21.01.2011 - Suomen Autoteknillisen Liiton Liittokokous 11.-13.3.2011 Jyväskylässä

SATL:n historian 76. Liittokokous järjestetään Jyväskylässä 11.-13.3.2011 Jyväskylän Autoteknillisen Yhdistyksen järjestämänä. Varsinainen kokous- ja majoittautumispaikka on kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori (Laajavuorentie 30, 40740 Jyväskylä). Kokouksen virallinen avaus tapahtuu lauantaina 12.3. kello 10:00.

Liittokokoukseen ensikertaa osallistuvien henkilöiden tilaisuus pidetään perjantai-iltana kello 20:00 alkaen hotellin tiloissa (ohjaus oikeaan paikkaan hotellin vastaanotosta).

Lauantai-iltana 12.3. vietetään Jyväskylän Autoteknillisen Yhdistyksen 75-vuotisjuhlaa juhlaillallisen merkeissä. Onnittelujen vastaanotto alkaa kello 17:30 ja varsinainen juhlaillallinen kello 19:30.

Tarkempi ohjelma aikatauluineen, hintoineen ja ilmoittautumis- sekä maksuohjeineen oheisen linkin kautta:

SATL_LIITTOKOKOUS_2011_yleisohjelma.pdf

Tärkeää tietää:

Liittokokoukseen ilmoittautuminen ja hotellivaraukset tapahtuvat oheisessa linkissä olevaa Excel-lomaketta käyttäen: 

SATL_Liittokokous_2011_Ilmoittautumislomake.xls

Ilmoittautuminen tehdään sähköpostitse tai postitse kunkin yhdistyksen osalta keskitetysti varauksista vastaavalle JyATY:n puheenjohtajalle Jukka Autiolle viimeistään 15.2.2011 mennessä osoitteeseen: 

jukka.autio@jklautotarvike.fi

tai postitse osoitteella:

Jyväskylän Autoteknillinen Yhdistys ry/Jukka Autio

Manttaalintie 3 as 2

40950 MUURAME

Oikein täytetyn ilmoittautumislomakkeen mallikappale on ladattavissa TÄSTÄ, kuten myös käsin täytettävä tyhjä lomake, joka on ladattavista TÄSTÄ.

Myös osallistumismaksut on maksettava 15.2.2011 mennessä järjestävän yhdistyksen tilille: OP Helsinki 578038-219544, IBAN: FI46 5780 3820 0195 44, BIC: OKOYFIHH. Maksuviestiin pyydetään merkitsemään maksavan yhdistyksen nimi. 28.2.2011 jälkeen perutuista varauksista peritään täysi hinta.

Sikäli, jos yhdistykset pitävät vuosikokouksensa 15.2.2011 jälkeen (jossa päättävät, ketkä Liittokokoukseen lähtevät), pitäisi kuitenkin lähtijöiden kokonaislukumäärä ilmoittaa Jyväskylään 15.2.2011 mennessä ja välittömästi yhdistyksen vuosikokouksen jälkeen kertoa Liittokokoukseen osallistuvien nimet Jyväskylän yhdistyksen Jukka Autiolle.

Ennen ilmoittautumisten tekoa kannattaa tarkemmat ohjeet kuitenkin lukea edellä esitetystä Yleisohjelmasta.

Kokouksen yhteydessä jaettava ohjelmalehtinen on myös jo julkaistu. Se on ladattavissa linkistä:

SATL_Liittokokous_2011_kokousliite.pdf

25.01.2011 - Mestarimekaanikko 2011 -kilpailu on ratkennut

Suomen Autoteknillinen Liitto ry (SATL) järjesti kaikille autoalan ammattilaisille avoimen Mestarimekaanikko 2011 -kilpailun jo seitsemännen kerran. Kilpailun palkintojenjako tapahtui Auto & Korjaamo -messuilla.

Suomen Autoteknillinen Liitto on järjestänyt Mestarimekaanikko-kilpailuja vuodesta 1997 lähtien säännöllisesti. Rytmitys on ollut sama Auto & Korjaamo -messujen kanssa, missä kisojen palkintojen jako on suoritettu. Tästä syystä edellisestä kilpailusta ehti kulua aikaa jo yli kolme vuotta, kun edelliset messut pidettiin vuoden 2007 lopulla.

Kilpailu toteutettiin aikaisempien kertojen tapaan kahdessa eri osassa. Alkukilpailu järjestettiin 20.11.2010 jo toista kertaa internetin välityksellä ProDiags -oppimisympäristössä. Monivalinta- sekä yhdistämistehtävät käsittelivät autotekniikan lisäksi työsuojelu-, laki-, kuluttajasuoja-, asiakaspalvelu- ja ympäristöasioita. Kysymyksiä oli kaikkiaan yli 70. Alkukilpailuun osallistui lukumääräisesti sama määrä kilpailijoita kuin edellisellä kerralla, hieman vajaa 20 henkilöä.

  

Alkukilpailun perusteella finaaliin selvisivät kahdeksan kilpailijaa: Mikko Huikko (Rutalahti), Jari Korhonen (Rova), Olli Kuparinen (Urjala), Jan Lumme (Iskmo), Jukka Mankinen (Kuopio), Saku Ojala (Teuva), Tuomo Pyhäluoto (Raahe) ja Tero Uusitalo (Nousiainen).

Lisäksi automaahantuojilla ja huoltokorjaamoketjuilla oli mahdollisuus ilmoittaa edustajansa 1000 euron maksulla suoraan loppukilpailuun. Pääsymaksuilla katettiin kilpailun kuluja. Tänä vuonna yrityksiä lähti mukaan kaksi: Toyota Auto Finland Oy ja Maan Auto Oy. Toyota-organisaatiota edusti Jarmo Harju (Etelä-Kymen Auto, Kotka) ja Peugeot-organisaatiota Matti Hautamäki (KK-Autoteam Oy, Laitila).

Finaalin järjestelyissä uutta

Loppukilpailu kymmenhenkiselle finalistiryhmälle järjestettiin juuri remontoiduissa Helsingin tekniikanalan oppilaitoksen auto-osaston tiloissa Haagassa lauantaina 15.1.2011. Loppukilpailussa oli kaikkiaan neljä käytännön työtehtävärastia ja erillinen kirjallinen teoriaosuus.

Yhden rastin pidosta vastasi TTS Aikuiskoulutuksen kaksi kouluttajaa. Tällä rastilla oli tutkittava ja analysoitava valovikaisen henkilöauton moniosainen sähkövika, jossa piti löytää lähivalojen relevika ja johtimen jännitehäviö. Oman haasteensa toi vielä käytössä olleen testerin pieni ruutu, josta sähkökaavion lukeminen ei ollut helpoimmasta päästä.

Toisena rastina oli moottorin mekaaninen mittaus. Sen pitämisestä vastasi Metropolia ammattikorkeakoulun autolaboratorion laboratorioinsinööri. Vian kuvaus oli sellainen, että koneen oli ilmoitettu kolisevan käydessä ja aikaisemman mittauksen perusteella ohivuotavan ykkössylinteristä kampikammioon. Mittausten perusteella mekaanikon piti löytää soikea mäntä ja liian suuren päittäisraon omaava männänrengas.

 

Kahden muun työrastin sekä teoriakokeen toteutuksissa kokeiltiin uutta toimintatapaa. Metropolia ammattikorkeakoulun viiden autoinsinööriopiskelijan työryhmä suoritti kilpailun rasteja suunnittelemalla ja toteuttamalla osan projektioppimiskurssin sisällöstä kilpailun järjestäjän ja oppilaitoksen edustajien ohjaamina. Tällä menetelmällä saatiin uusia näkökulmia kilpailuun ja hyötyä kaikille osapuolille.

Työryhmän vastuulla olivat pyöränsuuntaus ja asiakaspalvelurasti sekä ilmastointilaitehuoltoon liittynyt rasti. Teoriakokeen osalta heidän vastuulla oli noin 50 monivalinta- ja tekstikysymyksen teko sekä vastausten arvostelu. Teoriakokeen vastaamiseen oli varattu aikaa kaikkiaan tunnin verran ja kaikilla käytännön työrasteilla aikaa suoritukselle oli 30 minuuttia.

 

Pyöränsuuntausrastilla kilpailijan tehtävänä oli auton valmistelu mittausta varten sekä 3D mittalaitteiden asentaminen. Aikataulusyistä varsinaista mittausta ja säätöä ei tarvinnut tehdä, vaan valmiista tuloksista piti asiakkaalle selvittää vika puoltamiseen sekä mitä pyörien eri asentokulmat tarkoittavat.

Ilmastointilaitehuolto rastilla puolestaan kilpailijan tehtävänä oli tutkia auton ilmastointilaitteen toimimattomuuden syy ensin tutkimalla huoltolaitteella järjestelmän paine ja sitten koeponnistamalla järjestelmä säädösten mukaisesti typellä. Koeponnistuksen aikana löytynyttä vuotoa ei enää tarvinnut korjata. Lisäksi kilpailijan piti määrittää auton ilmastointijärjestelmän tyyppi.

Voittaja lähenteli maksimipisteitä

Kilpailun läpiviemiseksi ryhmä jaettiin kahteen osaan, joista toinen aloitti käytännön tehtävärasteilla ja toinen teoriakokeella. Teoriakokeen suorittanut ryhmä jatkoi kilpailupäiväänsä tutustumalla Metropolian autolaboratorion tiloihin Helsingin keskustassa tutustuen samalla laboratoriossa toteutettuihin Formula Student -kilpa-autoihin ja sähkökäyttöiseen E-RA -urheiluautoon.

  

Kilpailupäivän puolivälissä kilpailuryhmät vaihtoivat tehtäviä päikseen, ja kun päivä oli ohi, olivat kaikki kilpailijat suorittaneet myös kaikki tehtävät. Kustakin tehtäväosiosta oli jaossa ennalta sovituin arviointiperustein 10 pistettä eli kaikkiaan jaossa oli yhteensä 50 pistettä.

 

Voittajaksi kilpailusta selvisi Jukka Mankinen Autohuolto Räisänen Oy:stä, Kuopiosta 46,2 pisteellä. Voitosta hän sai 1000 euron rahapalkinnon. Sen lisäksi hän sai Robert Bosch Oy:n parhaalle kilpailuun osallistuneelle Bosch Car Service -ketjun mekaanikolle lahjoittaman työkalusarjan.

 

Toiseksi sijoittui Tuomo Pyhäluoto Pörhön Autoliike Oy:stä, Raahesta 40,3 pisteellä ja kolmanneksi Matti Hautamäki KK-Autoteam Oy:stä, Laitilasta 36,7 pisteellä. Toisesta sijasta jaettiin 750 euron ja kolmannesta 500 euron rahapalkinto. Loput kilpailijat sijoittuivat jaetulle neljännelle sijalle saaden kukin palkinnoksi valitsemansa Autoalan Koulutuskeskus Oy:n julkaiseman kirjan. Lisäksi kukin finalisti sai vuoden mittaisen käyttöoikeuden ProDiags -oppimisjärjestelmään sekä Suomen Autolehden vuosikerran.

Kärkikolmikko palkittiin Auto & Korjaamo -messujen Tietovarikko-alueella 28.1.2011. Palkintojenjako keräsi mukavasti yleisöä ja julkista sanaa.

 

25.01.2011 - SATL:n Auto & Korjaamo messuosastolla näytillä ERA -sähköurheiluauto

SATL:n messuosastolla Auto & Korjaamo -messuilla 27.-29.1.2011 on näytillä Metropolia ammattikorkeakoulun menestystä saavuttanut ERA -sähköurheiluauto. Autoa on esittelemässä useampi kilpailutiimin jäsen messujen ajan. Yhtenä teemana auton esittelyssä on sähköturvallisuus ja se, miten se on huomioitu ERA:ssa.

Osastolla on kaupan Liiton tuotteita, esimerkiksi 75-vuotis juhlahistoriikki tarjoushintaan 29,90, osastolta hankittuna ilman toimituskuluja.

Osasto on yhteinen Autoalan Koulutuskeskus Oy:n kanssa, joten osastolla on myös kaupan autoalan ammattikirjallisuutta.

Osaston numero on 4e50 ja se sijaitsee aivan Tietovarikon vieressä.

Tervetuloa paikalle.

PS. Perjantaina 28.1.2011 kello 13:30 pidetään Tietovarikolla SATL:n järjestämän Mestarimekaanikko 2011 -kilpailun palkintojen jako. Tervetuloa myös seuraamaan sitä.

26.01.2011 - SATL:n kesäpäivät 9.-12.06.2011 Petroskoissa

KARJALA KUTSUU !

(Satelliitissa 2/2010  julkaistua juttua laajempi versio)

Suomen Autoteknillisen Liiton kesäpäivät järjestetään 9.-12 kesäkuuta Petroskoissa  SATL:n Itä-Suomen piirin yhdistysten ja Petroskoin Autotransport Teknikumin yhteistyönä. Ajatus kesäpäivistä Petroskoissa syntyi viime vuoden piiripalaverissa ja Oulun liittokokouksessa esitykselle näytettiin vihreää valoa. Kesäpäiviemme "isäntänä" Petroskoissa toimii Petroskoin Autotransport Teknikum rehtorinsa Vladimir Belyaevin johdolla.

Äänisen rannalla sijaitseva n. 300 000 asukkaan Petroskoi on erittäin siisti ja kaunis Karjalan tasavallan pääkaupunki. Rajojen avauduttua parisenkymmentä vuotta sitten on kehitys siellä ollut varsin nopeaa. Koko rajantakainen Karjala on kaunista ja erityisesti kesäkuussa, kun käki kukkuu ja luonto on vihreää.

Petroskoin Autotransport Teknikum, n. 600 opiskelijan autoteknillinen opisto, on ollut Savonlinnan autoteknillisen yhdistyksen ja myös muiden Itä-Suomen autoteknillisten yhdistysten kevätretkien ja yhteistyön kohde jo toistakymmentä vuotta. Keväisin Petroskoihin tehdyillä retkillä on aina nähty kehityksen menneen siellä eteenpäin melko pitkin harppauksin.

Yhteistyön juuria tuntemattomille kerrottakoon lyhyesti, että allekirjoittanut oli kouluttamassa em. oppilaitoksen opettajille ulkomaisten autojen tekniikkaa sekä nykyaikaista korjaamotekniikkaa vuoden 1992 lopusta vuoden 1996 kevääseen Suomen opetusministeriön rahoittaman opettajien täydennyskoulutusprojektin "vetäjänä". Tietopuolisen opetuksen ja käytännön työharjoittelun lisäksi teimme joka kevät viikon pituisen opintoretken Suomeen. Näille retkille otimme joukkomme täydennykseksi mukaan myös Karjalan ja Petroskoin liikennemiliisien päälliköt, Aleksander Kisimov ja Aleksander Kubasov sekä liikenneasioista vastaavan osastopäällikkö Andrej Turkovin Karjalan sisäministeriöstä. Opintoretkillä tutustuimme uusimpiin autokorjaamoihin ja autokatsastusasemiin mm. Kuopiossa, Varkaudessa ja Helsingissä Tecalemit Oy:n edustajan, Kari Vainio-Pekan opastuksella. Auto & Korjaamomessut kuuluivat myös retkikohteisiin ja paluumatkoilla poikettiin myös Savonlinnan ammattikoulun auto-osastolla, jossa oli joka kevät uutta nähtävää.

  

Koulutusprojektin päätyttyä kesällä 1996 siirryin opettajaksi Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston opettajaksi. Yhteistyötä jatkettiin nyt Savonlinnan autoteknillisen yhdistyksen ja SATL:n Itä-Suomen piirin yhteisten kevätretkien muodossa. Tuliaisiksi veimme opetusmateriaalia, korjaamokirjallisuutta, videoita ja havaintovälineistöä. Autotransport Teknikum huolehti vierailujemme majoituksesta, ruokailuista ja tutustumiskohteista yhdessä liikennemiliisien kanssa.

Jo ensimmäisellä retkellämme 1998 esittelivät liikennemiliisin päälliköt Petroskoin uudistunutta katsastusasemaa, jossa autot testattiin lähes suomalaisten katsastusasemien tapaan. Vuotta myöhemmin esiteltiin täysin uusi ja koko Venäjän ensimmäinen katsastusasema, joka oli aivan Suomen mallin mukainen ja varustettu täydellisin MAHA-laitteistoin. Vuotta myöhemmin alkoi Petroskoin sisääntuloväylän varressa olevan suuren hallin täysremontti ja kerrottiin siihen tulevan autotalo. Kun autotalo oli vihdoin valmis, saimme keväällä 2002 tutustua todella suureen uuteen täyden palvelun CTK-autotaloon. Iloiseksi yllätykseksemme autotalon johtajana toimi entinen Karjalan liikennemiliisin päällikkö Aleksander Kubasov, joka oli ollut mukana Suomeen tekemillämme opintoretkillä.

Kiiltävin kivi-, lasi- ja metallipinnoin hohtavassa autojen myyntihallissa oli esillä Nissanin mallisto. Muita edustettavia merkkejä kerrottiin olevan mm. Mitsubishi, Ford, Volvo ja Renault. Myyntihallin yhteydessä oli baari, josta sai halutessaan myös vodka-, konjakki-, whiski- yms "paukut" cappuccinojen ja lohivoileipien kyytipojaksi. - Tällainen palvelu ei ole meikäläisissä autotaloissa ainakaan vielä mahdollista.

Suuri ja hohtavan puhdas korjaamohalli näytti olevan varustettu Tecalemit Oy:n edustamilla 2- ja 4-pilarinostimilla, jarrudynamometrillä ja pakokaasuimureilla. Pikatestauspaikalla oli Boschin isot testerit. Autot tulivat sisään kahden pesupaikan kautta, joissa jokainen auto pestiin sekä alta että päältä. Autojen ikäraja oli 8 vuotta sekä korjaamoon että myös vaihdossa otettaville, kertoi Kubasov. Korikorjausosastolla oli täydellinen Autorobot-laitteisto ja myös maalaamo oli pölynpoistolaitteistoineen ja uuneineen huippuluokkaa. Rakennuksen toisessa kerroksessa olivat nykyaikaiset sosiaalitilat saunoineen. Pohjakerroksessa oli myös varavoima-asema, joka hyrähtää käyntiin automaattisesti sähkökatkoksen tapahtuessa.

  

Kun kysyimme Kubasovilta, mistä tämä kaikki oli saanut alkunsa, vastasi hän hymyillen: "Niiltä Suomeen tehdyiltä opintoretkiltä." Kysyttyämme, mitä tämä kaikki on maksanut, ei Kubasov kertonut summaa, mutta totesi: "Aika monta nollaahan siinä summassa on." - Pienempien autoalan yrittäjien taholla uutta CTK-autotaloa alettiin kutsua "Titaniciksi". -  Mutta eipä "Titanic" uponnutkaan, vaan alkoi kasvaa kasvamistaan.

 

Neljä vuotta sitten CTK:lla käydessämme kuulimme, että suunnitteilla oli rakentaa Petroskoin sisääntuloväylän vastakkaiselle puolelle kaikille edustetuille merkeille omat autotalot. Kolme  vuotta sitten vieraillessamme näimme, että kadun vastakkainen puoli oli rakenteilla. Kesällä 2008 ei Petroskoissa käyty.

Koska itseäni kiinnosti, miten aikanaan sinne kylvetyt tiedon ja taidon jyvät ovat itäneet, lähdimme vaimoni kanssa käväisemään Petroskoissa toukokuussa 2009. Olimme ilmoittaneet tulostamme Petroskoin Autotransport Teknikumin rehtorille ennakkoon.

Rehtori Vladimir Belyaev otti meidät iloisena vastaan. Työhuoneessaan hän esitteli hiljakkoin Kremlissä annetun pronssiveistoksen ja kunniakirjan Venäjän kehittyneimmälle autoalan teknikumille. Vastaavia autoalan oppilaitoksia on Venäjällä 23. Samalla hän kiitti siitä "pioneerityöstä", jota olimme teknikumin kehittämiseksi tehneet.

Muutaman viime vuoden aikana on teknikum vihdoin saanut rahaa sekä opetusvälineistön että tilojen kehittämiseen. Luokka- ja toimistohuoneet sekä käytävät on saneerattu. Käytävät on varustettu videovalvonta- ja palohälytyslaittein. Autolaboratoriossa oli vuonna 1993 hankittu Ms-Dos-pohjainen Bear Pace 100-testeri (moottoritestit ja 4-pyöräsuuntaus) vielä "hengissä", mutta rinnalle oli tullut uusi venäläisvalmisteinen testeri. Kahdessa autotallissa tekivät oppilaat asiakastöitä kahdella uudella amerikkalaisella 4-pyöräsuuntauslaitteistolla ja pihalla oli jono autoja vuoroaan odottamassa. Rehtori kertoi asiakastöillä saatavan merkittävästi rahaa uusiin välinehankintoihin.

Mutta toisaalta teknikum on vierailijoille myös mielenkiintoinen museo. Parisenkymmentä vuotta sitten, kun Venäjän teillä liikkui vain venäläisiä autoja, oli teknikumin opetusvälineistökin sen mukainen. Jokaisesta automerkistä ja mallista oli luokissa täydelliset kuvasarjat ja komponenteista kaikki mahdollinen havaintovälineinä, moottorit, vaihteistot ja vetopyörästöt halkileikattuina jne.

Vielä nytkin on tämä mielenkiintoinen opetustila jäljellä ja siellä näette mm. kokonaisen Kamaz-kuorma-auton alustan, jonka kaikki komponentit ovat halkileikattuja. Uusia ulkomaisten autojen komponenttejakin on nyt saatu opetusvälineistöön.

Petroskoin autokanta on kasvanut nopeasti. Rehtori kertoi autoja olevan kaupungissa jo yli 200 autoa tuhatta asukasta kohti. Autojen paljouden havaitsi kyllä liikenteessäkin ja erityisesti parkkipaikkaa etsiessä. Valo-ohjattuja risteyksiä on tullut lisää ja uusimmissa liikennevaloissa jalankulkijoiden vihreän valon rinnalla vähenevät sekunnit kertovat valon vaihtumisesta punaiseksi.

Vuonna 1997 perustettiin myös Petroskoin autoteknillinen yhdistys SATL:n mallisääntöjen mukaan. Puuhamiehinä olivat Teknikumin rehtori ja koulutusprojektiin osallistuneet opettajat. Jäsenmäärä oli parhaimmillaan noin 50. Osan puuhamiehistä siirryttyä vuosien mittaan sateenkaaren tuolle puolen, on yhdistyksen toiminta lopahtanut, kertoi rehtori Belyaev. Autoalan johtavissa asemissa olevat ammattilaiset koko Karjalan alueelta kokoontuvat kuitenkin kerran vuodessa Teknikumilla järjestettäville autotekniikan koulutuspäiville, joilla käsitellään alan uusinta tekniikkaa.

Vladimir Belyaev kyseli, milloin tulisimme taas vierailulle suuremmalla joukolla. Teknikum ottaisi ryhmämme mielellään vastaan ja järjestäisi ohjelman, sekä ruokailut toivomustemme mukaan edullisesti. - Nyt tämä toive toteutuu SATL:n kesäpäivien muodossa.

CTK-autotalo oli toinen kohteemme. Vanhassa osassa olivat esillä nyt Opelin, Chevroletin ja Renaultin mallit. Kadun vastakkaisella puolella loistivat upeana rivistönä Mitsubishin, Fordin, Volvon ja Nissanin autotalot. Aleksander Kubasovia emme tavanneet. Hänen kerrottiin siirtyneen muualle.

Nyt syyskuun lopulla käväisimme Petroskoissa kehittelemässä kesäpäivien ohjelmaa. Teknikumin rehtori Vladimir Belyaev on erittäin iloinen tapahtumastamme ja järjestelee ohjelmistoa toivomustemme mukaan. CTK-autotalossa näytti tapahtuneen pieni muutos. Renault oli siirtynyt kadun vastakkaiselle puolelle, josta Volvo näytti poistuneen. - Johtuneeko Volvon poistuminen kiinalaisomistukseen siirtymisestä?

Ensi kesän kesäpäiville lähtevä joukkomme näkee autoteknillisen kehityksen nykytilan niin Teknikumilla, CTK-autotaloissa kuin katsastusasemillakin. Näemme matkan varrella ja Petroskoissa myös paljon muuta Karjalan kehitystä ja kulttuuria. Autoteknisten tutustumiskohteiden rinnalle järjestetään myös seuralaisia kiinnostavia tutustumiskohteista. Saamme ohjelmistoon myös Kansantanssi- ja soitinryhmä Kanteleen upean konsertin Petroskoin nuorisopalatsin näyttämöllä. Shoppailuunkin jätetään aikaa. Suuri "hypermarket" on auki kellon ympäri ja valikoimaa piisaa elintarvikkeista ja alkoholijuomista mönkijöihin.

Kesäretkemme aikaan vietetään Venäjällä sunnuntaina 12.06. "Venäjäpäivää", mikä aikaisemmin oli myös Jeltsinin syntymäpäivä. Juhlinta alkanee jo perjantaina ja vielä maanantaikin on vapaapäivä. Todennäköisesti näemme myös Petroskoin kaduilla ja toreilla  tätä juhlintaa.

 

Petroskoihin matkaamista varten kokoonnumme Kiteen ABC-asemalle torstai-aamuna 9. kesäkuuta ja lähdemme n. klo 8 busseilla eteenpäin. Matkalaiset saapuvat omilla kimppakyydeillään Kiteelle, pitkämatkalaiset ehkä jo edellisenä iltana aivan ABC:n vieressä olevaan hotelli Kiteenhoviin tai muutaman kilometrin päässä olevaan Pajarinhoviin. Esa Karhun kokeneilla kuljettajilla on paljon mielenkiintoista kerrottavaa matkan varrella. Petroskoin keskustassa sijaitsevasta Hotelli Pohjolasta on varattu huoneet 100 hengelle mikä on myös joukkomme maksimimäärä. Valitettavasti kaikki huoneet eivät ole aivan saman tasoisia, vaikka varaus tehtiin jo elo-syyskuun vaihteessa.

 

Asumisen tasosta riippuen koko 4-päiväisen kesäpäiväpaketin hinta on n.300-400 €/hlö + ryhmäviisumi 45 €/hlö tämän hetken kurssin ym. tietojen mukaan.  Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kauko Tahvanainen (JSATY) hoitaa ilmoittautumis-, maksu- ja ryhmäviisumiasiat. Ohjelmaluonnos, hintatiedot, Ilmoittautumislomake ja ohjeet löytyvät SATL:n ja JSATY:n nettisivuilta.

Päivitettyä lisätietoa nettisivuilta kevään aikana.

 PS. Ennakkoilmoittautumisia onkin Satelliitin ilmestyttyä tullut Kaukolle jo niin runsaasti, että paikat ovat täynnä !

Pekka & Vera Louhos

SATL-kesäpäivät   ohjelma  Petroskoissa     Luonnos

n. klo 17 - 18      Saapuminen Petroskoihin.... ja  majoittuminen Hotelli Pohjolaan

n. klo 20           Tuloillallinen . Autotransport Teknikum...jatkot Pohjolassa , jos ken  vielä jaksaa.???

pe 10.06.

                       Aamupala, Hotelli Pohjola

9:30                 Lähtö busseilla kaupunkikierrokselle

10:30               Teknikumiin tutustuminen

12:30               LOUNAS    (Teknikumilla)

14:00               Tutustuminen CTK-autotaloihin ( Opel, Chevrolet, Renault, Mitsubishi, Ford, Nissan ym. )

(seuralaisille vaihtoehtona esim. Kantele-pukuompelimo, Maakuntamuseo, Ortod. ja  Ev.lut. kirkko ym ???)

 xx:xx             Kahvit ( Teknikum  ?? )

                      Tutustumiskäyntejä  xx-kohteisiin   ...

 16:30             Kansantanssi- ja soitinryhmä Kanteleen konsertti Petroskoin Nuorisopalatsissa

 n. klo 20         Illallinen Teknikumilla 

                                            ... jatkotanssit Pohjolan parketilla aamutunneille, ken haluaa ???

la 11.06

                      Aamupala, Hotelli Pohjola

9:30               Tutustuminen kaupunkiin jatkuu,  matkustajasatama - rantabulevardi  *

-  Liikennemiliisien toiminta, katsastusasemat (mm. Venäjän ensimmäinen Suomen mallin mukainen katsastusasema) ... + Seuralaisohjelmaa

- Supermarketit, tavaratalot  ym

13:00             LOUNAS  (Teknikumilla)

14:30             Shoppailua kaupungilla  - Suuri Hypermarket  avoinna ympäri vuorokauden

+ muutakin ohjelmaa kehitellään

klo 20           ILLALLINEN ja ILTAJUHLA TEKNIKUMILLA  

                                            ... ja  ken vielä jaksaa, voi jatkaa jopa aamutunneille Pohjolassa

su  12.06.

                         Aamupala hotellissa ja lähtö n. klo 9.00 kotimatkalle

10.02.2011 - Jäsenlehti Satelliitti on luettavissa sähköisenä versiona

SATL:n kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä jäsenlehti Satelliitti on nyt luettavissa sähköisessä pdf- tiedostomuodossa. Vuoden 2010 julkaistut numerot ovat ladattavissa näiltä sivuilta osoitteesta http://www.satl.fi/jasenille/nayta/115

Mukavia lukuhetkiä.

10.02.2011 - SATL:n tulevaisuusskenaarioraportti

Viime vuoden keväällä valmistui KTM Anna Toivan tekemä SATL:n tulevaisuusskenaarioraportti "Autojen jälkimarkkinointitoiminnan tulevaisuuden skenaariot". Raportissa haetaan visiota siitä, millainen Suomi olisi vuosina 2015-2020 ja mitä merkitystä sillä on autojen jälkimarkkinointitoiminnalle.

Raportin toteuttamiseksi taustatietoja hankittiin asiantuntijahaastattelujen ja kirjallisten selvittelyjen kautta. Niiden perusteella luotiin kolme vaihtoehtoista tulevaisuuden kuvaa, joiden vaikutuksia 15 henkinen asiantuntujaryhmä arvioi erillisessä työpajatyyppisessä seminaarissa. Näiden perusteella Toiva laati lopullisen raportin.

Raporttia käytetään muun muassa SATL:n tulevaisuuden toimintastrategioiden suunnittelun suunnan näyttäjänä.

Hankkeen rahoittajana on toiminut Henry Fordin Säätiö.

Raportti on ladattavissa TÄSTÄ.

18.02.2011 - SATL:n Kesäpävistä päivitettyä tietoa

SATL:n ensi kesänä Petroskoissa järjestettävistä Kesäpäivistä on sen majoittautumisen osalta uutta tietoa saatavilla Joensuun Seuden ATY:n kotisivuilta osoitteesta: http://www.jsaty.kotisivukone.com/8. Samasta paikasta löytyy tietoa myös viisumiin liittyen.

08.03.2011 - SATL:n Liittokokouksen 2011 mediatiedote

Autotekniikan parhaat asiantuntijat koolla Jyväskylässä

Sähköautojen tuleminen aiheuttaa suuren koulutustarpeen sähköturvallisuudesta

SATL:n 76. liittokokous Jyväskylässä, Hotelli Laajavuoressa 11.- 13.3.2011.

Suomen Autoteknillinen Liitto ry on autoalan vaikuttaja Suomessa, joka rakentaa jäsenilleen menestyvää ja elinikäistä verkostoa, hallitsee alan ammattilehtimediaa ja pyrkii argumentoimaan aktiivisesti autoalan lainsäädäntöön ja opetukseen liittyvillä foorumeilla. Sen vuosittaisena päättävänä toimielimenä toimiva liittokokous pidetään tällä kertaa Jyväskylässä 11.-13.3.2011.

Jäsenistöön kuuluu auto- ja kuljetusalan diplomi-insinöörejä, insinöörejä, teknikoita, opettajia, katsastusmiehiä, yrittäjiä tai muita alalla esimies- tai vastaavissa tehtävissä toimivia henkilöitä. Henkilöjäseniä on yli 6000 ja he ovat jakautuneet ympäri Suomea 39:ään eri Autoteknilliseen Yhdistykseen.

Autotekniikka kehittyy jatkuvalla vauhdilla. Liikenteen aiheuttaman ilmastokuormituksen vähentämiseksi uusia tai uudelleen käyttöönotettavia energiamuotoja tulee käyttöön polttomoottoreihin soveltuvien perinteisten polttoaineiden lisäksi tai tilalle. Viimeisimpänä muutoksena on ollut etanolia aikaisempaa enemmän sisältävän 95E10 bensiinin käyttöönotto.

Sähköautot ovat olleet julkisuudessa vahvasti esillä ilmasto-ongelman ratkaisukeinona. Sitä ne ovatkin, mutta eivät yksin eikä sillä aikataululla, joka on ollut joidenkin instanssien haaveissa. Liikenneministeri Anu Vehviläisen tilaamana VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylundin tekemä selvitys tuo asiantuntijanäkemysten kautta realismia aiheeseen. Selvityksen perusteella sähköautoilla tulee olemaan merkittävä asema suomalaisen liikenteen ympäristövaikutusten vähentämisessä vasta 2020-luvun jälkeen.

SATL toteaa, että vaikka sähköautojen määrä ei vielä pitkään aikaan tule olemaan ympäristön tilanteen parantamisen kannalta merkittävä, tulee niiden olemassa olo kuitenkin huomioida etenkin sähköturvallisuuden näkökulmasta koko niiden elinkaaren ajan jo tässä vaiheessa. Tämä aiheuttaa suuret koulutustarpeet niille henkilöille, jotka toimivat sähkökäyttöisten ajoneuvojen valmistuksesta ja testauksesta, hyväksynnässä (tyyppi- ja muutoskatsastus), huolloissa ja korjauksissa sekä romutuksessa ja kierrätyksessä. Lisäksi pelastushenkilöstön koulutus onnettomuuteen joutuneiden sähköautojen pelastustöissä huomioitavista asioista on ensiarvoisen tärkeää. Eikä myöskään pidä unohtaa näiden ajoneuvojen käyttäjien asianmukaista koulutusta.

Sähköautojen ollessa tehdasvalmisteisia, täyttävät ne tietyt hyväksyntänormit, joissa myös sähköturvallisuus on huomioitu. On kuitenkin myös mahdollista muuttaa vanhoja polttomoottorikäyttöisiä autoja sähkökäyttöisiksi, jolloin niiden tulee täyttää alkuperäisen auton valmistusajankohdan mukaiset normit, mutta ei nykyisiä. Näiden autojen hyväksynnässä tulisi ottaa käyttöön selkeät hyväksyntänormit juuri sähköturvallisuuteen liittyen. Määriteltävä on muun muassa se, mistä pelastushenkilöstö tunnistaa kyseisen ajoneuvon olevan sähkökäyttöisen eikä enää polttomoottorikäyttöisen, jottei altistuisi hengenvaaralliselle sähköiskulle.

SATL pyrkii omalla panoksellaan tukemaan tätä koulutustarvetta jäseniensä asiantuntemuksen avulla.

Liittokokouksen yhteydessä kokouksen järjestelyistä vastaava SATL:n jäsenyhdistys Jyväskylän Autoteknillinen Yhdistys ry juhlii 75 -vuotiasta taivaltaan.

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT:                              

Puheenjohtaja Keijo Mäenpää                                       Toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi 

puh. 0500-879 255,                                                     puh. 044-523 9477 

s-posti: keijo.maenpaa@efecteam.fi                              s-posti: pasi.perhoniemi@satl.fi

 

Jyväskylän Autoteknillinen Yhdistys ry

Puheenjohtaja Jukka Autio

puh. 0400-272 890, s-posti: jukka.autio@jklautotarvike.fi

 

TIEDOTE ON LADATTAVISSA PDF-MUODOSSA SEURAAVASTA LINKISTÄ:

SATL_mediatiedote_080311.pdf

14.03.2011 - Mediatiedote: SATL:n korkein tunnustus myönnettiin VTT:n Nils-Olof Nylundille

Autoalan esimies-, kouluttaja- ja vastaavissa tehtävissä toimivien henkilöiden yhteistyöjärjestön, Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n (SATL) 76. Liittokokous pidettiin 11.-13.3. Jyväskylässä. SATL:oon kuuluu yli 6000 henkilöjäsentä 39 paikallisyhdistyksestä ympäri Suomea. Vuosittain järjestettävä Liittokokous on järjestön päättävä elin. Tämän vuoden kokouksessa oli edustettuna 32 yhdistystä 94 äänivaltaisen edustajan voimin.

SATL on nimennyt Vuoden Autoteknikon vuodesta 1982 lähtien. Nimitys on järjestön korkein tunnustus, jonka se antaa autoalalla tai autoalan hyväksi toimineelle henkilölle. Sääntöjen mukaisesti nimitys julkistetaan SATL:n Liittokokouksen yhteydessä.

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin liikenteen energiankäytön ja moottoritekniikan tutkimusprofessori Nils-Olof Nylundille (56) Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä. Perusteluina olivat hänen saavutuksensa ajoneuvojen päästöjen sekä ajoneuvojen vaihtoehtoisten energialähteiden tutkimuksessa muun muassa tieliikenteen energiansäästöön ja uusiutuvan energian käyttöön liittyvän TransEco -tutkimusohjelman puitteissa. Viimeisimpänä julkisuuteen tulleena asiana oli Liikenneministeri Anu Vehviläisen häneltä tilaama selvitys, jossa tarkasteltiin sähköautoja osana suomalaista liikennejärjestelmää, ilmastopolitiikkaa ja liikennepolitiikkaa. Nylund on myös arvostettu kansainvälinen autotekniikan asiantuntija, joka on vahvasti mukana muun muassa kansainvälisen energiajärjestön IEA:n toiminnassa. Hänet on myös palkittu useassa kansainvälisissä kongresseissa esimerkiksi parhaista teknillisistä raporteista ja esityksistä.

Liiton henkilövalinnat

Kokouksessa valittiin Liiton hallituksen puheenjohtajaksi viidennelle perättäiselle kaudelleen DI Keijo Mäenpää (ikä 55, kotipaikka Somero). Vuosittaisten erovuoroisten tilalle valittiin uudet hallitusjäsenet; Sami Nikkilä (Turku), Pekka Kneckt (Nivala), Riku Kangastie (Seinäjoki), Henri Walden (Lahti), ja Pasi Gröndahl (Rauma). Vanhoina hallituksen jäseninä jatkavat Jari Pynnönen (varapuheenjohtaja, Helsinki), Reijo Stevander (Järvenpää), Kauko Tahvanainen (Joensuu), Pentti Ala-Maakala (Tampere) ja Matti Arponen (Kotka).

Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen arvonimen sai Joensuun Seudun Autoteknillinen Yhdistys. Siihen kuuluu 164 jäsentä. Arvonimen saantiin vaikuttavat esimerkiksi jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso, toiminnan aktiivisuus sekä jäsenmaksujen hyvä hoito.

Muita merkittäviä tunnustuksia arvokkaasta toiminnasta Liiton ja Autoteknillisten yhdistysten eteen annettiin Liiton kultaisen kunnialevykkeen muodossa Liiton kokonaan omistaman Autoalan Koulutuskeskus Oy:n pitkäaikaiselle toimitusjohtajalle ja koulutuspäällikölle Ahti Vänttiselle (Kirkkonummi). Liiton hopeinen kunnialevyke puolestaan myönnettiin Liiton osittain omistaman Autotieto Oy:n toimitusjohtajalle ja Suomen Autolehden päätoimittajalle Petteri Räsäselle (Helsinki).

Liittokokouksen järjestelyistä vastasi SATL:n jäsenyhdistyksenä 75-vuotisjuhliaan viettänyt Jyväskylän Autoteknillinen Yhdistys.

TIEDOTE ON LADATTAVISSA PDF-MUODOSSA SEURAAVASTA LINKISTÄ:

SATL_mediatiedote_140311.pdf

Kuvaa klikkaamalla aukeaa parempilaatuinen kuva. Kuvaaja: Ahti Vänttinen.

17.03.2011 - Suomen Autoteknillisen Liiton liittokokous 11.-13.3.2011

SATL:n 76. varsinainen Liittokokous järjestettiin Jyväskylässä Rantasipi Laajavuoren tiloissa 11.-13.3.2011. Kokoukseen osallistui 94 äänivaltaista edustajaa 32 jäsenyhdistyksestä edustaen 92% Liiton äänivallasta (paikalla oli 291 maksimiäänestä 269).

Kokousasiat saivat aikaiseksi hyvää keskustelua

Perjantain osalta varsinaista virallista ohjelmaa ei ollut muuten kuin iltapalan muodossa perjantaina pidemmältä saapuneille kokousvieraille sekä ensikertalaisten kokousedustajien tapaaminen. Tapaamisesta saatiin taas hyvää palautetta, joten sitä tullaan jatkamaan myös tulevaisuudessa.

Lauantaina oli perinteiden mukaisesti varsinainen liittokokousasioiden esittely. Ohjelma alkoi Jyväskylän Yhdistyksen puheenjohtajan Jukka Aution avaussanoilla (vasemmassa kuvassa). Varsinaisen tervetulopuheen piti Goodyear Dunlop Tyres Finland Oy:n Pelle Furubacka (oikeassa kuvassa). Lopuksi Liiton puheenjohtaja Keijo Mäenpää esitti oman tervetuliaispuheensa.

 

Näiden esitysten ja Liittokokousasioiden esittelyn jälkeen pidettiin toimikuntien kokoukset (Teknillinen-, Vaali-, Tulevaisuus- ja Senioritoimikunnat). Liittokokousaloitteita oli tällä kertaa kaikkiaan kolme kappaletta ja ne kaikki käsiteltiin Teknillisessä toimikunnassa. Kyseisten toimikuntien muistiot löytyvät tiedoksenne seuraavista linkeistä:

Vaalitoimikunnan_muistio_2011.pdf

Teknillisen_toimikunnan_muistio_2011.pdf

Tulevaisuustoimikunnan_muistio_2011.pdf

Senioritoimikunnan_muistio_2011.pdf

Ennen lauantai-illan Jyväskylän Yhdistyksen 75-vuotisjuhlaillallista pidettiin vielä yhdistyksen onnittelujen vastaanottotilaisuus, jossa lähes kaikki kokousedustajat kävivät esittelemässä onnittelunsa. Tämän jälkeen hotellin pääsalissa tarjoiltiin juhlaillallinen, johon osallistui Liittokokousedustajia sekä kutsuvieraita kaikkiaan noin 150 henkeä. Iltaa vietettiin mukavissa tunnelmissa juhlaillallista syöden ja nauttien Tanssiorkesteri Mestari Orikannon musisoinnista. Yhdistyksen puheenjohtajan Jukka Aution ja Jyväskylän kaupungin edustajan, kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajan Pirkko Selinin puheenvuorojen jälkeen muistettiin kahta yhdistyksen jäsentä, Matti Korhosta ja Pekka Vuorimäkeä hopeisella kunnialevykkeellä sekä yhdistyksen kantavina voimina ja kokousjärjestelyjen päävastuullisina toimineita Jukka ja Jenni Autiota.

Sunnuntaina oli varsinainen Liittokokous

Sunnuntaina pidettiin varsinainen Liittokokous. Itse kokous sujui joutuisasti lauantain ennakkokeskustelujen pohjilta ja edempänä kerrotaan tarkemmin henkilövalinnoista ja palkitsemisista. Tässä kohtaa kuitenkin todettakoon, että Liittohallituksen päätöksellä tunnustuksena arvokkaasta toiminnasta Liiton ja Autoteknillisten yhdistysten eteen myönnettiin Liiton kultainen kunnialevyke Liiton omistaman Autoalan Koulutuskeskus Oy:n pitkäaikaiselle toimitusjohtajalle ja koulutuspäällikölle Ahti Vänttiselle (Kirkkonummi) (vasemmassa kuvassa vasemmalla). Liiton hopeinen kunnialevyke puolestaan myönnettiin Liiton osittain omistaman Autotieto Oy:n toimitusjohtajalle ja Suomen Autolehden päätoimittajalle Petteri Räsäselle (Helsinki) (oikeassa kuvassa vasemmalla).

 

Lauantaille oli myös järjestetty seuralaisohjelmaa. Hotellilla nautitun lounaan jälkeen ohjelma alkoi opastetulla kierroksella Alvar Aalto-museossa, jonka jälkeen suoritettiin kiertoajelu Jyväskylässä. Kahvitaukoa vietettiin Naissaaren antiikkikahvilassa, jonka jälkeen suoritettiin tutustumiset Wanha Paja Design -puotiin ja Pandan makeistehtaan tehtaanmyymälään. Lopuksi kaikilla halukkailla oli mahdollisuus käydä ostoksilla kävelykadulla.

Sydämelliset kiitokset mukavasta viikonlopusta kaikille järjestäneen yhdistyksen jäsenille perheineen ja sidosryhmineen.

Valinnat

Liiton puheenjohtajaksi valittiin viidennelle perättäiselle kaudelle DI Keijo Mäenpää. Liittohallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan varapuheenjohtajaksi Jari Pynnösen Helsingin yhdistyksestä. Hallituksen työvaliokunnan muodostavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, toiminnanjohtaja, Sami Nikkilä Turusta sekä Henri Walden Lahdesta.

Liittohallitukseen kokous valitsi erovuoroisten tilalle seuraavat henkilöt:

  • Pekka Kneckt, Laaksot (Nivala)
  • Riku Kangastie, Seinäjoki
  • Henri Walden, Lahti
  • Sami Nikkilä, Turku
  • Pasi Gröndahl, Rauma

Hallituksessa jatkavat:

  • Jari Pynnönen, Helsinki
  • Reijo Stevander, Keski-Uusimaa (Järvenpää)
  • Kauko Tahvanainen, Joensuu
  • Matti Arponen, Kotka
  • Pentti Ala-Maakala, Tampere

Jäsenmaksu

Liiton jäsenmaksuksi eli liittomaksuksi vuodelle 2012 vahvistettiin 25,00 euroa varsinaiselta jäseneltä. Korotusta entiseen tuli kaksi euroa. Liitto perii liittomaksun jäseniltä liitettyään siihen kunkin yhdistyksen oman jäsenmaksuosuuden (tieto yhdistyksen jäsenmaksuosuudesta Liiton toimistoon 18.11.2011 mennessä). Viimeiseksi maksupäiväksi vahvistettiin vuoden 2012 jäsenmaksuille 20.1.2012. Huomioitavaa oli myös se, että vapaajäsenien lehtimaksu nousee vuodelle 2012 20,00 euroon.

Toimintateema

Toimintasuunnitelman yhteydessä vahvistettiin, että Liiton toimintateema vuodelle 2011 on "Liiton toiminnan uudistaminen ja palvelujen monipuolistaminen". 

Seuraava Liittokokous

Vuoden 2012 Liittokokous järjestetään 16.-18.3.2012 Porissa, Porin ATY:n toimesta. Kyseisen viikonlopun aikana Porin Yhdistys viettää samalla omia 75-vuotisjuhliaan.

Perinteeksi muodostuneen tavan mukaisesti vahvistettiin myös Liittokokouspaikkakunta kahden vuoden päähän. Liittokokous vahvisti Tampereen ATY:n varauksen vuodelle 2013.

Kesäpäivät

Tulevana kesänä Kesäpäivät järjestetään sovitunlaisesti Petroskoissa 9.-12.6.2011 Savonlinnan ATY:n Pekka ja Vera Louhoksen toimesta. Matkan käytännön järjestelyistä vastaa Joensuun Seudun ATY:n sihteeri/rahastonhoitaja Kauko Tahvanainen. Matka on jo täyteen varattu, mutta viimehetken peruutuksia saattaa tulla. Ajantasaista tiedotusta asiasta löytyy Joensuun Seudun ATY:n kotisivuilta osoitteesta http://www.jsaty.kotisivukone.com/8

Kesän 2012 Kesäpäivien osalta Helsingin ATY oli tehnyt varauksen jo vuosi sitten. HATY viettää tällöin omia 80-vuotissyntymäpäiviään. Pitopaikan ilmoitettiin sijaitsevan Kehä III:n eteläpuolella. Asiasta tullaan tiedottamaan myöhemmin tarkemmin.

Vuoden Autoteknikko

Vuoden Autoteknikko -palkinto myönnettiin liikenteen energiankäytön ja moottoritekniikan tutkimusprofessori Nils-Olof Nylundille (56) Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä. Perusteluina olivat hänen saavutuksensa ajoneuvojen päästöjen sekä ajoneuvojen vaihtoehtoisten energialähteiden tutkimuksessa muun muassa tieliikenteen energiansäästöön ja uusiutuvan energian käyttöön liittyvän TransEco -tutkimusohjelman puitteissa. Viimeisimpänä julkisuuteen tulleena asiana oli Liikenneministeri Anu Vehviläisen häneltä tilaama selvitys, jossa tarkasteltiin sähköautoja osana suomalaista liikennejärjestelmää, ilmastopolitiikkaa ja liikennepolitiikkaa. Nylund on myös arvostettu kansainvälinen autotekniikan asiantuntija, joka on vahvasti mukana muun muassa kansainvälisen energiajärjestön IEA:n toiminnassa. Hänet on myös palkittu useassa kansainvälisissä kongresseissa esimerkiksi parhaista teknillisistä raporteista ja esityksistä.

 

Perinteisesti merkiksi nimityksestä on luovutettu levykkeeseen kiinnitetty Vuoden Auton vaihteiston synkronirengas. Tällä kertaa se ei ollut mahdollista, sillä Vuoden Autoksi valitussa sähkökäyttöisessä Nissan Leaf:ssa ei ole vaihteistoa, jossa kyseistä osaa olisi. Niinpä palkintoa tehtäessä jouduttiin hieman soveltamaan käytäntöä (kuva). Sen lisäksi Nylundille luovutettiin kultainen Vuoden Autoteknikon rintamerkki.

Vuoden Autoteknillinen Yhdistys

Joensuun Seudun Autoteknillinen Yhdistys ry voitti Vuoden Autoteknillisen Yhdistyksen tittelin. Yhdistykseen kuuluu 164 jäsentä. Arvonimen saantiin vaikuttavat esimerkiksi jäsenmäärän kehitys, tiedottamisen taso, toiminnan aktiivisuus sekä jäsenmaksujen hyvä hoito. Palkinnon otti vastaan yhdistyksen sihteerinä ja rahastonhoitajana toimiva Liittohallituksne jäsen ja viime kertainen Vuoden Autoteknikko Kauko Tahvanainen (kuvassa oikealla). Vuoden 2011 kilpailu on jo käynnissä.

Paras kirja-asiamies

Turun Autoteknillinen yhdistys myi vuonna 2010 parhaiten kirjoja. Heidän kirja-asiamiehenään toimi Juha-Pekka Lindqvist. Lindqvistin puolesta tunnustuksen otti vastaan Turun ATY:n puheenjohtaja Sami Nikkilä.

21.04.2011 - Vuoden 2011 Moottoriliikenteen ansiomitalit on jaettu

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry on vuonna 1993 perustanut Moottoriliikenteen ansiomitalin. Tasavallan presidentin on antanut mitalista 1.4.2007 voimaan tulleen asetuksen ja Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien Suurmestari on hyväksynyt mitalin virallisten mitalien listaan. Moottoriliikenteen ansiomitalin myöntää asetuksen mukaan Iiikenne- ja viestintäministeri Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry:n hallituksen asettaman mitalitoimikunnan esityksestä.

Mitali myönnetään ansiokkaasta valtakunnallisesta toiminnasta suomalaisen moottori liikenteen hyväksi, tai henkilölle, joka pitkäaikaisella ja tuloksekkaalla työllään on edistänyt tieliikenteen kehittämistä.

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen jakoi 8. huhtikuuta 2011 ministeri Anu Vehviläisen myöntämät Moottoriliikenteen ansiomitalit neljälle tieliikenteen toimintaa valtakunnallisesti edistäneelle henkilölle.

Ansiomitalin saivat:

Toimitusjohtaja Timo Rantanen, Etelä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry (Helsinki)
Opetusneuvos Eero K. Niemi, Opetushallitus (Nurmijärvi)
Projektipäällikkö Esa Mannisenmäki, Linja-autoliitto ry (Espoo)
Päätoimittaja Kai L. Bremer, Mobilisti Seniori -lehti (Helsinki)

Mitaleja on myönnetty vuodesta 1993 lähtien kaiken kaikkiaan 151 kappaletta. Mitalissa on kuvattuna auton ohjauspyörä ja ajajan kädet sekä teksti "Moottoriliikenteen hyväksi".

Moottoriliikenteen Keskusjärjestö ry on seitsemän tieliikennejärjestön yhteistyöelin. Jäseninä ovat Autoalan Keskusliitto ry, Autoliitto ry, Linja-autoliitto ry, Suomen Autokoululiitto ry, Suomen Autoteknillinen Liitto ry, Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ja Suomen Taksiliitto ry.

Kuva: Kirsi Heikkilä

27.04.2011 - Metropolia Motorsport Formula Engineering julkisti uusimman formulan

Metropolia ammattikorkeakoulun Formula Student -joukkue julkisti uusimman kilpa-autonsa pitkänä perjantaina 22.4.2011 Finnish Hot Rod Association ry:n (FHRA) järjestämän American Car Show:n yhteydessä pidetyssä julkistamistilaisuudessa. Paikalla oli lähemmäs 100 henkilöä todistamassa asiaa. Julkistamisen jälkeen näyttelyn lopun ajan auto oli kaikkien nähtävillä omalla osastollaan tiimin kolmen aiemman auton seurassa.

Auton ja sen suunnittelusta sekä valmistuksesta vastanneen tiimin esittelyn suorittii tiimin päällikkö, kolmannen vuosikurssin autoinsinööriopiskelija Jenni Kurki-Suonio. Auton teknilliset ominaisuudet ovat seuraavat:

Suomen Autoteknillinen Liitto ry on tukenut joukkueen tämän vuotista työtä Antti Saarialho rastosta myöntämällään apurahalla. Autosta ja tiimistä tarkemmin tietoja löytyy tiimin omilta kotisivuilta osoitteesta: http://www.metropolia-motorsport.fi/

24.05.2011 - ERA toi palkintoja kotiin Challenge Bibendumista

Metropolia ammattikorkeakoulun autolaboratorion Electric RaceAbout ERA otti osaa Michelin Challenge Bibendum -tapahtumaan Saksan Berliinissä hyvällä menestyksellä. Toukokuun puolivälin jälkeen jo 11. kertaa järjestetyn tapahtuman pääpaikkana toimi entinen Tempelhofin lentokenttä aivan Berliinin keskustan tuntumassa. Tapahtuman tarkoituksena oli esitellä vähän energiaa kuluttavia ajoneuvoja ja kilpailla niillä keskenään kolmessa eri pääluokassa. Paikalla olikin usealta eri ajoneuvonvalmistajalta eri tyyppisiä ajoneuvoja aina sähköavusteisista polkupyöristä täysiperävaunu yhdistelmiin asti. Osa näistä ajoneuvoista oli vielä prototyyppiasteella tai sen yli ja osa jo tuotantomalleja.

Kokonaan akkusähkökäyttöisille autoille oli oma kilpailuluokkansa, johon myös ERA kuului. Kilpailu sisälsi useita eri vaiheita. Ajodynamiikan toimivuutta arvioitiin ADAC:n ajoturvallisuuskeskuksen testiradalla Linthessä noin 60 km:n päässä Berliinistä, jossa noin 2 km:n haasteellinen testirata ajettiin kahteen kertaan aikaa samalla mitaten. Näistä parempi aika ratkaisi. Energian kulutuksen mittaamiseksi suoritettiin Battery Electric Rally -nimellä 125 km:n ajorupeamana normaalin liikenteen seassa. Matka sisälsi aikatarkastuspisteitä, jotta keskinopeudet pysyivät kisajärjestäjän määrittämissä rajoissa.

Lisäksi kunkin ajoneuvon suunnittelun onnistuneisuus arvioitiin erillisessä tuomaroinnissa. Arvostelussa vaikuttavina tekijöinä olivat ajoneuvon käyttökelpoisuus, uuden tekniikan käyttö ympäristö- ja liikenneturvallisuusongelmien ratkaisuissa sekä niiden soveltaminen, ajoneuvon muotoilu, sen yleisvaikutelma ja kiinnostavuus. Myös ajoneuvon sosiaalista hyväksyttävyyttä arvioitiin.

ERA:n menestys oli vakuuttavaa. Auto voitti suunnittelu-palkinnon prototyyppi ja konseptiautoluokassa. Ajosuorituksen perusteella autokunta saavutti ensimmäisen sijan akkukäyttöisten autojen konseptiautoluokassa. Kolme muuta palkintoa tulivat hyvästä energiatehokkuudesta, pienistä lähipäästöistä ja pienistä hiilidioksidi päästöistä. Kilpailutuloksiin vaikuttaneista ajosuoritteista vastasi Metropolia ammattikorkeakoulusta autoinsinööriksi projektin puitteissa valmistunut Otto Pietikäinen ja kartanlukijaa vaatineilla osuuksilla sellaisena toimi projektin johtaja lehtori Sami Ruotsalainen. Huoltoryhmänä toimivat ERA-projektin uusimmat autoinsinööriopiskelijat.

22.06.2011 - SATL:n vuoden 2011 Kesäpäivät pidettiin Petroskoissa

SATL:n vuoden 2011 Kesäpäivät pidettiin 9.-12.6. Venäjällä Petroskoissa. Päivien järjestelyistä vastasivat Savonlinnan Autoteknillisen Yhdistyksen jäsen Pekka Louhos yhdessä Vera vaimonsa kanssa sekä Joensuun Seudun Autoteknillisen Yhdistyksen sihteeri ja rahastonhoitaja Kauko Tahvanainen.

Matkan kohde, Äänisjärven rannassa sijaitseva Petroskoi, valikoitui kohteeksi juuri Pekka Louhoksen ja hänen vaimonsa yhteyksien kautta. Pekka oli jo 90-luvun alussa kouluttamassa paikallisen Autotransport Teknikumin opettajia, jolloin hän loi suhteet etenkin kyseiseen oppilaitokseen sekä myös sen vaikutusalueella toimiviin autoalan yrityksiin. Myös vaimo Vera löytyi niiltä seuduilta. Paikallisen murteen osaamisen ansiosta Vera auttoi huomattavasti matkan järjestelyissä sekä toimi matkan aikana tulkkina.

Matkaan lähti kaikkiaan 104 henkilöä, kahdella linja-autolla ja yhdellä matkailuautolla. Kokoontuminen tapahtui Kiteellä torstaina 9.6., josta letka lähti aamu kahdeksalta ylittämään rajaa Värtsilän raja-aseman kautta. Kesäpäivien kunniaksi matkaseuraksi oli saatu aurinkoinen ja helteinen keli. Toisessa linja-autossa oli onneksi toimiva ilmastointi, mutta toisessa se olisi voinut toimia hieman paremmin. Niinpä jälkimmäisessä linja-autossa oli jokseenkin hikinen tunnelma.

Rajan ylitys sujui suhteellisen joutuisasti, mitä nyt Venäjän puolella matkatavaroiden läpivalaisu otti oman aikansa. Ensimmäinen pysähdys tehtiin heti rajan jälkeen "Öljymäellä", jossa linja-autot ja osa matkalaisista suorittivat alkutankkauksen. Tämän jälkeen matkanteko alkoi mielenkiintoisenkuntoista tiestöä pitkin. Maisemissa silmiin pistävää oli se, että viljeltyjä peltoja ei näkynyt vaan kaikki nähtävillä olleet peltokäyttöön soveltuvat alueet olivat villejä niittyjä. Silmiä hiveleviä maisemia oli myös nähtävillä, kun matka eteni muun muassa hetken aikaa Laatokan rantoja pitkin. Myös tiestö parani ja paikoitellen saatiinkin jolkotella aivan euronormien mukaisilla teillä.

 

Ensimmäinen varsinainen pysähdyskohde oli talvisodan taistelujen muistoksi vuonna 2000 pystytetty Murheen risti, jolle käytiin laskemassa kukkalaite. Hiljaisen hetken jälkeen matka jatkui aina evästaukoon asti. Varsinaisia ruokapaikkoja matkan varrella ei juurikaan ole, etenkään sadalle hengelle, joten pientä hiukopalaa nautittiin matkaan kääräistyjen karjalanpiirakoiden muodossa. Tämän jälkeen matka jatkui ja määränpää saavutettiin noin kello 17:00. Majoittautuminen tapahtui kahdessa eri hotellissa. Toinen linja-autoista suunnisti hieman vanhempaan Pohjola-hotelliin ja toinen vielä hieman keskeneräiseen Onego Palace -hotelliin (josta tuo aloituskuva sinne majoittuneine matkalaisineen).

Majoittautumisen jälkeen päästiin nauttimaan maukasta illallista matkan keskuspaikkana toimineen Autotransport Teknikumin tiloihin, joissa isäntänä toiminut koulun rehtori Vladimir Belyaev oli ottamassa ryhmää vastaan. Samassa paikassa nautittiin kaikkina Petroskoin päivinä niin päiväruoka kuin illallinen, joten hotelliaamiainenkin huomioituna ainakaan nälkää ei matkan aikana tarvinnut nähdä.

 

Hyvin nukutun yön jälkeen perjantaina alkoi sitten tutustumiset eri kohteisiin. Ensimmäisenä suoritettiin kiertoajelu kaupungilla oppaiden opastuksella. Sen jälkeen vuorossa oli tutustuminen Autotransport Teknikumiin. Aluksi suoritettiin viralliset alkuseremoniat, joiden yhteydessä oppilaitoksen opettajista kostuva ryhmä suoritti musikaalisia esityksiä laulaen. Rehtorin tervetulotoivotusten jälkeen tutustuttiin oppilaitoksen tiloihin. Ryhmän suuresta koosta johtuen aivan uusimman tekniikan opetustiloihin emme mahtuneet tutustumaan, joten nähtäväksi saatiin enemmän neuvostoaikojen tekniikan opetusvälineistöä, josta nykymittapuun mukaan ei paljoa ole kommentoitavaa, mielenkiintoista museotavaraa kylläkin.

 

Oppilaitoksen pihapiirissä toimii koulun korjaamo, johon myös käytiin tutustumassa. Siellä korjattavana oli hieman tuoreempaa muunkin maalaista kuin paikallista kalustoa, mutta aivan uusimmat korjataan muualla. Kiertokäynnin jälkeen nautittiin lounas.

 

Iltapäivästä päästiin tutustumaan CTK-autotaloihin, jotka edustavat nykyaikaisia autotaloja automyymälöineen ja -korjaamoineen. Ensimmäinen niistä oli perustettu 2000-luvun alussa Petroskoin sisääntuloväylän varteen Suomesta saatujen oppien perusteella. Vuosien saatossa toiminta oli laajentunut myös tien toiselle puolelle ja se kattaa toistakymmentä eri automerkkiä. Ryhmän suuresta koosta johtuen kahteen osaan jaettuna toinen ryhmä tutustui tarkemmin uudemman puolen Fordin merkkihuoltoon ja toinen Nissanin. Tilat olivat asianmukaiset ja toiminta tehokkaan oloista. Lopuksi koko ryhmä tutustui vanhemman CTK-talon toimintaan ja etenkin sen suomalaisesta näkökulmasta erikoisuuteen eli myös alkoholituotteita myyvään aulabaariin. Kaikkiin tiloihin ei päästy tutustumaan, kun työn alla ollut remontti rajoitti tutustumisen laajuutta.

 

Samanaikaisesti autotalokierroksen kanssa seuralaiset pääsivät tutustumaan kaupunkiin lähemmin.

Seuraavana vuorossa oli kulttuuriannos kansantanssi- ja soitinryhmä Kanteleen konsertin muodossa Petroskoin Nuorisopalatsissa. Kokemus noin tunnin mittaisesta konsertista oli erittäin positiivinen. Päivä päättyi illalliseen oppilaitoksen tiloissa.

 

Lauantaina tutustumiskohteena oli paikallinen katsastusasema. Kyseisellä asemalla on mahdollisuus katsastaa niin kevyttä kuin raskastakin kalustoa. Toimintatapa on niin länsimainen kuin se paikallinen kalusto ja toimintatavat huomioiden on vain mahdollista. Viikonlopusta johtuen varsinaisia katsastuksia ei ollut, mutta ryhmää varten katsastusproseduuri esiteltiin näytösluontoisesti kevyen kaluston osalta. Ennen sitä saatiin syvällinen selvitys aseman toiminnasta ja paikallisesta katsastuslainsäädännöstä sekä käytänteistä. Paikalla saatiin ihailla myös muutakin kalustoa, kun kyseisenä päivänä otettiin kuitenkin rekisteröintejä vastaan. Paluumatkalla pysähdyimme myös hetkeksi tutkimaan kadun varressa hiekkakentällä ollutta ajoharjoittelualuetta.

Katsastusasemaan tutustumisen ajan seuralaiset olivat taas omilla teillään seuralaisohjelman parissa tutustumassa muihin asioihin kaupungilla.

Oppilaitoksella nautitun lounaan jälkeen suoritettiin tutustuminen paikalliseen hypermarkettiin muun muassa tuliaisten ostelun merkeissä. Ilta päätettiin oppilaitoksen tiloissa pidettyyn juhlaillalliseen, jonka päätteeksi kiitettiin oppilaitoksen edustajia matkamme isännöinnistä ja saamastamme hyvästä ylläpidosta. Lisäksi kiitokset esitettiin julkisesti matkan järjestelyistä vastanneille.

Paluu sunnuntaina aloitettiin aamusta hieman viileämmässä ja pilvisemmässä kelissä, mikä tekikin matkan teosta mukavampaa. Matka sujui ilman kommelluksia, tosin rajan ylityksessä Venäjän tullin puolella meni pari tuntia, vaikka jonoa ei juurikaan ollut. Päivän aikana tapahtunut säätilan muutos oli suhteellisen helposti aistittavissa, kun aikaisempien päivien yli 30 asteen helle oli vaihtunut Kiteen raikkaaseen 11 asteeseen ja sadekuuroihin.

Tällä kertaa siis Kesäpäivät olivat hieman eri muotoiset kuin mihin on aiemmin totuttu. Esimerkiksi normaalisti pidettäviä pelejä ja leikkejä ei toteutettu muun muassa siitä syystä, että palkintojen ja pyttyjen vienti rajan yli ja takaisin olisi aiheuttanut ylimääräistä säätämistä. Lisäksi perinteistä ammuntakilpailua varten laser- tai ilma-aseiden (sala)kuljettamisen yritys rajan yli olisi saattanut aiheuttaa jos nyt ei ihan kansainvälistä konfliktia, niin ainakin sanomista, joten sekin jätettiin suosiolla pois.

Ensi vuoden Kesäpäivien järjestelyvuoro on myönnetty Helsingin Autoteknilliselle Yhdistykselle, jonka ansiosta ne pidetään Helsingissä. Päivämääräksi on ilmoitettu 8.-10.6.2012. Samalla HATY juhlii omia 80-vuotisjuhliaan. Niinpä olemassa on suuremmat mahdollisuuden totuttuihin kilpailuosuuksiin kuin tänä vuonna, toki HATY:llä on vapaat kädet suunnitella oman näköisensä kekrit. Tervetuloa Helsinkiin ensi kesänä!

Kuvat: ensimmäinen ja viimeinen Kauko Tahvaninen ja loput Pasi Perhoniemi. Kuvia klikkaamalla aukeaa kuva alkuperäisessä koossa.

22.06.2011 - Vuoden 2011 EAEC kongressi pidettiin Valenciassa

Euroopan autoinsinöörijärjestöjen yhteenliittymän EAEC:n joka toinen vuosi järjestettävä kongressi pidettiin Espanjan Valenciassa 13.-16.6.2011. Välittömästi sen jälkeen vuorossa oli autoinsinöörien maailmanjärjestön FISITA:n kokoukset. Kongressin ja kokousten järjestäjänä toimi Espanjan autoinsinöörijärjestö STA (Sociedad de Técnicos de Automoción).

Kongressipaikkana toimi Valencian teknillisen yliopiston tilat, jotka soveltuivat tarkoitukseen hyvin. Teemana oli "Autot toisella vuosikymmenellä: kaikkien energiaratkaisujen jakaminen" (The Automobile in the Second Decade: Sharing all Energy Solutions). Kahdeksan yhtäaikaista luentoa käsittelivät viittä eri aihealuetta 2,5 päivän ajan: voimalaitteet ja vihreät teknologiat, uudet hallintajärjestelmät ja materiaalit, ajoneuvodynamiikka, valmistus- ja prosessikeksinnöt sekä turvallisuus ja inhimilliset tekijät. Suullisia esityksiä oli kaikkiaan 150 ja postereita 24. Esityksenpitäjiä Suomesta oli yksi: Timo Janhunen Autmet Oy:stä aiheesta "HCCI-Combustion in Z Engine". Kongressiin osallistui 274 henkilöä pääasiassa Euroopasta.

Kongressin merkittävin hetki oli sen lopussa, kun loppujuhlallisuuksien yhteydessä jaettiin kaksi FISITA mitalia. Kyseinen mitali on FISITA:n korkein tunnustus autoalan hyväksi tehdystä työstä. Toisen niistä sain GM:n palveluksessa pitkän uransa tehnyt ja FISITA:n puheenjohtajana kaudella 1994-1996 toiminut tohtori Jack Schmidt. Erikoiseksi mitalin myöntämisen teki sen, että se myönnettiin postuumisti Schmidtin menehdyttyä vakavaan sairauteen viime vuoden lopulla. Mitalin vastaanotti hänen pitkäaikainen kollega ja ystävä, myös FISITA:n entinen puheenjohtaja Daniel M. Hancock (kuvassa vasemmalla).

 

Toinen mitalien saajista olikin sitten jo suuremmalle yleisölle tutumpi eli mitali myönnettiin  Nissan-Renault yhteenliittymän puheenjohtajalle Carlos Ghosn:lle (kuvassa toinen oikealta). Hän oli erittäin otettu mitalista, jolla annettiin tunnustusta hänen insinööritaidoillensa. Pitkässä kiitospuheessaan hän painotti yhteenliittymän menestyksen salaisuuden olleen hyvinkin erilaisista kulttuureista tulevien autovalmistajien eli Renaultin ja Nissanin yhteen liittämisessä kummankin osapuolen kulttuuristen erojen hyväksymisen ja niiden kanssa toimimisen. Palkinnot luovutti FISITA:n puheenjohtaja Ted Robertson (kuvassa toinen vasemmalta). Kuvassa oikealla järjestävän organisaation STA:n puheenjohtaja Rafael Boronat.

Välittömästi kongressin jälkeen pidettiin torstai iltapäivän ja perjantain aikana FISITA:n toimikuntien, edustajiston ja hallituksen kokoukset sekä EAEC:n edustajiston kokous. Käsiteltyinä aiheina olivat muun muassa viime vuoden tilinpäätöksen hyväksyminen, tämän vuoden tapahtumat yms.

Kokousten jälkeen pidetyssä edustajiston juhlaillallisella palkittiin neljä FISITA:n aktiviteeteissä kunnostautunutta henkilöä FISITA Recognition of Service Avard -palkinnoilla. Heitä olivat Dr.-Ing. Ludwig Vollrath Saksan VDI:stä, Mr. Hasiholan Sidabutar Indonesian IATO (SAE):sta, Mr. Philippe Marcangeli Raskan SIA:sta ja Prof. Nick Vaughan Englannin IMechE:stä.

Seuraava EAEC kongressi pidetään Saksan Dresdenissä 11.-13.6.2013 teemalla "Mobility in Transition".

23.08.2011 - SATL:lle avattu oma Facebook-sivu

SATL on avannut aikakautensa sosiaalisessa mediassa oman Facebook-sivun avulla. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan... Linkki sivulle löytyy Liiton etusivulta tai tuosta: http://www.facebook.com/satlry

Tavoitteena on tiedottaa jäsenistöä entistä paremmin toiminnastaan ja samalla saada entistä helpommalla tavalla palautetta siitä.

25.08.2011 - Autoja postimerkeillä

Satelliitin tämän vuoden ensimmäisessä numerossa 1/2011 julkaistiin Liiton kunniajäsenen Tauno Nikkilän kirjoittama juttu postimerkeissä esitellyistä autoista. Lehden rajallisen tilan vuoksi jutussa julkaistujen kuvien määrä oli rajallinen. Niinpä julkaisemme seuraavassa jutusta version, johon olemme saaneet yhytettyä kaikki Nikkilän aiheesta toimittamat kuvat.

 

Postimerkkien ja postilähetysten keräily eli Filatelia on maailmanlaajuisena harrastuksena kilpailemassa ykkössijasta potkupallon kanssa. Se kun sopii nuoresta vanhaan, liikuntakyvystä riippumatta. Aineistoakin on saatavilla, kustannuksia voi säädellä kukkaron paksuuden mukaan. Keräilyä harrastetaan hyvin monipuolisesti. On keräilijöitä jotka haluavat kokoelmiinsa ainoastaan kotimaassaan ilmestyneet merkit ja niihin liittyvät postilähetykset, jopa vielä joku kerää koko maailmaa, mutta runsaudenpula on tätä joukkoa harventanut viime vuosina. Tilalle on tullut mm. aihefilatelia, jossa kerätään johonkin kerääjää itseään lähellä olevaan aiheeseen kuten esimerkiksi eläimiin, urheiluun, ilmailuun, rakennusarkkitehtuuriin, liikennevälineisiin liittyvää materiaalia. Niinpä AUTO on aiheena eräs kokoelmamahdollisuus, josta on saatavana varsin runsaasti aineistoa. Keräilijälle se antaa haasteita ja alan lisätietämystä mm. entuudestaan tuntemattomien merkkien ja vuosimallien tunnistamiseen ja niiden tietojen tarkistamiseen. On nimittäin niin, että aina silloin tällöin postimerkkien julkaisijan läpi pääsee hieman tarkistamatonta tietoa ja merkki siitä huolimatta julkaistaan. Nämä taas kuuluvat myös sellaisen keräilijän kokoelmaan, joka kerää "filatelian lapsuksia". Heitäkin on.

Seuraavassa muutamia esimerkkejä autoalaan liittyviä postimerkkejä ja pienoisarkkeja. Tilanpuutteen vuoksi  postilähetykset, kortit, frankkeerausleimat, jne. joudutaan tästä jättämään pois.

Ensimmäinen autopostimerkki julkaistiin USA:ssa 1.5.1901 ja se esitti tietenkin postiautoa, kuten seuraavakin  1.1.1912 julkaistu. Euroopassa ensimmäisenä  ehti Espanja vuonna 1916. Se oli auto kaupunkikuvan osana. Sitten Bosnia-Hertsegovina sotilasajoneuvomerkeillä vuonna 1918. Naapurimaamme ennen Neuvostoliittoa vallinnut Venäläis-sosialistinen federaatio, R.S.F.S.R, julkaisi autoaiheisen hyväntekeväisyysmerkin vuonna 1922, merkin käyttö loppui nopeasti jo vuonna 1923. Neuvostoliitto julkaisi sitten oman postiauton kuvansa vappuna 1932. Saksa ehti mukaan 17.2.1939. Kuplafolkkari on siitä erikoinen laite, että se oli mukana tässä kolmen merkin sarjassa, vaikka julkisesta ensiesittelystä oli aikaa kulunut vasta vuoden verran. Alla olevassa kuvassa on VW kuplan merkki ensipäiväleimalla 17.2.1939. Tässä näitä alkuaikojen merkkejä:

Sitten alkuvuosien mestareita ja heidän aikaansaannoksiaan (Karl Benz ja auto vuodelta 1886 vasemalla ylhäällä, vasemmalla alhaalla Gottlieb Daimler ja auto vuodelta 1886 ja oikealla Henry Ford ja auto vuodelta 1903):

Suomessa julkaistiin ensimmäinen automerkki 3.1.1944 (sairasauto). Seuraavat olivat meilläkin postiautojen kuvia. 16 mk vuonna 1946 ja 30 mk merkki seuraavana vuonna.  Autopakettimerkkejä tehtiin kolme sarjaa vuosina 1952, -63 ja -81.

Henkilöautoja postimerkeillä on sittemmin esitelty eri puolilla maailmaa tuhansissa merkeissä. Niitä on yksittäisinä merkkeinä, postimerkkivihkoina ja pienoisarkkeina, joissa viimemainituissa itse merkki on osana laajempaa aiheen kuvaa. Näistä muutama esimerkki:

 

 

 

Yllä olevassa arkissa on Toyotan malleja vuosilta 1936 -1956.

Yllä olevassa arkissa puolestaan on 100 vuotta Fordeja Mikronesian merkeillä.

Yllä oleva Duryea aloitti autoteollisuuden USA:ssa v. 1893.

Yllä neljässä merkissä ovat seuraavat autot: Cadillac V-16 vuodelta 1932, Marmon V-16 myös vuodelta 1932, Morris Minor vuodelta 1949 ja Rickenbacker vuodelta 1923.

Yllä Chevrolet Corvetteja arkillinen vuosilta 1953-1984.

Alfa Romeo täytti 100 vuotta vuonna 2010. Sen kunniaksi julkaistiin oma merkkisarjansa.

Ja sitten nämä meidän kilpa-ajajat, jotka ovat saaneet omat merkkinsä. Niistä muutama:

Autoalaan liittyvään keräilyyn kuuluvat myös erilaiset postilähetykset. Tässä yksi Suomen vanhimmista liikekirjeistä automainoksineen. Ab Otto Brandt Oy on perustettu vuonna 1905 ja se toimii edelleen alan vanhimpana yrityksenä tässä maassa. Edustuksina olivat maailmankuuluja merkkejä: Waltham-Orient, Pope-Tribune, Minerva, Ultramobile- Wenkel sekä Opel Darracq, Wayne, Ford, Horch ym. Tämä mainoskuori on lähetetty 8.10.1908 ja tullut perille 9.10.1908.

Tässä pieni katsaus postimerkkien maailmaan ja niiden tarjoamaan mahdollisuuteen tutustua esimerkiksi automaailman kehitykseen. Autot ovat ainoastaan yksi mahdollisuus syventää itse kullekin läheistä harrastustaan. Pelkkä keräily ei kuitenkaan riitä, vaan se johtaa tutustumaan aiheeseen lähdekirjallisuuden yms. avulla, ja poistamaan vapaa-ajan ongelmat. Todistaa TN.

26.08.2011 - Metropolia Motorsport voitti Unkarin Formula Student kilpailun

Metropolia Ammattikorkeakoulun Formula Student tiimi voitti Unkarin Györissä järjestetyn Formula Student kilpailun suunnitelmallaan, valmistamallaan ja ajamallaan autolla autoinsinööriopiskelijoiden kansainvälisessä suunnittelukilpailussa. Yleiskilpailun voiton mahdollisti sijoituminen ensimmäiseksi viidessä eri kilpailulajissa kaikkiaan kahdeksasta mahdollisesta.

Kilpailussa sijoituksille pääsi kaikkaan 28 joukkuetta. Voitto kruunasi nousujohteisen kauden, joka vielä tosin jatkuu tulevana viikonloppuna Ruotsissa järjestettävän Baltic Open kilpailun merkeissä. Edellisissä kilpailuissa Englannin Silvestonessa ja Saksan Hockenheimissa sijoitukset olivat kuudes ja neljäs. Tosin osallistujamäärät ja taso olivat molemmissa Unkaria suuremmat, mutta hyviä sijoituksia kaikki.

Onnea koko joukkueelle hyvästä menestyksestä tällä kaudella.

SATL on ollut mukana tukemassa auton kehitystyötä Antti Saarialho -rahaston myöntämällä apurahalla.

Kuva: Metropolia Motorsport

Lisää tietoja: http://www.metropolia-motorsport.fi/ 

09.09.2011 - MOLIKE eduskunnassa

Moottoriliikenteen keskusjärjestö MOLIKE piti tänään perinteisen jokasyksyisen tiedotustilaisuuden maantieliikenteestä Eduskunnassa liikenne- ja viestintävaliokunnan sekä valtionvarainvaliokunnan liikennejaoksen ja verojaoksen jäseninä toimiville kansanedustajille. Tunnin mittaisessa tilaisuudessa paikalla heitä oli kaikkiaan 15.

Pääteemana oli kaikkien MOLIKE:n jäsenjärjestöjen yhteinen huoli tieliikennemäärärahojen vähentymisestä ja sitä kautta rapistuvasta maantieliikenneverkkosta ja harmaasta taloudesta. Lisäksi kukin jäsenjärjestöistä toi esiin omaa aihealuetta lähellä olevia ajankohtaisia asioita, kuten autoverotukseen valtionvarainministeriössä suunnitteilla olevat muutokset ja niiden eroavaisuudet hallitusohjelmaan nähden.

SATL:sta tilaisuudessa paikalla olivat puheenjohtaja Keijo Mäenpää ja toiminnanjohtaja Pasi Perhoniemi. MOLIKE:n puheenjohtajana toimii Liiton entinen puheenjohtaja Matti Juhala. SATL toi omassa puheenvuorossaan esille uusimman autotekniikan merkityksen niin liikenteen päästöjen vähentämisessä kuin liikenneturvallisuuden parantamisessa.

Tilaisuudessa jaettu kirjelmä on luettavissa TÄSTÄ.

 

14.09.2011 - Kesäpäivien kuvia Facebookissa

SATL:n vuoden 2011 Kesäpäivät vietettiin Petroskoissa. Juttu matkasta on julkaistu näillä sivuilla jo aiemmin, mutta matkasta otettuja kuvia on nyt julkaistu Liiton Facebook -sivun galleriassa. Kuvia pääsee katsomaan, vaikka ei olisikaan profiilia ja tunnuksia Facebookissa ja se tapahtuu osoitteessa www.facebook.com/satlry. Linkki löytyy myös SATL kotisivujen etusivulta.

26.09.2011 - Metropolian Electric RaceAbout teki ennätyksen Nürburgringille

Metropolia ammattikorkeakoulun Electric RaceAbout teki uuden tieliikenteeseen hyväksyttyjen sähköautojen nopeusennätyksen legendaariselle Nürburgringin pohjoislenkille (Nordschleife) Saksassa ajettujen testiensä yhteydessä syyskuun alkupuoliskolla. Viralliseksi ajaksi vahvistui 8 minuuttia 42 sekuntia ja 72 sadasosaa. Kuljettajana toimi radan hyvin tunteva saksalainen kilpakuljettaja Ralf Kelleners.

Asiasta tarkemmin tietoja löytyy ERA:n kotisivuilta osoitteesta http://www.raceabout.fi/era/node/70.

SATL on ollut tukemassa Electric RaceAbout -sähköurheiluauton kehitystyötä jo useamman vuoden ajan Antti Saarialho -rahaston myöntämien apurahojen kautta.

14.10.2011 - LVM:n Liikennefoorumi 2011:ssa visioitiin uusia suuntia liikkumisen ohjaamiseen

Tiistaina 11.10.2011 Liikenne- ja viestintäministeriön järjestämässä Liikennefoorumi 2011 -tilaisuudessa liikenneministeri Merja Kyllönen teki vähintäänkin mielenkiintoisia linjauksia tulevaisuuden liikkumiseen liittyvien valintojen ohjauskeinoista. Asiaa myös uutisoitiin julkisuudessa. Foorumin esityksien videotallenteisiin pääsee tutustumaan LVM.n kotisivuilla osoitteessa: http://www.lvm.fi/liikennefoorumi2011.

Tilaisuus oli osa ensi keväänä julkaistavan Liikennepoliittisen selonteon valmistelua. Selonteon valmistelussa halutaan kuulla myös yksittäisiä kansalaisia. Omat näkemyksensä esitettyihin kysymyksiin voi ja kannattaa käydä antamassa osoitteessa: http://www.otakantaa.fi/aihe/keskustelussa-tulevaisuuden-liikenne. Samalta sivulta löytyy linkki Liikennepoliittisen selonteon valmistelutietoihin LVM:n sivuilla.

14.10.2011 - SATL:n vuoden 2011 aikana antamia lausuntoja

Kuluneen vuoden aikana SATL on antanut kolme lausuntoa Liikenne- ja viestintäministeriölle:

19.5.2011 annettin lausunto Tieliikenteen turvallisuussuunnitelman 2011-2014 luonnoksesta. Lausunto on luettavissa seuraavasta linkistä:

SATLn_lausunto_Tieliikenteen_turvallisuussuunnitelmasta_2011-2014.pdf

 

20.6.2011 puolestaan annettiin hyvin lyhyt lausunto Autojen yksittäishyväksyntävaatimuksista ja sähkökäyttöisen auton turvallisuudesta. Lausunto on luettavissa seuraavasta linkistä:

SATLn_lausunto_Autojen_yksittaishyväksyntävaatimukset_ja_sahkoauton_turvallisuus.pdf

 

21.9.2011 annettiin lausunto keväällä 2012 julkaistavan Liikennepoliittisen selonteon valmisteluun. Kyseinen lausunto on luettavissa seuraavasta linkistä:

SATLn_lausunto_vuoden_2012_Liikennepoliittisen_selonteon_valmisteluun_210911.pdf

 

 

28.10.2011 - Paljon kuvia Helsingin ja Turun ATY:jen tapahtumista Facebookissa

SATL:n Facebook-sivuilta löytyy nyt paljon kuvia Helsingin ja Turun ATY:en viimeisimmistä kuukausitapaamisista.

HATY kävi keskiviikkona 26.10.2011 tutustumassa Helsingin Herttoniemessä toimivaan YIT:n Motor Center -konseptiin. Paikalla oli 36 yhdistyksen jäsentä.

TuATY puolestaan tutustui torstaina 27.10.2011 Turun Orikedossa toimivaan Triangle Motor:n toimintaan. Yritys on Suomen suurin autojen entisöintiin näin laaja-alaisesti panostanut yritys. Paljon mielenkiintoisia kuvia siellä olevasta kalustosta.

Linkki SATL:n Facebook-sivulle löytyy Liiton kotisivujen etusivulta ja tästä: http://www.facebook.com/satlry

31.10.2011 - Liiton myytävien tuotteiden kuvasto on avattu

SATL:n myytävien tuotteiden kuvasto hintoineen on nyt avattu Liiton kotisivuille. Sinne pääsee joko kotisivujen etusivulta tai seuraavasta linkistä: http://www.satl.fi/jasenille/nayta/201

02.12.2011 - Satelliitti 2/2011 on ilmestynyt sähköisenä versiona

SATL:n jäsenlehti Satelliitti on sen numeron 2/2011 osalta julkaistu nyt ensimmäistä kertaa vain sähköisessä muodossa. Se on kaikkien luettavissa SATL:n kotisivuilla osoitteessa http://www.satl.fi/jasenille/nayta/203. Linkki kyseiselle sivulle löytyy myös Liiton kotisivujen etusivulta lehden kantta klikkaamalla.

Lehti on luettavissa suoraan internet-selaimella, mutta sen voi myös avata ja/tai tallentaa itselleen pdf-muodossa samalta sivulta.

Tämän hetken tiedon mukaan ensi keväänä ilmestyvä Satelliitti 1/2012 toteutetaan taas painetussa muodossa.

Antoisia lukuhetkiä!

02.12.2011 - SATL:n jäsenkyselyn yhteenveto

Kesäkuun alusta elokuun loppuun pidetyn SATL:n vuoden 2011 jäsenkyselyn yhteenveto on ladattavissa pdf-tiedotomuodossa tutustuttavaksi TÄSTÄ.

SATL:n extranetin kautta kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan viisi yllätyspalkintoa. Voittajat julkistetaan Liittokokouksen yhteydessä Porissa ensi keväänä maaliskuun puolessa välissä.

Suomen Autoteknillinen Liitto - Köydenpunojankatu 8 00180 Helsinki - Updated by Webmaster
  » Uutisarkisto 2018  
  » Uutisarkisto 2017  
  » Uutisarkisto 2016  
  » Uutisarkisto 2015  
  » Uutisarkisto 2014  
  » Uutisarkisto 2013  
  » Uutisarkisto 2012  
  » Uutisarkisto 2011  
  » Uutisarkisto 2010  
  » Uutisarkisto 2009  
  » Uutisarkisto 2008  
  » Uutisarkisto 2007  
  » Uutisarkisto 2006  
  » Uutisarkisto 2005  
  » Uutisarkisto 2004  
  » SATL:n Liittohallitus