenetuhinnat ovat voimassa kaikille kannatusjäsenyrityksestä kursseille osallistujille.

26.08.2013 - Suomen Autolehti 7/2013 ilmestyy 2.9.2013 - nyt myös diginä

Suomen Autolehden kesätauko on ohi

Syyskuu alussa ilmestyy peräti 96-sivuinen lukupaketti.

Mukana muun muassa:

 • Koritekniikan haaste: yhtäaikainen keventäminen ja törmäysturvallisuuden parantaminen. Miten tämä on mahdollista? Kehittyvät materiaalit ja uudet liitostekniikat avaavat ennen kokemattomia mahdollisuuksia. Miltä kuulostaa esimerkiksi suurlujuusalumiini?
 • Auton energiankulutusta on tehostettava yhä edelleen. Seisovan auton joutokäynti on jo eliminoitu. Seuraavaksi isketään kiinni vapaasti rullaavan auton hukkaamaan energiaan.
 • Linja-autoja roihuaa aivan liikaa. Moottoritila on pahin palojen aiheuttaja. Miksi tätä ei saada kuriin?
 • Riippumaton korjaamo saa kiitosta pitävistä hinta-arvioista.
 • Jarrupaloissa on kuparia 10-20 %. Mitä tapahtuisi, jos kuparia ei saisi enää käyttää? USA:ssa ollaan menossa tätä kohti.
 • Suomen Autolehti koeajoi hybridikuorma-auton. Energiaa säästävä ajotekniikka vaatii opettelua.
 • Ihminen on melko vajavainen kuljettaja autolle. Ajoa avustava automatikka tulee avuksi. Päästäänkö lopulta nollan uhrin turvallisuusvisioon?
 • Automarkkinat ovat junnaavassa tilassa. Lue analyysit henkilöautokaupan ongelmista, raskaan kaluston kauppaan vaikuttavista ilmiöistä sekä automarkkinoinnin uudenlaisista yhteistyökuvioista.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös viikolla 36. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

18.09.2013 - A-Katsastus on SATL:n uusin jäsenetuyritys

A-Katsastus Oy:n kanssa on sovittu SATL:n uusin jäsenetu ja se on voimassa 18.9.2013 lähtien. Jäsenetu koskee henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastuksia ja niihin liittyviä päästö- ja OBD-mittauksia. Jäsenetu on saatavissa jäsenkorttia näyttämällä. Tarkemmin jäsenedusta alla olevasta ilmoituksesta.

18.09.2013 - SATL:n on antanut kaksi lausuntoa alkusyksystä

SATL on antanut pyynnöstä kaksi lausuntoa alkusyksyn aikana. Niistä toinen oli liikenteen turvallisuusviraston Trafin lausuntopyyntö määräysluonnoksesta kuljettajatutkinnon ajokoepaikkakunnista, josta lausunto onnettiin 27.8.2013. Toinen puolestaan oli liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö katsastustoimintaa koskevan lakiehdostuksen säädösehdoituksista, jonka lausunto annettiin 6.9.2013. Lausunnot ovat tutustuttavissa pdf-muodossa seuraavassa:

SATL_lausunto_TRAFI_270813.pdf

SATL_lausunto_LVM_060913.pdf

26.09.2013 - Moottoriliikenteen Keskusjärjestö on huolestunut tiestön kunnosta

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö MOLIKE suoritti perinteisen syksyisen asiapitoisen Eduskuntavierailun perjantaina 20.9.2013. Tilaisuudessa tavattiin liikenne- ja viestintävaliokunnan sekä valtiovarainvaliokunnan liikennejaoksen ja verojaoksen edustajia. SATL:n edustajana tilaisuudessa toimi MOLIKE:n hallituksen puheenjohtaja ja SATL:n entinen puheenjohtaja Matti Juhala nykyisen puheenjohtajan Keijo Mäenpään ja toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemen ollessa estyneitä.

MOLIKE:n yhteisenä viestinä paikalle olleille edustajille oli syvä huoli Suomen tiestön kunnosta ja maantieliikenteen arvostuksen ja merkityksen ymmärtämisen puutteesta. Tilaisuudessa edustajille toimitettiin alla olevan sisältöinen kirje:

-----------------------------------------------------------------------------------------

Eduskunta

Liikenne- ja viestintävaliokunta

Valtiovarainvaliokunnan liikennejaos ja verojaos

 

MAANTIELIIKENTEEN MERKITYS EDELLYTTÄÄ KORKEAN TASON PUOLUSTUSTA

Suomalainen maantieliikenne on kärsinyt jo jonkin aikaa arvostuksen ja merkityksen puutteesta. Maantieliikennettä on viime vuosina käsitelty julkisuudessa varsin nuivasti eri yhteyksissä. Milloin maantieliikenne on ympäristön tuhoja, milloin vaaran aiheuttaja, milloin kustannuksineen kansantaloutemme kaataja. Viime aikoina maantieliikenteestä ei juuri hyvää sanaa ole kuultu.

Ilman maantieliikennettä ei maamme tule toimeen!

Eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna maamme on laaja ja sijainniltaan syrjäinen. Väestömäärämme on pieni ja olemme varsin harvaan asuttu maa. Raide- ja lentoliikenteen toimintaolosuhteet ovat varsin rajalliset maassamme. Viimeaikaisten tietojen mukaan lentoliikenne ei kannata maassamme juuri missään ja raideliikennettäkään ei koko maata kattavasti voida hoitaa. Maantieliikenteen rooli on aivan ensiarvoisen tärkeä ja merkittävä niin tavara- kuin henkilöliikenteessä, niin julkisessa kuin yksityisessäkin liikenteessä. Ilman toimivaa ja tehokasta maantieliikennettä ei maamme pysty toimimaan, tämä tosiasia olisi syytä julkisesti tunnustaa ja ottaa huomioon päätöksenteossa.

Maantieliikenne ja sen merkitys edellyttää poliittisten päättäjien tukea

Monissa yhteyksissä maantieliikenteen toimintaa on kritisoitu eri suunnista. Viranomaisten rooli maantieliikenteen puolestapuhujina ei toimi tällä hetkellä juuri miltään osin. Liikenne- ja viestintäministeriö, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, Valtiovarainministeriö ja Ympäristöministeriö sekä monet muut valtionhallinnon viranomaistahot ovat suruksemme monissa toimissaan osoittaneet maantieliikenteen toimivuutta vastustavia, tai ei ainakaan edistäviä, toimia.

Kun julkisuudessa hiljattain uutisoitiin liikennevaliokunnan näkevän mahdollisuuden maantieliikenteen olosuhteiden muutoksesta nopeusrajoitusten joustavuuden osalta, Liikenneviraston välitön vastaus oli kielteinen, jo ennen kuin asiaa oli edes selvitetty. Liikenne- ja viestintäministeriön Ympäristöasiain neuvottelukunnassa todettiin keväällä, että nopeusrajoituksia on ympäristösyistä kaupunkien sisäänajoväylillä laskettava. Samalla kuitenkin kaupunkien ohitusteiden ja sisäänajoväylien varteen kaavoitetaan niin liike- kuin asuintalojakin.   

Maantieliikenteen järjestöinä koemme, että tällä hetkellä emme saa tukea maantieliikenteen harjoittamisen ja kehittämisen osalta tukea miltään viranomaistaholta. Ajoittain tuntuu jopa siltä, että liikenne- ja viestintäministeriö edustaa lähinnä kävely- ja pyöräliikennettä, joilla toki on oma arvonsa.
Tästä maantieliikenteen vastaisuudesta iloksemme tekevät selkeän poikkeuksen maamme poliittiset päättäjät. Eduskunnan liikennepoliittinen keskustelu ja ymmärrys maamme liikenneolosuhteista on ollut myönteistä seurattavaa.  Maantieliikenne ansaitsee ja tarvitsee selkeän poliittisen tuen tulevaisuuden rakentajana maassamme. Me kyllä hoidamme liikenteen, kun sille on edes kohtuulliset mahdollisuudet.

Maantieliikenne tarvitsee kuljettajia

Kuljetusala työllistää maanteiden tavaraliikenteessä noin 70 000 kuljettajaa. Yhdistelmäajoneuvojen, kuorma-autojen ja jakeluautojen kuljettajien lisäksi ala työllistää henkilöliikenteessä noin 15 000 linja-autonkuljettajaa ja noin 17 000 taksinkuljettajaa. Kuljetustehtävien lisäksi maantieliikenne työllistää merkittävän määrän muita työntekijöitä.

Kuljetusalan haasteena on ratkaista alaa uhkaava työvoimapula. Lähivuosina alalta poistuu suuri määrä kuljettajia eläkkeelle. Ala tulee tarvitsemaan eri tehtäviin noin

5 000 uutta työntekijää vuosittain. Myös ammattipätevyyskoulutuksen vaatimukset suurentavat työvoimapulaa. Juuri tällä hetkellä ammattipätevyyteen liittyvät siirtymäajat ovat kulumassa umpeen. Linja-auton kuljettajien osalta siirtymäaika päättyi juuri syyskuun alkupuolella, kuorma-autonkuljettajien siirtymäaika päättyy vuoden kuluttua ja sitten vuoden 2014 lopussa siirtymäaika päättyy taksinkuljettajien osalta. 

Esimerkiksi kuorma-auton kuljettamiseen tarvitaan C-ajokortti, joka suoritetaan autokoulussa. Ennen ammattipätevyyden voimaantuloa Suomessa suoritettiin 20 000 kuorma-autokorttia vuosittain. Sen jälkeen kuorma-autokortteja suoritettiin 6 000 vuodessa. Tämän vuoden tammikuussa voimaan astunut 21 vähimmäisikäraja kuorma-autokortteja suorittaville tulee tarkoittamaan sitä, että kuorma-autokortteja suoritetaan 3 000 vuosittain. Vaikka toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa logistiikan perustutkinnon kuljetuspalveluihin suuntautuen ja Puolustusvoimat kouluttaa osasta varusmiehiä kuljettajia, jotka saavat myös ammattipätevyyden, nämä määrät eivät riitä pitämään talouden pyöriä pyörimässä. Eduskunnan tulee varmistaa, että virkamiehet ryhtyvät välittömästi toimiin, joilla voidaan varmistaa tavaran ja palvelun liikkuminen.

Taloutemme merkittävä osatekijä on kuljetus

Syrjäinen sijaintimme aiheuttaa taloudellisessa toiminnassamme lisäkustannuksia kuljetusten osalta merkittävästi. Tämä koskee niin tavaroiden kuin ihmistenkin kuljettamisesta aiheutuvia kustannuksia. Omin toimin meidän ei kannattaisi näitä kustannuksia aiheuttaa lisää. Maantieliikenteen merkityksen tunnustaminen ja toimenpiteet maantieliikenteen olosuhteiden parantamiseksi ovat tekoja kansantaloutemme kehittämiseksi.  

Olemassa oleva tieverkko vaatii kunnossapitoa

Maantieliikenteen olosuhteista merkittävin yksittäinen tekijä on tieverkko ja sen kunto. Tästä kansantaloutemme merkittävästä investoinnista on pidettävä huolta riittävän korkealla tasolla koko maana alueella. Rapistuvat sillat ja alempiasteinen tieverkosto on saatava pidettyä edes välttävässä kunnossa. Merkittävät kokonaispainon nostot tavaraliikenteessä jäävät täysin vailla tavoitetta, jos tieverkkomme ei näitä ajoneuvoja kestä.

Yhdessä kohti parempaa tulevaisuutta

Maantieliikenne ja sitä edustavina järjestöinä emme halua unohtaa ympäristöä emmekä turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Olemme ehdottomasti valmiita osallistumaan yhteisen tulevaisuuden rakentamiseen. Lähtökohtaisesti kuitenkin on syytä tunnustaa, että ilman maantieliikennettä ja siihen liittyviä joitakin ei-toivottuja sivuvaikutuksia ei voida maassamme elää ja toimia.

Odotamme maamme eduskunnalta vahvaa maantieliikenteen merkityksen tunnustamista ja maantieliikenteen roolin tukemista. Tulevaisuutta rakennetaan tehokkailla ja tuottavilla investoinneilla sekä hyvällä yhteistyöllä.

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry

Jäsenjärjestöjämme ovat:

Autoalan Keskusliitto ry
Autoliitto ry
Autotuojat ry
Linja-autoliitto ry
Suomen Autokoululiitto ry
Suomen Autoteknillinen Liitto ry
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry
Suomen Taksiliitto ry

  

Faktoja maantieliikenteestä Suomessa
(lähde: Tilastokeskus ja Liikennevirasto - Tietilasto 2010)

HYVÄ TIE - VÄHEMMÄN PÄÄSTÖJÄ JA KUSTANNUKSIA

- Suomessa noin 5,38 miljoonaa asukasta, vajaa 18 asukasta neliökilometrillä

- väestötiheytemme on Euroopan pienimpiä

- maamme pinta-ala on Euroopan suurimpia

- henkilöliikenteestä kulkee 93 % maanteillä

- maanteiden kokonaisliikennesuorite on noin 36 miljardia autokilometriä

- maanteiden kokonaispituus on yli 78.000 kilometriä

- pääkaupunkiseudun ulkopuolisesta joukkoliikenteestä yli 80 % tehdään busseilla

- rautateiden osuus henkilöliikenteessä on noin 5 %

- rautateitä maassamme on noin 5.800 kilometriä

- junamatkoista 80 % tehdään pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä

- tavaraliikenteestä 66 % kulkee maantiellä

- maamme sisäisistä kuljetetuista tavaratonneista 89 % kulkee maanteillä

- lähiliikenne ja jakeluliikenne hoidetaan käytännössä 100 % maanteillä

- kuorma-autoilla kuljetetaan lähes 400 miljoonaa tonnia tavaraa

- rautateiden osuus tavaraliikenteestä on noin 24 %

- rautateillä kuljetetaan lähes 36 miljoonaa tonnia tavaraa

- liikennemuotojen veroista 95 % kerätään maantieliikenteestä

- ainoana liikennemuotona maantieliikenteen käyttäjät maksavat kaikki toimintansa aiheuttamat kustannukset, myös kaikki ulkoiset ympäristö- ja onnettomuuskustannukset

- tieliikenteen erityisveroista ja -maksuista vain noin neljännes käytetään maantieliikenteeseen

- maantieliikenteen pakokaasupäästöjen (typen oksidit) määrä on laskenut noin kolmannekseen siitä mitä se on ollut vuonna 1990

- edelleen vuoteen 2025 mennessä arvioidaan pienenevän kolmannes nykytasosta

- CO2 hiilidioksidipäästöistä vain noin 20 % tulee maantieliikenteestä ja hiukkaspäästöistä vain noin 10 %

- maantieliikenteen kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat laskeneet alle 300 kuolleen vuositasolla (hukkuneita lähes 200)

- ajoneuvotekniikan kehittyminen on parantanut liikenneturvallisuutta myös muilta osin merkittävästi

Koska maantieliikenteelle ei tosiasioihin perustuen ole nähtävissä vaihtoehtoja, tulee sitä hoitaa tehokkaasti, turvallisesti ja mahdollisimman vähäisin ympäristöhaitoin. Investointi maantieliikenteeseen on merkittävä investointi tulevaisuuteen. Rappeutuva tieverkostomme vaikeuttaa koko taloutemme kilpailukykyä. Tiestön kunto ja rahoitus on varmistettava.

Hyvä tie - vähemmän päästöjä ja kustannuksia.

-------------------------------------------------------------------------------

 

Kirje on avattavissa pdf-tiedostona seuraavasta linkistä:

MOLIKE_Eduskunta_20092013.pdf

 

27.09.2013 - Suomen Autolehti 8/2013 ilmestyy 1.10.2013

 

Suomen Autolehden lokakuun numeron teemana moderni autokorjaamo

Lokakuun alussa ilmestyy 96-sivuinen lukupaketti.

Mukana muun muassa:

 • 41 sivua "moderni autokorjaamo" -teemaa: Koko korjaamo omatoimimekaanikoilla - merkkiliike tarraa omiinsa, riippumaton hamuaa uutta - merkkien     vaatimukset lisääntyvät - katsastaminen arveluttaa - laatutyö tuo tuottavuutta - sähköistyvä raskas kalusto - Karla tukeutuu S-toimintamalliin - kalusteilla komeaa toiminnallisuutta
 • Otto- ja dieselprosessit lähestyvät toisiaan. Joko HCCI-paloprosessi toteutuu?
 • Lokakuun alusta astuvat voimaan uudet massa- ja korkeussäännöt raskaassa kalustossa. Maxpo -messuilla oli jo nähtävillä uuden säännön kalustoa.
 • Autoliikkeet pitäneet kulut kurissa

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.10.2013. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

05.10.2013 - SATL järjestää Mestarimekaanikko 2014 -kilpailut

Suomen Autoteknillinen Liitto järjesti ensimmäisen valtakunnallisen Mestarimekaanikko -kilpailun talvella 1997. Nyt SATL järjestää kahdeksatta kertaa ammatissa toimiville automekaanikoille suunnatun Mestarimekaanikko 2014 -kilpailun. Edellisen kerran kilpailut järjestettiin vuonna 2011, jolloin osanottajia oli mukana sekä merkkiorganisaatioista että muualta.

Vuoden 2011 kilpailun voitto meni Bosch -organisaatiota edustaneelle Jukka Mankiselle (Autohuolto Räisänen Oy, Kuopio).

 

Kilpailua on edellisestä kerrasta hieman uudistettu ja se koostuu kaikkiaan neljästä vaiheesta:

 • lauantaina 16.11.2013 klo 12:00 - 14:00 pidetään ennakkoilmoittautumisen vaativa karsintakilpailu internetin välityksellä osoitteessa: http://www.hmv-systems.fi/prodiags/fi/ => Kirjaudu sisään (kullekin ilmoittautuneelle toimitetaan etukäteen henkilökohtainen tunnus ja salasana). Karsinnassa on monipuolisia auton huoltoon, korjaukseen ja diagnostiikkaan liittyviä teoriatehtäviä, joiden suorittamiseen on aikaa kaksi tuntia.
 • lauantaina 11.1.2014 pidetään semifinaali Stadin ammattiopiston toimipisteessä Haagassa osoitteessa Ilkantie 3, 00400 Helsinki. Semifinaaliin otetaan mukaan yhteensä kymmenen kilpailijaa esikarsintakilpailun perusteella mukaan lukien mahdolliset maahantuojien suoraan semifinaaliin ilmoittamat kilpailijat. Jokaiselle semifinaaliin päässeelle ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. Semifinaalissa on sekä käytännön- että teoriatehtäviä. Kilpailijat jaetaan kahteen ryhmään, joista osa tekee teoria- ja osa rastitehtäviä. Tehtävät käsittelevät autotekniikan yleisiä osa-alueita (moottoritekniikka, alusta ja voimansiirto, polttoaine- ja sytytysjärjestelmät, lainsäädäntö sekä ympäristö- ja asiakaspalvelukysymyksiä). Paikalle kutsutaan lehdistöä ja alan vaikuttajia. Varsinainen yleisötilaisuus tapahtuma ei kuitenkaan ole.

Yksi rasteista käsittelee sähkö- tai hybridiautoja. Kyseisen rastin toteuttamiseksi jokaisen kilpailijan tulee olla suorittanut SFS6002 -sähkötyöturvallisuuskoulutus. Niille semifinaalin osallistuville kilpailijoille, jotka eivät kyseistä koulutusta ole aiemmin suorittaneet, tarjotaan mahdollisuus osallistua kyseiseen koulutukseen ennen semifinaalia siten, että kilpailun järjestäjä vastaa koulutuksen kuluista. Majoitus- ja matkakuluista vastaa kilpailija itse. Koulutuksen toteuttaa HMV-Systems Oy. Asiasta informoidaan tarkemmin samalla, kun tieto semifinaaliin pääsystä toimitetaan. 

 • Uutuutena semifinaalin tulosten perusteella kärkikolmikko ratkaisee lopullisen järjestyksensä finaalissa, joka pidetään Auto & Korjaamo -messujen yhteydessä perjantaina 24.1.2014 aamupäivästä. Pisteytys finaalissa lähteen nollilta eli semifinaalin tuloksia ei lasketa tähän mukaan. Finaali koostuu kolmesta käytännön työrastista.
 • Kärkikolmikon palkintojenjako pidetään samana päivänä 24.1.2014 iltapäivästä messuilla Tietovarikolla.

Kolme parasta palkitaan seuraavasti: Voittajalle 1000 euroa, toiseksi tulleelle 750 euroa ja kolmannelle 500 euroa. Finaalista ulos jääneet semifinalistit saavuttavat neljännen sijan ja saavat palkinnoksi vapaavalintaisen kirjan Autoalan Koulutuskeskus Oy:n valikoimista. Lisäksi kukin semifinalisti saa käyttöoikeudet vuodeksi Prodiags -virtuaaliseen oppimisympäristöön sekä Suomen Autolehden vuosikerran.

 

Ilmoittautumiset

Ennakkoilmoittautuminen osallistumisesta kilpailuun tulee tehdä Suomen Autoteknilliseen Liitoon marraskuun 8. päivään 2013 mennessä sähköpostitse osoitteeseen satl@satl.fi

Kilpailijoista tarvitaan seuraavat tiedot:

1.                         Kilpailijan nimi

2.                         Syntymäaika

3.                         Kotiosoite

4.                         Puhelinnumero

5.                         Sähköpostiosoite

6.                         Työnantaja

7.                         Ammattinimike/työtehtävä

8.                         Tieto SFS 6002 sähkötyöturvallisuuskoulutuksen suorittamisesta

Internetissä tapahtuvaa esikarsintaa varten jokainen saa henkilökohtaiset tunnukset ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen kilpailua edeltävän työviikon aikana. Tällä tunnuksella he pääsevät rekisteröitymään ProDiags -järjestelmään osoitteessa: http://www.hmv-systems.fi/prodiags/fi/ => Kirjaudu sisään vastatakseen esikarsintakysymyksiin 16.11.2013 kello 12:00 - 14:00 välisenä aikana.

Kilpailun järjestäjällä on oikeus tarvittaviin muutoksiin kilpailun järjestelyissä kilpailijoiden rehellisen ja tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi. Niistä pyritään tiedottamaan mahdollisimman nopeasti. Jos semifinaaliin on esikarsinnan tulosten perusteella tulossa enemmän finalisteja kuin kymmenen, ratkaistaan tasapisteissä olevien esikarsintaan osallistuneiden kilpailijoiden semifinaalipaikka arvalla. Sama koskee myös finaalia, jos semifinaalin tulosten perusteella sinne olisi tulossa enemmän kuin kolme kilpailijaa.

Tulostettava kilpailukutsu on ladattavissa pdf-muodossa TÄSTÄ

11.10.2013 - SATL:n omistama Autoalan Koulutuskeskus on käynnistänyt uuden liiketoiminnan

Autoalan Koulutuskeskus Oy:n (AAKK) toiminnan ytimessä ovat toimialan täydennyskoulutukset, kirjallisuus sekä Auto & Korjaamo -messut. AAKK on vakiinnuttanut asemansa vuosien varrella ja omaa hyvän tunnettuuden toimialan sisällä. AAKK:n hallitus on tehnyt strategisen linjauksen, että nykyisen toiminnan lisäksi ollaan valmiita panostaa uusiin kasvualueisiin, jotka voivat olla perinteisen toimialan ulkopuolella. Nyt tämä linjaus on toteutunut käytännössä ja AAKK on perustanut uuden liiketoiminnan, jonka nimi on Suomen Liikekirjat.

Suomen Liikekirjojen toiminta-ajatus on myydä johtamisen ja esimiestyön kirjoja ja koulutuksia, niin printti- kuin sähköisinä versioina. Kovin kauas autoalasta ei siis olla menty. Eväitä hyvään johtamiseen ja esimiestyöhön tarvitaan myös autoalalla. Mutta perinteisen toimialamme lisäksi kiinnostavia asiakkaita on kaikilla muillakin toimialoilla. Asiakaspotentiaali on huomattavan laaja, kun periaatteessa jokainen johtaja tai esimies mistä tahansa organisaatiosta voi olla kiinnostava asiakas.

Kun kohderyhmä on näin laaja eikä ole kiinnittynyt vain yhteen toimialaan, päätimme valita uudelle liiketoiminnalle selkeästi oman nimen. Kesällä 2013 saimme rekisteröityä nimen Suomen Liikekirjat, joka toimii erittäin hyvin uudessa tilanteessa. Suomen Liikekirjat näkyy asiakkaille sekä kustantajana että tulevaisuudessa koulutusten järjestäjänä. Samaan hengenvetoon perustimme johtamisen ja esimiestyön tuoreiden kirjojen myyntiin oman verkkokaupan, www.liikekirjat.fi.

Verkkokaupassamme on myynnissä myös muiden kustantajien kiinnostavia ja tuoreita johtamisen kirjoja. Ja näkyyhän siellä ensimmäinen oma teoksemme, 'Kohti menestyvää liiketoimintamallia'. Kirja on selkokielinen ja helppolukuinen työkirja kaikille, jotka haluavat eväitä oman liiketoimintansa kehittämiseen. Marraskuussa 2013 ilmestyy myös toinen kiinnostava oma kustanteemme, jonka nimi on 'Yksinkertaista johtamista - arvostaen'. Kirjoittaja Ari Rämö oli puhumassa aiheesta Huolto- ja korjaamopäällikköpäivillämme ja herätti paljon ajatuksia siitä, miten yksinkertaisilla keinoilla voidaan toimia fiksummin sekä esimiehinä että alaisina.

Käy tutustumassa verkkokauppaan, saat SATL:n jäsenenä merkittävän edun uusien johtamiskirjojen hankkimiseen. Laittamalla ostoskorissa alennuskoodin SATL (kaikki isoilla kirjaimilla) sille varattuun kohtaan, saat 15 % alennuksen kirjojen nettohinnoista, niin ilmestyneistä kuin tulevistakin kirjoista.

Vaikka Suomen Liikekirjat on selkeästi oma brändi ja näkyy täysin itsenäisenä, on sillä myös rajapintoja AAKK:n puolelle. Rakennettua verkkokaupan alustaa ja rakenteilla olevia sähkökirjojen taustajärjestelmiä voidaan hyödyntää myös AAKK:n puolella. Tämä tulee näkymään talvella 2014 AAKK:n omilla verkkosivuilla. Yhdellä kehitystyöllä palvellaan siis samaan aikaan kahta eri itsenäistä liiketoimintaa, Autoalan koulutuskeskusta ja Suomen liikekirjoja.

Käytännön tasolla Autoalan koulutuskeskus, www.aakk.fi, jatkaa toimintaansa kuten ennenkin ja kehittää sitä eteenpäin omista lähtökohdistaan. Vastaavasti Suomen Liikekirjat, www.liikekirjat.fi, esiintyy oman näköisenä ja kasvattaa omaa tunnettuuttaan johtamisen ja esimiestyön aihealueen kustantajana ja verkkokauppana.

11.10.2013 - FISITA Travelling Fellowship -ohjelmaan haku on alkanut

    

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) kuuluu maailmanlaajuiseen autotekniikan asiantuntijoiden järjestöön, FISITA:an. Joka toinen vuosi järjestetään jossain päin maailmaa FISITA:n maailmankongressi, jossa esitellään autoalan kehitystyön viimeisimpiä saavutuksia. Seuraava kongressi järjestetään Alankomaiden Maastrichtissä 2.-6.6.2014. Kongressin järjestää yhdessä FISITA:n kanssa sen Alankomaan jäsenjärjestö KIVI NIRIA.

Kongressin yhteydessä järjestetään autoalaa korkeakoulutasolla opiskeleville, alle 35-vuotiaille henkilöille tarkoitettu Travelling Fellowship -ohjelma. Jokainen 38 jäsenmaan jäsenjärjestö voi lähettää yhden valitsemansa henkilön osallistumaan TF-ohjelmaan. Ohjelma alkaa torstaina 29.5.2014. Ensimmäiset neljä päivää 1.6.2014 asti tiedossa on erilaisia alan ekskursioita ja paikalliskulttuurin tutustumista muiden ohjelmaan osallistuvien kanssa sosiaalisen ohjelman puitteissa Alankomaissa, Saksassa ja Belgiassa. Sen jälkeen (2.-6.6.2014) vuorossa on osallistuminen varsinaisen pääkongressin ohessa järjestettävään opiskelijakongressiin. Kaikki tarvittava tieto löytyy osoitteesta http://www.fisita2014.com/studentsactivities/travelling-fellowship.

Kunkin maan paikallinen FISITA -yhteisö, meidän tapauksessamme SATL, vastaa yhden henkilön valinnasta ja hänen matkustuskuluista Maastrichtiin ja takaisin sekä majoittautumiskuluista ja mahdollisesta osallistumismaksusta. KIVI-NIRIA vastaa puolestaan muista tapahtuman kuluista Hollannissa. Näin ollen osallistujan vastuulle jää vain henkilökohtaiset kulut.

Ohjelmaan hakemiseksi pyydämme vapaamuotoisia hakemuksia toimitettuna SATL:n toimistolle 7.2.2014 mennessä seuraavin kriteerein:

 • hakijan tulee olla alle 35-vuotias (1.1.2014) autoinsinööriksi tai vastaavaksi opiskeleva
 • valintaa tehtäessä korostetaan henkilön kielitaitoa, opintomenestystä ja opintojen vaihetta
 • hakijan tulee pitää englanninkielinen esitelmä opiskelijakongressissa järjestäjän määrittämällä esitystavalla, jotka ovat suullinen esitys (oral presentation) tai julisteen esittely (poster presentation). Tätä varten hänen tulee toimittaa kongressin järjestäjälle esityksen tiivistelmä opiskelijakongressissa esitettäväksi sekä täytettynä SC-application.doc -dokumentti 1.2.2014 mennessä. Tarkempi oheistus löytyy osoitteesta: http://www.fisita2014.com/studentsactivities/Abstractsubmission

Perustietojen ohella pyydämme suomeksi max. 500-sanaista vapaamuotoista perustelua kyseisen henkilön valinnalle sekä  TF-application.doc -dokumentin tiedot täytettynä englanniksi. Päätöksen tekemiseksi haastattelemme tarvittaessa hakijat 10.-26.2.2014 välisenä aikana. Lopullisesta päätöksestämme informoimme valittua henkilöä sekä toimitamme tiedon valinnasta tapahtuman järjestäjälle 28.2.2014 mennessä.

Lisätietoja asiasta saa SATL:n toimistosta Liiton toiminnanjohtajalta Pasi Perhoniemeltä sekä sivuilta internet-osoitteista www.fisita.com ja http://www.fisita2014.com/studentsactivities/travelling-fellowship.

Tutustu myös edellisten Travelling Fellow -ohjelmaan osallistuneiden kokemuksiin tapahtumasta:

Vuodelta 2008 Saksan Münchenissä: TF_referenssi_2008_Lahti.pdf

Vuodelta 2010 Unkarin Budapestistä: TF_referenssi_2010_Hakala.pdf

Vuodelta 2012 Kiinan Pekingistä: TF_referenssi_2012_Peltola.pdf

 

Tulostettava versio tästä viestistä: Travelling_Fellowship_2014_kutsu.pdf

14.10.2013 - Autoteknillisellä Risteilyllä oli mielenkiintoisia esityksiä

SATL:n Kesäpäivinä pidetty Turun Autoteknillisen Yhdistyksen järjestämä Autoteknillinen Risteily järjestettiin 4.-5.10.2014. Paikalla oli 45 osallistujaa. Tapahtumapaikkana oli Viking Linen uusin laiva Viking Grace ja se suoritti matkansa tapahtuman aikana Turusta Maarianhaminan kautta Tukholmaan ja takaisin.

Laiva lähti perjantai-illasta 20:55, joten illan ohjelmaan kuului vain yhteinen buffet-illallinen ja vapaamuotoista verkostoitumista laivan eri tiloissa. Varsinainen ohjelma alkoi lauantaina 5.10. Tervetuliais- ja avaussanat lausuivat Turun Autoteknillisen yhdistyksen puheenjohtaja Sami Nikkilä ja SATL:n puheenjohtaja Keijo Mäenpää.

Ensimmäinen luento käsitteli hybridi- ja sähköautojen vianhakua. Luennoitsijana toimi Frans Malmari AEL:stä. Toinen luento puolestaan käsitteli paineilmajarruja. Luennoitsijana toimi Rami Wahlsten Turun ammattikorkeakoulusta. Ennen hänen esitystä saatiin asiantunteva esittely nestekaasukäyttöisen Viking Grace -laivan moottori- ja polttoainejärjestelmästä. Esittelyn suoritti laivan konemestari, joka oli mukana jo laivan suunnittelu- ja valmistusvaiheessa. Tietona saatiin muun muassa, että laiva aina käynnistetään dieselillä ja kolmen minuutin käynnistysrupeaman jälkeen laiva käy 99 prosenttisesti kaasulla. Yksi prosentti dieseliä tarvitaan puristussytytteisissä moottoreissa seoksen sytyttämiseksi. Moottoreita on kaikkiaan neljä, jotka jauhavat liike-energiansa sähköksi generaattoreissa. Potkureita nimittäin käyttävät sähkömoottorit. Käynnissä olevien moottorien lukumäärä riippuu tehontarpeesta.

Nestekaasun tankkaaminen tapahtuu Tukholmassa laivan pysähdyksen yhteydessä yhden tunnin aikana. Sen suorittaa tarkoitusta varten toteutettu erillinen säiliölaiva. Tankkaus suoritetaan 5-6 kertaa viikossa, täysillä tankeilla pystytään ajamaan tarvittaessa kolme edestakaista matkaa. Laivassa on myös säiliöt ja järjestelmät raskaan polttoöljyn käyttöä varten. Ne hankittiin sinne siltä varalta, että kaasutoimitukset eivät olisi alkaneetkaan suunnitellulla tavalla. Tosin rikkidirektiivin käyttöönoton myötä niitä tuskin tullaan koskaan käyttämään, mutta huoltovarmuusmielessä asia on merkittävä.

Risteilyn viimeinen luento käsitteli uusinta autotekniikkaa. Luennoitsijana toimi Juha Seppälä Diagno Finland Oy:stä. Juha toimii myös Helsingin Autoteknillisen Yhdistyksen puheenjohtajana.

Tapahtuma oli lämminhenkinen ja mukava, sekä käsitellyt aihealueet olivat mielenkiintoisia. Turun ATY:n aktiivit olivat sitä mieltä, että tapahtumalle on suunnitteilla jatkoa ensi vuonna. Ollaan kuulolla.

29.10.2013 - Suomen Autolehti 9/2013 ilmestyy perjantaina 1.11.2013

Marraskuun alussa ilmestyy Suomen Autolehden 84-sivuinen lukupaketti.

Mukana muun muassa:

 • Raportti Frankfurtin IAA 2013 -näyttelyn tekniikkauutuuksista: 48 V apulaitteille?
 • Rengaspaineiden valvonta tulee pakolliseksi varusteeksi uusiin henkilöautoihin. Tyyppihyväksyntävarusteen tulee toimia katsastuksessa, myös talvirenkaiden kanssa. Valvontaan on kaksi eri tekniikkaa: paineantureilla mittaaminen tai pyörintänopeuserojen tarkkailu.
 • Hyundai Kia -bensiinimoottorit siirtyvät turbokauteen. Moottoritekniikkaa -palstalla on esitellyssä Hyundai Kia 1,6 T-GDI G4FJ -moottori.
 • Vähä-älyisestä hiililiikenteestä vähähiiliseen älyliikenteeseen. Juuri päättynyt TransEco -tutkimusohjelma saa jatkoa TransSmart -tutkimusohjelmasta.
 • Turun Autotyö Oy:ssä yhdistyvät raskaan kaluston merkki- ja monimerkkikorjaamo. Teknistä tukea erityisesti jälkimmäiseen haetaan Boschin uudesta korjaamokonseptista. Uusi markkinarako on löytynyt runsaslukuisesta raskaampien pakettiautojen ja kevyiden kuorma-autojen ryhmästä.
 • CECRA:n European Car Dealers Dayn keskeisimpiä aiheita olivat autokaupan kannattavuus ja muutokset kaupankäyntitavoissa. Automotive Services Europe ASE:n perustaja Trevor Jones patistaa autokauppiaita tarkistamaan valmiutensa palvella älypuhelimia käyttäviä asiakkaita. Jonesin mukaan 85 prosenttia autoon tutustumisesta tapahtuu , ennen kuin asiakas astuu liikkeeseen.
 • Vuoden 2014 automyynnin ennuste: 112 000 myytyä uutta henkilöautoa.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 1.11.2013. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

31.10.2013 - SATL on mukana jakamassa tärkeää tietoa talvirenkaiden turvallisuudesta talvikelillä

On havaittu, että kuluttajien on useista syistä johtuen vaikea valita käyttötarkoitukseensa soveltuvia talvirenkaita. Näitä syitä ovat:

 • renkaiden ominaisuuksissa on suuria eroja renkaan aiheuttaman ympäristökuorman ja turvallisuusnäkökohtien osalta
 • nastarenkaista ei ole kattavasti saatavilla tietoa melun tai vierinvastuksen osalta. Tietoa ei myöskään ole saatavilla eri rengasmallien aiheuttamasta tien kulumisesta taikka hiukkaspäästöistä.
 • EU rengasmerkintä (EY 1222/2009) on osittain harhaanjohtava. Renkaiden märkäpito ja jääpito ovat vastakkaisia ominaisuuksia. Näin ollen talvirengas, joka on hyvä märkäpidossa, ei ole hyvä jääpidossa.
 • EU rengasmerkintä itse asiassa ohjaa valitsemaan liikenneturvallisuusmielessä vaarallisemmat renkaat talveen.

Ratkaisu tiedonsaannin ongelmaan on maailman ensimmäinen internetissä julkaistava kaikille avoin tietokanta, jonka tiedot pohjautuvat ammattimaisiin testituloksiin.

Hankeen tavoitteena on tuottaa ja julkaista sivustolla ammattimaista, riippumatonta ja puolueetonta tutkimustietoa pohjoismaihin markkinoitavista talvirenkaista kuluttajan päätöksenteon tueksi.

Alkuvaiheessa sivustolta löytyvät tiedot 128 renkaan jarrutuspidosta jäällä. Niiden osalta testauksen on suorittanut suomalainen rengastestaukseen erikoistunut Test World Oy. Renkaiden testausmenetelmä perustuu suurelta osin E117R2 -säännössä kuvattuihin testeihin ja renkaiden tiedot ja kaikki mittaustulokset ovat nähtävillä.

Myöhemmin tavoitteena on saada aikaiseksi Pohjoismaiden yhteinen tutkimushanke Pohjoismaihin suunniteltujen renkaiden melun mittauksen, pölyn muodostukseen sekä tien kulumiseen liittyen.

Tässä vaiheessa hanketta tukevat Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Autoliitto ry, Test World Oy ja Suomen Autoteknillinen Liitto ry.

Sivut löytyvät osoitteesta: http://www.safewintertyre.eu/

11.11.2013 - FISITA:n insidetrack 16 -uutiskirje on ilmestynyt

Autoinsinöörien maailmanjärjestön FISITA:n viimeisin uutiskirje on julkaistu. Se ja kaikki edelliset numerot ovat ladattavissa luettavaksi SATL:n kotisivulta osoitteessa: http://www.satl.fi/jasenille/nayta/158

29.11.2013 - Suomen Autolehti 10/2013 ilmestyy maanantaina 2.12.2013

Joulukuun alussa ilmestyy Suomen Autolehden 80-sivuinen lukupaketti.

Mukana muun muassa:

 • NVH on kirjayhdistelmä, jota nykyinen autoinsinööri ei pysty ohittamaan. Värähtelyjen hallitsemiseksi joudutaan turvautumaan jo melko monimutkaisiin rakenteisiin, sillä yhä pienemmät virheet tulevat esiin.
 • Yksi perusrakenne ja sen päälle monta autoa. Periaate on jo välttämättömyys hallittaessa tuotekehityskustannuksia. PSA:n ajattelussa keula moottoripaikkoineen on vakio ja sen jälkeen loppu auto venyy moneen mittaan.
 • Rengasliike laajentaa reviiriään perinteiselle korjaamopuolelle. Samalla pääbusineksen sesonkivaihtelu tasaantuu.
 • Logistiikka biteiksi. 3D-tulostus tuo mielenkiintoisia mahdollisuuksia tulevaisuudessa varaosien toimittamiseen.
 • Sähköautojen lämmitysjärjestelmien on oltava energiapihejä. Vaihtoehtoina lämpöpumput ja täsmävastukset.
 • Moottoritekniikkaa: Mercedes-AMG M 133, kaksilitrainen bensaturbo, 265 kW ja 450 Nm.
 • Laitekatsauksessa kevyen kaluston testausradat

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.12.2013. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

02.12.2013 - SATL:n jäsenlehti Satelliitti 2/2013 on ilmestynyt

SATL:n jäsenlehti Satelliitti 2/2013 on ilmestynyt. Se on luettavissa painettuna versiona kotiin kannettuna tai sähköisessä pdf-muodossa Liiton kotisivulta osoitteessa http://www.satl.fi/jasenille/nayta/115.

Painettu lehti on toimitettu Suomen Autolehden 10/2013 liitteenä niille henkilöjäsenille, joille Suomen Autolehti tulee. Niille vapaajäsenille, joille Suomen Autolehti ei  tule, on Satelliitti postitettu suoraan.

09.12.2013 - SATL on antannut lausunnon LVM:lle

SATL antoi lausunnon 29.11.2013 Liikenne- ja viestintäministeriölle liikenneministeri Merja Kyllösen asettaman selvitysmiehen Matti Roineen raportista "Tieliikenteen turvallistoiminnan työnjako". LVM:n mukaan selvitysmiehen tehtävänä oli selvittää Liikenneturvan ohjaus- ja hallintomallia sekä tieliikenteen turvallisuutta koskevaa tiedotus-, valistus- ja tutkimustoiminnan sekä tilastoinnin työnjakoa liikennehallinnossa. Tavoitteena oli löytää Liikenneturvan ohjaukseen ja hallinnointiin malli, joka luo parhaat edellytykset Liikenneturvan palvelutehtävän luonteisen toiminnan jatkuvuudelle ja joka varmistaa, että Liikenneturvan vahvuuksia hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla. Eri toimijoiden työnjakotarkastelun tavoitteena on varmistaa, että eri organisaatioiden tehtävät eivät ole päällekkäisiä, vaan täydentävät toisiaan ja että tieliikenteen turvallisuustoiminnan vaikuttavuus paranee.   

SATL antoi asiaan seuraavan lausunnon:

LAUSUNTOPYYNTÖNNE

"Tieliikenteen turvallisuustoiminnan työnjako" -raportista (diaarinumero LVM/1522/13/2013)

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) kiittää mahdollisuudesta lausua asiassa.

Lausuntonamme esitämme seuraavaa:

Raportti on laaja-alainen ja monelta kantilta tarkasteltu. Seuraavassa kuitenkin joitain huomioita tehdyistä johtopäätöksistä.

Tieliikenteen turvallisuustoiminta ja työnjako

Mielestämme tehokasta poikkihallinnollista tieliikenteen turvallisuustyötä opastavat nykyiset Liikenneturvallisuusasian neuvottelukunnat hyvin. Niiden toiminta on vakiintunut ja sen avulla eri toimijat ovat sitoutuneet yhteiseen pitkäjänteiseen toimintaan.

Liikenneturvalla on tieliikenteen turvallisuustyössä eritäin tärkeä osa, kun yksittäiseen tielläliikkujaan vaikuttava liikenneturvallisuustyö on käyttäytymiseen vaikuttamista koko hänen elinkaaren ajan ja muutokset käyttäytymisessä tapahtuvat hitaasti. Tämän aiheuttaa muun muassa se, että kyse ei ole ammattimaisesta liikkumisesta, jossa turvallisuusajattelu lähtee eri näkökulmasta. Näin ollen vain pitkäjänteinen sitoutuminen eri toimijoilta johtaa toivottuun lopputulokseen.

Liikenteessä menehtyneiden ja vakavasti loukkaantuneiden määrä on alimmillaan Suomen tieliikenteen sodan jälkeisessä historiassa. Kehitys on ollut siis hyvää, vaikka onkin valiteltu positiivisen muutoksen hitaudesta verrattuna muihin maihin. Kun suunnitellaan muutoksia toimivaan järjestelmään, tässä tapauksessa tieliikenteen turvallisuustyöhön, on muistettava, että kestää vuosia ennen kuin saavutetaan edes vanhan toiminnan taso eikä takeita paremmasta lopputuloksesta ole. Lisäksi jos muutokset ovat vastoin osapuolten näkemyksiä, kaiken perustana oleva yhteistyö vaikeutuu.

Kaikkien tieliikenteen turvallisuuteen liittyvien vastuiden keskittäminen TraFille johtaisi toimintojen jäykistymiseen byrokratian kasvaessa. Siirtymisvaiheessa myös osaamisvaje substanssiosaamisessa aiheuttaisi ongelmia. Liikenneturvan toiminta on vuosikymmenien saatossa hioutunut optimaaliseksi ja toiminnan tarpeiden muuttuessa sitä on muokattu muutosten mukaan. Liikenneturvalla on siis ollut kyky uudistua aina tarpeen mukaan ja sillä on kyky toimia nopeasti välitöntä reaktiota vaativissa akuuteissa liikenneturvallisuuteen liittyvissä aiheissa. Valtakunnallisena organisaationa Liikenneturva on tehokas ja hyvän vapaaehtoistyön tukemana toimintaan käytetyt varat ovat johtaneet hyviin tuloksiin. Yhteistyö muiden organisaatioiden kanssa on hedelmällistä. Lisäksi Liikenneturva on organisaationa yksittäisen tielläliikkujan näkökulmasta helposti lähestyttävä, toisin kuin viranomaisena toimiva TraFi.

Tieliikenteen tutkimustoiminnan kehittäminen

Liikenteen turvallisuustutkimustyö vaatii panostuksia, jotta alan osaaminen pysyy riittävällä tasolla Suomessa. Liikenneturvalla tulee olla mahdollisuus omaa toimintaa tukevaan tutkimustoimintaan.

Tieliikenteen onnettomuustilastoinnin yhteistyö

Tilastointi on tilastokeskuksen tehtävä ja sellaisena se jatkukoon. Tieliikenteen onnettomuustilastoinnissa ei ole syytä pyrkiä muuttamaan tätä tilannetta. Kehitystyö onnettomuustilastojen keräämisen ja sisällön osalta on tarpeen. Vakavien loukkaantumisten tietojen kerääminen tulee kehittää toimivaksi. Lisäksi tulisi eritellä liikenteessä itsemurhan tehneet onnettomuustilastoissa. Tämä siksi, että saataisiin selkeä käsitys siitä, mihin osaan tarvittaisiin erilaista ennaltaehkäisevää työtä.

Liikenneturvan ohjaus- ja hallinnointimalli

Ristiriidat jääviydessä Liikenneturvan rahoituksen ja LVM:n ohjauksen osalta tulee ratkaista siten, että Liikenneturvan toiminta pystytään varmistamaan nykyisenlaajuisena toimintaa samalla kehittäen, mutta ei toiminta-alueita karsien.

Valtio-omisteinen osakeyhtiömalli on vieras ajatus liikenneturvallisuustyölle. Liikenneturvallisuustyö on laajaan yhteistyöhön perustuvaa suurelta osin valistavaa ja yleishyödyllistä työtä. Tällaisen tehtävän ohjaaminen liiketoimintaperiaatteilla toimivaksi vääjäämättä kaventaa ajattelua ja supistaa yleishyödyllistä toimintaa.

Vertailu MOTIVAan on keinotekoinen. MOTIVA toimii selkeämmin liiketoimintaperiaatteilla toimivalla toimialalla ja pystyy tuottamaan asiakkailleen esimerkiksi välittömiä kustannussäästöjä.

Liikenneturvan nykyisistä yhteistyökumppaneista vain hyvin harva tulisi osakeyhtiömallissa maksamaan Liikenneturva Oy:n tuottamista palveluista, jotka nykyisin ovat pääsääntöisesti ilmaisia. Niinpä toiminta saatujen tuottojen varassa sillä tasolla, jolla Liikenneturva nykyisin toimii, olisi mahdotonta. Kansalais- ja järjestöyhteydet osakeyhtiömalli leikkaisi lähestulkoon kokonaan pois.

Näemme, että Liikenneturvalla on edelleen tärkeä paikka toimia Suomen tieliikenteen turvallisuustyössä eikä sen toimintaedellytyksiä pidä heikentää.

Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n puolesta:

Pasi Perhoniemi

toiminnanjohtaja

SATL:n lausunto on myös ladattavissa tulostettavassa muodossa TÄSTÄ

"Tieliikenteen turvallistoiminnan työnjako" -raportti on puolestaan ladattavissa LVM:n kotisivuilta ositteesta: http://www.lvm.fi/julkaisu/4351738/tieliikenteen-turvallisuustoiminnan-tyonjako-selvitysmiehen-raportti

18.12.2013 - Suomen Autoteknillisen Liiton Liittokokous Turussa 7.-9.3.2014

SATL:n historian 79. Liittokokous järjestetään ensi vuonna Turussa 7.-9.3.2014 Turun Autoteknillisen Yhdistyksen järjestämänä. Varsinainen kokous- ja majoittautumispaikka on Sokos Hotelli Hamburger Börs (Kauppiaskatu 6, 20100 Turku, Puh. 02 337 381).

Liittokokousviikonlopun virallinen avaus tapahtuu lauantaina 8.3. kello 9:30. Kutsumme kaikkia yhdistyksiä jäsenineen vuoden tärkeimpään viralliseen liittotapahtumaan.

Liittokokoukseen ensikertaa osallistuvien henkilöiden tilaisuus pidetään perjantai-iltana 7.3. kello 21:00 alkaen hotellin tiloissa (ohjaus oikeaan paikkaan hotellin vastaanotosta). Ne, jotka tuntevat tarvetta briiffaukselle Liittokokouksen kulusta ja tavoista etukäteen, olkoon tervetulleita tilaisuuteen.

Lauantai-iltana 8.3. vietetään Turun Autoteknillisen Yhdistyksen 80-vuotisjuhlaa hotellin viereisessä Panimoravintola Koulussa. Onnittelujen vastaanotto alkaa kello 18:30 ravintolan Historianluokassa. Samassa paikassa on myös Liiton 80-v onnittelujen vastaanotto. Varsinainen yhdistyksen juhlaillallinen alkaa kyseisen ravintolan Bellman-salissa kello 19:45.

Tarkempi ohjelma aikatauluineen, hintoineen ja ilmoittautumis- sekä maksuohjeineen on ladattavista seuraavasta linkistä: Liittokokousohjelma_Turku_7-9_3_2014.pdf

Tärkeää tietää: Liittokokoukseen ilmoittautuminen ja hotellivaraukset tapahtuvat sähköisellä Excel-lomakkeella, joka on ladattavissa seuraavasta linkistä: Liittokokous_2014_TURKU_Ilmoittautumislomake.xls

Ilmoittautuminen tehdään sähköpostitse tai postitse kunkin yhdistyksen osalta keskitetysti varauksista vastaavalle TuATY:n edustajalle Sami Nikkilälle viimeistään 16.2.2014 mennessä osoitteeseen: 

liittokokous2014@gmail.com

 

tai postitse osoitteella:

Sami Nikkilä

Peltolantie 1

23120 Mietoinen

 

Oikein täytetyn ilmoittautumislomakkeen mallikappale on ladattavissa TÄSTÄ, kuten myös käsin täytettävä tyhjä lomake (ladattavissa TÄSTÄ), jos sellaiselle on tarvetta.

Osallistumismaksut on maksettava myös 16.2.2014 mennessä järjestävän yhdistyksen tilille: IBAN FI70 3636 3003 0140 16, saaja: Turun Autoteknillinen Yhdistys ry. Maksuviestiin pyydetään merkitsemään maksavan yhdistyksen nimi. 1.3.2014 jälkeen perutuista varauksista peritään täysi hinta.

Sikäli, jos yhdistykset pitävät vuosikokouksensa 16.2.2014 jälkeen (jossa päättävät, ketkä Liittokokoukseen lähtevät), pitäisi kuitenkin lähtijöiden kokonaislukumäärä ilmoittaa Turkuun 16.2.2014 mennessä ja välittömästi yhdistyksen vuosikokouksen jälkeen kertoa Liittokokoukseen osallistuvien nimet Turkuun.

Lisätietoja saa puhelimitse Sami Nikkilältä 044-272 9979 tai Tuukka Laaksolta 040-567 8709. 

PYSÄKÖINTIOHJEISTUS LÖYTYY TÄSTÄ

19.12.2013 - 23.-25.1.2014 pidettävien Auto & Korjaamo -messujen ohjelma on julkistettu

Tammikuun lopussa pidettävien Auto & Korjaamo -messujen Tietovarikon sekä kahden seminaarin ohjelmat ovat julkistettu. Tuolostettava Tietovarikon ohjelma pdf-muodossa on ladattavissa TÄSTÄ.

Ensimmäisenä messupäivänä 23.1.2014 pidetään maksullinen liikkeen johdolle suunnattu puolen päivän mittainen "Autoalan tulevaisuus - muutoksista mahdollisuus!" -seminaari, joka samalla toimii SATL:n 80-v juhlaseminaarina Liiton kutsumille juhlavieraille. Seminaarin ohjelma ja ilmoittautumisohjeet ovat luettavissa TÄSTÄ.

Toisena messupäivänä 24.1.2014 on vuorossa myös maksullinen puolen päivän mittainen Jälkimarkkinoiden päällikkö- ja asiantuntijaseminaari. Sen ohjelma ja ilmoittautumisohjeet ovat luettavissa puolestaan TÄSTÄ.

SATL:n ja AAKK:n yhteinen messuosasto sijaitsee aivan Tietovarikon vieressä (osaston numero 4e52). Osastolla on nähtävillä AAKK:n kirjojen ja SATL tuotteiden lisäksi Metropolia Motorsportin ensimmäinen sähkökäyttöinen Formula Student luokan kilpa-auto. SATL on tukenut kyseisen auton kehitystyötä parina eri vuonna Antti Saarialho -rahaston kautta myönnetyillä apurahoilla. Lisäksi osastolla on kahvipannu kuumana, joten tervetuloa käymään.

SATL:n järjestämänä messujen yhtenä ohjelmanumerona Mestarimekaanikko 2014 -kilpailun kärkikolmikko ratkaisee lopullisen järjestyksensä perjantai aamupäivästä 24.1.2014 kello 10:30 alkaen kolmen eri yrityksen osastoilla. Nämä yritykset ovat: Finntest Oy (osasto 5h11), Diagno Finland Oy (osasto 5m21) ja Wihuri Oy Tekninen Kauppa (osasto 5h21). Kärkikolmikon palkintojenjako pidetään samana päivänä 24.1.2014 iltapäivästä messuilla Tietovarikolla.

Pääsy näille ammattimessuille on ilmainen, ainoa vaatimus on kävijäksi rekisteröityminen. Se on helpointa hoitaa etukäteen netin kautta itselleen lippu samalla tulostaen osoitteessa: www.autokorjaamomessut.fi. Toki rekisteröityminen ja/tai lipun tulostus onnistuu myös paikan päällä.

30.12.2013 - Suomen Autolehti 1/2014 ilmestyy torstaina 2.1.2014

Tammikuun alussa ilmestyy Suomen Autolehden peräti 112-sivuinen lukupaketti, joka sisältää muun muassa tammikuun lopussa 23.-25.1.2014 pidettävän Auto & Korjaamo -messujen virallisen messuoppaan.

Lehdessä muuten seuraavaa:

 • Ledi muuttuu moneksi auton valona. Se antaa vapauksia muotoiluun ja lisää toiminnallisuuksia. Ajovalot kuitenkin ovat - ja näillä näkyvin pysyvät - hankalimpina sovelluskohteina.
 • Älykäs auto osaa välttää kolarit ennalta. Drive C2X -älyliikennehankkeen talvitestit tehdään Suomessa.
 • Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä on selvittänyt uusia mahdollisuuksia verottaa autoilua enemmän käyttöön kuin hankintaan perustuen. Yhtenä selvityksen pääkysymyksistä oli satelliittipaikannuksella saatavien ajotietojen käyttäminen verotuksen perusteena. Avoimia kysymyksiä jäi kuitenkin paljon.
 • Mazdan nykykehitystä ohjaa Skyactiv-teknologia. Downsizingin sijaan moottoreissa käytetään poikkeuksellisia puristussuhteita. Autot valmistetaan edelleen Japanissa. Tarkemmassa tarkastelussa on uusi Mazda 3.
 • Moottoritekniikkaa: Scr-tekniikalla Euro 6 normin täyttävä 1,6-litrainen ja 100 kW:n tehoinen Opel B 16 DTH.
 • Varaosaliikkeet jakautuvat kahteen kastiin: Toiset keskittyvät korostetusti autokorjaamon paikallistukuiksi. Toiset näkevät autoalan ulkopuolisten kuluttajatuotteiden myynnissä hyvätkin mahdollisuudet.
 • Merkkikorjaamot hamuavat vanhempaa autokantaa omistavia asiakkaita takaisin houkuttelevilla huoltopaketeilla.
 • 43. Tokion autonäyttely. Toivo tulevaisuudesta ja huoli huomisesta.
 • Laitekatsauksessa ovat kevyen kaluston 3D-suuntauslaitteet.

Suomen Autolehden sähköinen näköisversio ilmestyy myös 2.1.2014. Sitä pääsee lukemaan kirjautumalla SATL:n extranettiin osoitteessa http://satl.ankkuri.info/login/.

Suomen Autoteknillinen Liitto - Köydenpunojankatu 8 00180 Helsinki - Updated by Webmaster
  » Uutisarkisto 2018  
  » Uutisarkisto 2017  
  » Uutisarkisto 2016  
  » Uutisarkisto 2015  
  » Uutisarkisto 2014  
  » Uutisarkisto 2013  
  » Uutisarkisto 2012  
  » Uutisarkisto 2011  
  » Uutisarkisto 2010  
  » Uutisarkisto 2009  
  » Uutisarkisto 2008  
  » Uutisarkisto 2007  
  » Uutisarkisto 2006  
  » Uutisarkisto 2005  
  » Uutisarkisto 2004  
  » SATL:n Liittohallitus